E bicikle i novi zakon
Posted 10 July 2026 - 06:32 AM
Kad je ova kriminalna država u pitanju skeptičan sam po svemu što rade, jer je praksa pokazala da silnim izmenama zakona o bezbednosti u saobraćaju nisu postigli ništa. Sem hvalisanja po medijima, rak rana je sistemsko nesprovodjenje zakona i sve veći broj stradalih učesnika iz godine u godinu.
Kao neko ko vozi sve što se vrti na drumu, sa golemim iskustvom, mogu da kažem da nema gore pošasti od trotinetaša, koji imaju jake nabudzene mašine, sa malim točkovima, iskustva u saobraćaju bez i šetaju se svuda haotično i impulsivno što često dovodi do sudara.
Dostavljači, veliki broj njih su takođe kamikaze za sebe, jer softverski otključaju u trenu bicikl da može da se zaleće do 100 na sat, sa mekanim kineskim ramovima, kočnicama sa Pony bicikala, bez iskustva u saobraćaju, i pun gas da se odradi kvota. Urgentni ih je pun, svakodnevno. Tužno je što često u nesrećama u saobraćaju, zbog njihovog nemara stradaju i drugi nedužni ljudi.
Posted 10 July 2026 - 08:03 AM
Definitivno je zakonski ok, ali ovde nikad nije toliko bio problem samo slovo zakona koliko što se ništa od toga ne sprovodi. Baš me interesuje da li će biti panduri koji će da gledaju pogon na biciklu ili kontrolišu koji bicikl ide više od 25 km/h. A i onda će verovatno da uhvate nekog na drumasu a ne na mopedu
Posted 10 July 2026 - 09:22 AM
Znali smo kada su uveli ona nova pravila za trotinete (registracija, kacige, prsluci, ograničenja za maloletna lica) da će to kad tad obuhvatiti i bicikle sa elektromotorom.
Na žalost ovo će uticati na mnoge razumne učesnike u saobraćaju negativno. Jasno je da oni koji se nerazumno i nebezbedno ponašaju u saobraćaju, neće prestati da se tako ponašaju i dalje. Kome će da pišu kaznu, ko će da se zaustavlja policajcima? Na koji način će policajci proveravati da li je bicikl/trotinet otključan preko 25km/h, ili kolika mu je snaga? Kod nas je bitno da se kaže eto mi smo udarili ograničenja,ali nike nije predvideo kako će da ih sprovede. Maloletna lica ne sme da zadržava/ispituje bilo koji policajac, već samo onaj obučen za rad sa maloletnicima. Neka ovi pametni iz agencije za bezbednost saobraćaja objasne kako izgleda zaustavljanje dva klinca koji jašu na tatinom trotinetu od 1000w po nekom perifernom naselju.
Bilo je već reči o tome, trotinet, pa i bicikl od 250w će se malo pomučiti da nekoga od 130kg izvuče uz jaču uzbrdicu. Zašto nekome ko na taj način želi da se kreće po gradu, i u konačnici smanji gužvu pa i zagađenje, uskratiti tu mogućnost?
Kažu deca mogu po biciklističkim stazama da voze trotinete i bicikle, voleo bih da sam u prilici, da nekoga iz nadležnog ministarstva ili agencije pitamo koliko km bici staza (ne onih mešanih sa pešačkim) ima u celoj Srbiji.
Raspisah se ja.. nadam se da barem neće terati nas koji imamo bicikle po evropskim standardima, asistencija do 25km/h i 250w, da se registrujemo i plaćamo izmišljene nalepnice.
Posted 10 July 2026 - 09:46 AM
Zasto ne bi imao nalepnicu? Ja bih i za klasican bicikl uveo nalepnicu a samim tim (ebes nalepnicu), vec osiguranje koje ce se placati na godisenjem nivou. Kada bude neko sranje lepo da osiguranje pokrije stetu. Postoje uredjaji koji gledaju max brzinu nekog e vozila. Zaustavi se lice koje vozi, e vozilo se stavi na traku i odradi se pregled. Ovo vec postoji odavno i koristi se. Ovo za maloletna lica nije istina. U istrazi itd mora da bude to sto si naveo. Kod klasicnog zaustavljanja ako je maloletan nema LK zovu se roditelji itd. Nije da ne sme da ga zadrzi. Nece u jednom novinskom clanku verovatno sve objasniti. Ali ako ima volje postoji nacin kako to sve da se regulise. Sto se tice biciklistickih staza koje su "mesane" kako kazes, tu nije problem staze vec mentaliteta stanovnika tog grada. U novom sadu su malo mesane malo odvojene i sve funkcionise. Nije odlicno ali ja kao biciklista koji se i po gradu krece sa bickilom i isti koristi kao prevozno sredstvo kao i cela porodica ukljucujuci i dete od 7 godina staze nam vukncionisu vise nego odlicno.
Posted 10 July 2026 - 11:02 AM
Zasto ne bi imao nalepnicu? Ja bih i za klasican bicikl uveo nalepnicu a samim tim (ebes nalepnicu), vec osiguranje koje ce se placati na godisenjem nivou. Kada bude neko sranje lepo da osiguranje pokrije stetu. Postoje uredjaji koji gledaju max brzinu nekog e vozila. Zaustavi se lice koje vozi, e vozilo se stavi na traku i odradi se pregled. Ovo vec postoji odavno i koristi se. Ovo za maloletna lica nije istina. U istrazi itd mora da bude to sto si naveo. Kod klasicnog zaustavljanja ako je maloletan nema LK zovu se roditelji itd. Nije da ne sme da ga zadrzi. Nece u jednom novinskom clanku verovatno sve objasniti. Ali ako ima volje postoji nacin kako to sve da se regulise. Sto se tice biciklistickih staza koje su "mesane" kako kazes, tu nije problem staze vec mentaliteta stanovnika tog grada. U novom sadu su malo mesane malo odvojene i sve funkcionise. Nije odlicno ali ja kao biciklista koji se i po gradu krece sa bickilom i isti koristi kao prevozno sredstvo kao i cela porodica ukljucujuci i dete od 7 godina staze nam vukncionisu vise nego odlicno.
Biciklističke staze i biciklističku kulturuu u Novom Sadu nema potrebe uvlačiti u ovaj mulj od naše zemlje, to je neki drugi univerzum
U Beogradu konkretno se staze ne održavaju, a polako se i ukidaju tamo gde ih je bilo. O (ne)svseti ostalih učesnika u saobraćaju ne vredi pričati.
Znam da postoje uređaji, ali nisam siguran da ih naša policija, ili komunalna policija imaju.
Ne mislim da nalepnice imaju bilo kakvu svrhu (u našem slučaju) osim da se uzme harač i procenat. Koliko vredi prosečan bicikl koji se vozi za završavanje poslova po gradu, 100e? ako je nalepnica (koja ne podrazumeva osiguranje) 1000-2000 dinara koliko to ima smisla za sve bicikle. Nije ovde standard na zadovoljavajućem nivou da bi se uplaćivalo osiguranje za bicikle, kao što nemamo ni kasko za sve automobile. Zakon koji je do sada postojao mogao je da se koristi da se regulišu stvari. Mogao je svaki policajac da kažnjava onoga ko se nebezbedno po sebe i druge ponaša nebitno da li vozi trotinet ili bicikl ili nešto što ima dva točka i samostalno ide 50km/h. Apsolutno sam za to da se regulišu stvari, ali ovde se ide na to da se sve gura ka automobilskom saobraćaju i da se ljudi sve više obeshrabruju da pređu na neku alternativu. Zabrne i novčani nameti ne unapređuju stanje.
Posted 10 July 2026 - 12:44 PM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users