Jump to content


Photo

Sve o amortizerima


  • Please log in to reply
424 replies to this topic

#1 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 April 2006 - 08:14 PM

SVE O AMORTIZERIMA

Osnovna razlika izmedju apsolutno asvaltnog - drumskog nacina voznje i
mountain biking-a je osim u genezi samog bicikla - u postojanju amortizera umesto tvrde viljuske.
Amortizere mozemo podeliti na vise grupa i to u zavisnosti od tipa voznje:
XC amortizeri;
TRAIL amortizeri;
FREERIDE amortizeri;
DOWNHILL amortizeri.
Svaka od ovih grupa ima svoje specificnosti i u daljem izlaganju bice prikazani gotovo svi amortizeri i to po vec pomenutim grupama sa svojim karakteristikama.
Najpoznatiji proizvodjaci istih su i sirem krugu biciklista jako poznati, nabrojacu samo neke:
Manitou, RockShox, Marzocchi, Fox, Magura, White Brothers, Spinner, Maverick i njihove proizvode vozi gotovo sva svetska elita.
U drugu, ekonomsku klasu mozemo svrstati Rst, Sr Suntour. Varijante kao Zoom i sl. ovde ne bih pominjao, jer je to neozbiljno, pogotovu ako govorimo o takmicenjima!
U pocetku su amortizeri pravljeni samo sa elastomerima kao sistemom za rad istog, bilo ih je tvrdjih i meksih u zavisnosti od tezine samog vozaca. Potom su usledile kombinacije elastomer-opruga, pa opruga-ulje, pa opruga-ulje-vazduh, da bi sada postojao i sistem tzv. “all air” koji je razvio MANITOU.
Dalje, sadasnji amortizeri imaju i podesiv hod, sto ih cini jos univerzalnijim, od XC voznje do freeride stila. Takodje i podesavanje tvrdoce, kompresije, rebound-a, opciju “lockout” za lakse savladjivanje uspona i drugih podesavanja kako bi vozacu maksimalno omogucili postizanje maksimalnih performansi. Da napomenemo samo neke glavne karakteristike raznih proizvodjaca:
MARZOCCHI ima odlican sistem tzv. "low pressure chamber" sto znaci da se viljuska npr. za moju tezinu – oko 70 kg pumpa na manje bara nego guma na autu - recimo 1,2 bar-a, dok kod MANITOU-a i ROCKSHOX-a to nije slucaj. Dalje, kod MARZOCCHI-ja je ulje i dihtung, jer nema komora za visoki pritisak, sto mnogo pojednostavljuje odrzavanje, a samo ulje i podmazuje nogice amortizera. Kombinacija opruga/ulje u jednoj i vazduh u drugoj nozi viljuske - takvu kombinaciju ima SCAREB i to sa izmenljivim oprugama, u zavisnosti od tezine bicikliste. Podmazivanje je odradjeno u “semi-bath” varijanti.Opruga daje linaranost viljusci a vazduh sprecava tkz. “bottoming out” ili sabijanje viljuske do granicnika, dok je podesavanje kompresije i odskoka pa jos na po dva stepena – vrhunac - kao i tzv. kompresioni lock-out, naime ne samo pozicija on i off, vec i niz mogucnosti izmedju, od totalno mekog do tvrdog hoda i hoda od par cm-a. Najnovoji sistem koji je razvio Manitou je vec pomenuti “all air” kod svoje viljuske R7 i za sada je nesto najbolje sto sam imao prilike da vozim, a probao sam i vozio jako mnogo razlicitih amortizera.
Postoje i tzv. pametne viljuske koje same "prepoznaju" vrstu terena i u odnosu na to i reaguju.
Uglavnom je to sistem ventila koji medjusobno rade i stvaraju takvu mogucnost.
FOX ima terralogic sistem da kada vozis po ravnom viljuska bude zakljucana, a cim se dohvatis truckavog terena – odmah reaguje i otkljucava.
Ta "sitnica" cini da viljuska kosta i vise od 700 usd.
MANITOU ima tzv SPV ili ti stabil platform valve, sto ce reci da prepoznaje terensko truckanje od onog koje pravi vozac kada ustane na biciklu i krene uzbrdo.
MARZOCCHI nema takav sistem, ali ima preklopnik na samoj viljusci za nekih 4-5 vrsta terena i u zavisnosti od toga – i rada same viljuske.
Svi ovi sistemi su implementirani i u zadnje amortizere, kod kojih prednjaci SPECIALIZED sa svojim "brain shock-om" koje je za njih specijalno razvio FOX. Ovde se njima necemo baviti, iz prostog razloga sto je ipak prednji amortizer mnogo zastupljenija stvar kod nas. Tu i tamo se nadje neki dual sus bicikl, ali su oni i dalje dosta retki, naravno, pricamo o pravim race masinama, ne o obicnim celicnim.
Da kazemo i nesto o tome koje amortizere mozete ovde nabaviti u radnjama ili polovne:
Ukoliko hocete novu viljusku, ovde cete tesko naci nesto sto nije RST ili ROCKSHOX.
RST je vec pomenuta kao ekonomska varijanta i iste ne traju preterano dugo. Air
kertridzi su losi i posle izvesnog vremena ili pustaju vazduh, ili ne
rade glatko vec na "sec". Brzo dobiju luft u nogicama i ako bi dali i neku pozitivu rec o njima – to moze samo biti njihova cena. SUNTOUR se ponegde moze naci, ali i to nisu amortizeri koji mnogo mogu da izdrze i podnesu, specijalno sto ovde i nema njihovih najjacih modela.
ROCKSHOX je ovde zastupljen sa modelima SID, DUKE, JUDY, PSYLO, REBA i PIKE, a ocekujemo i jos novih modela. Zastupnik je Capriolo. Cene se krecu od ispod 100eur za JUDY varijante ( J1, J2, J3 , J4 ), pa i vise stotina eur za jace modele ( SID ).
MANITOU ovde u radnji ne postoji. Dakle, moze se naci ili polovan sa nekog bicikla, ili da se narucuje iz inostranstva.
Sto se tice modela, najvise se trazi SCAREB ( vise se ne proizvodi, nova viljuska koja je menja je R7 ), BLACK, a nadju se i neki slabiji modeli ( AXEL npr. )
MARZOCCHI je takodje zastupljen u polovnim varijantama, jer ga ovde niko ne uvozi. U Americi se na njihove amortizere daje dvogodisnja garancija kao i opcija “money back guarantee” dakle ako vam se viljuska jednostavno ne svidi – vratite je i dobijate novac nazad! Samouvereno, nema sta!
FOX je jos redji na ovim prostorima, tako da i on dolazi uglavnom kao polovna varijanta kupovine.
Kada vec pricamo o polovnim kupovinama, evo na sta treba obratiti paznju:
Generalno, obratiti paznju na to da li viljuska ima spoljnih ostecenja. Sledeca stvar je - ne sme da
ima luft u nogicama!!!
Dalje, proveriti kako dihtuje ako je vazdusna, da li negde pusta ulje, da li sva podesavanja i rade ili su tu samo kao ukras...
Sledeca stvar je ukoliko se kupuje od “nepoznatog” izvora, da se pre montiranja na bicikl odradi kompletan servis – detaljno ciscenje i podmazivanje, promena ulja u njoj i sve ostalo sto je neophodno. Za tu priliku je najbolje obratiti se serviseru, ili to raditi uz servisno uputstvo, da se ne bi sama viljuska ostetila pri nestrucnom rukovanju.
Na kraju i da dodam da je po meni je dobar i pouzdan amortizer osnova dobrog mauntin bike-a i ne samo to, vec i sama sigurna voznja umnogome zavisi od dobrog amortizera. Na nasim prostorima je novac, nazalost odlucujuci faktor, pa se kupuje u vecini slucajeva ono za sta se ima para, a ne ono sto bi vozac hteo i zeleo da vozi.

Evo dakle opseznog predstavljanja amortizera i to po nacinu voznje. Prvo cemo predstaviti i kod nas najpopularnije – klasicne XC viljuske:

FOX F80 RLT
3.3 pounds ( 1,49 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Lockout i podesavanje kompresije, rebound, podesavanje praga udara.

FOX F80 X
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Terralogic platforma – “pametna” opcija koja prepoznaje asvalt i zakljucava viljusku a otkljucava istog trenutka kada naidje na teren. Spoljni rebound, podesavanje praga udara.

FOX F100 RLT
3.3 pounds ( 1,49 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Lockout i podesavanje kompresije, rebound, podesavanje praga udara.

FOX F100 X
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Terralogic platforma – “pametna” opcija koja prepoznaje asvalt i zakljucava viljusku a otkljucava istog trenutka kada naidje na teren. Spoljni rebound, podesavanje praga udara.

MAGURA RONIN
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i spoljno podesavanje hi/low-speed compresije, podesiv rebound.

MAGURA ASGARD
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 3.9 inca hoda (100mm) ili 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i spoljno podesavanje rebound-a.

MAGURA VIDAR
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). celicna opruga. 30mm debljina stapova. spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

MANITOU AXEL ELITE
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). celicna opruga. 28.6mm debljina stapova.

MANITOU AXEL PLATINUM RTWD
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 2.8 - 3.9 inca hoda (70mm - 100mm). celicna opruga. 28.6mm debljina stapova. Podesavanje duzine hoda, kompresije, rebound-a, lockout.

MANITOU AXEL SUPER FFD-R
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 3.1 - 3.9 inca hoda (80mm or 100mm). celicna opruga. 28.6mm debljina stapova. podesavanje rebound-a.

MANITOU BLACK PLATINUM AIR LOCKOUT
3.6 pounds ( 1.63 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). vazduh/celicna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout, podesavanje compresije, rebound-a.

MANITOU BLACK PLATINUM CLICKIT REMOTE
3.6 pounds ( 1.63 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). vazduh/celicna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout, podesavanje rebound-a

MANITOU MINUTE :03
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. SPV Evolve platforma – slican “pametan” sistem kao kod FOX-ovog terralogic amortizera. Podesavanje rebound-a, 2 podesavanje praga udara.

MANITOU R7 ELITE
2.9 pounds ( 1,31 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje rebound-a.

MANITOU R7 PLATINUM
3.1 pounds (1.40 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. SPV platforma. Podesavanje rebound-a, podesavanje praga udara.

MANITOU R7 SUPER LOCKOUT
3.0 pounds ( 1,36 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm ili 100mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i podesavanje kompresije, rebound-a. Kompresioni lockout.

MARZOCCHI GRAN FONDO 1
4.6 pounds ( 2,08 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). vazduh/celicna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i podesavanje rebound-a.

MARZOCCHI GRAN FONDO 2
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). vazduh/celicna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje rebound-a

MARZOCCHI MARATHON RACE
3.2 pounds ( 1,45 kg ) inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i podesavanje kompresije, rebound-a.

MARZOCCHI MX COMP
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 3.3 inca hoda (85mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. SSV system protoka ulja.

ROCKSHOX JUDY J2
5.2 pounds ( 2,35 kg ) inca hoda (80mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

ROCKSHOX JUDY J3
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Lockout i podesavanje rebound-a.

ROCKSHOX JUDY J3 POPLOC
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Daljinski lockout i podesavanje rebound-a.

ROCKHOX REBA RACE
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Lockout i spoljno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKHOX REBA RACE POPLOC
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, spoljno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKHOX REBA TEAM
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Lockout, spoljno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKHOX REBA TEAM POPLOC
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, spoljno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKHOX REBA WORLD CUP POPLOC
3.4 pounds ( 1,54 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, spoljno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX RECON SOLO AIR
3.9 pounds ( 1,76 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje rebound-a.

ROCKSHOX RECON 351 SOLO AIR
4.1 pounds ( 1.85 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Lockout i podesavanje kompresije, rebound-a.

ROCKSHOX RECON 351 SOLO AIR POPLOC
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, podesavanje kompresije i rebound-a.

ROCKSHOX SID RACE
2.9 pounds ( 1,31 kg ) 3.1 inca hoda (80mm). 28mm debljina stapova. Vazdusna opruga.

ROCKSHOX SID TEAM POPLOC
3.0 pounds ( 1,36 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 28mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, podesavanje kompresije i rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX SID WORLD CUP POPLOC
2.9 pounds ( 1,31 kg ) 3.1 inca hoda (80mm). 28mm debljina stapova. Vazdusna opruga. Motion Control platforma. Daljinski lockout, podesavanje kompresije i rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX TORA SOLO AIR
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje rebound-a.

ROCKSHOX TORA SOLO AIR POPLOC
4.6 pounds ( 2,08 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, podesavanje kompresije i rebound-a.

Za RST amortizere ne slovi da su mnogo kvalitetni, ali u nedostatku pravih “zveri” na trzistu izuzev ROCKSHOX-a, dobro dodju, pogotovu onima sa niskim budzetom. Ovo je nova serija 2006 sa poboljsanjima i novinama, videcemo kako ce se to i u praksi pokazati.

RST RAPIDE AIR 2006
Tezina 1,55 kg. Hod 100 ili 130 mm. Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje rebound-a, lockout.

RST RAPIDE SUPER 2006
Tezina 2,20 kg. Hod od 80-130 mm. Celicna opruga/ulje. 30 mm debljina stapova.
Podesavanje rebound-a, visine hoda, lockout.

RST OMEGA AIR 2006
Tezina 1.38 kg. Hod 80 ili 100 mm. Vazdusna opruga. 30 mm debljina stapova. Lockout.

RST OMEGA COMBO 2006
Tezina 1.84 kg. Hodo d 80-120 mm. Celicna opruga/ulje. 30 mm debljina stapova. Lockout, podesavanje visine hoda.

RST OMEGA DA 2006
Tezina od 1.71-1,80 kg u zavisnosti od modela kojih ima 5. Celicna opruga/ulje ili elastomeri. Hod moze biti ili fiksni ( 80 ili 100 mm ) ili promenljiv ( 60-100 mm ). 28,6 debljina stapova. U zavisnosti od modela, moze imati lockout, podesavanje rebound-a ili visine hoda.

RST GILA 2006
Tezina od 1,90-2,05 kg u zavisnosti od modela kojih ima takodje 5. Celicna opruga/ulje ili elastomeri. Hod moze biti ili fiksni ( 80 ili 100 mm ) ili promenljiv ( 60-100 mm ). 28,6 debljina stapova. U zavisnosti od modela, moze imati lockout, podesavanje rebound-a ili visine hoda.

Spinner amortizeri su kod nas malo ili gotovo nepoznati, ali na zapadu se voze, pa evo i prikaza nekoliko njihovih amortizera:

SPINNER AERIS
2.6 pounds ( 1,17 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 28.6mm debljina stapova. SPUL platforma.

SPINNER AERIS SPORT
3.0 pounds ( 1,36 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 28.6mm debljina stapova. SPUL platforma. Podesavanje rebound-a.

SPINNER TALON AIR
3.4 pounds ( 1,54 kg ). 3.5 inca hoda (90mm). Vazdusna opruga. 28.6mm debljina stapova. SPUL platforma. Podesavanje rebound-a.

SPINNER TALON 1
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 3.5 inca hoda (90mm). Celicna opruga. 28.6mm debljina stapova. SPUL platforma. Lockout.

SUNTOUR amortizeri takodje ne spadaju u “top” klasu, ali kao i sto smo napomenuli kod RST-a, vrse posao.

SR SUNTOUR AXON-D RL
4.8 pounds ( 2,17 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Celicnaopruga.30mmdebljinastapova.Daljinski lockout i spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

SR SUNTOUR AXON-E RL
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout.

SR SUNTOUR AXON-S RL
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout.

SR SUNTOUR XCM
5.3 pounds ( 2,40 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm - 100mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

SR SUNTOUR XCM LO
5.4 pounds ( 2,44 kg ). 3.1 ili 3.9 inca hoda (80mm - 100mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Lockout i spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

SR SUNTOUR XCR
4.6 pounds ( 2,08 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

SR SUNTOUR XCR LO
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout i spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

SR SUNTOUR XCR RL
Tezina nije poznata. 3.9 inca hoda (100mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout i spoljno podesavanje tvrdoce hoda.

Ovo su takodje manje zastupljeni amortizeri kod nas ali se napolju i te kako voze.

WHITE BROTHERS MAGIC
3.4 pounds ( 1,54 kg ). 3.1 inca hoda (80mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. IMV platforma. Podesavanje rebound-a, podesavanje praga udara.

WHITE BROTHERS MAGIC 100
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. IMV platforma. Podesavanje rebound-a, podesavanje praga udara.

WHITE BROTHERS MAGIC HEX
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 3.9 inca hoda (100mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. IMV platforma. Podesavanje rebound-a, podesavanje praga udara.


Grupa amortizera nazvana TRAIL je prelaz od XC amortizera ka FREERIDE amortizerima. Odlika im je veci i uglavnom podesavajuci hod i veca tezina od standardnih XC viljuski, ali su i izdrzljivije, pogotovu za onog ko voli agresivniju voznju po terenu.

FOX FLOAT R
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Eksterno podesavanje rebound-a.

FOX FLOAT RLC
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova.. Lockout i eksterno hi/low-speed podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

FOX FLOAT XTT
3.8 pounds ( 1,72 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Terralogic platforma. Eksterno podesavanje rebound-a, podesavanje praga udara.

FOX TALAS R
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 3.5 - 5.1 inca hoda (90mm - 130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje hoda i rebound-a.

FOX TALAS RLC
3.8 pounds ( 1,72 kg ). 3.5, 4.3 ili 5.1 inca hoda (90/110/130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova Podesavanje hoda i rebound-a, lockout, eksterno podesavanje kompresije, podesavanje praga udara.

FOX TALAS XTT
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.5, 4.3 ili 5.1 inca hoda (90/110/130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Terralogic platforma. stapova Podesavanje hoda i rebound-a, podesavanje praga udara.

FOX VANILLA R
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Eksterno podesavanje tvrdoce, rebound-a.

FOX VANILLA RLC
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Eksterno podesavanje tvrdoce, preload-a, kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

MAGURA PHAON
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.5 - 4.9 inca hoda (90mm - 125mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. On-the-fly podesavanje hoda, eksterno podesavanje tvrdoce, rebound-a

MAGURA RONIN
3.5 pounds ( 1,58 kg ). 4.3 inca hoda (110mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout, eksterno hi/low-speed podesavanje kompresije, rebound-a.

MANITOU BLACK PLATINUM AIR LOCKOUT 120
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 4.7 inca hoda (120mm). Celicno-vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

MANITOU BLACK PLATINUM CLICKIT REMOTE 120
3.6 pounds ( 1,63 kg ). 4.7 inca hoda (120mm). Celicno-vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout, eksterno podesavanje rebound-a

MANITOU BLACK SUPER RTWD
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.5 - 4.7 inca hoda (90mm - 120mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje hoda, rebound-a.

MANITOU MINUTE :02
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 3.9 - 5.1 inca hoda (100mm - 130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Platform Plus opcija. Podesavanje hoda, rebound-a, podesavanje praga udara.

MANITOU MINUTE :03 130
4.2 pounds ( 1,90 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. SPV Evolve platforma. Eksterni rebound, 2 podesavanja praga udara.

MANITOU MINUTE :04
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 0.5 - 5.1 inca hoda (13mm - 130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. SPV Evolve platforma. Podesavanje hoda, rebound-a, 2 podesavanja praga udara.

MANITOU NIXON ELITE
4.6 pounds ( 2,08 kg ). 4.5 - 5.7 inca hoda (115mm - 145mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Podesavanje hoda, kompresije, rebound-a.

MANITOU NIXON ELITE HEX
4.6 pounds ( 1,81 kg ). 4.5 - 5.7 inca hoda (115mm - 145mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Podesavanje hoda, kompresije, rebound-a.

MANITOU NIXON PLATINUM INTRINSIC
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 0.5 - 5.7 inca hoda (13mm - 145mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Podesavanje hoda, rebound, stelovanje “bottom out” otpornosti.

MANITOU NIXON PLATINUM INTRINSIC HEX
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 0.5 - 5.7 inca hoda (13mm - 145mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Podesavanje hoda, rebound-a, stelovanje “bottom out” otpornosti.

MANITOU NIXON SUPER INTRINSIC
4.2 pounds ( 1,90 kg ). 5.7 inca hoda (145mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Eksterni rebound, stelovanje “bottom out” otpornosti.

MANITOU NIXON SUPER INTRINSIC HEX
4.2 pounds ( 1,90 kg ). 5.7 inca hoda (145mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Intrinsic platforma. Eksterni rebound, stelovanje “bottom out” otpornosti

MARZOCCHI AM 1
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Travel lock opcija, vazdusno podesavanje tvrdoce, eksterni rebound

MARZOCCHI ALL MOUNTAIN 1 ETA/TAS
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 5.1 - 5.9 inca hoda (130mm - 150mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje hoda, travel lock opcija, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

MARZOCCHI AM 2
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. SSV platforma. Eksterno podesavanje rebound-a

MARZOCCHI ALL MOUNTAIN 2 ETA
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. SSV platforma. Travel lock opcija, eksterni rebound.

MARZOCCHI ALL MOUNTAIN SL
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 5.1 - 5.9 inca hoda (130mm - 150mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje hoda, lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, stelovanje “bottom out” otpornosti.

MARZOCCHI MARATHON SL
3.4 pounds ( 1,54 kg ). 3.9 - 4.7 inca hoda (100mm - 120mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje hoda, lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, stelovanje “bottom out” otpornosti.

MARZOCCHI MARATHON XC ETA/TAS
3.9 pounds ( 1,76 kg ). 3.9 - 4.7 inca hoda (100mm - 120mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Podesavanje hoda, travel lock opcija, air-assist podesavanje tvdoce, lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a

MARZOCCHI MX COMP ETA/TAS
3.9 pounds ( 1,76 kg ). 3.9 - 4.7 inca hoda (100mm - 120mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. SSV platforma. Podesavanje hoda, travel lock opcija.

MARZOCCHI MX PRO ETA/TAS
3.9 pounds ( 1,76 kg ). 3.9 - 4.7 inca hoda (100mm - 120mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. SSV platforma. Podesavanje hoda, travel lock opcija, eksterni rebound.

MAVERICK DUC-32 HARD ANO
3.9 pounds ( 1,76 kg ). 4.5 - 6.5 inca hoda (115mm - 165mm). Vazdusna opruga. 37/50mm debljina stapova. Dupla kruna. Travel lock opcija, eksterni rebound.

MAVERICK SC-32
3.8 pounds ( 1,72 kg ). 3.1 - 4.7 inca hoda (80mm - 120mm). Vazdusna opruga. 37/39 debljina stapova. Travel lock opcija, eksterni rebound.

ROCKSHOX JUDY J4
4.8 pounds ( 2,17 kg ). 3.1 - 4.9 inca hoda (80mm - 125mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Podesavanje hoda, lockout, eksterni rebound.

ROCKSHOX JUDY J4 POPLOC
4.8 pounds ( 2,17 kg ). 3.1 - 4.9 inca hoda (80mm - 125mm). Celicna opruga. 28mm debljina stapova. Podesavanje hoda, daljinski lockout, eksterni rebound.

ROCKHOX REBA TEAM AIR U-TURN POPLOC
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 3.3 - 4.5 inca hoda (85mm - 115mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje hoda, daljinski lockout, eksterni rebound, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX RECON 351 U-TURN
pounds ( 2,08 kg ). 3.3 - 5.1 inca hoda (85mm - 130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje hoda, daljinski lockout, eksterni rebound.

ROCKSHOX REVELATION
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX REVELATION POPLOC
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, podesavanje kompresije eksterni rebound, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX REVELATION AIR U-TURN
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.9 - 5.1 inca hoda (100mm - 130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje hoda, lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara

ROCKSHOX REVELATION AIR U-TURN POPLOC
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 3.9 - 5.1 inca hoda (100mm - 130mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje hoda; daljinski lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX TORA U-TURN
4.9 pounds ( 2,22 kg ). 3.3 - 5.1 inca hoda (85mm - 130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje hoda, eksterni rebound.

ROCKSHOX TORA 318 U-TURN
4.9 pounds ( 2,22 kg ). 3.3 - 5.1 inca hoda (85mm - 130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje hoda, lockout, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

SPINNER AMMO 1
5.8 pounds ( 2,63 kg ). 4.3, 5.1 ili 5.9 inca hoda (110/130/150mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. Podesavanje tvdoce hoda.

SPINNER AMMO 2
5.7 pounds ( 2,58 kg ). 4.3, 5.1 ili 5.9 inca hoda (110/130/150mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. Podesavanje tvdoce hoda.

SPINNER CARGO 1
5.1 pounds ( 2,31 kg ). 4.3 - 5.9 inca hoda (110mm - 150mm). Podesavajuci hod. Celicna opruga. 34mm debljina stapova. SPUL platforma. Eksterni rebound.

SPINNER CARGO AIR
5.3 pounds ( 2,40 kg ). 4.3 - 5.9 inca hoda (110mm - 150mm). Cargo platforma. Vazdusno podesavanje hoda. Vazdusni amortizer. 34mm debljina stapova. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

SPINNER ECHO AIR
3.7 pounds ( 1,67 kg ). 4.5 inca hoda (115mm). Vazdusna opruga. 30mm debljina stapova. SPUL platforma. Eksterno podesavanje rebound-a.

SPINNER ECHO 1
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 4.5 inca hoda (115mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. SPUL platforma. Lockout, Eksterno podesavanje rebound-a.

SR SUNTOUR CONDOR TA
2.8 - 5.9 inca hoda (70mm - 150mm). 35mm debljina stapova. Vazdusna opruga. Daljinsko podesavanje visine hoda.

SR SUNTOUR XC PRO-E TAD
2.4 - 5.5 inca hoda (60mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Daljinsko podesavanje visine hoda, podesavanje tvrdoce.

SR SUNTOUR XC PRO-E TR
2.4 - 5.5 inca hoda (60mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Daljinsko podesavanje visine hoda, daljinski lockout.

SR SUNTOUR XC PRO-S TAD
4.0 pounds ( 1,81 kg ). 2.4 - 5.5 inca hoda (60mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Daljinsko podesavanje visine hoda, podesavanje tvrdoce.

SR SUNTOUR XC PRO-S TR
4.2 pounds ( 1,90 kg ). 2.4 - 5.5 inca hoda (60mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Daljinsko podesavanje visine hoda, daljinski lockout.

SR SUNTOUR XCR 120
4.6 pounds ( 2,08 kg ). 4.7 inca hoda (120mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Eksterno podesavanje tvrdoce.

SR SUNTOUR XCR LO 120
4.7 pounds ( 2,13 kg ). 4.7 inca hoda (120mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Lockout, eksterno podesavanje tvrdoce

SR SUNTOUR XCR TA
2.4 - 4.7 inca hoda (60mm - 120mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Daljinsko podesavanje visine hoda, podesavanje tvrdoce.

SR SUNTOUR XCR RL 120
4.7 inca hoda (120mm). Celicna opruga. 30mm debljina stapova. Daljinski lockout, eksterno podesavanje tvrdoce.

STRATOS LR1
6.2 pounds ( 2,81 kg ). 5.0 ili 6.0 inca hoda (127mm ili 152mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Travel lock opcija, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

STRATOS LR1 HEX
6.5 pounds ( 2,94 kg ). 5.0 ili 6.0 inca hoda (127mm ili 152mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Travel lock opcija, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.


Ovo je prikaz sledece kategorije i to Freeride viljuski, odmah se moze primetiti hod koji je mnogo duzi od klasicnih XC, debljina stapova koja je kod vecine jos masivnija, kao i veca tezina istih. Takodje je kod gotovo svih standard 20 mm osovina za nablu.

FOX 36 TALAS R
5.2 pounds ( 2,35 kg ). 3.9, 5.1 ili 6.3 inca hoda (100/130/160mm). Vazdusna opruga. 36mm debljina stapova. Podesavanje hoda i rebound-a. 20mm osovina.

FOX 36 TALAS RC2
5.2 pounds ( 2,35 kg ). 3.9, 5.1 ili 6.3 inca hoda (100/130/160mm). Vazdusna opruga. 36mm debljina stapova. Podesavanje hoda, eksterno hi/low-speed podesavanje compresije, kao i rebound-a. 20mm osovina.

FOX 36 VANILLA R
5.5 pounds ( 2,49 kg ). 6.3inca hoda (160mm). Celicna opruga. 36mm debljina stapova. Podesavanje tvrdoce hoda, rebound-a. 20mm osovina.

FOX 36 VANILLA RC2
5.5 pounds ( 2,49 kg ). 6.3 inca hoda (160mm). Celicna opruga. 36mm debljina stapova. Podesavanje tvrdoce hoda, eksterno hi/low-speed podesavanje compresije, rebound-a. 20mm osovina.

MANITOU STANCE FLOW
6.3 pounds ( 2,85 kg ). 5.9 inca hoda (150mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. “Wind down” nacin promene visine hoda. Podesavanje tvrdoce hoda. Standardni quick release ili 20mm osovina.

MANITOU TRAVIS SINGLE INTRINSIC
6.5 pounds ( 2,94 kg ). 7.1 inca hoda (180mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. “Onepointfive” kruna. Intrinsic platforma. Podesavanje rebound-a, unutrasnji podesivaci za sprecavanje “bottom out”( “propadanje do dna” ) amortizera. 20mm osovina.

MANITOU TRAVIS SINGLE INTRINSIC
6.5 pounds ( 2,94 kg ). 8.0 inca hoda (205mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. Onepointfive kruna. Intrinsic platforma. Podesavanje rebound-a, unutrasnji podesivaci za sprecavanje “bottom out” ( “propadanje do dna” ) amortizera. 20mm osovina.

MANITOU TRAVIS SINGLE 150
5.6 pounds ( 2,54 kg ). 5.9 inca hoda (150mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. Eksterno podesavanje compresije, rebound-a. 20mm osovina.

MARZOCCHI DROP OFF 1 ETA
5.7 pounds ( 2,58 kg ). Podesavanje hoda, 5.1 inci hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Zakljucavanje hoda, air-assist podesavanje tvrdoce i podesavanje rebound-a. 20mm osovina

MARZOCCHI DROP OFF 2:
5.8 pounds ( 2,63 kg ). 5. inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Air-assist podesavanje tvrdoce eksterno podesavanje compresije, rebound-a.

MARZOCCHI Z1 LIGHT ETA/TAS
4.9 pounds ( 2.22 kg ). 5.9 inca hoda (150mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje visine hoda, travel lock, air-assist podesavanje tvrdoce eksterno podesavanje compresije, rebound-a.

MARZOCCHI Z1 FR SL
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 5.1 - 5.9 inca hoda (130mm - 150mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Podesavanje visine hoda, eksterno podesavanje compresije, rebound-a.

MARZOCCHI Z1 SPORT
5.2 pounds ( 2,35 kg ). 5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. SSV platforma. Air-assist podesavanje tvrdoce eksterno podesavanje compresije, rebound-a.

ROCKSHOX PIKE 426
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 3.7 - 5.5 inca hoda (95mm - 140mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje visine hoda, lockout, eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX PIKE 426 POPLOC
4.4 pounds ( 1,99 kg ). 3.7 - 5.5 inca hoda (95mm - 140mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje visine hoda, daljinski lockout, eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX PIKE 454 DUAL AIR
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 5.5 inca hoda (140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Lockout eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX PIKE 454 POPLOC
4.1 pounds ( 1,85 kg ). 5.5 inca hoda (140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Daljinski lockout, eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX PIKE 454 AIR U-TURN
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 4.3 - 5.5 inca hoda (110mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje visine hoda, lockout eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara.

ROCKSHOX PIKE 454 AIR U-TURN POPLOC
4.3 pounds ( 1,95 kg ). 4.3 - 5.5 inches of travel (110mm - 140mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Motion Control platforma. Podesavanje visine hoda, daljinski lockout, eksterno podesavanje compresije, rebound-a, podesavanje praga udara

SR SUNTOUR RUX-E
5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Air-assist podesavanje tvrdoce.

SR SUNTOUR RUX-S
5.1 inca hoda (130mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Air-assist podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje compresije, rebound-a.

SR SUNTOUR RUX TRIPLE
5.9 inca hoda (150mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dvostruka kruna. Air-assist podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje compresije, rebound-a.


Ovo su “grdosije” medju amortizerima,viljuske za spust ili downhill, najteze sa duplom krunom osim par izuzetaka i enormno velikim hodom. Upotreba im je ogranicena na ono za sta i jesu namenjene, jer ih tezina i hod limitiraju za ostale discipline.

AVALANCHE DHF/FR
8.2 pounds ( 3,71 kg ). 7.0 inca hoda (180mm). Titanijumska opruga. 43mm debljina stapova.. Dupla kruna. Podesavanje kompresije, rebound-a.

FOES F1-XTD
8.7 pounds ( 3,94 kg ). 8.5 inca hoda (215mm). Celicna opruga. 48mm debljina stapova. Dupla kruna. Integrisana DH lula. Curnutt platforma. Externo podesavanje preload-a, rebound-a, “bottom out” podesavanje. (nabla sa 8" disc rotorom u kompletu sa viljuskom).

FOX 40 R
6.8 pounds ( 3.08 kg ). 6.0 - 8.0 inca hoda (155mm - 205mm). Titanijumska opruga. 40mm debljina stapova. Dupla kruna. Podesavanje hoda i rebound-a

FOX 40 RC2
6.8 pounds ( 3,08 kg ). 6.0 - 8.0 inca hoda (155mm - 205mm). Titanijumska opruga. 40mm debljina stapova. Dupla kruna. Podesavanje hoda, externo podesavanje rebound-a, hi/low-speed podesavanje kompresije.

MANITOU STANCE KINGPIN
7.2 pounds ( 3,26 kg ). 6.7 inca hoda (170mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. dupla kruna. Podesavanje rebound-a

MANITOU TRAVIS TRIPLE INTRINSIC
7.3 pounds ( 3,31 kg ). 7.1 ili 8 inca hoda (180mm ili 205mm). Celicna opruga. 34mm debljina stapova. Dupla kruna. Intrinsic platforma. Eksterno podesavanje rebound-a, “bottom out” podesavanje.

MANITOU TRAVIS TRIPLE TI INTRINSIC
7.0 pounds ( 3,17 kg ). 7.1 ili 8 inca hoda (180mm ili 205mm). Titanijumska opruga. 34mm debljina stapova. Dupla kruna. Intrinsic platforma. Eksterno podesavanje rebound-a, “bottom out” podesavanje.

MARZOCCHI 66 LIGHT ETA
6.0 pounds ( 2,72 kg ). 6.7 inca hoda (170mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Travel lock, air-assist podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a

MARZOCCHI 66 RC2X
5.9 pounds ( 2.67 kg ). 5.9 ili 6.7 inca hoda (150mm ili 170mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Air-assist podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje hi/low kompresije, rebound-a.

MARZOCCHI 66 SL
5.2 pounds ( 2,35 kg ). 5.9 - 6.7 inca hoda (150mm - 170mm). Vazdusni amortizer. 35mm debljina stapova. Podesavanje hoda, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

MARZOCCHI 66 VF2
5.3 pounds ( 2,40 kg ). 6.7 inca hoda (170mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. SSV platforma. Air-assist podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje, rebound podesavanje.

MARZOCCHI 888 RC2X
7.1 pounds ( 3,22 kg ). 7.9 inca hoda (200mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Eksterno podesavanje tvrdoce, vazdusna komora, hi/low-speed, podesavanje rebound-a.

MARZOCCHI 888 VF2
6.4 pounds ( 2,90 kg ). 7.9 inca hoda (200mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. SSVF platforma. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a

MARZOCCHI JUNIOR T
6.6 pounds ( 2,99 kg ). 6.7 inca hoda (170mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. SSV platforma. Eksterno podesavanje tvrdoce, rebound-a

ROCKSHOX BOXXER RACE
7.3 pounds ( 3,31 kg ). 8.0 inca hoda (205mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Motion Control platforma. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, “bump threshold” podesavanje.

ROCKSHOX BOXXER RIDE
7.2 pounds ( 3,26 kg ) 5.2 - 7.0 inca hoda (135 - 180mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Motion Control platforma. Podesavanje visine hoda, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, “bump threshold” podesavanje.

ROCKSHOX BOXXER TEAM
7.1 pounds ( 3,22 km ). 8.0 inca hoda (205mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Motion Control platforma. Podesavanje tvrdoce, eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, “bump threshold” podesavanje.

ROCKSHOX BOXXER WORLD CUP
6.1 pounds ( 2,76 kg ). 8.0 inca hoda (205mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Motion Control platforma. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a, “bump threshold” podesavanje.

STRATOS 607
7.6 pounds ( 3,44 kg ). 7.0 inca hoda (180mm) ili 6.0 inca hoda (152mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

STRATOS 607 HEX
7.9 pounds ( 3,58 kg ). 7.0 inca hoda (180mm) ili 6.0 inca hoda (152mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

STRATOS S8
8.3 pounds ( 3,76 kg ). 8.0 inca hoda (205mm) ili 7.0 inca hoda (18omm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Eksterno podesavanje kompresije.

STRATOS S8 ULTRA
8.5 pounds ( 3,85 kg ). 8.0 inca hoda (205mm) ili 7.0 inca hoda (180mm). Celicna opruga. 35mm debljina stapova. Dupla kruna. Integrisana lula volana bar. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

WHITE BROTHERS GROOVE 180
7.6 pounds ( 3,44 kg ). 7.1 inca hoda (180mm). Celicna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Hidraulika sa azotnim ( Nitrogen ) punjenjem. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

WHITE BROTHERS GROOVE 200
7.8 pounds ( 3,53 kg ). 7.9 inca hoda (200mm). Celicno/vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Hidraulika sa azotnim ( Nitrogen ) punjenjem. Eksterno podesavanje hi/low-speed kompresije, rebound-a

WHITE BROTHERS GROOVE RACE
5.8 pounds ( 2,63 kg ). 7.1 inca hoda (180mm). Vazdusna opruga. 32mm debljina stapova. Dupla kruna. Hidraulika sa azotnim ( Nitrogen ) punjenjem. Eksterno podesavanje kompresije, rebound-a.

Nadam se da ce ovaj tekst svima biti od koristi kao pomoc i vodic, kako onima koji ulaze u svet MTB-a, tako i onim vec iskusnim koji za sebe imaju nameru da izaberu nesto kvalitetno.

Priredio i napisao:
Miomir Jovanovic - MISAXTR
  • 3
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#2 Hari

Hari
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1921 posts
  • LocationBeograd

Posted 30 April 2006 - 09:33 PM

Svaka cast ovo zasluzuje svaku pohvalu!
  • 0

#3 sofa_rocker

sofa_rocker
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationObrenovac

Posted 01 May 2006 - 10:47 AM

Miso respect! :) Sad vidim da sam bio u pravu sto sam pre nekih mesec dana zapucao do Zagreba po svog Bombera. :D Ostaje da se nadamo da cemo uskoro imati priliku da gore pomenute viljuske kupujemo i kod nas..
  • 0

#4 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 May 2006 - 12:06 PM

Da, MARZOCCHI vaze za jedne od najizdrzljivijih amortizera. I ja sam ga vozio svojevremeno.
Nazalost, situacija kod nas je takva da i ono malo uvoznika opreme uvozi samo ono najjeftinije, pocevsi od sitnih delova, pa do celih bicikala! "Zastupnik" KELLY's-a npr. ima po 1 model bicikla i to naravno onaj najjeftiniji! :(
Jedini koji se trenutno ovde istice je CAPRIOLO, koji je i prosle sezone, a ove nastavio da uvozi i vrhunske modele viljuski, menjaca, tockova...za svaku pohvalu!
Dok se i drugi ne dozovu pameti, ostaje nam da pazarimo "online" po evropi!
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#5 sofa_rocker

sofa_rocker
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationObrenovac

Posted 01 May 2006 - 02:55 PM

Uzeo sam MX Comp Air 85mm, a s obzirom da nisam takmicar i da dosta vozim po alfaltu mislim da ce mi zadovoljiti potrebe. Pre toga sam imao RST Cappa koja je bila fabricki ugradjena na bicikl, razlika je ogromna.

Da Capriolo, imaju solidnu ponudu shimana i tu i tamo rock shox, ali im cene nisu bas konkurentne, u odnosu na zapad recimo. Panet Bike je posebna prica :D
Evo bas drugaru treba da narucim neke samaraljke za specijalku, izadje ga jeftinije da plati postarinu, carinu i porez nego da kupi ovde, apsurd.

off topic je al dobro :) Kakvu ponudu Mavica imaju u Capriolu ako znas, mogu li felne odvojeno da se dobiju ili imaju samo komplet tockove?

pozdrav!
  • 0

#6 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 May 2006 - 04:43 PM

Imaju Mavic i gotove tockove i samo felne, od onih slabijih do cross max gotovih tockova, ali su cene jake. Eventualno da se nabave po V.P. ceni...
Ja sam svoje mavic 517 i cross land kupio poplovne, ali u fenomenalno ocuvanom stanju. Ni u Madjarskoj nisu jeftine.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#7 sofa_rocker

sofa_rocker
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationObrenovac

Posted 01 May 2006 - 05:54 PM

Nazvacu ih posle praznika bas da uporedim cene. Od Brugelmanna par Mavic 317XM mogu da dobijem za nesto vise od 50 eur, to bi mi odgovaralo. Daj boze da ovde nije 50eur komad :wink:
Uzeo bih samo felne, imam stare nable koje su u solidnom stanju, napred scott comp, pozadi deore obe za V, tako da bih samo prepakovao.

U ZG moze i Sun da se nabavi, ali ne znam kad cu opet ici tamo.. bio bih zadovoljan i sa ovim Mavicom, trenutno je Rigida Zac 19, tako da.. :roll:
  • 0

#8 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 01 May 2006 - 06:24 PM

Mislim da su ovde skuplje, u V.P. je komad 317 oko 1950 dinara. Proveri.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#9 sofa_rocker

sofa_rocker
  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts
  • LocationObrenovac

Posted 01 May 2006 - 06:33 PM

Ta V.P. cena je dobra, ali kako ih dobiti po njoj? Provericu M.P. pa mozda uzmem ako ne bude mnogo skuplje.
  • 0

#10 ttomo

ttomo
  • Members
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 21 September 2006 - 09:08 PM

Ej ljudi,da li se moze rock shox sid remontovati?Imam prilike kupit jedan bike (polovan) sa takvim amortom pa me interesuje za svaki slucaj?!
  • 0

#11 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 21 September 2006 - 09:46 PM

Naravno da moze, nije to nikakav problem, u Bgd-u mozes da se obratis Profi u TERRANO TEAM-u, CIKLOPIA sigurno takodje moze to da ti sredi.
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#12 marjanovic_va

marjanovic_va
  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • LocationValjevo

Posted 04 March 2007 - 03:26 PM

Imam Manitou Elite 80/100 mm na kojem ispod ovog naziva piše i :
Rapid travel adjust. Amort se nalazi na Corratec-u Air tech two iz 2006. Interesuje me da li je to uljani ili vazdušni?
U slučaju da naglo pomeram guvernalu levo -desno istog trenutka se u toku vožnje javlja nekontrolisano pomeranje guvernale sa vučenjem u levu stranu. Utisak je isti kao kad napunite npr. lavor vodom i ponesete ga pa osetite ljuljanje.
Može li pomoć?
  • 0

#13 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 04 March 2007 - 04:09 PM

Moze, ali moras da preciziras koji manitou. Elite je oznaka za klasu, ali ne i za samo ime, moze da bude Black, Axel, Splice........
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#14 marjanovic_va

marjanovic_va
  • Members
  • Pip
  • 16 posts
  • LocationValjevo

Posted 05 March 2007 - 08:15 PM

Jedino da ti šaljem sliku pošto nema ništa od teksta na amortu osim gore navedenig.
  • 0

#15 ttomo

ttomo
  • Members
  • PipPip
  • 53 posts

Posted 14 October 2007 - 02:39 PM

Imam manitou R7 pa me interesuje da li odgovara ovo ulje (iako je prvenstveno namenjeno za motocikle) http://olajshop.hu/t...x/villaolajak#3 RACING FORK OIL :?:
  • 0

#16 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 14 October 2007 - 08:55 PM

Naravno, preporuka 2,5 ili 5W
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#17 priest

priest
  • Members
  • PipPipPip
  • 160 posts

Posted 22 September 2008 - 09:04 PM

svaka cast za tekst...bice svima od pomoci,samo me zanima koliko ti je trebalo da sve to napises i kako te nije mrzelo :D
  • 0

#18 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 22 September 2008 - 09:31 PM

Pa trebalo je sve to kompletirati...a ako pogledas sta sve ima od textova od mene - moze se zakljuciti da strast prema MTB-u ne poznaje vreme i granice :wink: :wink: 8)
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#19 priest

priest
  • Members
  • PipPipPip
  • 160 posts

Posted 22 September 2008 - 10:04 PM

AJ DAJ LINK ZA TE TEKSTOVE NOV SAM OVDE PA SE NE SNALAZIM BAS NESTO DOBRO
  • 0

#20 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Posted 22 September 2008 - 10:09 PM

Uh, nema generalnog linka, vec na svakom delu foruma ima svasta ponesto...
Recimo kliknes na trening, pa pogledas teme i onda ispod naslova teme "od misaxtr" i tako dalje...prosurfuj sta ti je interesantno i zanimljivo 8)
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users