Jump to content

Fotografije

Veličina za xc race bajk

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
22 odgovora na ovu temu

#21 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4769 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 13 June 2025 - 12:22 AM

Deluje kao da je lula okrenuta u minus.
A po šticni deluje da je mali ram.
Izgleda da je povoljna cena i želja da poseduješ mtb rezultirala ishitrenoj kupovini.
Drndaj ga malo, baci na oglase, usput gledaj neki koji je odgovarajući.
Ne ulaži u lule, volane, točkove itd.
Samo ga prosledi takvog kakav je.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 1

#22 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 585 posts

Postavljeno 13 June 2025 - 08:49 AM

Ovo za veličinu rama su već i rekli drugi, realno je baš mnogo podignuto sedište na prvi pogled. 

Prvo i osnovno, jako mi neprirodno da držim onako razjapnjene ruke na kormanu širine preko 700mm. Sve ja kontam da je to zbog upravljivosti na offroad terenu, ali meni to tako deluje smešno u praksi da ne mogu nikako da se naviknem, verovatno jer već deceniju i više vozim drumski korman širine svega 420mm. 

ali moram staviti malo uži korman,

Ali ono što moraš da imaš u vidu jeste da je to drugačiji bajk od drumaša, kormani širine 760mm su dana standard na XC bajkovima, na trail i enduro idu i do 800mm ili više. U smislu ako ćeš da taj bicikl prepravljaš da više liči na drumaša onda malo gubi poentu uopšte njegova kupovina :) Pri tome treba imati u vidu da su i kormani na mtb porasli poslednjih 10-15 godina baš zbog upravljivosti, ja kad sednem na stari KTM koji ima širinu volana od tipa 600 mm mislim da ga je neko skratio namerno :D Pozicija je značajno drugačija i to je nešto što zahteva adaptaciju vozača. Ja sam imao suprotan put - od mtb sam se privikavao na endurance/gravel bicikl i to je par meseci bilo onako baš ozbiljan mentalni napor. Da sam odmah uzeo čistokrvnog drumaša nisam siguran da ne bih odustao :) 

• 1

#23 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3378 posts

Postavljeno 13 June 2025 - 08:13 PM

Da, razlika je stvarno ogromna. Ne toliko u samoj poziciji sedenja (i na xc bajsu se sedi povijeno ka napred) ali taj položaj šaka koji od tela pravi razapnuto sidro mi je u najmanju ruku čudan. I ne samo to, nego kad je negde u gradu potrebno napraviti neki uzak menevar gde nema mnogo mesta u širini, mnogo nezgodna stvar. Nekako nikad ne znam kad ću sa strane zakačiti tim kormanom od skoro metar dužine. 

Ali ajde... znam da je mtb usko specijalizovan bicikl za one terene za koje nije toliko dobro optimizovan niti jedan drugi tip bicikla. Treba sigurno neki period adaptacije. Nadam se da neću dići ruke od svega toga jer pre svega nemam toliko mnogo vremena da vozim više različitih bicikala (kako i koliko treba), samo je želja tu i ništa više. :) 

Što se bajka tiče, baš mi je krivo što je ipak premali. Ram i mehanika mi se mnogo sviđaju. Da je broj veći, bio bi idealan... I nekako mi se ipak čini da bih više voleo da je to neka mehanika tipa 2x10/11 brzina. Mnogo mi ima više smila da se napred nalazi jedan veći lančanik od bar 38 zuba i nešto manja kaseta umesto ovog "cirkulara" na zadnjem točku. Ali sa druge strane mi se sviđe jednostavnost odsustva prednjeg menjača kao i čistiji i uredniji volan zbog toga... 

Ovaj će bajs za iste pare brzo naći novog vlasnika, ubeđen sam. Ali što reče Vidak, prvo da ga još malo izdrndam. :)

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika