Jump to content


Fotografije

Shimano Ultregra 6500 + misljenje oko bajsa.


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
9 odgovora na ovu temu

#1 Atlanta

Atlanta
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 12 September 2023 - 07:05 PM

Kao prvo pozdrav svima. Imam nekoliko pitanja tehnickih. Kupio sa ovaj bicikl, tacnije porucio sam ga, treba da stigne.


https://www.kupujemp...m_content=oglas


Nekada davno bio sam aktivan amaterski biciklista i vozio sam "malo skuplje bicikle", tehnikom se uopste nisam bavio, bar ne svojim rukama. Penzionisao sam se od drumasa, prodao karbonca i kupio obican bicikl za po gradu (na kraju sam trece decenije). Imao sam Bjankija, Skota i Kanondejla.

I tako odlucim ja ovo leto da kupim drumski bicikl, ali da solidno izgleda, nize klase. Posto me vise ne zanimaju skupe 10/11 grupe, karbonski ramovi, umalo sam kupio Capriolo Firebird v2 sa budzenom Shimano 105 2x9 grupom. Bio je 270e.

I taman kad sam odustao, na KP mi slucajno izadje ovaj oglas. Bukvalno sam narucio posle 10 sekundi bicikl.

Dopala mi se boja, retro ram (nije me zanimao ni proizvodjac, kaze custom ram, ali vidim da je imao neku nalepnicu, ako dobro vidim), dopalo mi se i sto nije preterano retro, ali ima stariji izgled sa starim cevima. Dopalo mi se sto ima octalink stari Shimano Ultegra 6500 pogon i komplet praistorijsku grupu 6500 koja je iz proslog veka, a deluje prilicno ocuvano. Potrefila mi se dimenzija rama. Ali ono sto me posebno privuklo (izvinjavam se ako se tehnicki nesto lose izrazim) je crvsta osovina, glava. Kao i to sto je 9 speed.Dopala mi se i boja, bar na slikama, neutralna je. Ovaj put necu voziti jako daleke ture. Uzeo sam bajs za rekreaciju, nedostaju mi dropovi. A vozikacu ga i po gradu

Naime stvar broj 1 koja mi je crkavala na modernim biciklima je suplja patrona. To su bile muke, jer malo malo pa ih jos za vreme korone nije bilo na stanju, a i kad ih je bilo, bile su skupe.

A pogadjate u mom selu nema niko kljuc za patronu, pa svaki put pakuj bicikl u Zafiru i u servis. I tako se meni smucile patrone i drumasi. Evo rintam obican bajs sa obicnim monoblokom (valjda se kaze cvrsta osovina) i sve to radi kao sat.

E sad pitanje je, posto sam narucio ovaj antikvitet od bicikla, sa grupom koju sam oduvek zeleo da probam, a za koju prodavac tvrdi da radi kao sat, da li cu imati problem sa rezervnim delovima ?

Mali sam studirao teoriju i ako sam dobro razumeo ovaj bicikl/grupa su kompatibilni
sa Shimano 5500/6500/7700 glavama/osovinama ? To znaci 109.5mm za dubl i 118.5 tripl.

Posto su mi patrone bile rak rana, pa sam izmedju ostalog i zbog toga zeleo da probam drumasa sa crvstom osovinom, u slucaju da mi rikne ista, da li cu imati problema da nadjem ovaj deo ? Gledao sam iz zezanja Cikloberza oglase i nisam ih bas nalazio (izuzev nove BB 5500 ali za tripl).

I konacno dodjosmo do pitanja :

1. Da li je neko vozio ovu grupu ? Vozim sam razne devetofaze od Sore do stare Tiagre. Zanima me da li je ovo solidna grupa.

2. Da li bicikl vredi ovih para ? Pritom ne mislim na cenu od svega 230e, vec da li je ovo dobar antikvitet za casual voznju ?

3. Da li cu imati problem sa ovom crvstom osovinom, patronom ili kako se vec zove, sto se tice nabavke rezervnih delova ? Da li postoje "kineske" kompatibilne ? Ovo pitanje mi je jako vazno, zbog neverovatno losih iskustava sto se tice supljih patrona. Pa nisu mi trajale ni 2000 KM, a da ne krenu da krckaju, pucketaju. Kao da su od plastike, nebitno koja grupa.

Unapred hvala. Ovaj bajs sam uzeo bez kajanja kao zezanciju, jer nije neka cena, da ga provozam mesec, dva do zime, pa ako ne bude totalna krntija, zadrzao bih ga, jer mi se na "prvu" dopada. Tj ima sve sto sam trazio.
  • 0

#2 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3197 posts

Postavljeno 16 September 2023 - 10:32 PM

Ja ne vidim nikakav bicikl sa linka jer je oglas obrisan.

Svakako mogu da pretpostavim o kakvom je biciklu reč. Što se grupe tiče, imaj na umu da je takva grupa (samo za klasu bolja Dura Ace) vožena na Tour de France-u pre 20 do 25 godina sa prosecima vožnje od oko 38 i više km na sat. Ako je bila dobra za takve vožnje, ne vidim zašto danas ne bi bila i više nego dovoljna za amaterske casual vožnje.

Što se delova tiče teško da češ lance kasete i lančanike uspeti da nađeš novo u originalu. Svakako ćeš naći odgovarajuće delove za devetofaz u nešto nižoj klasi, nešto malo teže ali to je najmanje bitno. Radiće to kao sat.

Šuplje patrone pogona traju nešto kraće od patrona osovine na četvrtku ali 2000km koliko je tebi trajalo je ekstremno malo. Možda je bio problem u lošoj montaži ili nekom faličnom ramu ako je bila press fit patrona.

Patrone pogona za četvrtku uglavnom imaš da nađeš na oglasima i u prodavnicama, ako ih kojim slučajem kod nas ne nađeš ima ih dosta na inostranim sajtovima. Ako imaš nekog poznanika u Eu, naruči preko njih par komada da ti se nađe u rezervi i dugoročno si rešio problem.
  • 0

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford


#3 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4276 posts

Postavljeno 17 September 2023 - 07:33 AM

Ni na najgorim krševima iz trgovinskih lanaca patrona bilo kakve vrste ne traje manje od 2000 km. Kako si ti uspevao svoje da uništiš tako brzo, nije mi jasno jer će nova patrona i kod onog ko ozbiljnije vozi trajati godinama. 


  • 0
.

#4 Atlanta

Atlanta
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 17 September 2023 - 11:40 AM

Hvala @Smasher na opsirnom odgovoru. Bajs je skinuo prodavac i sa KP i Cikloberze, posto sam ja post postavio jos pre 3-4 dana, ali niko nije odobrio.

Ram je neki nikad cuo, alu, karbon vila, verovatno 2005-2006, nije bas iz 90ih. Poslao mi prodavac AKS-om i eno ga umesto kod mene lezi u magacinu u Zrenjaninu. Nemaju vozaca. Poslao u cetvrtak, a trebao u sredu. Valjda ce doci u ponedeljak. Znajuci AKS moracu licno do njihovog magacina (nemam pojma sto neki uporno salju AKS-om, jednom mi sedela roba preko 2 nedelje).

Citao sam dosta o toj grupi, a nema se mnogo ni procitati. Radila se od 1997-2003, prva Ultegra, posle Shimano 600. Citao sam na jednom stranom forumu da cesto nije kompatibilna, izuzev Dura Ace i 105 iz iste generacije.

Ne mogu da nadjem da li ce odgovarati lanac i kaseta od Sore R3000 ? Ili od starije Tiagre 9 speed ?

A mozes li mi molim te reci otprilike gde u Srbiji mogu naci cetvrtastu patronu za 2x9, a da radi sa Ultegrom 6500 ? Da li mora biti od te stare 105/Ultegre/Dura Ace ili postoji nesto novije kompatibilno ? (Moze da je i Kinez, samo da radi). Hvala unapred


@Zare postovanje. Vozio sam dugo, vise u inostranstvu. Ovde sam obicno krajem leta i pocetak jeseni. Mozda ja gresim, ali prodavci u Srbiji su namazani. Kupio sam 3-4 skupa polovnjaka uzivo/slanjem u Srbiji. Obicno ne mozes da ih isprobas, jer su prati puromatom, kao da su iz fabrike i ne mogu se probati, jer nit su podmazani nit imaju pedale. A prodavci ni ne daju da ih isprobas. Takav mi i ovaj dolazi, a ovo je ubedljivo najjeftijiji koji sam ikad kupio. Te su uvek lanac i kaseta "skripali", ali ubedljivo najvesce - patrone. Od Clarisa do Dura Ace. Naravno sve su to polovnjaci, ali opet. U Srbiji sam imao problema da nadjem nove zbog nestasice. Kupio sam novu Tiagrinu 2 puta i pocele su da pucketaju po desnoj strani. A tu su bile i potrosene. Nemam pojma zasto. Pa posto me ne zanima vise da imam "zver", hteo sam da kupim nesto staromodnije bez suplje patrone sa nekom krs grupom, pa makar to bio i Tourney.


Ovaj bajs je slucajno upao za sicu, svega 230e, na slikama ogrebotinu nema, grupa kao nova, pa nisam odoleo. Slikacu ga kad stigne.
  • 0

#5 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4276 posts

Postavljeno 17 September 2023 - 01:50 PM

Ultegra 6500 je više nego odlična grupa mada sam više vozio Dura Ace te generacije. U svakom slučaju tu nema greške što se tiče kvaliteta i dugotrajnosti. 

Šta se dešava sa tim patronama, nije mi jasno posebno jer se radi o novim iz prodavnice. Ali to je više pitanje za uvoznika i šta u stvari uvozi. 


  • 0
.

#6 Woody

Woody
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1367 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 17 September 2023 - 02:18 PM

Apropo patrona na četvrtku, nije toliko bitno koja je serija, bitnije je koje su dimenzije zbog prihvata patrone na ramu (bottom bracket shell) i zbog broja lančanika pogona, linije lanca i odstojanja lančanika i pedala od rana (chainstays). Takođe je bitno da li je običan ili kontra navoj i, naravno, promer patrone... Ima većih stručnjaka ovde za to, ali dok se ne jave, da spomenem na vreme :)
  • 1
The sea, the sea

#7 Atlanta

Atlanta
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 17 September 2023 - 02:50 PM

Hvala Woody, pa da, taj mehanicki deo pojma nemam, znam samo sirinu i duzinu i tu moje znanje staje. Kad bih znao kako da pitam kupio bih odma 1,2 ili 3. Nadam se da bar kaseta i lanac od neke Sore/Tiagre su kompatibilni.

Nasao sam od originala samo patronu 6500 ali za trofaz. A necu bajs nositi preko grane, tamo imam drugi
  • 0

#8 Smasher

Smasher
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3197 posts

Postavljeno 18 September 2023 - 07:10 AM

Kompatibilini su i kaseta i lanac sa bilo kojim Shimano sistemom za 9 brzina. Tu nije bitno šta piše na kaseti, da li je Sora ili stara Tiagra, bitan je broj brzina, širina lanca, razmak između susednih zupčanika. 

 

Što se patrone pogona tiče, to je najverovatnije Shimano Octalink, sistem najsličniji starom sistemu na četvrtku. Ali najbolje je da lepo slikaš pogon kad ti stigne bicikl, onda ćemo ti sa sirgurnošću reći koji je to pogon. Ako ne krcka i radi kako treba teraj i ne razmišljaj. Ako krcka i zajebava, najrentabilnije ti je da kupiš alat za skidanje pogona (pošto kod tebe u selu nema kršten servis), onda demontiraš pogon, izvadiš patronu, vidiš tačno koja je i slikaš nam, i onda ćemo ti tačno reći gde i koju možeš da kupiš. Ali pre nego što konju slomimo leđa a nismo ga ni zajahali, čekaj prvo da stigne bicikl i da vidiš da li je sve ispravno. Možda ništa od toga nećeš morati da menjaš godinama. 


  • 1

"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa".   H. Ford


#9 Atlanta

Atlanta
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 18 September 2023 - 07:28 PM

Hvala, kad zaskripi i ako zaskripi, slikacu. Mada oduzio se ovaj bicikl. Pitaj Boga kad ce ga AKS isporuciti, nemaju vozace, nit se javljaju itd. To nisam ocekivao. Uzgred srecan rodjendan Smasher ! Eto slucajno videh
  • 1

#10 Doutdes

Doutdes
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 470 posts

Postavljeno 19 September 2023 - 03:13 PM

Patrona octalink 5500/6500 moze da se nadje nova u DE za nekih 25 do 50e.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika