Carina jeste zaštita proizvođača u određenoj zemlji ali treba imati u vidu da je za ove poštanske pošiljke ide jedinstvena stopa od 10% carine. Da ne bi sad Carina arbitrarno odlučivala da li postoji proizvođač točkova za bicikl u Srbiji ali ne postoji za menjače ili za fenove. I ta stopa bi trebalo da ide na sve pošiljke vrednosti preko 50eur, dakle ne na manje.
Drugo što se PDV-a tiče možete da kukate da li je globa ili nije globa, ali postoji u svakoj državi u Evropi (a u USA postoji porez na promet odnosno sales tax koji mnogi odavde nikada ni ne pogledaju a koji nije izražen nigde na sajtovima). Isto tako kad naručuješ nešto sa Bikeinn, Bike24 ili Bike-Discount i sličnih sajtova oni ti odbiju nemački PDV od 19% jer očekuju da ćeš platiti srpski PDV od 20%, što je i normalno i razumno. Ok, Bikeinn je mislim španski sajt, ne znam koliko je tamo PDV, ali je slična priča. Tako da nemojte kukati bezveze za nešto što je najnormalnija stvar i što postoji u svim zemljama.
To što ne postoji trag, tj račun, jeste problem i to se slažem. Drugi je problem koji je bio i do sada jeste što ti carinski postupci mogu biti dosta arbitrarni i sa neizvesnim ishodom, što neko reče - nekad naplate PDV, nekad ne naplate, nekad naplate i carinu a nije trebalo i sl i sl. Ako postoje tačno definisana pravila kako se i šta naplaćuje da ti možeš do u dinar da iskalkulišeš koliko će koštati da ti nešto stigne u Srbiju po meni je to ipak ok, jer do sada nije postojalo.