Jump to content


Fotografije
- - - - -

TURA BICIKLOM :ISTRA -SLOVENIJA


 • Molimo uloguj se da bi odgovorio
4 odgovora na ovu temu

#1 cdragan

cdragan
 • Members
 • PipPipPip
 • 125 posts
 • Locationfruska gora

Postavljeno 18 June 2022 - 09:26 AM

Zdravo drugari .Jun, mesec idealan za biciklisticke ture zbog duzine dana ,lepog vremena ,imamio je i mene na novu rutu :Istra i Slovenija.Posto iz Novog Sada nisam nasao kombi prevoz koji bi me prevezao do Pule kada ja hocu i mogu ,kontaktirao sam Djuku iz Beograda koji svaki dan vozi prema Puli  preko Zagreba,Rijeke ,Ucke i dole ka Puli,samo sto sam morao da dodjem do rumske naplatne rampe gde je nas 8 putnika koji su za cenu od 75 evra putovali na razlicite usputne distance.U Pulu sam stigao oko 7 sati ujutru i krenuo u moje putesestvije od Pule,Rovinja,Novigrada......Plovanije,Secovlja Portoroza..Kopra...do krajnjeg odredista u Sloveniji ,Trbovlja ,gde sam proveo malo vise vremena.Iz Trbovlja sam vozom koji direktno ide do Vinkovaca( neme kao pre veze do Srbije).Iz Vinkovaca sam preko Vukovara ,Iloka i Backe palanke krenuo kucu u Novi Sad ali cim sam presao granicu ,doziveo sam mali peh ....Cena vozne karte od Trbovlja do Vinkovaca je 38 evra plus 5 evra za bicikl koji je bio smesten u poseban deo za biciklove.Uglavnom ,lepa tura,kulturan narod,divna priroda i biciklisticke staze koje cemo mi nadam se jednog dana ,doseci.Za sada smo mnogo daleko iza njih...Cene su dosta velikekako u Istri tako i u Sloveniji ali vredi otici ....Pogledajte kratki film koji sam snimio i ko moze ...neka krene...Na carini me nisu pregledali ,niti pravili bilo kakve probleme,ljubazno i kulturno pozeleli sretan put i sve najbolje.Sta pozeleti vise...?

 

https://youtu.be/JPNIIFV-g 

 

 

 

 


 • 3

#2 cdragan

cdragan
 • Members
 • PipPipPip
 • 125 posts
 • Locationfruska gora

Postavljeno 18 June 2022 - 09:32 AM

Izgleda da You tube radi ovako  

 

 


 • 2

#3 caneee

caneee
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1839 posts
 • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2022 - 12:41 PM

Хахахахаха, наравно да сам рекао да возиш низ брдо!  n2:hahaha

Гледам и баш се мислим како морам да ти честитам на том успону од Копра на Чрни кал, кад одједном помену мене. :) Сваки пут када сам ту виђао бициклисте помислих како ми не би пало на памет. Успон је јако тежак и дугачак, повремено и доста стрм. Мада, ту је обично јако мало саобраћаја, па је некако мирније и безбедније (иако си видео да има лудака). Ја бих ипак радије кроз Трст, па на спектакуларну стазу Ђордано Котур до Козине (признајем да је много спектакуларнија у супротном смеру, низбрдо ;)).

 

Штета што ниси обишао Новиград и што је био затворен онај бициклистички аутопут између Изоле и Копра, најбоља ствар.

И што се ниси завлачио мало ближе обали, барем повремено. Мада, најгоре је што си снимао усправно. ;) И ја сам тешко препознавао локације.

 

 

 

 

Ја сам прошао бициклом (неке делове и више пута), а и колима и пешице, од Пуле до Умага и од Порторожа до Копра, Трста и Козине. Нека запажања:

- Пуно се губи везивањем за асфалт и главне путеве, па ко може да бира ја увек препоручујем МТБ (тачније, теренске гуме и амортизер), с тим да то диктира и расположиво време (моја вожња од Ровиња до Пуле је била више 50 км него 35)

- Држећи се главних путева, чак и оних најближих мору, а посебно северно од Ровиња, скоро да се ггуби било какав осећај мора, јер се оно види тек на неколико места (Лимски канал, Фунтана ако погледаш на време, Антенал, Дајла и онда можда још једном или двапут до Умага)

- Иначе, у Хрватској није као код нас трафика и фрижидери са пићем на сваки километар и најзабаченијег пута. А као што уз сваку чесму не иде и црква, тако ни уз цркву углавном не стоји чесма.

 

ПУЛА

- У Пули треба отићи до Веруделе и Камењака, а близу Арене почиње пешачка зона која иде око малог брда, а покрива пуно највећих знаменитости, уз тврђаву на врху и тунеле испод (кроз тунеле је раније могло бициклом, не знам сада); у тунелима је обично око 8 степени.

- Ка Ровињу препоручујем "обалски" пут, кроз Фажану и Перој. Повремено се види море, лепа су места, а мање је саобраћаја и вози се спорије. Па барем до Барбариге мада мислим да је сада асфалтирано до кампа Мон Перин. Са МТБ се лако може земљаним путевима скроз до Ровиња, много је лепше и пријатније, а успут можеш да се окупаш на сваком кораку и да уживаш у вожњи најлепшом стазом (пешачко-бициклистичка) уз само море.

 

РОВИЊ

- Најбициклистичкији град у ком сам ја био и град у ком се наизглед свако осећа као код куће. Треба га доживети. Фантастична обалска стаза кроз шуму јужно од града која повезује и све кампове.

- У Ровињу имаш... пут око старог града којим може да се вози бицикл, барем кад није гужва. Скроз до цркве. Ти си имао среће, али кад је гужва кроз оне уличице је немогуће и гурати бицикл.

- Успут, нема потребе на север ићи уз обалу, јер нема шта да се види. Осим ако је неко кренуо до Монсене или Валалте.

 

ЛИМСКИ КАНАЛ

- На јужној страни Лимског канала постоји одличан видиковац, али захтева или МТБ или пешачење (неки иду и колима). Приступа се кроз Ровињско село (~3,5 км) или од Валалте (~10 км).

- на почетку постоји и неки ресторан/кафић, близу је и пећина, могуће је купање, а и вожња бродићем (некад била 100 куна/15 евра)

- На северној страни је постојала велика... конструкција за уживање у погледу. На вр' пута, пред скретање за Врсар

 

ВРСАР

- Врсар заслужује обилазак, поготово стари град који са торњем представља вероватно највишу тачку целе западне Истре, а притом има и најразуђенију обалу (и најзанимљивију) До Врсара може да се стигне и предивном земљаном стазом кроз шуму.

 

ПОРЕЧ

- Већ од извора воде код Фунтане почињу асфалтиране стазе којима може да се стигне до центра Пореча вожњом уз саму обалу (и кроз кампове). Са те стране саобраћа и туристички возић (можда и најдужа линија у Истри) тако да сигурно може и било којим бициклом. И северно од Пореча углавном има стаза. МТБ може скроз до Антенала (онај пут на води, пред Новиград), друмски не баш.

 

НОВИГРАД

- Штета што ниси обишао Новиград, јако лепо и пријатно место, мене је баш изненадио. Превелика марина, али на северној страни опет предивне стазе и плаже, а у самом градићу гомила продавница, уређена пешачка зона и пуно плажица.

- Антенал је ушће реке Мирне која прави и долину изнад које се издижу Грожњан и Мотовун, два најпознатија и најпопуларнија брдска градића у Истри.

- Одатле стаза и има и нема, а видео си и сам асфалтирану бициклистичку стазу до Дајле.

- Касригадор је мени био јако лепо и занимљиво месташце и прилично... фенси.

 

УМАГ

- Мене није нешто одрушевио. Северни део, око тениских терена, био је фенси и очигледно популаран, јужно је деловало некако дивље, неуређено, а између је марина/лука која је нестварно велика за тако мало место.

 

СЛОВЕНИЈА

- На целу обалу је најбољи поглед са оближњих брда, а посебно на Изолу.

- У Словенији нема успутних киосака и трафика, продавнице је тешко наћи, а у њима хладне сокове скоро немогуће, барем у флашама преко 0,33.

- Не сећам се јавних чесама, осим једне у Порторожу. Можда сам заборавио.

- Порторож има симпатично, модерно уређено шеталиште и малтене булевар, са хотелима, ресторанима и кафићина у централном делу. Остатак не баш занимљив, али постоји бициклистичка стаза пркатично до Пирана.

- Пиран обавезно треба обићи, заиста предивно месташце, с тим да некако и нема плаже и баш и не дозива на купање. Из горњих делова се пружа предиван поглед.

- Порторож је фенси, Пиран туристички, Копар је лука и пословни центар, а Изола је некако за обичан свет. Да се опустиш и уживаш. Релативно дуга обала, мало разијена, мало запуштена, са и без садржаја, са пуно места за купање и много мање места за сунчање. :) Успут је и "прави" градић, па може и само да се прошета, има продавница, кафића и ресторана. Некако најпријатнија за боравак.

- Не могу да верујем да си био толики баксуз да бициклистички "аутопут" од Изоле до Копра буде затворен! То је најбоља ствар, поготово кад си већ исцрпљен.

- Копар је пре свега лука, али се види труд да привуче и туристе. Лепо је проћи кроз стари град, а за Београђане је довољно мали да свуда може да се стигне пешице. Ипак, има и најразвијенији систем бициклистичких стаза.

- Од Копра може да се иде узбрдо, на Чрни кал, па до Козине. Кад се мало изађе из Копра, ту скоро да нема саобраћаја, али је успон јако тежак.

- Ја бих препоручио да се иде путем са леве стране аутопута, кроз индустријску зону, где постоји бициклистичка стаза. На крају се иде десно, па преко аутопута и онда још мало узбрдо кроз Сподње Шкофије до улаза у Италију.

- Од Козине - зависи ко шта жели.

 

ИТАЛИЈА

- Спуст у Муђу (успут је велики тржни центар, са Декатлоном, ако затреба нешто за бицкл, а ту је и Соор супермаркет), па у Трст. Није пријатно, али ни страшно, што се тиче саобраћаја. У близини тржног центра Тори д Еуропа је почетак фантастичне бициклистичке стазе (Ђордано Котур) која се нешто касније претвара у пешачко-бициклистичку, лепу и широку. успон је довољно благ, поглед нестваран, а пролази се кроз старе тунеле и преко вијадуката (некадашња пруга). Води до Козине и то би био мој избор руте, уместо успона на Чрни кал, али је ово много дужа рута. И један део можда захтева МТБ. Трећа рута би била од Торија правац ка излазу из града. Буквално се иде само право. Прво широком улицом (Виа Камаро), али се на крају излази на Пут за Базовицу који је много ужи, а оптерећен. Ипак, и у Италији може да се вози бицикл без проблема. Много је теже горедолирање које следи, неких 7 км, до Козине.


 • 0

#4 vidak

vidak
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 3876 posts
 • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 June 2022 - 01:17 PM

Nije Čeren kal ništa spec, vozio sam ga drumašem i bem li ga, meni nije bio problem.
Išli smo turu od Ljubljane do Kopra pa do Portoroža, spavanje u Portorožu i sutradan nazad iz Portoroža do Ljubljane.
Sve je bilo u organizaciji rekreativnog biciklističkog kluba firme Atlantic group.
Jbt samo iz njihove firme je bilo oko 70 ljudi na startu.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 • 0

#5 MI1966

MI1966
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1340 posts

Postavljeno 18 June 2022 - 02:12 PM

Ako bude kako planiram, ja ću tokom leta prokrstariti Istru uzduž i popreko... :)
Prošle god, u povratku iz Italije, ostao sam tamo 6 dana i 2-3 puta vozio Umag-Poreč-onaj fjord, ali sad ću malo duže da ostanem, možda više od mesec dana.
 • 0
0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika