Hm... Zanimljiva oduka. Obično oni koji jednom počnu da koriste aplikacije za vožnju, kao da postanu zavisni od svih tih silnih kvazi podataka koji vode evidenciju o svakoj kapi prolivenog znoja kao da to zaista vodi nečemu... Pa me eto čisto zanima, otkud to da si ti doneo potpuno suprotnu odluku da digneš ruke od aplikacija? Šta misliš da tom odlukom dobijaš?
Pa i ja sam počeo da postajem zavistan, nakon 100 dana (i oko 50 vožnji) redovnog korišćenja. A onda, u novoj godini... pođem ujutro na vožnju i ruka mi kreće ka ikonici na telefonu. A onda pomislim "Zašto da uključim aplikaciju? Šta ću da izgubim ako ne uključim aplikaciju?" I pošto je odgovor bio da ništa neću izgubiti, suzdržim se i ne uključim je. Tako i pred narednu vožnju. I pred današnju. I već sam se vratio u stari mod. Ok, bilo mi je interesantno da na aplikacijama pratim elevaciju, ali već sam možda u stanju i bez njih da procenim koliko otprilike metara penjanja imam na ovim običnim vožnjama po okolini (ako i omašim u proceni, jaka stvar). Za neke posebne vožnje (dalje od Soluna ili sa više od 200 km) ili brevete, koristiću ih. Za svakodnevne neću.
★
Ja sam prosečan vozač pa mi Strava nije potrebna da bih nekome dokazivao proseke i rekorde jer su, kao što napisah, prosečni.
Strava i Sporttreker su ustvari evidencije vožnji i dnevnik vožnji. Služe prvenstveno meni a i drugima da mogu da preuzmu deo ili celu rutu ako im se svidi.
Ne vidim razlog zašto bih upisivao u neku svesku.. a ujedno neki olovkom upisani nadrealni rezultat teško da neko može prihvatiti. Aplikacije su sasvim elegantna rešenja za to i tu nema laži, nema prevare. A ko ne želi ne mora ni da ih koristi. Stvar ličnog izbora.
Kao što kažeš i sam, stvar je ličnog izbora. Meni je smaranje da svaki put kad pođem na vožnju razmišljam o tome da li mi je baterija dovoljno napunjena, i samo to mi je dovoljno da ne koristim aplikaciju na svakoj vožnji. Ali najveći razlog je to što se stalno motam po istim putevima (u ovo vreme lockdown-a posebno, jer već 2 meseca ne smem da izađem iz Solunskog okruga i ko zna dokle će biti tako) i uopšte mi nije potreban bilo koji podatak sa vožnje.
Jedino što obavezno radim, to je da nakon vožnje zapišem broj pređenih km u Note aplikaciji, takođe i na blogu, ali nije isključeno da ću jednog dana i to prestati. Sad sam još novajlija i entuzijasta, vozim tek 3,5 godine i nije mi teško da potrošim 2 minuta na to ručno upisivanje, ali u budućnosti... ko zna.
* A interesantno mi je to tvoje "teško da neko može prihvatiti"

Ne znam za tebe, ali ja niti bilo kome nudim svoje podatke na prihvaćanje, niti me baš briga ako neko može da pomisli da lažem kad na fb ili forumu napišem koliko sam km prebiciklirao. Ako neko može tako nešto suludo da pomisli, meni je mišljenje takve jedne osobe bitno koliko i lanjski sneg...