O novim točkovima, pričam vam priču...

↓↓↓
Točkovi koji su mi došli uz čelični Genesis Equilibrium bicikl prošle godine vrlo su loši. I teški.
2 puta mi je pukla žbica na zadnjem točku (a pre toga nikad u životu), zezao me free hub, a i neko krckanje.
• Ok, žbice sam zamenio. Imam i rezervne.
• Free hub je ostao problematičan, jer je neki zastareli sistem, pa u 2 servisa nisu imali odgovarajući ključ za njegovo skidanje. Ja sam samo očistio i podmazao koliko se moglo spolja i popravila se situacija. Ali dokle? A problem je (bio) ono da kad prestaneš da motaš, pedale (tj. kurble) hoće da nastave same da se okreću.
• Nešto mi je krckako dok motam (jedno malo "cak" pri svakom okretaju). Ja sam mislio da je to do patrone (tako isto se čulo i kod Canyon bicikla) i zamalo je nisam zamenio u Leskovcu (kupio sam je), ali kao ajde... neka krcka, pa ću na proleće. Ali nije bilo do patrone, bilo je do zadnjeg točka.
*
Ne znam koliko tačno su teški ti stari točkovi, ali rekao bih da nisu manje od 2 kg... (btw, imaju po 32 žbice)
Novi točkovi su oko 1500 gr.
Prednji je DT Swiss PR 1400 Dicut
Zadnji je DT Swiss P 1800 Spline
Jeste, nisu par.
Prednji je bolji. Nije bila toliko velika razlika u ceni, pa sam se odlučio za njega. Ali zadnji točak, njegov parnjak, baš je mnogo skuplji od ovog mog.
Platio sam ih 186€ prednji i 250€ zadnji, plus poštarine.
Zadnji je putovao iz Irske, a prednji iz Nemačke.
Prednji točak 20 žbica (pljosnate, aerodinamične).
Zadnji točak 24 žbice (takođe pljosnate, ali deblje nego na prednjem).
*
Prvobitno sam imao nameru da nove točkove čuvam samo za važne vožnje, možda samo za leto, a da od jeseni do kasnog proleća teram one stare.
Međutim, mislim da mi je pametnije da te stare zadržim u funkcionalnom stanju, da budu spremni da uskoče u korišćenje ako slučajno zatreba.
*
Utisci o novim točkovima ↓
Pre svega, gume se vrlo lako montiraju, prvi put u životu sam ih nabacio bez montirača, znači samo rukama.
Ono krckanje nije bilo od patrone, već od starog zadnjeg točka, jer je sada nestalo.
Lakši su od starih za oko 550 gr rekao bih, što je ogromna razlika.
A pošto sam, prvi put u životu, stavio i TPU unutrašnje gume, koje su (obe) lakše od onih klasičnih butilnih za oko 150 grama, onda to znači da sam na točkovima skinuo neverovatnih oko 700 gr.
20 žbica manje nego ranije, a i preostale 44 su lakše (i aero su) nego na starim točkovima.
Lakši su sigurno i obruči, a kod njih, uz gume, pošto su periferni delovi točka, manja težina igra najbitniju ulogu.
Već 2 puta sam vozio (113 i 133 km) i baš se oseća razlika. Pri svakoj promeni ritma, pri svakom ubrzanju.
Kad se vozi istom, konstantnom snagom, kaže teorija, onda manja težina na točkovima ne igra nikakvu ulogu (vredi koliko i težina na bilo kom delu bicikla ili telu vozača), ali što je teren više takav da zahteva češće promene ritma (ubrzanja), onda težina točkova (naročito obruča i guma) postaje sve značajnija.
*
Primetio sam i da se čuje neki čudan zvuk dok vozim, ono kao kad se seče vazduh. Već sa 20 km/h jasno se čuje. To je od novih točkova, nema sumnje. Da li zbog aerodinamike, da li zbog TPU guma... Kažu da je manji otpor u njihovom dodiru sa spoljašnjom gumom (tokom okretanja) i da stoga gume bolje i lakše "klize".
*
Chat GPT kaže da na B-Hard trci zahvaljujući lakšim točkovima i gumama mogu da uštedim oko 20-ak minuta vremena za istu potrošenu snagu.
(a mogao bih dodatno još po oko 5 minuta za svaki kg sala koji bih skinuo sa sebe, a imam ih nekoliko

)
★
Moj lepi Genesis Equilibrium bio je (ono što se kaže - fabrički) težak 10,03 kg (sa 30 mm WTB gumama).
Sad ovako olakšan, ispada da je oko 9,3 kg. A ima čelični ram i viljušku.

Ako bih mu stavio karbonsku šticnu (imam je na Canyon biciklu), spustio bi se praktično na samo 9 kg. S tim što ima rim brake, a to znači da ima lakše točkove, a više težine u ramu i delovima, nego bicikl sa diskovima iste ukupne težine.
(međutim, na njemu sad imam šticnu sa amortizerom, koju ne menjam ni za živu glavu

)