Jump to content


Fotografije

Bic-eko karavan "Oplaneti se! Recikliraj"


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
2 odgovora na ovu temu

#1 jvuk

jvuk
  • Members
  • 8 posts

Postavljeno 02 July 2010 - 12:13 PM

Zelena Lista Srbije Vas poziva na promotivni biciklistički-ekološki karavan u okviru kampanje ’’ Oplaneti se! Recikliraj”
Vranje 26.jun - Beograd 07.jul
Posle centralne aktivnosti 5. juna u Beogradu i čitavog niza lokalnih akcija širom Srbije, Zelena lista Srbije i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) u partnerstvu sa Institutom za održive zajednice, uz finansijsku podršku USAID-a i partnerstvo Telenor fondacije, završava kampanju „Oplaneti se! Recikliraj“ biciklističkim-ekološkim karavanom, koji kreće 25. juna iz Vranja. Medijski partner u realizaciji kampanje je RTS.
Kampanjom Oplaneti se! Recikliraj, Zelena Lista Srbije želi da utiče na nadležne institucije, građane/ke, ekološke organizacije i druge aktere u društvu da se u okviru svojih nadležnosti aktivnije uključe u rešavanje problema odlaganja otpada kroz stvaranje uslova za selekciju i odvajanje otpada kao neophodnog uslova za proces reciklaže. Karavan će se kretati kroz sledeće gradove: Vranje – Leskovac – Niš – Knjaževac – Zaječar – Bor – Žagubica – Petrovac – Kostolac – Bela Crkva – Pančevo – Beograd. Aktivisti Zelene liste Srbije, njih 30, će provesti 13 dana na promotivnom biciklističkom-ekološkom karavanu i preći ukupno 560 kilometara sa ciljem da prenesu ekološke poruke. Biciklisti će nositi specijalno dizajnirane bilborde sa fotografijama i porukama ekološke prirode, a sve sa ciljem da podignu svest građana u pogledu neophodnosti selektiranja otpada. To uključuje i uticanje na građane, nadležne institucije, biznis sektor, medije i druge aktere u zajednici da svako u svojim nadležnostima preuzme aktivniju ulogu u rešavanju problema otpada.
Završnica drugog po redu karavana je planirana za 7.jul, a poslednja etapa je od Pančeva do Beograda, gde su pozvani svi „biciklizirani“ građani da se pridruže u masovnoj vožnji do Beograda. Okupljanje počinje od 10 sati u reciklažnoj firmi „Božić i sinovi“ u Pančevu, polazak je predviđen za 12 sati, a dolazak u Beograd (ispred Sportskog centra „25. maj“) oko 13 časova. Vožnja se nastavlja do Ade Ciganlije, gde je i završetak karavana, predviđen za 14 sati.
Tokom celog karavana, sa biciklistima će biti „prisutni“ i ArtEko roboti koji imaju mogućnost da „govore“. Nakon ubacivanja otpada u robote oni će „kazati“ deci i građanima šta se dešava sa njihovom limenkom, starim novinama ilii plastičnom bocom nakon reciklaže.
Kampanju Oplaneti se! Recikliraj, realizuje ekološka mreža Zelena Lista Srbije, sa ciljem rešavanja problema komunalnog otpada. Svakoga dana građani Srbije bace 5000 tona otpada na deponije. Skoro polovina tog otpada odlaže se na divlje deponije koje se nalaze uz vodotokove, gradske trgove i parkove za decu. U zemljama EU prosečno se reciklira 40 procenata otpadnog materijala godišnje, dok je u Srbiji procenat recikliranog materijala 4 puta manji. Industrija reciklaže u svetu zapošljava 1,5 milion ljudi, dok su procene da Srbija godišnje na deponije baci oko 50 miliona evra u vidu sekundarnog otpada koji se može reciklirati.
Otpad nije đubre – otpad je sirovina!
Ekološku mrežu Zelena lista Srbije čini dvanaest lokalnih organizacija iz Srbije, koje u svom delovanju imaju zaštitu životne sredine. Mladi istraživači Srbije su preuzeli ulogu koordinatora Mreže.
Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije o kampanji „Oplaneti se! Recikliraj“ slobodno nas kontaktirajte ili posetite sajt http://www.oplanetise.com Vladimir Radojičić, Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF), mob 069 202 4064 Vlada Matić, Mladi Istraživači Srbije, mob 065 228 228 4
  • 0
Cycle tracks will abound in Utopia.
H.G. Wells

#2 Nion

Nion
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1711 posts

Postavljeno 02 July 2010 - 12:47 PM

kako ja znam ovo se ne nalazi u Pancevu činje od 10 sati u reciklažnoj firmi „Božić i sinovi“ u Pančevu, je firma za reciklazu nalazi se Omoljici
  • 0

5500km-2010
6400km-2011
3800km-2012
6080km-2013
7660km-2014

8500km-2015

5000km-2016
Moj zanat mi je dao vrh sa koga ću pasti“... Ako ste dostigli vrh, onda i pad može da bude veličanstven!“ D.V


#3 jvuk

jvuk
  • Members
  • 8 posts

Postavljeno 03 July 2010 - 03:49 PM

kako ja znam ovo se ne nalazi u Pancevu činje od 10 sati u reciklažnoj firmi „Božić i sinovi“ u Pančevu, je firma za reciklazu nalazi se Omoljici


Sorry sto unapred nisam naglasila da samo prosledjujem info, jer stvarno ne znam nista vise o samom desavanju od onoga sto pise u pozivu. Na kraju se nalaze kontakti organizatora, oni svakako imaju detaljnije/preciznije info. Ja sam planirala da se sledece srede prikljucim samo onom kratkom delu od 25. maja do Ade. :)
  • 0
Cycle tracks will abound in Utopia.
H.G. Wells




1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika