Jump to content

Photo

Nikola

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 black_xs

black_xs
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 22 November 2025 - 10:05 PM

Ja sam Nikola, živim u okolini Štutgarta. Nekada, dok sam još bio u Srbiji, redovno sam vozio bicikl i učestvovao u zajedničkim vožnjama sa foruma. Ove godine sam, posle duže pauze, ponovo otišao na Ćiker maraton, i to je bio trenutak kada sam se stvarno vratio na dva točka.
Nedugo zatim, sa ćerkom sam otišao na Bodensko jezero, gde smo za četiri dana obišli ceo krug oko jezera. To zaista od srca preporučujem svima — staze su duge, uređene i prelepe za vožnju.
Za sledeću godinu planiramo veću avanturu: 10-dnevnu turu Alpe Adria rute, koja kreće iz Salcburga i završava se u Gradu u Italiji. Koliko vidim, to je trenutno jedna od najpopularnijih biciklističkih ruta u Evropi.
Ukratko, to je nešto o meni. Ako nekome zatreba savet ili preporuka za to šta ovde oko Štutgarta vredi videti i obići, rado ću pomoći. Oduvek sam vozio MTB, i sve svoje ture završavam s njim — probao sam gravel, ali mi jednostavno ne odgovara za leđa. Nisam tip koji žuri, tako da mi MTB tempo savršeno leži.
Ponovili smo se ćerka i ja biciklima, pa ću okačiti i nekoliko slika. Inače, ima 10 godina, a već smo ove sezone odradili ozbiljne vožnje — uključujući i Bodensee turu od 270 km za četiri dana, uz kampovanje i pravi mali avanturistički duh.

Cube Aim SLX 2026

Cube Reaction SLX 2026

Attached Thumbnails

• WhatsApp Image 2025-11-22 at 20.43.45.jpeg
  • cube-reaction-slx-2026-metallicgrey-n-black-2.jpg

• 6

#2 Petarl

Petarl
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 292 posts

Posted 23 November 2025 - 11:48 AM

Lepo, vidi se da uživaš u vožnjama sa porodicom, ima li šta lepše. Srećno.

Mene zanima kakav je odnos motorizovanih učesnika u saobraćaju prema biciklistima tamo, kakvo je stanje staza, bezbednost, saobraćajna kultura...? Koliko ljudi voze bicikle u odnosu na Srbiju? Ovde i nema nekih posebnih staza da ti možeš oko nečega bezbedno sa decom... Ima na Adi staza, ali sve je to malo i prenatrpano. Ima bezbednih "staza" kraj nasipa velikih reka, divlje nekako i neuredjeno, često depresivno, puno smeća...
  • 1

#3 black_xs

black_xs
  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Posted 24 November 2025 - 05:57 PM

Sto se same voznje tice, ovde je biciklizam vise nego bezbedan, ali na to utice nekoliko faktora. Ja zivim oko 30 km od Stuttgarta, i grad u kome sam, kao i vecina drugih u okolini, veoma je dobro organizovan kada je rec o prostoru i gustini naseljenosti. Ulice su dovoljno siroke da se lepo obelezi biciklisticka staza, a auto-traka se po potrebi suzi, ali ostaje potpuno funkcionalna za saobracaj kad nema biciklista.

Uglavnom koristim biciklisticke staze koje su pravljene iskljucivo za bicikle i pesake, a pored toga ima i nebrojeno mnogo offroad ruta – toliko da ih ne mozes sve obici ni za ceo zivot. Ceo kraj je brdovit, nesto poput Kosmaja, Sopota i okoline, i za MTB voznju je idealan.

Popularnost biciklizma je ovde naglo skocila pre nekoliko godina, otkad su e-bike modeli postali masovno dostupni. Ipak, u mom mestu ljudi ih ne koriste toliko jer nema velike guzve u saobracaju, pa vecina i dalje ide autom na posao. Ali u gradovima kao sto su Karlsrue, Hamburg ili Minhen, bicikli su svuda. Saobracaj je tamo toliko gust da se jednostavno ne isplati voziti auto, pa se mnogi okrenu biciklu, a onda iz toga prirodno nastane ljubav prema voznji. Javnim prevozom su takodje odlicno pokriveni, ali to ne smanjuje broj biciklista.

Ja licno vise volim sumske voznje, pa bici-staze uglavnom koristim samo da predjem s jedne rute na drugu. Ovde je kompletan motorizovan saobracaj zabranjen po svim sumama i offroad stazama, tako da nema kvadova, motora i drugih vozila koja ugrozavaju mir i bezbednost biciklista i pesaka.

Kada se setim voznje u Beogradu – Bele Vode, Ada, Kosmaj, Avala – to su mi prilicno losa iskustva. Nasa kultura u saobracaju je, nazalost, jako slaba. Ali ovde sam shvatio jednu stvar: mozes doci iz bilo koje zemlje na svetu i postovaces pravila, stajaces na crveno, vezaces pojas, obilazices biciklistu na metar i po. Ali kada se vratis u svoju zemlju, vracaces se i starim navikama. To znaci da nismo mi losiji ljudi, jednostavno kod nas zakon nije dovoljno strog da promeni ponasanje. Tek visoke kazne, oduzimanje dozvole na vise meseci ili cak trajno, to bi nas nateralo da postujemo pravila.

Sve u svemu, ovde ima neverovatno mnogo lepih stvari da se vidi, bezbroj visednevnih biciklistickih tura i predivnih ruta. Moze se voziti godinama, a da ti opet ostane jos mnogo toga neistrazenog.

• 4

#4 lucky_13

lucky_13
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 381 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 25 November 2025 - 01:12 PM

S obzirom na navike vozača u Srbiji često se pitam kako je neko od drumskih biciklista uopšte živ. Dok sam vozio u Srbiji uvek sam birao rute gde ću što pre da siđem sa javnog puta ili neke slabo opterećene puteve i ulice.

U Nemačkoj je to potpuno druga priča. Ako u Nemačkoj budem imao udes u saobraćaju kao biciklista to samo znači da sam veliki baksuz :)

• 1

#5 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 26 November 2025 - 01:06 PM

Gde vozis po Nemackoj gde si vozio ovde? Uz duzno postovanje vih ucesnika u raspravi mislim da poredite babe i zabe. Ocek koji je napisao svoje vidjenje situacije zivi u nekom manjem mestu 30km od Studgarta, a vi to onda poredite sa Beogradom. Malo zadjite dalje od beograda pa cete videti da isto tako nije strasno voziti bicikl po delovima koji nisu Beograd. Evo već 20 godina + - vozim aktivno drumski bicikl i nisam nesto primetio da samo mene cekaju da me neko ubije. Sve moje tvrdnje imam i dokumentovane na app my bike radar trafic gde se vidi da u vecini slucajeva voazi preteknu na propisnu udaljenost a da je brina preticanja mnogo manja od dozvoljene brzine kretanja. Ovo pisem za voznju oko Novog Sada, Fruska gora itd.

"Ali ovde sam shvatio jednu stvar: mozes doci iz bilo koje zemlje na svetu i postovaces pravila, stajaces na crveno, vezaces pojas, obilazices biciklistu na metar i po. Ali kada se vratis u svoju zemlju, vracaces se i starim navikama. To znaci da nismo mi losiji ljudi, jednostavno kod nas zakon nije dovoljno strog da promeni ponasanje."

Ovaj deo upravo ukauuje na to da smo LOSI LJUDI. Ne treba mi nikakav zakon da bih se ponasao normalno. Ne menja zakon ponasanje vec kucno vaspitanje, empatija, briga prema drugima itd.

• 1

#6 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3479 posts

Posted 26 November 2025 - 07:54 PM

Gde vozis po Nemackoj gde si vozio ovde? Uz duzno postovanje vih ucesnika u raspravi mislim da poredite babe i zabe. Ocek koji je napisao svoje vidjenje situacije zivi u nekom manjem mestu 30km od Studgarta, a vi to onda poredite sa Beogradom. Malo zadjite dalje od beograda pa cete videti da isto tako nije strasno voziti bicikl po delovima koji nisu Beograd. Evo već 20 godina + - vozim aktivno drumski bicikl i nisam nesto primetio da samo mene cekaju da me neko ubije. Sve moje tvrdnje imam i dokumentovane na app my bike radar trafic gde se vidi da u vecini slucajeva voazi preteknu na propisnu udaljenost a da je brina preticanja mnogo manja od dozvoljene brzine kretanja. Ovo pisem za voznju oko Novog Sada, Fruska gora itd.

"Ali ovde sam shvatio jednu stvar: mozes doci iz bilo koje zemlje na svetu i postovaces pravila, stajaces na crveno, vezaces pojas, obilazices biciklistu na metar i po. Ali kada se vratis u svoju zemlju, vracaces se i starim navikama. To znaci da nismo mi losiji ljudi, jednostavno kod nas zakon nije dovoljno strog da promeni ponasanje."

Ovaj deo upravo ukauuje na to da smo LOSI LJUDI. Ne treba mi nikakav zakon da bih se ponasao normalno. Ne menja zakon ponasanje vec kucno vaspitanje, empatija, briga prema drugima itd.

Ja se uz dužno poštovanje tebe kao bickliste sa višedecenijskim stažom, ipak ne bih u potpunosti složio. 

Moj biciklistički staž je dosta tanji, vozim ja ali ne prelazim ni blizu tolike kilometraže kao mnogi članovi ovog foruma, ali s obzirom da skoro već desetak godina živim u Nemačkoj, prošao sam dovoljno situacija i kod nas a i ovde kao bicilista u saobraćaju da bih mogao da povučem neku paralelu između naše i njihove vozačke kulture i respekta prema biciklisti kao prema ravnopravnom učesniku u saobraćaju. 

Ovde sam dugo vremena vozio bicikl, što rekreativno što na posao, do teretane, do grada kad teba nešto da obavim itd. Živim u gradu Manhajmu koji je tipa veličine Novog Sada i grad je, iako dosta opterećen saobraćajem, ispresecan raznorazanim biciklističkim stazama. Nisu sve od tih staza u savršenom stanju, ali ni na jednoj nema parkiranih automobila, a ako kojim slučajem asfalt delite sa automobilima, onda je ta vaša traka iscrtana jarko crvenom bojom a vozači je poštuju kao Svetog Petra. Sem po gradu, vozio sam drumski bicikli u krugu do 100 km od grada gde živim, što po manjim ravničarskim mestima, što po kojekakvim brdima i padinama. Za ovih desetak godina doživeo sam jednu situaciju gde mi je jedan debil svirao jer nisam koristio biciklističku stazu gde sam mogao, a nikada nisam doživeo nikakvu rizičnu situacjiu u kojoj je moj život ili zdravlje dovedeno u pitanje. 

Bicikl sam uporedo vozio i kada bih dolazio u Srbiju za vreme godišnjeg odmora, doduše tek nekoliko stotina kilometara godišnje. I za tu skromnu kilometražu uspem da doživim toliko neprijatnih iskustava koliko u Nemačkoj nisam uspeo da sakupim za 10 godina, a uz to vozim uglavnom po selima Vojvođanske ravnice i tu i tamo par puta odem do Fruške Gore. Ruku na srce, istina je da na putevima vozači biciklistu obilaze po propisu, pa nekad i daleko šire nego što je to potrebno, ali SAMO u slučaju da iz suprotnog smera ne dolazi vozilo. Ako pak neko dolazi iz kontra smera, nema tog vozača našeg mentaliteta koji će stisnuti kočnicu i sačekati da se mimoiđe sa drugim autom, nego će pošto poto probati da se ugura u traku tik pored tvog levog lakta. Ajde to još nekako kad je u pitanju putnički auto, ali kad ti to uradi šleper pa ti onda prikolica proleti na par centimetara od uveta, prođe ti ceo život kroz glavu za nekoliko sekundi. Ili na primer, što je kod nas normalno da ljudi na magistralnim putevima voze 120 (jer nema policije da kažnjava, a i kad je ima, sve se rešava sa par crvenih), pa obilaze bukvalno sve što im se nađe na putu. I onda naravno obilaze auto dok im biciklista iz suprotnog smera ide u susret ali nemaju nameru da se sklone nego još i ubrzavaju. Bilo kakav kontakt sa autom u ovoj sitauciji i skupljali bi te pincetom po ulici, tu spasa nema. Dešavalao mi se na primer i da se spuštam sa Fruške Gore i idem nekih 50 na sat, i na ulazu u Petrovaradin lik me obilazi autom, i bukvalno posle 10 metara kočl da bi skrenuo. Kako sam izbegao pad i šta sam mu sve spomenuo kada sam jedva izmanevrisao da ne padnem, ne sećam se više ni sam. Sećam i da sam jednom vozio bajs u svom rodnom selu, u Kaću, redovno bicilističkom stazom po putu, i neki debil je na parkingu pored puta parkirao kombi sa nekim cevima koje su virile iz gepeka jedno 2 metra, i to tačno u visini moje glave. Na prvi mah nisam primetio te cevi i srećom u zadnjem momentu sam pognuo glavu dok sam pored tog kombija prošao brzinom od tipa tredesetak na sat. Da nisam refleksno pognuo glavu, nisam siguran ni da li bih ovo sad pisao. 

Ja sam jedan od onih ljudi koji definitivno ne vole da kude svoje a hvale tuđe, ne kapiram šta se time dobija. Ali isto tako se trudim biti realan i sagledati stvari iz nekog objektivnog ugla. S obzirom da sam učesnik u saobraćaju i kao vozač dok boravim u Srbiji i da godišnje napravim minimum 5000 vozeći auto u Srbiji, mogu slobodno da napišem da mislim da je naša saobraćajna kultura ravna nuli. Sirenu korisitmo više nego žmigavac, često se bahato i bezobzirno parkiramo, neretko i na mestima za invalide iako su druga parking mesta dostupna (ali par desetina metara udaljena), gotovo nikad ne propuštamo jedne druge da se uključimo iz jedne trake u drugu, vozimo po gradu i naseljenim mestima daleko preko ograničenja, da ne pominjem nekulturu prema bicilistima u saobraćaju, itd.

Ima naravno mnogo stvari koje god našeg naroda volim (gostoprimstvo, druželjubivost, empatija makar kod normalnih ljudi, nesebičnost itd), ali ako govorimo konkretno samo o saobraćaju, mišljenja sam da u tom domenu treba da budemo mnogo bolji, a to će se destit samo i jedno ako kaznena politka u saobraćaju bude daleko strožija, efektivnija i ista za sve. Međutim to će se nažalost u skorije vreme jako treško desitit, s obzirom da smo svedoci da i neki daleko bitniji aspekti društva ne funkcionišu i da su nam potrebno korenite reforme, koje se opet u jednoj totalitarnoj diktaturi u kojoj naš narod živi, jako teško sprovode. 

• 5

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#7 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 27 November 2025 - 07:30 AM

Smasheru, slazem se sa tobom oko kulture saobracaja da je kod Nemaca mnogo izrazenija nego kod nas. Oko ostalih pitanja se ne bih izjasnjavao da ne bi tema otisla u raspravu oko politike. Moj komentar je bio samo da se ne moze komentarisati neko manje mesto u bilo kojoj zemlji sa Beogradom i okolinom. Da ne pricam o tome koliko Beograd nema razvijenu infrastrukturu za kolicinu naroda koji je smesten tamo. U Novom Sadu sve resavamo na biciklu. Ne znam kada sam upalio auto da bih nesto uradio po gradu. Cerka vozi ispred mene bicikl na stazi i nikada nikakvih problema nije bilo. Ajde da vidim to da neko vozi u Beogradu :). To ne znaci da smo mi u NS kulturniji vec da nam infrastruktura to dozvoljava.

• 0

#8 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 27 November 2025 - 07:33 AM

Evo ga i fajl radara, poslednjih 30 dana. 90% voznji je grad i kroz grad do fruske gore. Da li venac, zmajevac, cot, banstol. Sve prometni putevi sa puno saobracaja. 29 voznji 1041km 35,8h provedenih u voznji. 4642 vozila su me ukupno pretekla, 160 po voznji odnosno na svakih 4.5 km me pretekne jedno vozilo. Tako bar my bike traffic kaze :)

Attached Thumbnails

• Screenshot 2025-11-27 082542888.jpg

• 0

#9 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 418 posts

Posted 27 November 2025 - 08:29 AM

bio sam ubeđen da si ti iz bg, valjda nick pomalo sugeriše.

mogu da se složim da je u NS kultura nešto povoljnija ali samo zato što su ljudi navikli na bicikle jer postoji infrastruktura u gradu. U okolini NS nema ništa više vozača nego u okolini BG, možda i manje čak, i situacija se ne razlikuje.

Tako da, za okolinu se ne slažem baš, mene je kamion nekoliko puta obišao tako da nisam znao šta će se desiti. A na početku uspona na venac na suženju pre račvanja me je pre dve godine izbacio u kanal, jer nije mogao da sačeka da prođem taj deo pre nego što počnu dve trake za uspon.

to su naravno sve pojedinačni slučajevi, ali kada dolaze sa više strana, po nešto i govore.

• 2

#10 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 27 November 2025 - 09:08 AM

Daleko od toga da nema bahatih i bezobraznih. Samo sam rekao da nemam osecaj da svaki put kada izadjem napolje neko ceka samo mene da me ubije :). Par kriticnih tacaka u okolini NS gde treba voditi racuna. Taj pocetak venca gde neki od kamiondzija nemaju mozga, penjanje na banstol posto je put dosta sirok i znaju neki opet idioti da preticu na nizbrdici a ti im ides u susret. I za mene najkriticnija situacija odmah posle banstola ka karlovcu, gde opet vole ljudi da preteknu na punu liniju a ti im ides u susret. Za razliku od penjanja ovde je put dosta uzi pa je samim tim i nepovoljnija situacija.

Jbg, venac kao takav glavni tranzit slepera, kada se dodje ima dve trake pa je gore ok voziti. Deo tamo kod kineza gde je zatvorena traka tu imas traku samo za sebe:). Banstol opet guzva kroz petrovaradin, tranzitni put za beograd ko zeli da ustedi na putarini itd. Tokom i posle korone doslo je do porasta "ljubitelja" prirode. Postalo je in ici u prirodu (u nasem slucaju FG) i guzve su ogromne. Ko nece guzvu desna strana od cota do granice i sremska strana fruske gore na tom potezu nema zive duse. X puta mi se desilo da od Nestina do Cota ne vidim jedan jedini auto. Posle cota mozes desno za Jazak do Vrdnika opet nema pas da ti predje put :)

• 1

#11 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 418 posts

Posted 27 November 2025 - 09:32 AM

tu se slažem, uspon od rakovca pre i posle korone ne može da se poredi po količini saobraćaja.

Dobri predlozi, hvala. Volim da vozim do BP, Iloka pa na Neštin, pa nazad na skelu.. Tu opet 15ak minuta koliko moram da prođem magistralom NS-BP mi je totalna katastrofa :)

• 0

#12 Belgarath

Belgarath
  • Members
  • 1730 posts
  • LocationVrsac

Posted 27 November 2025 - 10:19 AM

Kada sidjes sa skele odmah gore cot i nema nikoga. Na cotu onda desno ka nestinu ili dole ka Jazaku. Opet nema zive duse. Ovo vazi i za vikende i radne dane. Pre korone ne znam da je neko koristio a ni znao za penjanje na Zmajevac iz Rakovca, sto se tice vozaca automobila  :)

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users