Jump to content


Fotografije

Težina bicikla


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
20 odgovora na ovu temu

#1 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 26 February 2021 - 10:22 PM

Pozdrav svima, pitanje koje imam je i jednostavno i nije. Imam 54 godine, (180cm -82kg)  vozim isti bajs već 20-tak godina i sa njim sam imao samo dva problema: prvi je da mi ruke trnu posle određenog vremena (kada sam kupovao nisam vodio računa o veličini rama, pa je to i cena te nepromišljenosti), a drugi je da je bicikl težak (kad god treba da ga nosim na sprat uz stpenice). U pitanju je stari MB Polar Chamonix.

Vozim rekreativno po Beogradu, ali nikada tamo gde je saobraćaj, već ili bajk staze ili pored reka, trotoari isl, i razmišljam da kupim neki novi, ali bih da bude i udobniji i lakši od ovog sada.

 

Čas gledam neke city bajseve, pa mi se onda sa onim korpicama i branicima učine malo rogobatnim, pa gledam neke „na sklapanje“ (to mi se dopada zbog manjka prostora u kući, ali sve nailazim na neke   bicikliće sa malim točkovima, ne znam..možda je to i ok za neku kraću vožnju, ali ja sam vozio ture po 20-tak km pa ako sada uzmeme te neke sa duplo manjim točkom..?).

Gledam i neke „fixie“ tipove (one mi se dopadaju jer su tanke i verovatno lagane, ali opet..ne bih da mi se pedale okreću nezavisno dok vozim nizbrdo, ili i to može da se podesi ? A i samo jedna brzina za Bg koji je sav uzbrdo nizbrdo..ne znam..)

 

Obrni okreni, ako bih da uzimam opet neki MB, trebalo bi da bude i lakši i udobniji od ovoga sada što imam, a kod prodavaca u specifikacijama jako retko pišu koja je težina (ne znam zašto je to tako). Šta tu da gledam, neki sastav, aliuminijum i to ili tu i nema neke velike razlike? Mislio sam da se izujem za oko 500 eu za neki novi bajs ali da ovaj put stvarno osetim razliku u udobnosti. Znači što udobniji i što lakši. Ima li još neko ovakvih dilema kao ja, ili možda neko iskustvo preporuku?

 

I ako je u skladu sa pravilima, da li može preporuka za neku prodavnicu u Bg gde ima dosta različitih modela koje bih mogao da isprobavam? Hvala

 


  • 0

#2 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14588 posts

Postavljeno 27 February 2021 - 09:21 PM

(link) (link)


  • 0

#3 Petarl

Petarl
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 194 posts

Postavljeno 28 February 2021 - 07:01 PM

Da li si probao da promeniš ručice volana i staviš neke ergonomske? To dosta utiče na kvalitet vožnje i smanjuje pritisak na šake i trnjenje ruku. Na svakom bajsu imaš tri tačke oslonca koje su bitne: sedište, volan i pedale. Ako nešto od ovoga nije kako treba možeš da imaš bajk kakav hoćeš, ali imaćeš poteškoće. Veličinu rama zbog kojeg kažeš da ti trnu ruke isto tako možeš da koriguješ nabavkom drugačijeg volana, dodatkom takozvanih rogova, promenom dužine lule ili pomeranjem sedišta po njegovom nosaču ka ili od volana. Recimo, za duže vožnje dobro je da imaš mogučnost da šake pomeraš na različita mesta na volanu kako bi ih odmarao, zato sam predložio i rogove. Danas postoje ručice koje su vrlo udobne, jako dobro su se pokazale i imaju integrisane rogove, kao na sledećoj slici Ima ih sada i u našim prodavnicama, pre toga i na AliExpressu. Kopija su Ergon ručica koje su dosta skuplje. https://external-con....jpg&f=1&nofb=1

 

Pošto već 20 godina voziš možda si već imao takve ideje ili pokušaje. Mislim da ako imaš ergonomskih problema sa postojećim bajkom moguće da ćeš ih imati i sa novim tek kupljenim jer se ti problemi osete uglavnom posle vožnji određene dužine. Nekada probleme osetiš tek na dužim vožnjama, nekada su prolazni, nekada se osete na početku i nikada ne prođu. U svakom slučaju i sa novim biciklom moraćeš da radiš podešavanja položaja delova. Nekada samo 1cm pravi veliku razliku. Najočigledniji primer je podešenje visine sedišta.

 

Što se malih točkova tiče, onih od 20 inča, takvi bajsevi imaju i prednosti i mane. Oni se sklapaju, lako nose gde poželiš, odlični su za uživanje i rekreaciju po asfaltnim stazama. Ovi biciklovi i nisu spori kako možda izgleda posebno ako imaju ugrađene brzine. Vožnja ovakvih biciklova preko bilo kakvog lošijeg terena, a tu mislim bilo šta lošije od dobrog asfalta nije preporučljiva. Kao prvo, točak od 20 inča mnogo lošije prelazi preko bilo kakvih prepreka što se odražava na udobnost vožnje, a drugo što su ovi biciklovi sastavljeni iz zglobova koji će biti veoma napregnuti u vožnji van puta i moguće dovesti od oštećenja rama. Ovi biciklovi imaju super ubrzanje zbog manjeg obrtnog momenta zbog manjeg točka, te je njihova vožnja prilično živa i zabavna, ali traže konstantno okretanje pedala upravo zbog manje inercije točka jednom kada postigneš brzinu brže se i zaustave sami od sebe. Što se upravljivosti tiče, takav bicikl ćeš jako teško voziti bez ruku jer zbog manjeg točka je i manje izražen žiroskopski efekat pa se volan okreće čas levo čas desno, to jest upravljanje je manje predvidivo nego kod biciklova sa većim točkovima. Pošto imam i ovakav bicikl, mogu reći da se on po udobnosti i kvalitetu vožnje, brzini i svemu kada su performanse u pitanju ne može meriti sa biciklom sa većim točkovima, ali svakako ima neke dobre stane kao što je gore navedeno.

 

Što se težine bicikla tiče, prelaskom na neki lakši bajs sigurno ćeš osetiti manjak od par kilograma pri usponu uz stepenice. Novac možeš da uštediš ako ojačaš gornji deo tela, tada masa starog bajka neće biti toliko važna. Iznećeš ti bajk gore. Nisi ni slab niti si star. 27 godina vozim bajk sa čeličnim ramom, težak je i nastavljam da ga vozim i ako imam aluminijumski bajk. Osećaj da vozim nešto teško uništivo u odnosu na nešto što moram da ipak čuvam meni je bio presudan. Ali, takođe volim da čuvam stvari koje su me uvek služile i da ih se na kraju ne odreknem. Dobra stvar kod takvog posmatranja stvari je da nekupovinom novih proizvoda nego iskorišćenjem onoga što imamo do punog potencijala čuvamo i ovaj svet od uništenja. Biciklizam bi trebao da bude i zastupnik takvog pogleda na svet u kome ne vlada apsolutni konzumerizam nego umeren i održiv razvoj uz poštovanje prirode i čistog vazduha. Naravno, ovo nije lako reći svim tim svetskim kompanijama koje proizvode biciklove i koje svaki čas smišljaju načine kako da ljude ubede da njihov postojeći bicikl nije više dobar, menjaju standarde, broj rupa, veličine točkova gore i dole i slično...

 

Moj osećaj je da uz mala podešavanja možeš da nastaviš da voziš bajk koji i do sada voziš. Ja sam sa mojim bajkom koji je otprilike kao tvoj sadašnji pre par meseci u danu prešao kombinovano asfalt i vožnja van puta 200km, a imao bih problema sa ergonomijom tokom vremena dok nisam sve podesio kako mi odgovara.

 

Pozdrav!


  • 5

#4 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 28 February 2021 - 09:12 PM

Hvala puno na odgovoru, da probao sam da zamenim lulu,imam i rogove sa strana ali uvek nedostaje neka dužina da obihvatim ručke,naročito ako podignem sedlo. Kada spustim sedlo, onda mi noge budu zgrčene a kada ga podignem, ručke budu daleko, taman za tih nekih par cm.

 

U servisu su mi stavili nekoliko čeličnih navoja ispod lule, da je malo podignu (cev od volana je kratka i nema mogućnost da se izvuče ili produži više nego što je). Rekli si i da je geometrija rama malo čudna,ali to je klasični MTB Polar pa ne znam na šta su tačno mislili.

 

Da je volan visočije i da su ručke bliže meni, tada bih mogao komotno da sedim na sedištu bez da se naginjem ka napred, ali takav volan više ne bi bio "mtb" već pretpostavljam neki sasvim drugi,više klasični..

Pozdrav!


  • 1

#5 Petarl

Petarl
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 194 posts

Postavljeno 01 March 2021 - 09:25 AM

Znam o čemu pričaš sada. Međutim trenutno su u svetu hit takozvani swept bars, to su volani koji su iskrivljeni prema unutrašnjosti nalik na klasične volane, a koriste se na mountain & touring biciklovima. Često se nazivaju i comfort handlebars. Pogledaj kako ti izgleda: https://bikepacking....mtb-handlebars/

 

Ljudi misle da klasični ravni mtb volani imaju to nešto što je posebno kada je u pitanju mtb. Međutim to je samo predrasuda. Ovi volani o kojima ti sada govorim imaju mnoge ergonomske prednosti jer su ručke često zakrivljene pod uglom od čak 45 stepeni prema unutrašnjosti. Kada su šake pod takvim uglom mnogo je manje neprirodno izvijanje u zglobovima šake i lakta. Dosta sam sa tim eksperimentisao jer sam i vozio ravan korman na dužim turama. Pošto nemam tih nekih 100 dolara da kupim neki od modernih ergonomskih volana, a nije ih ni moguće tako lako uvesti, napravio sam jedan.

 

Evo kako i upravo sam izašao da ufotkam:

 

Slika 1) https://i.imgur.com/Bv4ZYxy.jpg

 

Slika 2) https://i.imgur.com/cySiHqS.jpg

 

Ja sam nabavio jedan ovakav klasičan volan (konkretno radi se o volanu sa bicikla Capriolo Amsterdam koji je širi nego ostali volani, a u središnjem delu ima dosta prostora za montažu koječega, pa čak i poziciju za ruke) na koji sam dodao u sredini rogove za aerodinamičnu poziciju dok sam sva slobodna mesta obložio sunđerastim ručkama. Naravno kao glavne ručke iskoristio sam neke koje su se pokazale kao prilično udobne jer se zbog proreza u sebi ponašaju kao mini amortizer, taman dovoljno da spreče neprijatan osećaj u šakama tokom dugih vožnji na neravnom terenu. Sve ovo uključujući tri para ručki koštalo je manje od 2000 dinara. Sada imam tri moguće pozicije za ruke da ih odmaram na dugim vožnjama. Glavna pozicija na krajevima volana je ona koja čini da sedim uspravnije nego obično, smajući naprezanje u leđima, jer je ceo sistem približila sedištu. Veoma sam zadovoljan ovim "budzenjem" i planiram da ga koristim na uzastopnim dnevnim vožnjama od preko 100km van puta.

 

Pozdrav i srećno!


  • 3

#6 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 01 March 2021 - 02:57 PM

Hvala na odgovoru, gledam taj volan i sada mi pade na pamet da stalno viđam neke mtb koji imaju volan kao BMX ..Ne znam kakvi su ti volani u kombinaciji sa mtb i da li su možda oni neka slična opcija?


  • 1

#7 srdjoni

srdjoni
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2431 posts
  • LocationNovi Sad

Postavljeno 01 March 2021 - 03:40 PM

Ali, takođe volim da čuvam stvari koje su me uvek služile i da ih se na kraju ne odreknem. Dobra stvar kod takvog posmatranja stvari je da nekupovinom novih proizvoda nego iskorišćenjem onoga što imamo do punog potencijala čuvamo i ovaj svet od uništenja. Biciklizam bi trebao da bude i zastupnik takvog pogleda na svet u kome ne vlada apsolutni konzumerizam nego umeren i održiv razvoj uz poštovanje prirode i čistog vazduha.

Lepo je kad se u grupi pojavi neko ko se ne proserava, nego tačno zna o čemu priča, a uz to ima i bar mrvicu pameti i dobre namere. Dobro došao :)


  • 4
Homesick for a place you've never been...

#8 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 01 March 2021 - 07:50 PM

Hvala puno na odgovoru, da probao sam da zamenim lulu,imam i rogove sa strana ali uvek nedostaje neka dužina da obihvatim ručke,naročito ako podignem sedlo. Kada spustim sedlo, onda mi noge budu zgrčene a kada ga podignem, ručke budu daleko, taman za tih nekih par cm.

 

Probaj da staviš rogove sa UNUTRAŠNJE strane gripova. Ja tako držim rogove na trekeru i imam tri položaja ruku, uhvatim rogove po PS-u (retko), na kormanu, obično (kad je truckanje ili naglo manevrisanje u najavi) i pola-pola – brid šake dobrano naslonim na korman a držim se za rogove (stalno). Položaj je odličan a rogovi su pravo ispred tebe, ne moraš da širiš ruke i „skraćuješ“ dohvat. Iz tog položaja možeš da kočiš bez zakivanja i da menjaš stepen prenosa na jači.

 

Ilustracija:

 

_/___\_

 

Samo ugodiš ugao rogova tako da ti je najprirodnije i najprijatnije za zglob šake.

 

(Mali edit - na MTB sam držao rogove na krajevima, ali sam odavno primetio da ih puštam i vraćam šake na korman čim prestanem da mislim na njih, dakle ne prija mi taj položaj. Sad ne držim rogove i nisam siguran da sam u pravu, ponajviše jer nemam na šta da oslonim prevrnut bicikl kad nešto terenski čačkam :P)

 

 

Što se tiče težine bicikla, za 500 € ne bi smelo da bude problema ako ne uzimaš fulaša (kojeg za te pare nećeš ni naći da valja). Vrteće se oko 12-13 kila, ali imaj u vidu da će veći prečnik točkova doprineti težini, pa vidi gde si od 26 do 29 inča.

 

Pored MTB, u igri su ti i treking i mooožda gravel bicikli. Za to što ti voziš, sasvim dovoljno.


  • 2

#9 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 01 March 2021 - 10:32 PM

Kad smo već kod rogova... :)


IMG-20210118-135556.jpg

Izbliza... samo, ovo je starija slika, sad su oni dodatni (istureni napred) spušteni, nisu više pod tim uglom.

IMG-20201022-163615.jpgtd bank hours saturday
  • 2

#10 sajkotik

sajkotik
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 861 posts
  • LocationSokobajna

Postavljeno 02 March 2021 - 06:19 AM

#Overdrive, da sam na tvom mestu, pogledao bih ovog, recimo. Verujem da će ti odgovarati jer je lagan, i ima odlične amortizere, tako da ni udobnosti neće nedostajati. U svakom slučaju, u odnosu na trenutnu ragu, imaćeš utisak da letiš.

 

https://www.kupujemp...er_id=657363237


  • 1

#11 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 02 March 2021 - 02:43 PM

Hmm fulaš za taj način vožnje, samo da se raduje kad treba servisirati zadnji amort.


  • 0

#12 sajkotik

sajkotik
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 861 posts
  • LocationSokobajna

Postavljeno 02 March 2021 - 02:59 PM

Pa jes' malo neobično rešenje za po gradu, al' od ovog teško može udobnije, a verujem i da je baš lagan.

Evo jedne civilne varijante. Ista firma, a bajs ne mož' biti drugačiji... :)

https://www.2bike.rs...-2#.YD5QYGldc0M
  • 2

#13 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1395 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 March 2021 - 05:49 PM

Svaki put se šokiram kada preporučiš Simplona n2:party-021


  • 1

#14 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 02 March 2021 - 06:35 PM

evo, nešto gledah..znam da je ovo verovatno ljuta konfekcija, ali mi se dopada ova geometrija celog bicikla

 

https://www.amazon.c...cabfcbb9ff77202

 


  • 0

#15 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14588 posts

Postavljeno 02 March 2021 - 06:46 PM

Onaj prvi od mojih predloga je iste geometrije ali 20kg laksi...


  • 2

#16 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 02 March 2021 - 08:20 PM

Onaj prvi od mojih predloga je iste geometrije ali 20kg laksi...

 

zaboravio sam da kažem da bih (ako bih uzimao neki drugi bicikl) samo nov kupio, ništa polovne varijante


  • 0

#17 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 03 March 2021 - 09:37 AM

Svaki put se šokiram kada preporučiš Simplona n2:party-021

 

Fala ti što nisam ja ispo hejter ;D


  • 0

#18 Serbian_SPIRIT

Serbian_SPIRIT
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1078 posts
  • LocationMeckenheim

Postavljeno 03 March 2021 - 10:56 AM

Ja ću, sada.

Unutrašnji rogovi, rogovi za aerodinamičnu poziciju?!?!

Pre nego što od bicikla/volana napraviš cigansku čergu nađi bicikl koji ti odgovara. Bicikl može da ti napravi zdravstvene probleme kada nije u veličini koja odgovara vozaču. Nije stvar da kupiš nešto zato što ti se sviđa a imaš bolove u ramenima i/ili trnjenje šaka i/ili bolove u leđima i/ili bolove u kolenima itd. . Bicikl kupuješ isto kao obuću za trčanje ili dugo šetanje, treba da ti odgovara. Možeš ti veličinu popravljati sa raznim dodacima na volanu ali to je kompromis za grešku pri samoj kupovini bicikla.

Nemam velikog iskustva rada na prijemu u urgentnom ali sam imao lika koji leteo preko volana a na rog pocepao butinu.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
  • 5

And now something completely different
 

https://www.youtube....d8weJKBVCnAPfgx


#19 mixitron

mixitron
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5802 posts
  • Bajk:Moj, moj

Postavljeno 03 March 2021 - 04:12 PM

evo, nešto gledah..znam da je ovo verovatno ljuta konfekcija, ali mi se dopada ova geometrija celog bicikla

 

https://www.amazon.c...cabfcbb9ff77202

 

Ček brate druže, ovo je elektro bajk, 'nači ima 20 kila u prvom poluvremenu, nemoj sad da bude da si MTB Pile.


  • 1

#20 Overdrive

Overdrive
  • Members
  • 9 posts

Postavljeno 24 April 2021 - 01:46 PM

Da ne otvaram novu temu, da li je neko okretao lulu unazad, tj naopačke (kako bi skratio dužinu do guvernala)?

 

Jeste malo čudno, ali reklo bi se da je izvodivo,..?


  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika