Posted 22 January 2019 - 03:56 PM
Zamenio bih ulje, i da vidim prasinari i ostalo dal trebaju da se menjaju, takodje me i lockout zeza, mada i nije mi neophodan.msm da imamo kolegu sa foruma iz Nish, Sasa, koji ima iskustva u ovim stvarima, al trenutno ne vidim njegov(e) oglas(e).
Sta zelis da se uradi?
HvalaPozdrav,
koliko mi se cini mislim da neko ima, javice se neko od kolega i dati preporuku.
Ako se ne snadjes mogu ti pomoci, taj servis nije problem uraditi...
Posted 25 January 2019 - 02:30 PM
Imas, ako pitas za Nis, u Jamahinoj prodavnici u Vojvode Gojka. Yamalube njihovo ulje. Pomenuti majstor Sale je to koristio svojevremeno.
Sent from my SM-G950F using Tapatalk
To je OK. Radiće posao super. Ipak: Yamalube = jeftina nabavka koja zadovoljava standarde, ali se skuplje prodaje zbog Yamaha logoa.
Po sličnoj ceni se kupuje Motul. Po jeftinijoj Total i slično.
Posted 26 January 2019 - 06:58 AM
Ako nešto pomaže:
Koristio na motociklu, Elf 15W, sasvim OK, cena povoljna, ima pola litre pakovanje:
https://www.profaco....to-fork-oil-15w
U dobre Motul proizvode (ne važi za sve proizvode) se kunem. Cena je viša, s tim što je ovo pakovanje od litre (nezgodno za jedan bajs, jedino ako više ljudi podeli):
http://e-mass.rs/pro...na0a5tptz5xr3y0
(Lično sam sa Mass-om imao odlično iskustvo i nisam ih još ulovio da prodaju falš robu, za ostale nisam baš siguran)
Yamalube je sličniji onom prvom po kvalitetu (koji je sasvim OK, samo nije vrhunski), dok je po ceni negde između tog i Motula. Prednost: 100% je original pošto to još nisam čuo, ni video da je igde iko falsifikovao (kod nas su falševi problem - neverovatno je šta sve ljudi rade).
Posted 27 January 2019 - 11:37 AM
Znaci za podmazivanje moze da se stavi i mineralno ulje za motor, 15w?
Da li onda moze da ide i sintetičko ulje za motor 5w u patronu za lockout?
Ključna stvar je viskoznost. Motorno ulje nije optimalan izbor za amortizere, ali za nuždu može da posluži i u tom slučaju se bira neko najsličnije viskoznosti.
Ako je došlo do zabune, ulja koja sam spominjao u prethodnom postu su sva za viljuške, ne motorna ulja. Sad da li je viljuška na motoru, ili biciklu, sve jedno je: 15W ulje za viljušku je 15W ulje za viljušku.
15W motorno ulje je druga priča. Ne bih to stavljao ako imam izbora i mogu naći ulje za viljušku.
Posted 28 January 2019 - 01:16 AM
Znaci za podmazivanje moze da se stavi i mineralno ulje za motor, 15w?...
ovo moze, podmazuju se *klizni lezaji*
...Da li onda moze da ide i sintetičko ulje za motor 5w u patronu za lockout?
*patrone za lockout* su posebno osetljive na *penušanje* ulja
koje se javlja (tamo gde ima i vazduha) pod uvecanim po pritiskom.
Ako zelis da ti viljuska radi onako kako treba,
a verovatno moze jer je relativno nova, 2014to
ja ti ovo gornje ne bih preporucio.
Nekoliko kolega je vec bilo ljubazno pa se ponudilo da ti isporuci male kolicine ulja,
msm da cak neko na berzi prodaje ulje i rezerve delove za servis
(toplo ti preporucujem da odmah uzmes i kompatibilnu mast)
ja bih se opredelio da zavrsim posao kako treba i da sam miran jedno vreme.
Posted 28 January 2019 - 05:20 AM
ovo moze, podmazuju se *klizni lezaji*
*patrone za lockout* su posebno osetljive na *penušanje* ulja
koje se javlja (tamo gde ima i vazduha) pod uvecanim po pritiskom.
Ako zelis da ti viljuska radi onako kako treba,
a verovatno moze jer je relativno nova, 2014to
ja ti ovo gornje ne bih preporucio.
Nekoliko kolega je vec bilo ljubazno pa se ponudilo da ti isporuci male kolicine ulja,
msm da cak neko na berzi prodaje ulje i rezerve delove za servis
(toplo ti preporucujem da odmah uzmes i kompatibilnu mast)
ja bih se opredelio da zavrsim posao kako treba i da sam miran jedno vreme.
U suštini se slažem, više je pitanje:
Sigurno da nema smisla stavljati takvo ulje ako već može da se nađe odgovarajuće, naravno. Samo, moje razmišljanje je išlo u smislu postojanosti svih karakteristika ulja u štapovima, kompatibilnosti sa zaptivkama, viskoznosti u temperaturnom opsegu rada štapova (što, ako se promaši, utiče na prelako/preteško sabijanje, ili/i vraćanje). Penušanje mi nije bilo ni na kraj pameti. Motorna ulja imaju aditiive protiv penušanja, koliko znam. Po tvom pisnaju pretpostavljam da su ljudi imali problema. Ne bi mi palo na pamet nikad.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users