Jump to content


Fotografije
- - - - -

FRUSKA GORA-SPUST BICIKLOM SA IRISKOG VENCA(spomenik Sloboda) DO BANSTOLA I SREMSKIH KARLOVACA


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
Nema odgovora na ovu temu

#1 cdragan

cdragan
  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Locationfruska gora

Postavljeno 29 February 2020 - 02:25 PM

Sa Iriškog venca vidi se veliki deo Bačke, Avala, Cer i druge naše planine. Vidik je pravi lek za sve koji traže mir u tišini i prirodi. Na ovom mestu čovek oseti veličinu i snagu prirode i istovremeno lepotu života.

 

Spomenik “Sloboda” podignut je u čast palih boraca i predstavlja simbol Narodnooslobodilčke borbe protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. Otkriven je 1951. godine, a autor je skulptor Sreten Stojanović. Spomenikom dominira visoki obelisk na čijem se vrhu nalazi predstava žene – oličenje slobode – sa visoko podignutim rukama kao gest kojim se poziva na ustanak. Na postolju iz koga se uzdiže obelisk nalazi se grupa naoružanih partizana. Na bočnim stranama spomenika nalaze se bronzani reljefi sa prikazima stradanja, otpora i borbe. Obelisk i prateći zidovi su izgrađeni od krečnjačkog kamena sa Fruške gore. Najveći je spomenik na Fruškoj gori, a lokacija je sa razlogom odabrana kako bi se obelisk, simbol slobode i otpora, mogao videti sa prilaza Iriškom vencu.

Mesto gde se ukršta ruža vetrova, gde je svaka biljka melem i lek, dom je mnogih porodica iz okolnih gradova.Banstol.

Pre četiri godine žitelji Banstola koji u najvećem delu čine prognanici iz Hrvatske i delova Bosne i Hercegovine pokrenuli su akciju da se u njihovom naselju podigne prva bogomolja posvećena žrtvama „Oluje“ i stradalima u ratovima devedesetih.

Međutim, umesto prvobitne zamisli da se izgradi mala crkva brvnara na Banstolu niče  hram posvećen Blagoj Mariji, a koji je popularno nazvan „Putinova crkva“.

https://youtu.be/AbnN8RvTcL8

 

 

 

 

 


  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika