Jump to content


Fotografije

Kupovina odgovarajucih bisaga za putovanje


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
64 odgovora na ovu temu

#41 omega

omega
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3347 posts

Postavljeno 02 December 2021 - 12:04 PM

Hvala svima na pomoci.
Planiram odraditi turu po Madjarskoj i Slovackoj,ali posto sam iz Bosne a znate kakva je situacija sa brdima kod nas za neke buduce ture kontam da bi naj...sa bisagama.Opremu planiram tek kupovati,svaki mjesec po nesto,nebi nosio kuhalo,jeo bi usput a spavao po kampovima,
Posto je ljetni period nebi jakne i neke teze stvari nosio, minimalisticki sve.

Нисам видео тураша без бисага, а то што спомињеш је већ тура. Покушај да испозајмљујеш бсјкпскинг торбе за пробу, да попакујеш то ,,миниалистички" што планираш, па ћеш тако најбоље видети.
  • 0

#42 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 02 December 2021 - 03:59 PM

Video je o uzbrdicama, ali se lepo vidi kako izgleda ozbiljno tovarenje bajsa. Takođe, nije na odmet naučiti nešto o uzbrdicama generalno ;)


Naravno, vrlo poučan video. Medjutim,Ovde na forumu i mi imamo nase drugare Boris volimcorbe i Chamadea, recimo, koji mogu da daju itekako korisne savete i iskustva iz svog cikloturinga. Treba i njih čuti…i pitati iz prve ruke najbolje.
  • 0

#43 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 December 2021 - 07:05 PM

Sa MTB biciklom na kom će biti montirano nekoliko torbica biće pokretljiviji u nekom kršu. Samo je pitanje da li će baš tuda voziti. Uz to biće ograničen količinom stvari koje će moći da ponese. Nerviraće se kad bude morao da izvadi nešto sa dna torbe a odozgo nagurano sve i svašta. Ako tako minimalistički spakovan ode u neku zabit moraće imati nešto hrane koju će isto tako nagurati kojekude. Hrana će se zgnječiti ili rasuti. Imaće dakle problem daspakuje alat, nešto hrane, vodu, punjač, powerbank, garderobu.. a sve to mora nositi ako vozi van asfalta. Na takvoj dužoj turi biće često primoran ili da vozi po mraku ili da stane mnogo ranije nego što je planirao kako obezbedio sebi smeštaj. Jer nema svuda smeštajnih jedinica gde nas zatekne kraj dana. Primera radi, u junu u istočnoj Srbiji u selu Štubik nije bilo smeštaja jer se time tamo niko ne bavi. Da nije bilo šatora morao bih spavati na nekoj klupi a to nije rešenje.
Bajkpaking se po meni najviše uklapa u turu sa drumskim biciklom jer u tom slučaju se može isplanirati dnevna kilometraža i bukirati neki smeštaj.
Sa bisagama se često motam po kojekakvim zabitima gde je put jako loš i to sa trekingom. Boris takodje.. nije nam teško da sidjemo sa glavnog puta i da se zavučeno u neko blato ili kamenjar.
Podrazumeva se nošenje sve 4 bisage.. tek ponekad ponesem samo zadnje i uvek se pokazalo da su 4 bolje od 2. Prosto rečeno, komfor koji 4 bisage pružaju ne može se dobiti sa mini torbicama okačenim napred, pod sedištem i slično. Dakle, nije nemoguće, jeste nešto teže ali sve je to deo ture i avanture.
Sve što traje 2, max 3 dana može se voziti sa torbom pod sedištem i rancem na ledjima. Za turu od 4+ dana bisage su zakon. Paktreger na šticnu se meni lično ne svidja. Sve ovo iznad što sam opisao "može" da prodje ali ja praktikujem bisage jer je u njima sve što mi treba.. a da li ću sve to upotrebiti potpuno je nebitno. Ali sex je kad ti nešto treba a to nemaš.
Kao što je neko iznad napisao, najbolje je uzeti te torbice od nekoga i probati da ne bude negde na putu nevolja bez potrebe.
  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#44 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 December 2021 - 07:17 PM

Chichaksa@ ako planiraš turu po Slovačkoj i Madjarskoj ja ti ne bih preporučio da ideš bez nekog komada toplije garderobe jer nikad nisi načisto kakvo (ne)vreme može da te snadje. Uz to ovo mi deluje da će trajati bar 7 dana a sa minimum stvari nećeš se usrećiti. Tip bicikla osim ako ne silaziš sa asfalta nije bitan.
Najbolje je da poredjaš na krevet sve ono što misliš da ti može zatrebati pa vidi može li sve to stati u manje torbice. Ja imam i torbu od 10L koja se kači pod sedište i ispostavilo se da je na vožnji od 3 dana bila skoro nedovoljna. Prosto rečeno.. manja torba, treba ti više novca jer ćeš plaćati smeštaj bez mnogo mogućnosti da biraš cenu.. i obrnuto, veća torba (bisage) u kojoj je šator i oprema pa te boli paja za smeštaj.
Ja se raspisah malo više.. ja tako putujem i ne razmišljam da li će ili neće nečega biti. A na tebi je da odlučiš.
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#45 Chichaksa

Chichaksa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 03 December 2021 - 05:22 PM

@chamade,hvala na pomoci,poprilicno su mi stvari jasnije,na meni je da odlucim,definitivno bisage nude komfor i nesto bi povoljnije prosao,ne bi se morao ogranicavati tezinom satora do 2 kg i sl.
Dobar info za vrijeme i garderobu.
  • 0

#46 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 December 2021 - 07:59 PM

@chamade,hvala na pomoci,poprilicno su mi stvari jasnije,na meni je da odlucim,definitivno bisage nude komfor i nesto bi povoljnije prosao,ne bi se morao ogranicavati tezinom satora do 2 kg i sl.
Dobar info za vrijeme i garderobu.



Moj šator je težak 2,2kg ali se ne može zakačiti bilo gde osim na pak treger. Dodaj na to i laganu vreću i to je već 3kg.
U septembru na turi do Kajmakčalana ukupna težina 4 bisage i vreća sa kamp opremom je bila 22kg + bicikl težak 16,5kg. Pri tom bisage nisu bile prepunjene.. tek možda sa oko 65%.. ukupno oko 39kg tereta. I sve to sam izgurao uz planinu 5km uzbrdo na vrh Kajmakčalana.. 2,5 sata uzbrdo.. 1,5 sat nizbrdo jer nije uopšte moglo ni nizbrdo da se vozi. Ruke me 2 dana bolele :D
Ako bi sve bilo puno na 100% pretpostavljam da bi to bio teret od bar 50-ak kg.
Takav teret, 39 ili više kg, svejedno, moguće je voziti jedino sa MTB pogonom. Fensi pogoni poput kompakt 50-34 i slično tu nemaju šta da traže, osim ako nemaš volovske noge.
Putuje se znatno sporije ali brzina na cikloturi je nebitan faktor.
Pajkpaking nije loša opcija ali na više od 3-4 dana može da predje u maltretiranje zbog nedostatka razne opreme, garderobe i sl. Meni je to ok ako hoću negde da spičim na 2-3-4 dana i usput noćim u nekom smeštaju. Pri tom dnevno ubijem minimum 150km. Tu si ograničen i sa izborom puteva. Tražiš bolje puteve a tuda je uglavnom manje interesantno.
Ako se sa druge strane zavučeš u neku zabit gde su putevi lošiji ili čak krajnje loši bićeš nagradjen lepšim doživljajem.. proći ćeš kroz kojekakva sela za koja nisi ni sanjao da postoje. Ti meštani će te uvek bolje dočekati, imaćeš nezaboravne prizore koje sa magistrale teško da ćeš videti.
Probao sam i jedno i drugo.. i bisage na 5+ dana i mini torbe na 2-3 dana.. i kad god sam u mogućnosti uvek kačim bisage. Tu je uvek obavezan i fotoaparat jer gde su odlični prizori tu treba da budu i dobre fotografije.
Kao što sam i napisao.. izbor je tvoj i na tebi je da odlučiš.
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#47 Chichaksa

Chichaksa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 03 December 2021 - 09:32 PM

Sve kad saberes,bisage mozda budu i razumnija odluka.. Sve je bolje nego ruksak na ledzima, koji ne skidam
  • 0

#48 stalker314314

stalker314314
  • Members
  • 6 posts

Postavljeno 04 December 2021 - 06:46 PM

Pozdrav
Pitanje za iskusne,namjeravam na ljeto provesti 10-tak dana na biciklu i ponio bi šator,vrecu za spavanje,podlosku,nesto garderobe,alat...ee sada,dali bi mogao to sve potrpati sa opcijom bikepackinga ili se moram odluciti na opciju bisaga?
Mtb je u pitanju. Hvala na pomoci

Ja sam samo malo "bajkpekovao" po Srbiji, ali ako ti išta znači, imam:

Zadovoljan sam sa svime ovim. To da nađeš ovde, odmah da ti kažem - nemaš. Ako imaš nekog gore u Nemačkoj/Austriji, uzmi tako. Ne znam kakve su carine u Bosni, ali u Srbiji računaj još 30% na ovu cenu. Handlebar mi radi posao i uspeo sam (ali baš knap!) da u njega nabijem:

  • Šator (McKinley Escape 20.2)
  • Vreća - McKinley Trekker 5 (ili možda 10, nisam siguran)

tako da mi handlebar služi samo za to (čisto da imaš osećaj). U ovu torbicu iza sedišta možeš npr. da staviš neku tanku podlošku, jastučić (ako si u tom fazonu) ili nešto hrane i odeće Ili samo 5-6 limenki piva (provereno:D ali sačekaj malo posle vožnje sa otvaranjem:). Deluje mala, ali širi se kupasto i stvarno je ogromna. I uopšte ne landara za vreme vožnje!

 

Ova torbica od 5l za ram je, kao što možda neko ovde reče, za teže stvari (unutrašnja guma, pumpa i šta god ti je teško, a da ti ne treba stalno).

 

Opremanje bajsa za bajkpeking je posebna zanimacija i ne znam koliko možeš da slušaš ikog ovde od nas, jer je svaka bicikla drugačija (gde će ti biti bidon, da li ideš na Adriatic Crest pa ti treba 3 bidona dodatna, a manja torba za ram... :)), da li imaš mesta za dugačku torbu rama sa gornje strane, da li ideš zimi, da li planiraš da nosiš hranu ili krkaš po lokalnim restoranima... I ceo proces može da bude dosta stresan jer mogu da budu velike pare u igri, a da te zezne 1cm, ali to je i draž :). Ako nisi siguran da li ćeš bisage ili sve ovo kupovati od nule - bolje bisage! Ne treba da se ih se "stidiš" (ja ne mogu da ih stavim na MTB, i da nisam već ovo popuovao, dodao bih ih verovatno jer komfor sa njima ne može da se poredi), ali to već zalazi u "bike touring" varijante (mada ne znam da ima neke jasne granice, ima li?). Za prvi put gledaj da bude tura negde blizu (bajkpeking od jednog noćenja i od 10 noćenja su dva totalno različita izazova -. psihički, fizički i organizaciono :)), da ne ideš nikako preko 30-50km u jednom smeru (10-15kg dodatnih se oseti vrlo lako, naročito na neasfaltnom putu i na uzbrdici:), i da ne nosiš pola stana, nego najosnovnije! Srećno! :)


  • 1

#49 Chichaksa

Chichaksa
  • Members
  • 7 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 11:48 AM

Hvala drug na pomoci.Ove kod tebe su odlicne i ja sam ovakve i slicne gledao.Ako bi isao naprijed sator i vreca,nazad pod,mali jastuk,peskir,patike garderoba,jos par nekih sitnih stvari tu sam vec u fullu..i opet jooj sto ne poneso..
Radio sam neke vikend ture ali sa spavanjem u smjestaju kao i jednodnevne po moru ali je to skroz nesto drugo kao sto rece,tako da jos ne poznajem osjecaj tereta.
Kod mene mtb 29 specile. rockhooper sa basic opremom,moguca neka nadogradnja al dobro..pocinjem malo gledat i bisage.
Hvala svima
  • 0

#50 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 December 2021 - 12:59 PM

Hvala drug na pomoci.Ove kod tebe su odlicne i ja sam ovakve i slicne gledao.Ako bi isao naprijed sator i vreca,nazad pod,mali jastuk,peskir,patike garderoba,jos par nekih sitnih stvari tu sam vec u fullu..i opet jooj sto ne poneso..
Radio sam neke vikend ture ali sa spavanjem u smjestaju kao i jednodnevne po moru ali je to skroz nesto drugo kao sto rece,tako da jos ne poznajem osjecaj tereta.
Kod mene mtb 29 specile. rockhooper sa basic opremom,moguca neka nadogradnja al dobro..pocinjem malo gledat i bisage.
Hvala svima



Uh, uh.. u to malo torbiče.. koje i nije baš malo ali u odnosu na bisage i jeste.. na sve ovo nabrojano teško da ćeš patike uglaviti unutra.
Ako već imaš 29ku možeš pozadi montirati paktreger i na njega neku veću torbu ako baš ne želiš bisage.
Nekoliko puta sam putovao tako opremljen (slika ispod) i mogu reći da uopšte nije loše.

IMG_20211205_140328.jpg
  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#51 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 03:13 PM

[516C0217-51D9-4AB9-944E-CB57DF9A0A24.jpeg 73C12464-E921-41A2-9C4E-E309B9A6ACFA.jpeg

Da dodam i ja moje iskustvo Bikepackinga. Na ovim slikama je moj bicikl Specialized Sequoia base model. On ima mogucnost montiranja 3 držača tj kaveza za boce na ram kao i dodatna 2 na viljusku napred sa prve i desne strane. Ja sam na viljusku postavio Blackburn nosače tereta gde su narandzaste suve vreće od 10l koje su urolane na 5l i u njih je sa desne strane spakovana kuhinja za dve osobe sa gorionikom i primus bocom, kao i nesto jos dostatno meke garderobe, par čarapa itd. A u levoj torbi je vreća za spavanje težine 600 g kao i dusek samonaduvavajuci od 500 grama. I ovde je na sve to ubačen jedan šuškavac i lagani letnji dres.
Sto se tice volana napred je torba Topeak frontloader sa takodje suvom vrećom od 8 l. Unutra je stavljen šator Ferino lajtent težine 1300 g plus cerada najobičnija 2x3 m lepo spakovana kao i letnje sandale. I na tu torbu moze jos dodatno da se postavi i uveze neka manja torba.. ili neke stvari.
U ramu bicikla tj u njegovom trouglu na TT je takodje Topeak torba od 6 l. U njoj su rezervne gume, alat, flekice, pribor, itd,itd …. Na lulu tu do nje je sada isto Topeak ali na slici nije ona. Tu je sva elektronika, power bank čeono naglavno svetlo , gelovi i barovi itd, itd. Napominjem da bicikl ima Dinamo rasvjetu napred i pozadi kao i punjač u toku voznje charger montiran u cevi vile a postavlja se umesto poklopca lule. Odatle ima USB izlaz kojim se puni power bank u toku voznje.
Pozadi iza sica je isto Topeak od 10 l zapremine. Unutra su 2 para biciklističkih gaca, 2 dresa. Downjacket 2 para čarapa, lagani prsluk i lagani lettnji duks kao i mekinli pantalone.
Sve to ovako spakovano laganini sa spavanjem i putovanjem bez problema 3-5 dana.
  • 0

#52 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4571 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 December 2021 - 03:40 PM

Ja ne znam zašto ljudi toliko izbegavaju paktreger osim ako bicikl nema predviđene prihvate za kačenje.
Ovo sve što si nakačio na bajs po tim torbicama, stalo bi u pola jedne bisage od 40l i na paktreger sa gornje strane, a jedna i po bisaga bi ti ostala prazna spremna za još tri puta toliko stvari.
Samo paktreger i dry bag kao što je chamade postavio sliku sasvim dovoljno za neke kraće ture.
Ok je ako se ide na minimalizam zbog brzine, neke trke i tako to, onda razumem.
Opet ne kapiram ovo sve zakačeno na prednju viljušku, jer kvari aerodinamiku i usporava više nego repna suva torba na patregeru.
A o uticaju tereta na prednjim vilama na upravljivost i bočni vetar da ni ne komentarišemo.
Blatobrani se takođe ne uklapaju u minimalistički koncept bikepackinga, gravela i aerodinamike.




Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 3

#53 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 03:56 PM

Imam i pak treger a i bisage isto koristim...ali da se ne ponavljam. U prethodnim postovima sam pisao da volim podjednako opterecen i spakovan bicikl. Chamade je negde lepo rekao da nigde skoro ne ide bez 4 bisage ...napred i pozadi po 2 pa i do po pola spakovano.
Ja tada koristim upravo ovaj keoncept, pa makar mi sve stalo u jednu bisagu.
Aerodoimamiku ne ganjam niti je meni putovanje biciklom trka. Sam cikloturing je za mene produhvljeni hedonizam i uzivanje.
  • 1

#54 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 04:21 PM


Kad smo spomenuli vec aerodinamiku...koji po vama koncept bicikla ima bolju aerorinamiku?
  • 0

#55 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 December 2021 - 04:30 PM

Više puta su razni moji drugari išli sa mnom na neku turu. I gotovo svi su imali problema sa organizacijom čak i pored bisaga koje su nosili. Nekad su to bile zadnje 2, nekad sve 4.
Nagledao sam se kod njih raznog maltretiranja jer ne sortiraju stvari.
Ja imam uobičajen redosled..
Nazad levo.. kuhinja
Nazad desno deo šatora, vreća, pribor i alat
Napred levo oprema za noć i elektronika
Napred desno dnevna garderoba
I uvek znam gde je šta. Nema preturanja i traženja.. nema onog "gde sam to stavio" i slično..
Jedini koji radi po principu sortiranja je Boris. Išli smo zajedno na nekoliko tura i sa njim je milina jer tačno zna gde je šta, šta treba a šta ne.

Opcija paktreger i suva vreća nazad je odlična jer ne kvari aerodinamiku (ako je to nekome bitno), upravljivost bicikla je odlična, uvek se može nešto uvezati preko te vreće.. npr oprana majica i slično. Za 2-3 pa i 4 dana odlična varijanta pogotovo ako se traži veća brzina putovanja i ako se ide drumskim ili hibrid biciklom.
Ako je u pitanju klasična ciklotura gde je brzina nebitan faktor bisage su po meni nezamenljive.
  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#56 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 December 2021 - 04:33 PM

attachicon.gifdownload.jpeg.jpgattachicon.gifsalsa-deadwood-06.jpg
Kad smo spomenuli vec aerodinamiku...koji po vama koncept bicikla ima bolju aerorinamiku?



Paktreger i jedna od suvih vreća.. ova moja je zapremine 20L. Kod Ralića ih ima i od 25, 30 i više. Montirana nazad nema uticaj na aerodinamiku jer je biciklista širi od same vreće.
IMG_20211205_140328.jpg
  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#57 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 05:12 PM

Šta znači to "suva" vreća, tj. po čemu je ona posebna?
  • 0

#58 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4571 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 05 December 2021 - 05:33 PM

Šta znači to "suva" vreća, tj. po čemu je ona posebna?

Roll bag, dry bag ili ti suva vreća, rol torba.
Suva jer možeš i da plivaš, pluta a stvari u njoj ostanu suve.
Koristi se na kajacima, raftingu, biciklizmu, motociklizmu itd.
Izgleda kao kobasica, crevo itd a može da se urola, smanjuje i povrećava rolanjem, da joj de menja zapremina i zgodna je za pakovanje.
Ima ih u raznim dimenzijama idu od par pa sve do, a čak i preko 100 litara.
Različite varijacije imaju i mogućnos kačenja kajševa pa se torba može nositi kao ranac, preko ramena itd.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#59 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1818 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 05:51 PM

Koje su cene?
  • 0

#60 profa

profa
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 362 posts

Postavljeno 05 December 2021 - 05:55 PM

https://youtu.be/IxZW3pTkIoU
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika