Jump to content

Fotografije

Alat za merenje lanca za 11 i 12 spd.

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
10 odgovora na ovu temu

#1 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3349 posts

Postavljeno 02 May 2025 - 04:46 PM

Nedavno mi je stigao alat za merenje istrošenosti lanca. Ovaj je kobajagi za do 12 brzina, ovaj koji sam godinama koristio pre njega je bio "samo" do 10 brzina. E sad u čemu je razlika između tog novog i starog alata? Izgleda da ovaj novi meri i potrošenost lanca od 0,5% pored naravno 0,75 i 1,0 dok je stari merio samo 0,75% i 1,0. Kako sam pročitao, 11 fazni i 12 fazni lanci kažu da treba da se menjaju već na 0,5% potrošenosti mada ovo meni deluje prerano.

Da li je onda prema toj filozofiji ovaj lanac zreo za zamenu?

Attached Thumbnails

• IMG_20250502_173556422_AE.jpg

• 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#2 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 02 May 2025 - 07:21 PM

Nedavno mi je stigao alat za merenje istrošenosti lanca. Ovaj je kobajagi za do 12 brzina, ovaj koji sam godinama koristio pre njega je bio "samo" do 10 brzina. E sad u čemu je razlika između tog novog i starog alata? Izgleda da ovaj novi meri i potrošenost lanca od 0,5% pored naravno 0,75 i 1,0 dok je stari merio samo 0,75% i 1,0. Kako sam pročitao, 11 fazni i 12 fazni lanci kažu da treba da se menjaju već na 0,5% potrošenosti mada ovo meni deluje prerano.

Da li je onda prema toj filozofiji ovaj lanac zreo za zamenu?

Takvi "intstrumenti" ne mere ni 0,5 ni 1% ičega određenog. Problem je što uzimaju u merenje i pohabanost rolnica, što je nebitno za uzubljenje.

Ima alata koji su dizajnirani da dovoljno precizno i pouzdano izmere kada je lanac izdužen za 0,5% te ga treba zameniti (i to važi za lance od 1 do 12 brzina, koliko znam, tu nema neke razlike u suštini).

Kako se precizno meri kada je lanac zreo za zamenu (i kako izgledaju alati, pored lenjira, kojima se to može izmeriti):
Kada zameniti lanac na biciklu?

Zašto pohabanost rolnica ne utiče na uzubljenje lanca i habanje lančanika:

Uticaj habanja rolnica na uzubljivanje lanca sa lančanicima

Relja

• 1

"Let the fence bark back at the dog."
Mostly harmless™ - bikegremlin.com
​​​​​​​

#3 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15189 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 12:24 AM

Sto onda prave lance sa rolnicama :)

• 0

#4 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 May 2025 - 07:35 AM

Sto onda prave lance sa rolnicama :)

Odlično pitanje!

Pored mira u svetu i ravnoteže među zvezdama, rolnice su veoma značajne za smanjenje trenja i bolji prenos snage putem lanca.

Međutim, njihovo habanje je po pravilu veoma umereno i ne utiče merljivo na uzubljenje lanca (što sam pokazao i ekstremnim eksperimentom koji sam linkovao u prethodnom postu).

Drugim rečima, habanje rolnica ne utiče uopšte na izduženje (tj. promenu koraka) lanca, tako da je nebitno kada se razmatra pohabanost (efektivna izduženost) lanca (za detalje videti gore-linkovane članke).

Da se poslužim automobilskom analogijom:

Na sličan način kao što habanje menjača ne utiče na period zamene motornog ulja, habanje rolnica ne utiče na period zamene lanca bicikla.

Relja NemaGlupihPitanja Novović

• 0

​​​​​​​

#5 mel

mel
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 384 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 09:19 AM

Na grešku rezultata merenja utiču samo dve rolnice. Rekao bih da je to beznačajno za merenje koje u obzir uzima 4, 5 karika.
  • 0

#6 Smasher

Smasher
  • Members
  • 3349 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 11:35 AM

Trebalo je da kupim Shimanov merač. Ali po ko zna koji put se ispostavlja da je istina ono da ko kupuje jeftino, kupuje 2 puta.

Mada mi se čini da je najbolja metoda meriti lenjirom inče ili centimetre. Samo me zanima da li apsolutno iste tolerancije važe i za lance od 11 i više brzina....
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford

#7 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15189 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 02:02 PM

Ja imam ovaj, ali trenutno ga nemam jer sam ga ili zaturio negde ili mi ga neko mazn'o (link)

• 0

#8 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 May 2025 - 09:24 PM

Na grešku rezultata merenja utiču samo dve rolnice. Rekao bih da je to beznačajno za merenje koje u obzir uzima 4, 5 karika.

Lanac se menja kada je izdužen za svega 0,5% u odnosu na nominalnu dužinu (dakle, ne 5%, pa čak ni 1% - već svega 0,5%).

Sa tako malom marginom za grešku, dve rolnice na svega pet karika predstavljaju ozbiljnu nepoznatu u merenju.
Zamisli samo: ako je lanac u startu napravljen sa mrvu većim rolnicama, ili ako su one mekše pa se brže pohabaju - a da se pritom pinovi ne potroše (tj. lanac se efektivno ne izdužuje) - alat može da pokaže lažan rezultat.

Takav alat će prekasno signalizirati vreme za zamenu ako su rolnice veće ili se nisu pohabale, čak i ako se pinovi pohabaju.
U praksi je često (praktično uvek situacija) da se rolnice prave u nekoj "uobičajenoj" veličini, ali da se brže pohabaju, pa da takav alat da preranu uzbunu, odnosno da signalizira zamenu i ako lanac ima još 20 ili 30% života (ne uvek, ali zbog dizajna, alat se oslanja na sreću, a ne na zaista precizno merenje).

U tom smislu, istina, ovakvi alati uglavnom ne greše "naopako" - zamenićeš lanac možda i prerano, ali barem ne prekasno.
Problem je što to nema nikakvog smisla kad već postoje običan lenjir i precizno dizajnirani alati koji mere isključivo korak karika - što je jedini parametar koji zaista pokazuje istrošenost.

• 1

​​​​​​​

#9 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15189 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 09:31 PM

E sad jos da saznamo zasto je bas 0.5% ta granica a nije 0.6%% ili 0.85%... :)

• 0

#10 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 03 May 2025 - 09:38 PM

E sad jos da saznamo zasto je bas 0.5% ta granica a nije 0.6%% ili 0.85%... :)

Objasnio sam u gore-linkovanim člancima, koga zanima.

• 0

​​​​​​​

#11 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15189 posts

Postavljeno 03 May 2025 - 09:57 PM

Nisam nasao u tvom tekstu objasnjenje, ajde ovde kopiraj deo koji mislis da objasnjava zasto je 0.5% i eventualno zasto je za 12brz lance 0.5% a za ostale nije...

• 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika