Jump to content

Fotografije

Zamena gume

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
9 odgovora na ovu temu

#1 rangeros

rangeros
  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 07:41 PM

Zdravo svima,

Imam jedno, verovatno, jako glupo pitanje. Kupio sam novi bajs i treba da zamenim gumu. Postaviću ispod fotografiju točka. Guma je bušna i nema vazduha u njoj. Kada pokušam da "odlepim" spoljašnju gumu od zida felne, ne uspevam, a plašim se da iz sve snage probam da ne bih nešto zabrljao. Na snimcima po internetu sam video da treba tako uraditi, pa me interesuje da li radim nešto nepravilno, da li se možda ova guma ne skida tako, ili u čemu je stvar? 
Bicikl nije baš jeftin pa ne bih nešto da uprskam.

Hvala svima 

Screenshot 2025-03-17 224816.png

• 0

#2 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1528 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 March 2025 - 08:01 PM

To bi trebalo da je 'tubeless' setap. Ako je tako, onda je zamena malo komplikovanija, uključuje dosipanje smese za zaptivanje, a takođe bi značilo da je guma prilično pocepana jer bi tubeless trebalo da sam popravi manje rupe, a malo veće mogu prilično uspešno čepovima (guglaj tubeless plug kit). Mnogo pocepana guma mora da se menja, a to znači skidanje stare (moguće da treba malo sile, ako je zapekao sealant), stavljanje nove, sipanje sealanta i pumpanje kompresorom, co2 kertridžom ili nekom ozbiljnijom pumpom za tu namenu. Ja bih to prepustio nekom stručnijem, tojest servisu, dok ne skontaš kako to sam da uradiš.

Ako nije tubeless, onda je lako, samo skineš spoljnu i unutrašnju, procedura ima na yt gomila. Skineš točak, alatom za skidanje guma skineš spoljnu, zameniš unutrašnju istom takvom, proveriš spoljnu sa unutrašnje strane da nije ostao neki trn ili staklo i vratiš sve nazad pa pumpaj!
  • 1
The sea, the sea

#3 rangeros

rangeros
  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 08:07 PM

Hvala ti puno na odgovoru.

Felna gume je Tubeless ready ali sama guma na njoj nije Tubeless... Pogledao sam nekoliko snimaka za skidanje spoljašnje gume i pre uzimanja alata uglavnom svi odlepljuju gumu od felne, ali ova moja kao da je zalepljena super lepkom... 
Na primer, ovo što Relja radi na ovom snimku  na 8:25, kod mene uopšte nije ovako. Koliko god jako stisnuo da bih odlepio, ne uspevam, a kao što sam već napisao, plašim se da iz sve snage to probam da uradim.

• 0

#4 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4507 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 21 March 2025 - 08:45 PM

Koliko god jako stisnuo da bih odlepio, ne uspevam, a kao što sam već napisao, plašim se da iz sve snage to probam da uradim.

Pa neće se sama skinuti. Probaj da sipaš toplu vodu uz felnu pa navali rukom. Svakako je rukom nećeš pocepati.. nije to papir.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#5 rangeros

rangeros
  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 08:50 PM

Pa ne plašim se da ne oštetim gumu već felnu :)

Sećam se na nekom starom bajsu kada mi se ispumpa guma ova spoljašnja gotovo da i sama spadne. 

Nisam baš iskusan, a tek uzeo bajs, pa se plašim da nešto ne zeznem. Videću sutra.

• 0

#6 Nesoni

Nesoni
  • Members
  • 1083 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 09:03 PM

Platiš prvi put da ti neko ko se razume zameni gumu. Gledaš i učiš. Sledeći put ćeš moći sam. Iz kog grada si?

Sent from my CPH2449 using Tapatalk
  • 1

#7 rangeros

rangeros
  • Members
  • Pip
  • 29 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 09:15 PM

Iz Beograda. Pokušao sam upravo iz sve snage da odvojim gumu od felne, nema šanse.

• 0

#8 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • 15140 posts

Postavljeno 21 March 2025 - 09:25 PM

Zgazis na gumu pa vuces felnu, ovaj vuce za zbice ali bolje je da vuces felnu.

• 0

#9 Woody

Woody
  • Members
  • 1528 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 March 2025 - 07:07 AM

Hvala ti puno na odgovoru.

Felna gume je Tubeless ready ali sama guma na njoj nije Tubeless... Pogledao sam nekoliko snimaka za skidanje spoljašnje gume i pre uzimanja alata uglavnom svi odlepljuju gumu od felne, ali ova moja kao da je zalepljena super lepkom... 
Na primer, ovo što Relja radi na ovom snimku https://www.youtube....h?v=34oQcKK8b5o na 8:25, kod mene uopšte nije ovako. Koliko god jako stisnuo da bih odlepio, ne uspevam, a kao što sam već napisao, plašim se da iz sve snage to probam da uradim.

Nema razloga da bude zalepljena super lepkom, ako nije tubeless. Tu onda treba neko sredstvo koje će da rastvori lepak pre skidanja. Možda aceton (on sigurno rastvara), ali ne znam da li će da skine i farbu na bandašu... najbolje je da odeš u servis, gledaš šta rade i učiš.

Da li si utvrdio da je guma definitivno za menjanje?
  • 0
The sea, the sea

#10 vidak

vidak
  • Members
  • 4735 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 22 March 2025 - 07:17 AM

Nije lepljena 100% zalepi se sama kada se duže vreme ne skida, samo brutalna sila i jake šake rešavaju problem

Sent from my SM-A556B using Tapatalk
  • 0

0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika