Jump to content


Photo

Iznošenje stvari/bicikala iz zemlje i (ne)prijavljivanje carini


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Posted 07 September 2021 - 06:15 PM

U temi o točkovima je krenula diskusija oko prijavljivanja bicikla carini, otprilike ovde negde, pa da nastavimo u posebnoj temi, može nekome zatrebati informacija, a neće mu pasti na pamet da traži u temi o točkovima. Neću da citiram sve sa prethodne teme, mislim da je Milan sažeo većinu informacija:
 
 

Komplikacije su samo ako se roba ne prijavi carini i to na njegovo pitanje "šta imate da prijavite" a bude otkrivena ako se ne prijavi. Smatra se da je to pokušaj krijumčarenja. Tada carinik može da je oduzme i šalje vas uz prekršaj kod sudije za prekršaje gde su kazne od 1 strukog do 4-ro strukog iznosa vrednosti robe. Znači oduzeta roba se ne vraća plus 1-4 puta taj iznos kod sudije, mnogo je. Ne verujem da će to iko uraditi.
 
Za kolege koji inače prelaze granicu u nose bicikl da znaju da postoji Potvrda o privremenom unosu / iznosu robe, bez bilo kakvog (finansijskog) opterećenja. Ta Potvrda namenjena je za sportsku opremu (čamce, štapove za pecanje, skije, kao i bicikle... kao i još dosta toga što nije sportska oprema kao na primer lap-top, vredniji fotoaparati itd itd) i nju uzimate na carini gde se ona popunjava i u nju idu vaši podaci, podaci o robi i sl. i overava se na carini i uz nju posle možete da vratite robu tj bicikl (u oba smera - uvoz ili izvoz zavisno u kom smeru ste je preneli) bez ikakvih problema.

 
 
Dodatne informacije mogu da se nađu na sajtu carine ovde.
Na primer, ovde i ovde eksplicitno kažu da su bicikli bez motora deo ličnog prtljaga (i kao takvi, ne bi trebalo da se obavezno prijavljuju pri iznošenju i ponovnom unošenju u zemlju). Međutim, kvaka 22 je da carinik uvek može da kaže da je carinjenja oslobođen lični prtljag do vrednosti od 100 evra.
 

Ослобођени сте од плаћања увозних дажбина на предмете које уносите из иностранства за своје личне потребе и потребе свог домаћинства - у вредности од 100 евра у динарској противредности, под условом да ти предмети нису намењени препродаји. Ова повластица се односи на држављане Репулике Србије.

 
Tako onaj ko nije prijavio bicikl može da bude u problemu. Dakle, ako imate vredan bicikl i želite da se osigurate da neće biti nevolja, prijavite ga na izlasku.
 
Link na obrazac "СПИСАК СТВАРИ КОЈЕ ПУТНИК ПРИВРЕМЕНО ИЗНОСИ". Neki carinici nisu hteli da mi overe ovaj obrazac nego su mi davali da popunjavam neki njihov (sa indigo papirom). Bilo je davno, možda su sada saradljiviji n2:Heristical


  • 2

#2 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Posted 08 September 2021 - 06:36 AM

Pa napr. nosis sa sobom neki krs od bicikla kao deo licnog prtljaga,kupis u inostranstvu neki dobar (pricam za licnu upotrebu) mozda polovan u Dojclandiji stari bacis negde tamo na otpadu i oslobodjen si placanja carine i poreza, uostalom da je drzava normalna za lic. upotrebu bi trebali da zazmure na jedno oko a ne da glume zakon prema pojedincima koji samo hoce da imaju bolji bicikl,a granicu prolaze na tone bicikala koji se ne carine.Devedesetih su se kupovali  novi bicikli u Subotici na pijaci,da li su bili svercovani ili ne, ne znam,secam se da sam otisao u Madjarsku da kupim bicikl za druga,pored ostali stvari ,jer inace sam isao tamo po hranu,nije je bilo takve i tog kvaliteta i jeftinoce kao u Srbiji kao sada,da ne govorim kako se obican narod snalazio za gorivo,i normalno uvek su se tu ubacivali i sverceri,neki su skidali i sa brodova na veliko, a danas su na vlasti,elem samo deset maraka je bio jeftiniji nego u Sobotkajo, mislim u Hungari,i carinik mi nista nije ni rekao niti  obratio paznju da imam novi bicikl i na njemu tasne. Pesice gurajuci bicikl sam presao granicu.I tako se dosta  obicnog naroda snalazilo u to vreme.


  • 0

#3 mhetlerovic

mhetlerovic
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 445 posts

Posted 08 September 2021 - 07:05 AM

Sa našom Carinom je najveći problem što sve "može da bude a ne mora da znači", propisi su puni rupa a carinicima to odgovara jer ih onda tumače kako im se ćefne. Ja imam primer poznanika koji je tehnički stranac (iz Bosne momak) i koji je kod nas unosio neku relativno skupu audio opremu, reda veličine 10k eur, koju je posle planirao da vrati nazad kući kad završi posao koji je imao u Beogradu. I on čovek sve po pravilima - prvo mu je trebalo pola sata da se sa carinikom ubedi da mu daju te formulare da prijavi šta unosi jer je ovaj bio u fazonu "ma ne treba ti to, ko će ti to uopšte i gledati", pa je popunjavao, pa je onda opet morao da juri carinika da mu overi da je to izneo kada se vraćao nazad kući. I onda čovek fazon izgubi sat vremena i živaca na ganjanje sa budalama i zapita se a zašto to uopšte radi?

 

S druge strane MOGAO JE na izlasku da mu naš carinik traži račun/potvrdu odakle mu to iz Srbije. Uvek je naravno sigurnija varijanta da se prijavi sve ali se prosto čovek nekada zapita da li ispada budala što radi sve po propisu. 


  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users