Pozdrav svima.
Kopajući nešto nebitno po netu, ovih dana sam slučajno naleteo na temu biciklizma i njegovog uticaja na seksualno zdravlje i funcionalnost muškarca. Pročitao sam nekoliko članaka sa nekoliko različitih sajtova koji govore o povezanosti bicikizma, čak i rekreativnog sa raznim problemima genitalne prirode kod muškaraca, od erektivne disfunkcije preko smanjene plodnosti a u ponekim slučajevima čak i rizik od raka prostate kod muškaraca starijih od 50 godine.
Linkovi ka izvorima su ispod:
https://www.orlandoh...our-sperm-count
https://www.givelega...male-fertility/
Koliko god se trudio da ne verujem svemu što vidim i čujem na prvu loptu, utoliko me sopstvena nekompetentost na tu temu intrigira da o tome razmišljam i pokušam da dokučim koliko u svemu tome ima istine.
Za one koji ne razumeju engleski najbolje, istakao bih da se u oba članka problemi sa ED i neplodnošću odnosno smanjeinm kvalitetom, pokretljivošću i brojem spermatozoda direktno povezuju sa biciklizmom, i to ne samo ako imate neodgovarajuće sedlo koje izazive trnjenje u genitalnom delu. Problem zapravo postoji zbog konstantnog pritiska testisa na sedlo koji čak i kad ne izaziva trnjenje i bol, ipak dovodi do konstantnog grejanja i bespotrebnog podizanja temperature testisa što zauzvrat dovodi do dugoročnog problema sa kvalitetom spermatozoida a kako kažu može biti i uzročnik delimične ili potpune erektivne disfunkcije. Ono što najviše zabrinjava jeste što neke studije govori da do te posledice dolazi posle 5 i više sati nedeljno vožnje bicikla, dok neke studije idu do toga da ističu da čak i više od 1,5 sati nedeljno ima određen negativan učinak na tu temu.
Da ne bude sve tako crno, ističe se da ipak fizičko i aerobno vežbanje pozitino utiče na kardiovaskularni sistem, a samim tim i na poboljšanje seksualnog života i kvalita sperme, uz naravno adekvatnu ishranu.
Vidim da mnogi ljudi, što ovde sa foruma što inače voze bicikl poprilično ekstremno po pitanju vremena provedenog u sedlu u kontinuitetu kao i po pitanju učestalosti te aktivnosti koja neretko prelazi i po 20 sati nedeljno. Ljudi se zapravo hvale tim učincima a čini mi se da su potpuno nesvesni kakve to zapravo i sekundarne posledice može imati i to baš na onaj deo tela, koji nam je skoro pa najdragoceniji.
Da li ste iskreno razmišjali o ovim stvarima, ili još bitnije da li ste imali neki od navedenih problema? Podela svakog iskustva među nama je dobro došla jer nam može samo pomoći u dubljem razumevanju ove problematike, i kako sa njom najbolje izaći na kraj.