Jump to content

Photo

Lukavi prodavci i tako to na tu temu...

• Please log in to reply
8736 replies to this topic

#4121 zare

zare
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4324 posts

Posted 18 October 2011 - 07:41 PM

Naravno da su novi. Nisu u kutiji ali to nije ni bitno. Nemam ja nista protiv i da su odvezli par voznji. Sigurno im nista nece faliti ;).
Skoro sam zaboravio jer je vec davno bilo, covek je kupovao cele bicikli i delova mehanike u Pinarelu u fabrici i posle preprodavao. Jeste da se radilo o polovnim stvarima ali je bilo kupljeno zvanicno.
Tako da nije bas sve sto se prodaje po oglasima ukradeno i sumnjivo. Sigurno da ima i ukradenih stvari ali koliko i kako znati sta je ukradeno a sta ne, to ne verujem da cemo ikada saznati.
  • 0
.

#4122 Vorda

Vorda
  • Members
  • 4577 posts
  • LocationZrenjanin

Posted 18 October 2011 - 07:52 PM

Jednom sam kupio ceo bajs preko oglasa a delove milion puta.Pravo da kazem nisam ni razmisljao o poreklu.Bajs mi nisu nikad ukrali zato sto mi sluzi samo za voznju,a stoji i moj i bratov u sobi.Tako ni ne razmisljam o poreklu svojih delova.
  • 0
puno znoja,malo krvi

#4123 karpkg

karpkg
  • Members
  • 1810 posts

Posted 18 October 2011 - 07:56 PM

Ne bih ja ni taj Zapad kovao u zvezde, tamo takođe postoje raznorazne kombinacije. Ni njihovi preduzetnici nisu imuni na živu lovu u džepče. I tamo postoje varijante kao diskontne prodaje, novooštećene robe, robe sa stokova, pa i direktne neprijavljene prodaje privatnom licu.
A takvu robu, uz fiktivni račun i plaćenu carinu i pdv, moguće je sasvim legalno prodavati povoljno i kod nas.
  • 0
"Nesposobni su jedino sposobni da onesposobe sposobne"

#4124 Hidronaut

Hidronaut
  • Members
  • PipPip
  • 56 posts

Posted 18 October 2011 - 08:16 PM

meni ove priče malo nisu jasne

zašto bi se iko nervirao oko toga da li je neki deo koji se prodaje kraden ili ne, bitno je valjda da funkcioniše i izgleda kao novo... i da je cena povoljna naravno

pod uslovom da je tako nešto uopšte i moguće, koja je verovatnoća da neko (neznajući) kupi kraden deo (npr. pogon), provoza bajs po gradu, a neko kome je taj pogon ukraden zapravo vidi taj bajs i kaže "hej, stani, to je moj pogon, vrati mi moj pogoooooon!" haha, mislim, realno

druga je priča kad neko mazne ceo bajs koji je pri tom veoma "retka zverka" i prepoznatljiv iz aviona (npr. onaj Cube Sting što je skoro maznut) i stavi ga na prodaju. u tom slučaju postoji ogromna šansa da će ga neko zapravo prepoznati i prijaviti ceo slučaj

i još nešto, da li se isto toliko "nervirate" kad npr. odete u neku manje poznatu, ili poznatu nebitno, prodavnicu kompjutera i kupite npr. grafičku karticu u bulk pakovanju? da li pomislite, jao ne, a šta ako je ova kartica ukradena? možda je ispala iz nekog šlepera? to je tako nemoralno :mrgreen:

recimo, ja kad sam uzimao svoj bajs, bejaše to veoma fin dil, pomislio sam da pitam odakle prodavca odakle da takav bajs prodaje po tako povoljnoj ceni ali reko' bolje da ne pitam ništa, možda se i predomisli pa od kupovine ne bude ništa

i zato, samo opušteno i MANJE PRIČE VIŠE AKCIJE!
  • 0

#4125 IgorN

IgorN
  • Members
  • 5628 posts

Posted 18 October 2011 - 08:49 PM

...recimo, ja kad sam uzimao svoj bajs, bejaše to veoma fin dil, pomislio sam da pitam odakle prodavca odakle da takav bajs prodaje po tako povoljnoj ceni ali reko' bolje da ne pitam ništa, možda se i predomisli pa od kupovine ne bude ništa...

ovo nije ni prvi put ni prvo mesto na kojem sam naisao na ovu diskusiju/dilemu. Ovaj citirani deo posta me podsetio kako to "negde" funkcionise. Gornji stav bi bio kršenje pravila i obaveza "savesnog kupca" koja su deo pisanih zakona u nekim drzavama, a kako primecujem lagano se uvode i kod nas. Svesnim i samovoljnim ne-informisanjem kupac preuzima odgovornost i naravno rizik koji sa sobom nosi prelazak robe u njegovo vlasnistvo. Kupac ima pravo, a prodavac je duzan da mu obezbedi "sve" informacije, izmedju ostalih i info o poreklu robe i na taj nacin se kupac "osigurava" na kupoprodajni iznos. To se radi putem racuna, izjave prodavca i/ili slican nacin. Ako se ustanovi da je roba kradena kupac sa takvim dokazom ima pravo na nadoknadu stete u visini kupoprodajnog iznosa. Bez takvog dokaza nema pravo na nadoknadu. Sam je kriv sto je kupovao robu sumnjivog porekla, i jos moze da bude upleten kao saucesnik.
kako kod nas to funkcionise znate i sami, da ne duljim.
  • 0

#4126 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 18 October 2011 - 09:00 PM

Ajde neka neko izracuna koliko bi se zaradilo da se ovaj bajs uvalja u delove http://www.chainreac... ... elID=72836

Nisam baš siguran, Davore, u tvoju računicu. Ovih dana se baš bavim CRC-om i kojekakvim sajtovima, rešavajući neke svoje lepe potrebe :D , ali bicikl od 1500 evra baš ne može da se naruči i uveze tek tako. Mnogo više para bi te koštao od te akcijske, sa carinom i PDV-om. Uz to je pitanje šta i u kom vremenskom roku ovde možeš da prodaš, a pare ti stoje zarobljene...
Neko je izneo na CB ponudu za Michelin Speedium gume, nudi ih za 15 evra, a kupio ih je na clearence-u na CRC za po 5. Ali je morao da plati poštarinu od 11 evra za par. Znači, verovatno su ga koštale po 10, i sad vadi trošak za svoj par. Ali to je sitno, sitno, i može da posluži da samo nadoknadiš svoj trošak za dobijeni deo, ne i da zaradiš...
  • 0
Homesick for a place you've never been...

#4127 Vorda

Vorda
  • Members
  • 4577 posts
  • LocationZrenjanin

Posted 18 October 2011 - 09:07 PM

Izvini nisam racunao carinu,Vec sam se cuo sa bratom u Austriji koji mi je potvrdio da su bile cene u Cube radnji kao i na CRC tako da ako bi sam dovezao par bajseva i raskomadao otislo bi to za 2 meseca sigurno,a pogotovo u sezoni.Ako se polovnjaci dovoze na kamione mogu tako i novi sigurno.
  • 0
puno znoja,malo krvi

#4128 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 18 October 2011 - 09:12 PM

Imaš brata u Austriji? A kupuješ delove od Pavla? :mrgreen:
  • 0

#4129 Vorda

Vorda
  • Members
  • 4577 posts
  • LocationZrenjanin

Posted 18 October 2011 - 09:16 PM

Ma radi sezonski posao 2 meseca pa se vrati.Ne zivi tamo.
  • 0
puno znoja,malo krvi

#4130 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • 2433 posts
  • LocationNovi Sad

Posted 18 October 2011 - 09:17 PM

Ma zezam se, nisam mogao da odolim :D ...
  • 0

#4131 Hidronaut

Hidronaut
  • Members
  • PipPip
  • 56 posts

Posted 18 October 2011 - 09:49 PM

Ovaj citirani deo posta me podsetio kako to "negde" funkcionise. Gornji stav bi bio kršenje pravila i obaveza "savesnog kupca"

a mene ovo u suštini podseća na diskusiju tipa da li bi vratio novčanik koji bi našao na ulici pun deviza i time bio "savesni građanin" ili ne?

ali kao što znamo takve diskusije zaista nemaju poentu tako da... samo opušteno, svako ima svoje neke norme po kojima se vodi i sve je subjektivno tako da ako TEBI lično smeta da kupiš nešto za šta nisi 100% siguran da je legalno/nekradeno onda kupuj samo u zvaničnoj prodavnici, traži račun i mirna Bačka. i naravno suprotno, ako ti je potpuno nebitno poreklo neke robe onda kupuj po oglasima i juri bajseve od > 1.000 evra po nekim selima (što reče Sirius) ali nemoj drugima da govoriš kako da se ponašaju (naravno, ne kažem da ti to radiš već uopšteno govorim)

i jedno pitanje, nevezano za gornju temu, je l' zna neko koliko je realno otići u Sloveniju, npr. vozom, kupiti novi bajs u radnji i vratiti se tim bajsom nazad u Srbiju. je l' bi morao da plaćam carinu i ostale takse na granici ili ne?
  • 0

#4132 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2514 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 18 October 2011 - 10:01 PM

a baš sam hteo da pitam dal bi mogao da mi nabavi neke oriđiđi cube lockon gripove :mrgreen:
Nego ja sam za onaj reaction izračunao da košta ~1663 eurića (ono na sajtu su funte bre :lol: ) kako si ti dobio 1000€ jel to ono: "što je babi milo to joj se i snilo" aaaahahahahaha :mrgreen:

Nego, primetio sam recimo da Cube, Felt ili npr. The Bicycle Doctor (koji je jedan od većih dilera svih imena koje nešto znače u bajk svetu) često organizuju ivente tipa druženja i isprobavanja novih bajkova, pa donesu recimo 50-setak ili i više bajseva, različitih modela, pozovu ljude i vozaju, dobar sistem za promociju i ti bajsevi se ona više ne tretiraju kao novi od strane prodavca iako nisu prešli ni 300-400km i verovatno se nude po nekim povoljnim cenama ali je prosto neverovatno da većina završi u Srbiji :mrgreen: Verovatno tako rade i drugi proizvođači, ja pratim samo ova tri na fejsu...

@Hidronaut
znaš onaj vic: zove čovek radio stanicu i kaže: pronašao sam novčanik, lik u radio stanici ga pita: i šta je bilo u njemu? čovek odgovara: lična karta na ime Zoran, 10.000 dinara i 1000 evra, lik iz stanice ga opet pita: i šta sad želite a čovek će: pa dajte jednu muzičku želju za Zokija :D (naravno ovo je slobodna interpretacija, cifre se menjaju ko kod gluvih telefona :))
Inače ono za sloveniju i bajs, verovatno ti ne bi pravili problema, vratio bi se bajsom ali ne znam koliko bi ti se to isplatilo pošto ni tamo nisu nešto mnogo jeftiniji bajsevi!!!
  • 0

profilepic.gif

#4133 Vorda

Vorda
  • Members
  • 4577 posts
  • LocationZrenjanin

Posted 18 October 2011 - 10:11 PM

tacno 1458 eura a na akciji je bio malo preko 1000 eura.Mozes da menjas valutu na sajtu.
  • 0
puno znoja,malo krvi

#4134 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2514 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 18 October 2011 - 10:27 PM

tacno 1458 eura a na akciji je bio malo preko 1000 eura.Mozes da menjas valutu na sajtu.

pa, da je to bio konačan trošak bila bi lepa ponuda, vidiš ovo za valute nisam primetio, :wink:
a vidiš sad imaju na kliringu LTD Race, isti kao onaj u oglasima (osim sedišta) što je bio koliko 800-900€ a sad u delovima izađe skuplje nego na crc-u...
  • 0

profilepic.gif

#4135 Hidronaut

Hidronaut
  • Members
  • PipPip
  • 56 posts

Posted 19 October 2011 - 08:19 AM

@Sirius: ok hvala, ako neko još ima neke informacije oko "uvoza" (tj. prelaza granice iz Slovenije na bajsu) slobodno neka kaže. a da, ne mislim da je tamo išta jeftinije nego da jednostavno imaju bolju ponudu bajseva, pa još kad naleti neki sezonski popust...

kao recimo u ovoj prodavnici u Sloveniji: http://www.veb-compa...gorska_cube.php
  • 0

#4136 sveta344

sveta344
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1673 posts

Posted 19 October 2011 - 10:17 AM

http://www.limundo.c...-drumas/3644987
  • 0

#4137 pri3rak

pri3rak
  • Members
  • 3504 posts
  • LocationBeograd

Posted 19 October 2011 - 10:24 AM

Glavonjin duh je poseo drugog domacina :D

PO OVOJ CENI SAM POSTAVIO BICIKLU PO NIZOJ CENI NEGO STO JE RESTAURACIJA KOSTALA! AKO SE U TOKU SUTRASNJEG DANA NIKO NE JAVI,POVECAVAM CENU NA 200evra!!! 20 oktobra

Ako se niko ne javi do kraja nedelje dizem na trista, a ako bas budete bezobrazni dicicu je na 1000, pa da vidim sta cete onda :D

a ukoliko zelite biciklu sa novim volanom i lulom namontiranom,to ide uz doplatu od 35 evra,sto ce te tesko u prodavnici nabaviti za tolike pare..:)

E ko je njega bazdario, radio je sa losom dioptrijom :D
  • 0
Postavljena slika

#4138 Vorda

Vorda
  • Members
  • 4577 posts
  • LocationZrenjanin

Posted 19 October 2011 - 10:44 AM

Znaciiii,eksttrrrra :mrgreen:
  • 0
puno znoja,malo krvi

#4139 Sirius9

Sirius9
  • Members
  • 2514 posts
  • LocationStara Pazova

Posted 19 October 2011 - 11:04 AM

aaaaaahahahahaha, kakav lik :mrgreen: a s obzirom da mu je bajs space tek verovatno je i on sa marsa :mrgreen:
  • 0

profilepic.gif

#4140 mihajloalasp

mihajloalasp
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 835 posts
  • LocationNiš

Posted 19 October 2011 - 01:58 PM

http://www.polovniau...36900/spirit/#0
  • 0
.