Jump to content


Fotografije
- - - - -

Pancevo-Rovinj


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
7 odgovora na ovu temu

#1 RolMunja

RolMunja
  • Members
  • 1 posts

Postavljeno 11 March 2020 - 10:27 PM

Pozdrav postovani drumski ratnici👽👽😁
Ugovorio sam sezonski posao u Rovinju. Razmisljam da se dovezem biciklom. Moja masina je sklopljena, ustvari to je ciklokros. Ja mu menjam gume pa tim mu i menjam namenu.... Da se vratim na temu...
Tempo voznje, dnevno cu prelaziti 150-200km. Imacu neke sitne bisage za presvlaku, rezervne unutrasnje I prateci neophodni alat. Sto se tice nocenja , do Rovinja ima 540km. Sto znaci prema mom tempu to je 3 dana, max 4. Noci bi provodio po hosteli, konobama i slicnim objektima. Iskreno da vam kazem malo me je frka🤯🤯🤣🤣 Ipak je to Hrvatska, ja ne dolazim iz nacionalisticke porodice niti mi je bilo ko usadio seme mrznje prema bilo kome. Svakojaki saveti su dobro dosli, ko zeli da se pridruzim slobodno. Tacan datum polaska jos ne znam, cekam da mi jave novi poslodavci.
  • 0

#2 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 04:45 PM

Браво! Биће сигурно одлична рута, а ако ти уговор неким чудом ;) предвиди и слободно време, моћи ћеш да се навозаш. Ако будеш расположен, наравно. Истина, не знам којим си путем срачунао од Панчева до Ровиња само 540 км. Може ли да се види рута? Не кажем да је немогуће, али ја кад идем колима из Београда (а близу сам изласка на обилазницу) до Ријеке је близу 600 км (570-600) како год окренеш. Баш ме занима да чујем у чему то грешим све ове године. :)

 

На почетку (пошто видим да ми се одужило; ово пишем на крају :)) - надам се да си свестан да је Ровињ скуп спорт? Све цене су тамо обично доста јаке (још и нижи курс евра), али кад одеш на (јако лепу) пијачицу, па тамо видиш кило грожђа за 6, па и 10 евра... Истина, неке цене (брзе) хране и сокова (на трафикама и у супермаркетима) су стандардно туристичке. Дакле, исте мање-више дуж целе западне обале. На источној није тако уједначено драње, па може да буде и сасвим нормално (Ријека је тотално нормална са ценама и курсом) док Рабац уме да дере.

 

Што се вожње тиче, бесмислено је да ти причам док немаш ни оквирну руту. Ја колима обично од Славонског брода идем кроз села (и градиће), паралелно са аутопутем (тик изнад њега). Не могу да кажем да је нарочито занимљиво у смислу терена, јер је равно, па је равно, али буде и неколико метара успона ту и тамо. :) Али, генерално је занимљиво, пролази се кроз доста места, бицикле тамо доста користе локалци, па не би требало да буде инцидентних ситуација, бар у некој сезони. А у неким местима има и супермаркета (Лидл, Конзум, итд), буде и пекара (мада не као у Србији, ни приближно).

 

Елем, да не детаљишем док немаш руту. У суштини је важно само како прилазиш самом Ровињу - из Словеније, тамо западном обалом одмах, или кроз Ријеку. Све има својих мана и предности. Обе варијанте су релативно напорне, али су обе и предивне. Ако би ишао кроз Ријеку, могао би да возиш преко планине Учке, највише у Истри (врх Војак, 1400 м, фантастичан поглед; превој на другу страну је на око 960 м) и тако одвозиш најзанимљивији део бициклистичке Трке кроз Хрватску. То би могло да ти изгледа овако некако: https://www.youtube....h?v=i3ful5pVdoY (мој кратак филм који укључује тај успон и спуст на другу страну, без Војака). Зашто ићи на Војак: https://www.youtube....Bc44&t=1h23m30s (поглед са врха) Итд, има та страна пуно фантастичних... страна.

 

У Словенији сам прошао делом од Рупе до Постојне и Предјаме, па Козина, Копар и њихова обала (Копар, Порторож, Пиран и Изола). У принципу, тај јужни део није баш познат по бициклирању, то је више северни део. Много тога може да буде јако лепо, али неки путеви су проблематични. Генерално, Словенци воде рачуна о бициклистима, али кад је пут узак, па још у лошем стању и оптерећен, а притом и главни пут у крају ипак ти није свеједно. Оно што ми је покварило утисак био је чудан... смрад који се осећао добрим делом у неким крајевима. Слично као код шећеране у Београду, па је можда исти извор. Није баш да смрди у смислу ђубрета, али просто некако није пријатан мирис (барем мени). То је било углавном на деловима између Илирске Бистрице и Пивке. Ех да, хтедох рећи да Словенци канда воде рачуна, али умеју да возе поприлично сумануто и бахато, посебно они са таблицама Љубљане (као и у Хрватској Загрепчани или овде Београђани).

 

Обала ме мало разочарала. Пиран је супер, између Копра и Изоле је малтене бициклистички аутопут који је било лепо и видети и доживети. Поглед са брда је одличан, као и током спуста од Козине до Копра. Ипак, неки делови су веома напорни за вожњу. Нагиб уме да буде ван памети (не воле Словенци серпентине него терај право горе ;)), а путеви (чак и важнији) умеју да буду изненађујуће лоши (не рачунам оне који се плаћају, њих нисам видео).

 

Оно што ме у Словенији нарочито иритирало јесте антибициклистички однос у неким детаљима. Рецимо, нема тамо баш киоска да купиш клопу и (хладно) пиће. Не сећам се да сам то игде код њих видео. Дакле, мораш да се завлачиш у супермаркете. Није ми нико украо бицикл, али заиста није пријатно и дешавало се да одустанем од продавнице због тога. Такође, хладно пиће је и у супермаркетима мисаона именица, поготово већа паковања (нпр, 1,5 литар). Да не причам да их на споредним путевима (чак и мало важнијим) и по селима практично и нема. Једном сам сендвич, већ изнемогао, морао да једем уз буквално врућу воду (са бицикла). Било је одвратно и још ми је било и мука.

 

Бтв, на Меркатор продавнице не треба губити време, нису имали буквално ништа. Мени је Шпар некако био најбољи, а онај у Копру (велики) је имао КОМОРУ за хлађење пића. О, радости! :)

 

Е сад, остаје ти питање да ли ћеш онда до Ровиња западном обалом Истре или негде са истока или кроз средину. Зависи шта хоћеш, зависи колико имаш времена и снаге. Западна обала је убедљиво најлакша. Чак бих рекао да је нешто лакше у том смеру, од Умага. У поређењу са другим деловима Истре, то се може сматрати равним. Једини проблем је Лимски канал. Не само због успона на јужну страну, него и зато што је јако узак пут, а пролазе и кампери (у сезони). Опет, није било инцидента, али стварно је непријатно, а тек спорадично можеш да се склониш са стране, јер је ту иначе стенчуга. Но, ако си уморан и изнервиран, постоји одмах десно пешачка стаза којом можеш да изгураш горе и изађеш на главни пут код Ровињског села (ко не зна, тако се зове место - Ровињско село). А онда је лако до Ровиња, само право главним путем. Од Умага пролазиш и кроз/поред доста места у којима ћеш наћи продавнице, чак и оне мање, можда чак и са хладним пићем. По мени је Новиград један од згоднијих за то, јер је близу главног пута. Код Врсара можеш да пређеш на одличан земљани пут уз Лимски канал (који се апсолутно не види од дрвећа :)) и који је и краћи од главног пута.

 

Проблем са овим путем је што углавном никакав поглед немаш, ни на шта. Лепа природа, има и неких стаза (земљаних, предивних) кроз шуме и шумарке, близу је мора. Али, море видиш на 2-3 места (ок, можда 5-6), јер је пут највећим делом ипак предалеко. Дакле, вожња лаганицом, али без обилазака нећеш се нагледати не само мора него и било чега.

 

Пут источном обалом (од Ријеке на југ) је предиван и готово да стално видиш море. Пролази се и директно кроз прелепа места и месташца, нема ништа "близу" него бре кроз сред среде. Многа места (Волоско, Опатија, Ичићи, Ика, Ловран, Медвеја, Мошћеничка драга) имају централне (па и велике) плаже и бициклираш баш поред њих и можеш лако да се бућнеш и освежиш. Буде и неки киоск, буде мањих продавница. Можеш да изабереш и споредне путеве, са мање саобраћаја и предиван поглед на цео Кварнер. Пролази се и близу старих градића као што су Мошћенице и Пломин које треба обићи. За Мошћенице се треба попети, али за Пломин само пређеш улицу. Е сад, којим бих путем ишао даље не знам, јер нисам никада спојио Пломин и Ровињ. Мислим, има разних опција, али би укупан успон био вероватно око 500 метара.

 

Највећи проблем је што је источна обала јако напорна. Почетак је стално горедолирање. Од Ловрана почиње већ више успона, а од Медвеје и први озбиљнији. И онда се опет спушташ до мора код Мошћеничке драге (иначе, најпопуларнија плажа на источној обали, вероватно и шире). Онда почиње дугачак успон који је доста дуго благ, а возиш баш поред мора (по мени, најлепши обалски пут у Истри, посебно у супротном смеру кад је спуст и кад си баш уз ограду). Али, пред Брсеч се успон погоршава, а после њега постаје баш напоран, све негде до места Загоре или тако некако. Е, онда је прво равњикаво и лагани спуст до хотела Фланона (предивна локација), па мало јачи спуст поред Пломина све до Возилића.

 

Трећа опција је оно преко Учке, па... на разне стране. ;) Може северном линијом, Лупоглав, Бузет, па онда и Мотовун и Грожњан само што би то било јако напорно и што онда од Грожњана треба опет досадном западном обалом. Мада би један део могао Парензаном, тек толико да је осетиш: https://www.youtube....h?v=Y2bSBqrcREY Само што би свака рута централном Истром била сигурно напорна, јер је то веома брдовит крај. У суштини, исток је планински (Учка), средина висока брда и ниске планине, а запад раван.

 

Ето, генерално. Ти питај шта те занима и дај неку оквирну руту о којој си размишљао. Што се тиче теме национализма, лудака има свуда, али ја лично нисам никада имао проблема. Чак бих рекао сасвим супротно. Био сам (без бицикла и кола) у Осијеку, било је супер, колима сам пролазио кроз та места изнад аутопута, никад никакав проблем (негде обично станем, до продавнице или да поједем сендвич, све нормално), колима сам (БГ таблице) пуно пута прошао кроз Новску, Јасеновац (место), Петрињу, Глину, све најнормалније. Нити ме је неко гађао нечим (то сам доживео у сред Београда), нити је неко из кола махао и псовао, нити је било... ичега. Чак обично виђам доста БГ табли у тим крајевима.

 

Ех да, оно што ти свакако не бих препоручио, а где би обавезно требало возити ;) јесте Горски котар. Пут кроз шуме и разна месташца, природа, поглед, чак и национални парк(ови). Једино што би бициклом било сигурно јако напорно. А у неким деловима је и даље очајан пут (сређивање почели одавно, али летос је и даље било доста лоше).

 

Бтв, све што сам бициклом обишао по Истри може да се види у мојим филмовима (све имам у реалном времену, а много тога и у кратким филмовима).


  • 4

#3 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 04:46 PM

Извини, сад тек видим да сам се мало расписао. Кад је овај прозор за писање порука малечак, па немам осећај. Треба да поставиш конкретнија питања. ;)


  • 0

#4 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 05:25 PM

Извини, сад тек видим да сам се мало расписао...

Ja sam šokiran, evo gledam i ne mogu da verujem! :D
  • 1

#5 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 07:04 PM

Ja sam šokiran, evo gledam i ne mogu da verujem! :D


Ja sam pročitao prvu i poslednju rečenicu :D
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#6 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 07:45 PM

Ако ћемо искрено, нисам за вас двојицу ни писао. ;)


  • 3

#7 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 March 2020 - 08:26 PM

Ако ћемо искрено, нисам за вас двојицу ни писао. ;)


Nek si ti nama živ i zdrav, slobodno se raspiši. Meni ne smeta, nego nemam naviku da čitam :D
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#8 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 13 March 2020 - 03:52 AM

Meni je uvek zanimljivije kada nesto korisno  procitam jer ako neko nesto hoce da kaze,mora da bude malo opsirnije napisano,,a peckalice me smaraju.


  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika