Jump to content

Fotografije

Sve o nablama

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
261 odgovora na ovu temu

#61 IgorN

IgorN
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5623 posts

Postavljeno 27 February 2014 - 06:59 AM

...U zadnjoj nabli sa obe strane po 8 kuglica. Skinem sa starih, uporedim, vidim da su iste i dopunim po jos jednu... I da li je problem voziti nablu sa 8 kuglica unutra?

staro je pravilo: bolje jedna kuglica manje nego pola kuglice vise!
Pri svom kretanju kuglice ne bi trebalo da se dodiruju,
a to je moguce jedino ako postoje oni venicic koji ih odvajaju
ili postoji dovoljno prostora da se one same nameste kako i gde treba.

posto u tehnickoj dokumentaciji stoji da ide 8 kuglica, ja bih se drzao toga
Shimano_Anleitung_FH-M475.jpg
  • 0

#62 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 February 2014 - 09:38 AM

Mislim da u dokumentaciji stoji 18 kuglica, sto je 9 sa obe strane. Ne znam da li sad da vadim te dve kuglice ili ne...
  • 0

#63 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 27 February 2014 - 11:10 AM

Mislim da u dokumentaciji stoji 18 kuglica, sto je 9 sa obe strane. Ne znam da li sad da vadim te dve kuglice ili ne...

ja na sliki vidim kuglica onoliko koliko si ti pronasao unutar glave
i ne verujem da je to slucajno.
  • 0

#64 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 February 2014 - 11:15 AM

Ne znam da li gledamo istu sliku, ali na slici je isto 9 kuglica sa obe strane, a ja sam unutra pronasao po 8...
  • 0

#65 himzo

himzo
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1310 posts

Postavljeno 27 February 2014 - 11:50 AM

U mojoj Shimano FH-2200 glavi ima po devet kuglica na svakoj strani, bez venca, isto kao i u tehničkoj dokumentaciji, tj. isto kao i na slici na vrhu strane.
  • 0
Pozdrav

#66 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5623 posts

Postavljeno 27 February 2014 - 12:35 PM

Ne znam da li gledamo istu sliku, ali na slici je isto 9 kuglica sa obe strane, a ja sam unutra pronasao po 8...

ja gledam ovu sto sam okacio u post
gledam i ne brojim dobro. :(
Izvinjavam se, 9 komada!
Onda mislim da si uradio dobro :)
  • 0

#67 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 27 February 2014 - 08:20 PM

Taman sam se razmisljao da ponovo otvaram i vratim na 8 kuglica. Secam se da je bilo dovoljno mesta za 9, valjda ce biti ok. Hvala vam na pomoci :D
  • 0

#68 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 02 March 2014 - 06:28 PM

E svasta..Otvorim prednju m435 i dok je osovina bila na mestu prebrojim 10kom i izvadim ih.Izvucem osovinu na drugoj strani 11!!Inace simaano kaze 11.
Radim u sobi,i sve pretrazim ali misim da nisam lud,prebrojao sam ocima 10 jos onako masne nisu imale kud..
Pre god dana je bio na godisnjem servisu kod poznatog majstora,mada ne znam sta je sve servis podrazumevao ,mozda nisu ni podmazivane,jer sam ih zatekao sa malo masti posle 3700km.
Znaci shimano krade na materijalu :D
Elem,kad odem sutra u planetovo zatsupnistvo,valjda bi trebalo da imaju 3/16" kuglicu,jel to potrosna roba za servise,kao sajle?
Mada lepo izgleda i 10kom..
  • 0

#69 dule0911

dule0911
  • Members
  • 2446 posts
  • LocationLestane, Beograd

Postavljeno 02 March 2014 - 08:30 PM

Ako ces kupovati original shimano kuglice, idu u kompletu za celu osovinu. Ako uzimas kineze, oni su cak i jeftiniji a dobijes xy ili xyz kuglica, zavisi od pakovanja. Ili kupis vencic koji ima kuglice kao ta sto ti fali (poneses jednu da uporedis), izvadis iz njega i montiras.
Ali najbolje da uzmes shimano ako si u mogucnosti, jer nije nesto preterano skupo (mada, nije ni jeftino 18 kuglica za zadnju osovinu valjda 220din).
  • 0

#70 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 02 March 2014 - 09:03 PM

Tja samo ne znam imaju li shimana kao potrosnu robu ili ceo set..
Jel ide zelena ili braon mast,imam obe?
  • 0

#71 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 03 March 2014 - 01:43 PM

Zamalo da ima ceo venac..Al mi dade 4-5kom..Kaze majstor ,zatičemo mi i na jačim serijama asimetričnost,naročito ako su diskovi , zbog dubine šolje.Sad ne znam sta da radim,imam kuglicu al dal da je stavljam,kad sam zatekao ovako,a ovde piše po 11
http://cycle.shimano... ... 714728.pdf
  • 0

#72 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 March 2014 - 03:25 PM

Ja bih zanemario sve te dokumentacije i oslonio se na svoje oči ;)
Treba da ima malo lufta, od prilike za polovinu ili dve trećine jedne kuglice. Ako nisi siguran naređaj prvo na suvo bez masti pa ćeš lakše uočiti koliki je razmak i kako je najbolje, trebalo bi samo da ti se kaže. Kad su tako iole krupnije kuglice u pitanju trebalo bi da bude očigledno, ako imaš jednu manjka biće poprilična rupa :) a ako imaš jednu viška često je moguće naređati ih da stanu ali su skroz zbijene i pomalo međusobno smetaju tako da bi opet trebalo da bude očigledno.
Možeš i tako, naguraj koliko god možeš pa izvadi jednu :).
I drži se onog "bolje pola kuglice manje nego jedna više" kad god nisi siguran.
  • 0

#73 herr_nikolic

herr_nikolic
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 203 posts
  • LocationKv

Postavljeno 03 March 2014 - 05:00 PM

Bas sam tako razmislio i uradio. Inace bi 11ta bila kao malo nabudzena u šoljici diska,a na drugoj strani je opet 11 lepo stalo,pod krušku bez da se guraju :D
Ispade da sam dobio tjuniranu alivio nablu :D

Ovaj video ponovo da stavim,beše je od koristi.Naravno pritezanje konusa rukom pa otpustanje 1/8 - najvise 1/4 na zadnjoj strani,je ok ali opet je trazilo malo vezbe.
Tako da sam uradio ,da je bez lufta kad se proba palcem i kaziprstom,a opet se primetno dobilo na ubrzanju i brzini ,jedno 3-5kmph,barem je to meni primetno :D
Prednje zaptivke su malo tupavo uradjene,guma koja odbija vodu i cestice mi je na pola k konusima na pola od konusa pa sam moro šrafcigerčićem da ih vraćam.
  • 0

#74 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 12 March 2014 - 09:47 PM

Imam problem sa kljucem za konus. Uzeo sam na najlonu kljuc koju ima dosta velicina na sebi i tu je onaj koji meni treba 14mm. Kad sam probao da odvrnem konus kljuc se izlizao. U pitanju je unutrasnji sraf, razlicite su velicine na zadnjoj i prednjoj nabli (shimano 475). Da li neko zna koje su velicine tih unutrasnjih srafova. I da li je ovaj iz pb kljuc boljeg kvaliteta od ovih sa pijace koji imaju vise velicina na sebi?

http://planetbike.rs... ... 3-14/3519/
  • 0

#75 bobale

bobale
  • Members
  • 1061 posts
  • LocationLeskovac

Postavljeno 13 March 2014 - 09:44 AM

U većini slučajeva 13 je napred a 15 pozadi, tako da moraš da kupiš dva komada (13-14, 15-16).

Ključ nije nekog kvaliteta, ali ako si pažljiv završiće ti poso. Mi smo ih u servisu potrošili relativno brzo, ebi ga, kolko para tolko i muzike :).
  • 0

#76 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 March 2014 - 09:51 AM

Hvala. Na pijaci ne mogu da nadjem nista kvalitetnije a ni po radnjama nije nista bolje. Posto ih necu koristiti cesto, jednom kad podmazem miran sam prilicno dugo, nadam se da ce malo duze trajati.
  • 0

#77 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • 4654 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 March 2014 - 01:37 PM

Ja sam našao neki flah od dobrog čelika, 2mm debeo pa napravio sebi ključ 13 i 15 :).

Pošto si iz Novog Sada, evo ovde se baš vodila diskusija o konus ključevima ako nisi video.
Hvale ljudi one Bike Hand ključeve.

viewtopic.php?f=3&t=8347
  • 0

#78 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 13 March 2014 - 07:19 PM

Da, citao sam tu temu i bio sam na najlonu ali nisam uspeo da nadjem neki kvalitetniji sve su to oni obicni sa dosta rupa na sebi...
  • 0

#79 bobale

bobale
  • Members
  • 1061 posts
  • LocationLeskovac

Postavljeno 13 March 2014 - 09:23 PM

Bike Hand konus ključevi su provereno dobri, tu nećeš da pogrešiš :).
  • 0

#80 mijat96

mijat96
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 251 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 15 March 2014 - 01:29 PM

Juce sam uzeo kljuc u planet bike-u, zavrsio sam posao, dobrog je kvaliteta, zadovoljan sam. Jedino imam mali problem da je negde navoj ostecen, da li na osovini ili na srafu, pa kad stezem okrece se i osovina. Ali sam uspeo lepo da nacentriram i stegnem konus...
  • 0

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika