Jump to content


Fotografije
* * * * * 1 glasovi

Balkanske munje i gromovi - BUL & MKD 2018


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
18 odgovora na ovu temu

#1 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 July 2018 - 07:47 PM

Drug Boris_volimCorbe me blago ukorio.. a i priznajem, malko sam se ulenjio. 

 

Bio - video - došao.. pre 30 i kusur dana.. i ništa nisam napisao. A ako se ovde ništa ne napiše, pa još ako i slika nema onda kao da nisi ni bio, jelte. 

 

Nego, da počnem.. došao jun, sad je već i prošao.. uzeo god. odmor. Imao sam veliki plan u glavi, najveći do sada. Imao i finansije.. medjutim te finansije otišle u opštinu Smederevo, jbga.. i od velikog plana ništa. Pošto sam bez plana ostao razmatrao sam neku višednevnu vožnju po i oko Srbije, negde u bliskom komšiluku. Onda na netu slučajno vidim sliku neobične pećine za koju mi je google došapnuo da je to Devetashka cave.. Devetaška pećina u Bugarskoj. Po onome što videh na slici pomislio sam da je negde u nekoj egzotičnijoj zemlji. Sve u svemu, oko 500km od Beograda. Kako ja ne volim da se vraćam istim putem ruta me odvela preko Botev planine i Trojanskog prohoda, dalje pored planine Rila, preko Samokova, Dupnice i Ćustendila nka Makedoniji. A kad je već tako onda je u planu bio i boravak kod paše i svastike u Skoplju uz obilazak grada i kanjona Matka. 

 

Dan 1. 

Prvog dana imao sam društvo iz Smedereva.. drug Marko. Uhvatio ga svrboguz pa je jedva čekao da protegne noge i rastegne šator. Nisam do kraja ni završio pitanje a on je prihvatio. Marko me čekao u Smederevu odakle smo zajedno nastavili dalje ka Majdanpeku. 

I već na samom početku, negde blizu Male Krsne sretnemo poznato lice "Leopoldbloom".. naš drug član na ovom forumu. Kratak razgovor sa nim i nastavljamo dalje.

 

DSC02341.JPG

 

Pola sata kasnije srećemo još jedno poznato lice "Rajko 55" mnogima poznat kao Rajko Janković. 

 

DSC02343.JPG  

 

Sa njim pravimo pivo-sok-sendvič pauzu (kako kome volja). Rajko nam ujedno daje predlog za Mjadanpek, da potražimo "Beli Izvorac"  pa blago menjam rutu. 

Prvi dan je ujedno pomalo i dosadan jer prvih 70-80km vozimo po poznatom kraju preko sela iza Požarevca. U toj depresiji uhvati nas neka monotonija kombinovana sa vrućinom te se dovukosmo do nekog etno kompleksa u nekom selu iza Požarevca. Tu popismo po kafu te dodjosmo sebi.

 

DSC02344.JPG

 

DSC02348.JPG

 

Tek od Kučeva ulazimo u interesantan deo koji nas vodi kroz dolinu reke Pek. U želji da dobacimo do Majdanpeka peglamo uz reku Pek gotovo bez zaustavljanja. Krajem dana stižemo do Majdanpeka kroz koji smo projurili kako bi do mraka stigli do belog izvorca koji se nalazi na 12 km od Majdanpeka ka Zaječaru.

 

DSC02357.JPG

 

Skretanje za Beli izvorac je obeleženo tablom i tu smo trebali da skrenemo. I skrenuli smo.. i naravno zalutali. Put je vodio uzbrdo, ali ono uzbrdo kakvo se može naći u zabitima gde se koristi zaprega sa volovima i gde koza pase pod ručnom. E sad, kako sam tog dana u nogama imao 175km taj 1km uzbrdo pao mi je teže nego poslednjih 75km.. umalo dušu ne ispustih. Znoj lije, bicikl hoće unazad na dole, ja ga sa mukom guram napred ka gore. jbt, samo što na usta nisam zapenio. Uz to gusta šuma, pao mrak, ništa se ne vidi. Kapiramo da je to pogrešan put. Zovem Rajka, signal loš.. takoreći skoro da ga i nema. Nekako ga dobijemo. Srećom, pored Rajka je moj drugar Zoki, planinar iz Požarevca koji je uspeo da shvati gde smo.. i naravno, put nije pogrešan ali je obilazni pa je tuda mnogo dalje. 

 

Vraćamo se nizbrdo do asfalta,držeći sa mukomb icikl koji hoće da pojuri nizbrdo niz krš od puta. Već polumrtvi pored puta nalazimo autobusko stajalište.. limena barakica gde ono malo meštana iz okolnih kuća tu čeka autobus za Majdanpek. Iza te barakice na livadi podižemo šatore i odmah padamo u san. 

Za taj dan i previše.. što je mnogo, mnogo je. 

 

 


  • 7
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#2 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 27 July 2018 - 04:15 AM

Konacno. :)
  • 0

#3 Tamoinazad

Tamoinazad
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 213 posts

Postavljeno 28 July 2018 - 12:57 PM

Hajde cekamo nastavak :D
  • 0

#4 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 28 July 2018 - 08:30 PM

Evo.. malo sam u stisci sa vremenom ali iskopaćemo slobodno vreme za kuckanje. 

 

Dan 2. 

 

Po ustajanju smo tek videli gde smo prenoćili.. doduše iako je bilo samo 10-ak metara od puta ništa se nije čulo preko noći. Vozila ovuda skoro i ne prolaze ali ujutro su nas posmatrala deca dok su čekala prevoz do škole. 

 

DSC02360.JPG

 

DSC02361.JPG

 

DSC02364.JPG

 

DSC02368.JPG

 

Odlučismo da ipak odemo do Belog izvorca.. kad smo već ispustali dušu u šumi prethodne večeri bar da nije bilo uzaludno. I naravno nismo pogrešili. Sa asfalta do izvora ide se uzbrdo kroz šumu. Donekle smo gurali bicikle, dok put nije nestao u koprivama. Onda smo ih parkirali na stazi i nastavili pešice.Nismo ih ni zaključavali jer u okolini nije bilo ničega osim divljine. 

DSC02374.JPG

 

DSC02376.JPG

 

DSC02392.JPG

 

DSC02401.JPG

 

DSC02402.JPG

 

U povratku sa izvora.. zbog ove fotografije fotoaparat koji je stajao na tripodu na ivici puta zamalo da završi ispod točkova. Ja sam ga već zamišljao kako ga auto gazi.. srećom, promaši ga za dlaku  :D 

 

DSC02425.JPG

 

Od izvora Marko se vratio nazad ka Smederevu a ja sam nastavio dalje preko Rudne Glave ka Zaječaru. 

 

Balić kafana u selu Blizna

DSC02430.JPG

 

DSC02433.JPG

 

Golemi Stol

DSC02439.JPG

 

U selu Donja Bela Reka zastajem kod prodavnice da se osvežim.. već sam sanjao hladnu Cocu i samo sam čekao prvu prodavnicu. I dok sam sedeo za stolom malo se ispričao sa lokalcima.. pa sam morao popiti još jednu jer nisu hteli da me puste dalje. Svidjaju mi se seoske prodavnice jer uvek imaju sto i klupu, i svoje zanimljive lokalce koji utapaju dosadu u pivu. 

 

Kraći uspon posle Donje Bele reke.. ne mnogo strm ali vrelo sunce dodaje bar 2%

DSC02443.JPG

 

Na ulazu u Zaječar dočekuje me moj prijatel/imenjak te odlazim kod njega. Nakon osveženja odlazimo do utvrdjenja Felix Romulijana koju nekoliko puta preskačem iz raznih razloga. 

Romulijana je monumentalna carska palata nastala je kada je rimski imperator Gaj Valerije Galerije Maksimijan, pred kraj svoje vladavine odlučio da se povuče u rodni kraj.

 

DSC02446.JPG

 

DSC02454.JPG

 

DSC02465.JPG

 

Istočno od glavne kapije carske palate Felix Romuliana, na oko 1 km udaljenosti, nalazi se sveto brdo Magura. Na ovom sakralnom kompleksu nalaze se dva mauzoleja i dva spomenika u obliku tumula,koji označavaju mesto konsekracije ličnosti sahranjenih u mauzolejima, odnosno mesto gde su imperator Galerije i njegova majka Romula sahranjeni i uvršćeni među bogove.

 

DSC02471.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 4
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#5 Simeun

Simeun
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 197 posts

Postavljeno 30 July 2018 - 07:48 AM

Лепо...мирише на фину турицу у твом стилу O:)  једина примедба је километража у старту, 175км је много за натоварено магаре у брдима, осим ако нужда не примора да се жури.

Дедер даље?  O:)

П.С. је ли то нека слика са Рајком легендом од пре 10год. или је он одлучио да не стари више? Човек се не мења! 


  • 0

#6 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 August 2018 - 06:30 PM

Лепо...мирише на фину турицу у твом стилу O:)  једина примедба је километража у старту, 175км је много за натоварено магаре у брдима, осим ако нужда не примора да се жури.

Дедер даље?  O:)

П.С. је ли то нека слика са Рајком легендом од пре 10год. или је он одлучио да не стари више? Човек се не мења! 

 

Simeune.. enciklopedijo  :)  pozdrav

 

Jeste mnogo 175 sa natovarenim magaretom ali sam hteo drugog dana da stignem malo ranije kod mog dobrog prijatelja u Zaječar kako bi imali vremena da se ispričamo. Kod njegove porodice se uvek fino opustim.. mnogo fini ljudi pa sam zato prvog dana gazio max da bi sutradan ostalo što manje. 

 

A Rajko.. kao što vidiš, ne menja se čovek. Znam ga već 7 godina i ne menja se. Bravo za njega.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#7 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 August 2018 - 07:22 PM

Da nastavim..

Dan 3.. dan(i) groma

Od mog domaćina krenuo oko 9,30h.. pa još zastao u centru Zaječara.. pa levo, desno.. i dodje 10h.

DSC02472.JPG

Od Zaječara do granice malo ravno pa posle malo uzbrdo.. 5-6km otprilike. Na graničnom prelazu.. kod naših uobičajena kontrola pasoša. Kod Bugara.. Bugarka od50-ak leta izgleda bila dokona.. ili sam ja bio sumnjiv.. ili joj možda nije bilo dobro jer sam se uz Vršku Čuku već usmrdeo znojeći se na suncu.. uglavnom malo je zavirila u 2 od 4 bisage. Što se mene tiče mogla je sve da vadi napolje, nema unutra ništa značajno za nju. Pa me pita gde idem. E onda je krenula da mi objašnjava kojim putem je bolje.. ovo, ono.. bla, bla.. i pusti me nekako da idem dalje. Nešto posle razmišljam.. možda je i htela da me napadne al' valjda nije bila sama. A ja.. ne bih se ni branio. Odavno sam naučio da ženema ne treba kontrirati.. samo pristani na sve što požele i milina. Ja sam bar uvek dobro, ma gde dobro.. odlično prolazio kod žena :D
I utom dodjoh do Kaćuše.. jbga, ne znam tačno istoriju u vezi ovoga ali slidŽa će valjda biti dovoljna.

DSC02475.JPG

DSC02474.JPG

Ubrzo stižem u Kulu, varoš nedaleko od granice. U Kuli menjam 25e za početak i okrećem desno kako bih preskočio Vidim jer sam u njemu bio 2 meseca ranije. Od Kule do Dunava put vodi kroz ruralne delove Bugarske. Neeema ničega osim ponekog jadnog sela i gomile divljeg žbunja i kojekakvog granja koje izlazi na put. Doduše, malo niže ka Dunavu izašao sam iz žbunovitih putića i pogled se malo otvorio.

DSC02478.JPG

Konačno nailazim i na česmu pored puta gde pravim kafe pauzu.

DSC02479.JPG

E da, osim žbunja uz i na putu dok putujete kroz Bugariju često možete videti i..

DSC02481.JPG krave

konje DSC02482.JPG

DSC02490.JPG magarce

i razne vrste pasa.. od onih maleckih pa sve do šarplaninaca. Ovim najvećim nekoliko dana kasnije jedva sam utekao.. 2 velika šarplanincova, smazali bi me za užinu :D (biće o njima reči kad dodjem do tog dana).

Elem, po prelazku magistrale Vidin - Montana put me vodi ka gradiću Lom. Razmišljao sam usput zašto se zove Lom.. i kasnije, krajem dana saznao sam otkud taj naziv. Dobro da sam glavu čitavu izvukao.
Do Loma put vodi niz , tj pored Dunava.

DSC02484.JPG

DSC02486.JPG

Dok sam se primicao Lomu posmatrao sam nebo sa desne strane, ka Montani. Ono ustvari i nije bilo nebo već armagedon. Crni, najcrnji oblaci polako su se primicali ka Dunavu, s tim što sam se ja nalazio izmedju 2 protivnika.. ljutih planinskih oblaka i Dunavske vode.
I naravno, pojačao se vetar.. pojačao sam i ja tempo jer je do Loma ostalo još neki 7-8 km. Medjutim, nevreme je stiglo za svega 4-5 minuta. Skrećem na neki napušteni parking pored puta jer vožnja je postala skoro nemoguća. Bicikl obaram na zemlju a ja se pokrivam onom plavm ceradom 2x3 metra iz farbare. Medjutim, oluja je toliko bila žestoka da je i cerada propustala.
Gromovi i munje parali su nebo tako žestoko da mi uopšte nije bilo svejedno.. znači, u svakom smislu "dan groma".
Utom na parking skreće auto, staje ispred mene, i čovek za volanom me zove unutra. Uskačem u auto i on se odmiče 15-20 metara za slučaj da se sruši drvo na parking. Kroz razgovor saznajem da je vatrogasac u pratnji vatrogasnog kamiona koji se nalazio 50 metara dalje kako bi vatrogasci uklonili srušeno drvo sa puta.
Upravo to srušeno drveće pojasnilo je snagu popodnevne oluje.. jako, jako ozbiljno nevreme.
Po prestanku zahvalih se čoveku i nastavljam dalje do Loma. On mi je i rekao da ovo nije kraj nevremenu i da će biti još. U Lomu skrećem do hotela da pitam za cenu noćenja. I nastavio sam dalje jer nisam imao nameru da platim 17E za noć.
Sat kasnije i oko 15-20km od Loma ponovo kiša i vetar. Medjutim bio sam nadomak nekog sela te se zaustavljam kod benzinske pumpe gde se sklanjam dok traje kiša.
Kiša je otišla ali došla je.. noć. Prc.. kraj vožnje. Srećom, vlasnik pupe mi je bez ikakvih problema dozvolio da dignem šator na njihovom travnjaku gde sam i proveo prvu noć u Bugarskoj.

Slika od sela Boteva za ovaj dan nema zahvaljujući nevremenu.
  • 5
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#8 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 August 2018 - 06:19 PM

Dan 4 - dosadan dan

Ravno, ravno.. još ravnije.. najravnije. Nigde brda na vidiku. Tek poneka krivina izmedju dugačkih pravaca.

DSC02493.JPG

Tek ponegde neki detalj pout ovoga ispod.. ne znam šta je ovo, ali bar neku sliku da napravim pa sam zastao.

DSC02495.JPG

I jedan simpa most, malo ofucan ali tako je mnogo šta u Bugarskoj pa i ne čudi.

DSC02496.JPG

U nekoj varoši dok sam se grebao za free wifi na Lukoil pumpi stižu me dvojica natovarenih. Cilj im je Crno more.

DSC02499.JPG

Inače, u celoj Bugarskoj Lukoil pumpe imeju free wifi, a isto sam često nalazio i na nekim drugim benzinskim pumpama.
Rano popodne, oblaci polako počinju da se navlače dok sam prolazio kroz Belu Slatinu.

DSC02501.JPG

DSC02502.JPG

Na izlasku iz Slatine.. kiša. Prc.. sklanjam se kod neke barake pored puta gde sam čak zatekao i plastične stolice. Kiša je padala nekih 2 sata pa sam pauzu iskoristio prvo za jelo pa sam posle jela i odremao.

DSC02508.JPG

Po prestanku nastavljam dalje ka Plevenu, gradu u kojem se konačmo odvajam od Dunava. I naravno, ubrzo ponovo kiša. Navlačim šuškavac, kesu na prednju torbu gde je stajao fotoaparat pa odatle dalje nema ni slika jer nije bilo šanse da izvadim fotoaparat dok kiša pada.

DSC02510.JPG

Kroz Pleven sam sao protutnjao bez zaustavljanja jer sam želeo da nadjem koliko-toliko stabilno mesto za šator. Nekih 10-ak km od Plevena na ulasku u neko mestašce spazim pumpu i preko puta nje servis u izgradnji. Radnik na pumpi mi kaže da mogu bez problema ispod krova nedovršenog servisa da smestim šator. Dakle, suva noć i ujdno prilika da osušim ono što se pokvasilo tokom ovog dana.
  • 4
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#9 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 03 August 2018 - 06:44 PM

Druga slika lici na onu rucnu bombu/granatu iz 2. svetskog rata, mislim da se zvala kragujevka. Samo veca. :D
  • 0

#10 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 August 2018 - 07:47 PM

Dan 5 .. pećina bajo moj, i to kakva.

Jutro.. okupano suncem. I bio je red posle 2 kišna dana. Ubrzo nailazim na borove.. prvi borovi posle 4 dana.. a to znači samo jedno.. konačno brda. Put blago goredolira, bez mnogo saobraćaja. Jednu deonicu skraćujem prečicom preko sela Slatina, ne zbog uštede na kilometrima već da ne vozim 30 km istim putem.

DSC02519.JPG

DSC02516.JPG

I ovo je kao i većina sela u Bugarskoj poluprazno, sa starcima. Omladine ima vrlo malo.. slična slika kao i ujužnoj Srbiji.
Nedaleko od sela jedan zanimljiv detalj.. put se račva pod pravim uglom na sve 4 strane.

DSC02522.JPG

Ubrzo stižem do svog prvog cilja Devetaška pećina.. jedna od najvećih atrakcija u Bugarskoj. Kupola ili plafon pećine ima 6 ili 7 otvora te je pećina obasjana suncem pa je vegetacija u jednom delu prilično bujna. Svakako neobino mesto.

U njoj se snimao deo filma "plaćenici 2" 2011-te godine.. tog dana baš sam se pitao šta predstavlja bilbord sa poznatim facama kao što je Stalone, Brus Vilis i ekipa.

DSC02526.JPG

Pećina Devetaška je velika kraška pećina, koja se nalazi 7 kilometara od Letnice i 15 kilometara severoistočno od Loveča, blizu sela Devetaki na istočnoj obali reke Osam u Bugarskoj. Poznata je po svojoj dugoročnoj okupaciji od strane ljudi i drugih bioloških populacija tokom obimnih istorijskih perioda,kao i po tome što je dom skoro 30.000 slepih miševa.

DSC02527.JPG

DSC02534.JPG

DSC02544.JPG

DSC02553.JPG

DSC02563.JPG

DSC02585.JPG

DSC02601.JPG

Ulaz u pećinu iznenadjujuće je povoljan, svega 3 Bugarska leva.. preračunato u dinarima oko180 din.

Koga zanima može opširnije pročitati na NatGeoSrbija https://www.national...pih-miseva.html

Po završenom obilasku pećine nastavljam dalje, blago naniže ka planini Botev. Na redu je grad Loveč.

DSC02603.JPG

I naravno, nezaobilazna kiša.. nisam ni sumnjao u nju. Izgubio sam najmanje 1 sat dok sam na Lukoil pumpi čekao da stane. medjutim, i dalje je bilo tmurno dok sam prolazio kroz grad.

DSC02604.JPG

DSC02605.JPG

DSC02609.JPG

Od Loveča nastavljam dalje ka gradiću Trojan i nacionalnom parku Balkan. Nekoliko kilometara pre Trojana dočakaće vas tabla koja pokazuje da li je Trojanski prohod otvoren.

DSC02612.JPG

I naravno, nekih pola sata kasnije, tek da me podseti da ulazim u planinsku oblast, podseća me iznenadni pljusak. Uspeo sam da se sakrijem ispred natkrivenog ulaza u neko dvorište. Po prestanku nastavljam do Trojana gde me na ulazu ponovo dočekuje solidna kiša. Zaustavljam se na benzinskoj pumpi gde sam proveo dobra 2 sata. U tom već i prolazi dan. Zanimljivo je da sam u prethodna 3 dana zbog popodnevnih pljuskova izgubio ceo jedan dan.
Na pumpi sam od ljubaznih pumpadžija dobio stolicu, wifi & šifru i na kraju njihovu uredjenu površinu iza pumpe gde sam smestio šator te sam opušteno i na miru prespavao celu noć.
Ovo je već treća noć koju provodim na placu benzinskih pumpi i mogu reći da je odlična varijanta. Niko ne smeta i nema opasnosti od raznih životinja.

Za dan 5 toliko.

 


  • 3
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#11 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 August 2018 - 07:32 PM

Dan 6 .. Trojanski prohod 

 

Jutro broj 6 ekstra sunčano, a to znači samo jedno.. kiša mora ponovo udariti. Jer previše je lepo da bi bilo realno :D 

 

DSC02616.JPG

 

DSC02619.JPG

 

DSC02620.JPG

 

DSC02623.JPG

 

DSC02625.JPG

 

Ubrzo po izlasku iz Trojana počinje uspon na Trojanski prohod. 

 

DSC02627.JPG

 

Trojanski prohod je prevoj u nacionalnom parku Balkan na visini od 1520 mnv. Uspon dužine 23 km počinje sa 410 mnv nedaleko od Trojana i završava na 1520 mv. Konačno jedan pravi uspon. Jutro sveže i sunčano.. s tim što sam očekivao kišu jer me je pratila nekoliko popodneva uzastopno. 

 

DSC02630.JPG

 

DSC02633.JPG

 

DSC02635.JPG

 

DSC02637.JPG

 

Ona kiša koju sam iznad pominjao.. od polovine uspona ulazim u gustu maglu. Sa svakim kilometrom bila je sve gušća. 

 

DSC02638.JPG

 

DSC02640.JPG

 

DSC02642.JPG

 

U gornjpj zoni sam čak navukao i fluo prsluk za svaki slučaj. Bugari su pažljiviji vozači od naših ali ni blizu Rumunima, pa što je sigurno sigurno je. 

Posle 4 sata motanja uzbrdo stižem na vrh prohoda. Možda deluje sporo ali za natovareni bicikl je solidan rezultat. Kako god, prohod me dočekuje sa totalnom maglo te ništa ne bi od lepog pogleda. Mogao sam, zajedno sa vama koji čitate, samo da zamišljam pogled sa visine. 

 

DSC02648.JPG

 

DSC02649.JPG

 

DSC02653.JPG

 

DSC02656.JPG

 

DSC02658.JPG

 

Nakon kraće pauze sledi spust od 30km.. jooooj miline. Pristojan asfalt, bez rupa , ponegde talasast.. bicikl piči kao metak nizbrdo. Već posle 2-3 kilometra s obzirom da sam bio na južnoj strani, nestade magla i ukaza se pogled u dolinu. 

 

DSC02661.JPG

 

DSC02664.JPG

 

DSC02666.JPG

 

Popodne.. naravno kiša. Na moju sreću zatekla me dok sam prolazio pored nekog omanjeg piknik izletišta pored puta pa sam imao zaklon od pljuska. 

 

DSC02674.JPG

 

Ponovo 2,5-3 izgubljena sata. Nije da se plašim kiše ali tih dana u Bugarskoj su bili solidni pljuskovi praćeni grmljaviom te nisam imao želju da budem mokar do gaća. 

I naravno, posle kiše sunčano, kao da ništa nije ni bilo. 

 

DSC02676.JPG

 

DSC02679.JPG

 

Kasno popodne stižem do gradića Koprivštica. Od nekog meštanina saznajem da je u Koprivštici ispaljen prvi metak protiv Turaka. Koliko mu je za verovati, ne znam ali gradić jeste poznat po junacima u borbi protiv Turaka. 

 

DSC02683.JPG

 

DSC02690.JPG

 

DSC02691.JPG

 

DSC02693.JPG

 

DSC02694.JPG

 

DSC02696.JPG

 

DSC02697.JPG

 

Kamp podižem oko 1 kilometar od Koprivštice na desetak metara od puta pored izvora. Imao sam sto i klupe, veliko drvo, pokošenu travu.. znači, idila na oko 1 000 mnv pod sjajem zvezda jer se nebo potpuno razvedrilo. Prosto bi bilo šteta ne noćiti tu. 

 

DSC02704.JPG

 

Pri pogledu na ovo nebo prosto nisam mogao da zamislim naredni dan bez kiše.. a da li je bilo.. saznaćete  :D

 

 

 

Attached Thumbnails

  • DSC02704.JPG

  • 3
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#12 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 14 August 2018 - 05:43 PM

Dan 7.. dan groma i električne energije

 

Sedmo jutro.. s obzirom na nadmorsku visinu ne preterano hladno sa nekih 10-ak C. Gledam u nebo, prošarano svetlim oblacima.. znači, opet kiša. Tako sam razmišljao dok sam se pakovao. 

 

DSC02710.JPG

 

DSC02717.JPG

 

DSC02726.JPG

 

S vremena na vreme projuri poneka zaprega. Vozila ima jako malo ali ovih zaprežnih ima podosta. 

 

DSC02716.JPG

 

Ovu nisam uspeo na vreme da fotografišem.. radi se o modelu "Troja" :D .. dvokolica za 2 osobe sa 2 točka. Može se tek malo na slici proceniti kako to izgleda  :D 

 

DSC02727.JPG

 

Inače ovo je bio i najlepši i najgori dan za vožnju. Lep pejzaž, priroda, mir, tišina.. 

 

DSC02728.JPG

 

DSC02730.JPG

 

DSC02731.JPG

 

Na jednom spustu zamalo da postanem ručak šarplanincima. Oni gladni a ja sit.. jbt, srećom bio u punoj brzini pa utekao.. inače ne bi bilo dobro.

 

Oko podneva stižem u Panadjurište.. omanji gradić. Ništa specijalno.. još jedan od jadnih Bugarskih gradića. 

 

DSC02740.JPG

 

DSC02741.JPG

 

DSC02743.JPG

 

 Od Panadjurišta ponovo uzbrdo do Oborišća.. sela u sred nedodjije. Trek me vodi levo, sporednim putem pa za svaki slučaj pitam nekog čiču koji mi potvrdjuje da je to pravi put za Ihtiman. I krenem tuda. 

Elem.. taj put se pretvorio u ovo.. 

 

DSC02745.JPG

 

Mali uzak put kojem okolno žbunje preti da će ga progutati. I tako narednih 20-ak kilometara. Ovo je tolika pustara da sam očekivao medveda na putu.. sat ipo vožnje na mestu gde nema ničega. Totalna zabit.. lepa i jeziva priroda. Na 20-om kilometru izlatim na standardni put i ubrzo stižem do brane. 

 

DSC02748.JPG

 

DSC02750.JPG

 

Konačno civilizacija.. omanje selo, ali prilično pusto. Nigde prodavnice, nigde ljudi osim jednog momka i devojke u sportskoj garderobi.  I opet uzbrdo 10km jer sam se trebao popeti na planinu. 

Negde na 7-om kilometru stižu me tamni oblaci te ubrzavam koliko se uopšte moglo ubrzati sa natovarenim biciklom. Nije mi se svidela ideja da dočekam grmljavinu na 1100 mnv. Medjutim, Marfi je uvek tu negde.. a ono što ne voliš to te i snadje. 

Izbijam na vrh i u tom trenutku počinje kiša. Grmi, seva.. puca sve oko i iznad mene. Navlačim šuškavac i gas nizbrdo kroz šumu. A šuma gusta, iznad seva i puca. Jednim okom gledam na put, drugim gledam gore na bih li spazio nekugranu ako se otkine u nevremenu.Ovo su bili najgorih 10km nizbrdice po žešćem pljuske. Svestan rizika od pada na mokrom asfaltu ali i svestan da nije pametno na toj visini stajati ispod drveća u šumi pa sam izabrao manje zlo. U podnožju vidim neku nadstrešnicu ispred solarnog polja te se tu sklanjam. Tu sam skinuo mokro, obukao suvo, jeo, odremao. I onda je došao čuvar i rekao da moram da odem odatle dok mi je nešto pokazivao rukom iznad. 

 

DSC02752.JPG

 

Šta sam mogao.. izgurao bicikl na put i onda video zbog čega me čovek oterao. Trafo stanica sa 20 000 volti iznad moje glave..odjurio sam po kiši što dalje odatle. Jbga, po onom pljusku nisam ni gledao šta je iznad. 

U Ihtimanu u koji sam skrenuo neplanirano proveravam mapu i menjam rutu. trebao sam ići preko Boroveca ali svakodnevni pljuskovi su mi već dosadili te nisam imao želju da kisnem na Rili. Od Ihtimana biram kraći put pored jezera Iskar kako bih stigao u Samokov. 

 

 

DSC02755.JPG

 

DSC02758.JPG

 

DSC02760.JPG

 

U Samokov stižem pred sam mrak pa ga obilazim obilaznicom. Nailazim na benzinsku pumpu gde mi pumpadžija bez problema dozvoljava da dignem šator iza objekta na fino ošišanoj travi. Znači, još jedna fina noć.

 

 


  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#13 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 August 2018 - 06:09 PM

Dan 8.. Bulgaria pa-pa.. dosta je bilo

 

Baš tako.. dosta je bilo pljuskova, grmljavine i ogromnie količine kiše. Nije da se plašim kiše ali kisnuti 2-3 sata i posle se sušiti pa navući neki nazeb ne bi bilo pametno dok sam 500km od kuće. 

I ovo 8-mo jutro osvanulo je sunčano, kao i obično.. ali ponadao sam se da kiše više neće biti jer u toku dana prelazim u Makedoniju što je značilo da se udaljavam od Rile. 

Čim sam otvorio šetor odmah sam bacio pogled na gore.. ili ka napred. Svejedno, pogled ode ka planinama. 

 

DSC02764.JPG

 

Čisto nebo, prijatno jutro, beli oblaci.. znači milina. Znači, čeka me lepo vreme u Makedoniji. 

Znači, ZAJEBAO sam se  :D 

Bilo je lepo neko vreme, šta znam, do podneva, možda i neki sat preko.. al' ajd, po redu. 

Pojurio sam ka MKD, pun gas.. da stignem što pre ali i da se sa magistrale maknem što pre jer su kamioni rurnjali a automobili leteli. A ja sam bio kao miš u krdu lavova. 

Usput ništa zanimljivo osim tek ponekog detalja koji se mogu na prste jedne ruke nabrojati.

 

DSC02766.JPG

 

Eee, bilo je ustvari zanimljivo.. opet neka 2 šarplaninca koji su se dali u poteru. Srećom leteo sam nizbrdo pa opet utekao. Nekako su mi psi u Rumuniji pitomije naravi od ovih Bugarskih. 

U Dupnici se zaustavljam kod neke pekare koja nije obnavljana bar 20 godina. Ofucan inventar, tetka za pultom pola zuba nema.. tražio sam od nje nešto izmedju gibanice i bureka, sa sirom. Tanjir, salvetu i pribor nisam dobio već samo list papira za pakovanje.. toliko je krut da sam s' mukom ruke izbrisao od bueka. Medjutim burekgibanica beše odlična, ali baš odlična pa se na odsustvo ostalog pratećeg sadržaja nisam ni žalio. 

Dupnica je valjda neki železnički gradić.. svuda je obeležje železnice. 

 

DSC02768.JPG

 

DSC02769.JPG

 

Od Dupnice jurim ka Ćustendilu opet magistralom. I tuda voze ludačkom brzinom ali put je dosta širok pa ne smeta. 

 

Ovo me podseti na nuklearnu centralu.. imaće to Bugari, možda za 100 godina.

 

DSC02771.JPG

 

Ćustendil.. poslednji grad pre ulaska u Makedoniju. Takodje ne ostavlja nikakav utisak.. ceo zapadni deo Bugarske je poprilično bedan. Lepa je priroda tamo malo dalje ali ništa više od toga. 

 

DSC02774.JPG

 

Na izlasku iz Ćustendila dočekuju me oblaci.. znači sex.. i 2 uspona po 8km jer je granični prelaz na 1100 mnv. Ovo će mi biti 7 ili 8 put da prelazim visinu veću od 1000 mnv na ovoj turi. 

Na GP stiže bez kiša.. mislim, čudo. 

 

DSC02777.JPG

 

DSC02779.JPG

 

Od granice sledi odličan spust od 10-ak km do Krive Palanke. A u Krivoj Palanci.. pljusak. Nebo se otvorilo.. potopi celu Palanku. 

 

DSC02780.JPG

 

Sakrio sam se u nekom restoranu pa sam i ovoga puta ostao suv. Medjutim posle pljuska kiša nastavlja da pada po malo. Spustam se do centra, nebo tamno, sunce već otišlo te pronalazim parkić za decu gde dižem šator. Za ovaj dan.. nema više dana, jbg.


  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#14 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4541 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 August 2018 - 06:22 PM

Dan 8.. Bulgaria pa-pa.. dosta je bilo

Baš tako.. dosta je bilo pljuskova, grmljavine i ogromnie količine kiše. Nije da se plašim kiše ali kisnuti 2-3 sata i posle se sušiti pa navući neki nazeb ne bi bilo pametno dok sam 500km od kuće.
I ovo 8-mo jutro osvanulo je sunčano, kao i obično.. ali ponadao sam se da kiše više neće biti jer u toku dana prelazim u Makedoniju što je značilo da se udaljavam od Rile.
Čim sam otvorio šetor odmah sam bacio pogled na gore.. ili ka napred. Svejedno, pogled ode ka planinama.

attachicon.gifDSC02764.JPG

Čisto nebo, prijatno jutro, beli oblaci.. znači milina. Znači, čeka me lepo vreme u Makedoniji.
Znači, ZAJEBAO sam se :D
Bilo je lepo neko vreme, šta znam, do podneva, možda i neki sat preko.. al' ajd, po redu.
Pojurio sam ka MKD, pun gas.. da stignem što pre ali i da se sa magistrale maknem što pre jer su kamioni rurnjali a automobili leteli. A ja sam bio kao miš u krdu lavova.
Usput ništa zanimljivo osim tek ponekog detalja koji se mogu na prste jedne ruke nabrojati.

attachicon.gifDSC02766.JPG

Eee, bilo je ustvari zanimljivo.. opet neka 2 šarplaninca koji su se dali u poteru. Srećom leteo sam nizbrdo pa opet utekao. Nekako su mi psi u Rumuniji pitomije naravi od ovih Bugarskih.
U Dupnici se zaustavljam kod neke pekare koja nije obnavljana bar 20 godina. Ofucan inventar, tetka za pultom pola zuba nema.. tražio sam od nje nešto izmedju gibanice i bureka, sa sirom. Tanjir, salvetu i pribor nisam dobio već samo list papira za pakovanje.. toliko je krut da sam s' mukom ruke izbrisao od bueka. Medjutim burekgibanica beše odlična, ali baš odlična pa se na odsustvo ostalog pratećeg sadržaja nisam ni žalio.
Dupnica je valjda neki železnički gradić.. svuda je obeležje železnice.

attachicon.gifDSC02768.JPG

attachicon.gifDSC02769.JPG

Od Dupnice jurim ka Ćustendilu opet magistralom. I tuda voze ludačkom brzinom ali put je dosta širok pa ne smeta.

Ovo me podseti na nuklearnu centralu.. imaće to Bugari, možda za 100 godina.

attachicon.gifDSC02771.JPG

Ćustendil.. poslednji grad pre ulaska u Makedoniju. Takodje ne ostavlja nikakav utisak.. ceo zapadni deo Bugarske je poprilično bedan. Lepa je priroda tamo malo dalje ali ništa više od toga.

attachicon.gifDSC02774.JPG

Na izlasku iz Ćustendila dočekuju me oblaci.. znači sex.. i 2 uspona po 8km jer je granični prelaz na 1100 mnv. Ovo će mi biti 7 ili 8 put da prelazim visinu veću od 1000 mnv na ovoj turi.
Na GP stiže bez kiša.. mislim, čudo.

attachicon.gifDSC02777.JPG

attachicon.gifDSC02779.JPG

Od granice sledi odličan spust od 10-ak km do Krive Palanke. A u Krivoj Palanci.. pljusak. Nebo se otvorilo.. potopi celu Palanku.

attachicon.gifDSC02780.JPG

Sakrio sam se u nekom restoranu pa sam i ovoga puta ostao suv. Medjutim posle pljuska kiša nastavlja da pada po malo. Spustam se do centra, nebo tamno, sunce već otišlo te pronalazim parkić za decu gde dižem šator. Za ovaj dan.. nema više dana, jbg.

Ha Bugari imaju nuklearku odavno... vika se Kozloduj, imaju je već skoro 50 godina...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0

#15 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 August 2018 - 06:34 PM

Dan 9

Još jedno fino jutro.. više sam prestao da se nadam lepom popodnevu. Već sam navikao na kišu.
Dečiji park.. fino mesto za šator.

DSC02785.JPG

A ova mala smetala su mi ciguljali pola noći.. nelo ih ostavio pa su sami i uplašeni. Od mene su dobili doručak, a za dalje.. snaći će se valjda.

DSC02786.JPG

Put do Skoplja.. magistrala sa tek ponekim vozilom na putu. A veći deo naniže do Skoplja.

DSC02796.JPG

DSC02798.JPG

DSC02799.JPG

Kroz Kumanovo sam jednostavno proleteo.. za nekih 5 sati sljuštio sam skoro 100km do Skoplja.
I konačno.. Skoplje bre!!!

Znao sam za veliki broj statua i figura.. ali da ih ima ovoliko.. nisam.

Da ne pišem ništa.. slike će vam reći sve.

U samom centru dominira statua Aleksandra Makedonskog na konju.

DSC02830.JPG

DSC02841.JPG

A ni ostale nisu gotovo ništa manje impozantne.

DSC02800.JPG

DSC02803.JPG

DSC02813.JPG

DSC02817.JPG

DSC02819.JPG

DSC02845.JPG

DSC02848.JPG

DSC02850.JPG

DSC02859.JPG

DSC02862.JPG

DSC02863.JPG

Primetan je i veliki broj Yugića i Fiće.. ima ih više nego u Srbiji.

DSC02869.JPG

I zaštitni znak Skoplja.. London bus, Kineska proizvodnja.

DSC02870.JPG

Po završenoj istorijskoj predstavi u centru penjem se na brdo iznad Skoplja do paše i svastike gde ću ostati dan-dva.

Na slici.. podled na Skoplje noću.

DSC02874.JPG

E da.. da ne zaboravim.. sat-dva kasnije udari pljusak. Znači, nema kraja kiši.
  • 3
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#16 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 August 2018 - 03:34 AM

Ha Bugari imaju nuklearku odavno... vika se Kozloduj, imaju je već skoro 50 godina...
Sent from my SM-G900F using Tapatalk



Pojma nisam imao.. a jos sam i prosao pored nje :D
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#17 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 August 2018 - 07:44 PM

Dan 10.. dan odmora

Dan proveden u Skoplju, što u kući što na biciklu. Posle jutarnjeg izležavanja sedam na bajs bez bisaga. Beše nezgodno prvih 10-ak minuta jr je korman sam mrdao levo-desno :D
Kad je Skoplje u pitanju jedno od najlepših mesta za posetiti je kanjon Matka, udaljen od grada nekih 12-13km.

DSC02880.JPG

DSC02883.JPG

DSC02884.JPG

DSC02885.JPG

DSC02888.JPG

DSC02892.JPG

DSC02896.JPG

DSC02900.JPG

DSC02903.JPG

DSC02904.JPG

Ako neko bude išao biciklom može ga zaključati na samom ulazu u kanjon ispred crkve.

Po povratku u grad kod neke babe u pekari zgužvam burek. Uh, malo je reći da je odličan. Posle bureka krećem iz grada ka milenijumskom krstu na brdu iznad Skoplja. Ali ne lezi vraže.. opeeet pljusak, i to dobar. I posle pljuska zapucam uzbrdo tih 12km koji su po onom suncu posle kiše porasli na 15-16km. Na nekoliko mesta pruža se odličan pogled na grad u dolini.

DSC02905.JPG

DSC02913.JPG

Posle dobra 2-2,5 sata stižem do krsta. I ponovo se navukoše crni oblaci te sam odmah krenuo.. ne nazad nego dalje jer na mapi postoji put koji ide dalje oko brda ka selima Donje Sonje i Gornje Sonje i dalje nizbrdo ka Skoplju.

DSC02915.JPG

DSC02918.JPG

Medjutim, mapa ne kaže da je to makadam nizbrdo dužine oko 7km. Da bude još gore u šumi me stiže pljusak pa se sklanjam pod nadstrešnicu sa stolom i klupama.

DSC02919.JPG

I kako je naglo počeo tako je pljusak naglo i stao pa nastavljam dalje po makadamu.

DSC02924.JPG

DSC02925.JPG

U Gornjem Sonju izlazim konačno na asfalt i spustam se do kuće. I pola sata kasnije ponovo.. pljusak naravno.

Ubo sam u ovoj turi vreme kao ono kad u punoj vreći riba uhvatim djoku :D
  • 2
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#18 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 August 2018 - 08:14 PM

Dan 11.. povratak majci Srbiji

 

Nije trebao da bude poslednji ali ipak jeste.. dakle, finito dan. 

 

DSC02928.JPG

 

DSC02931.JPG

 

Iz Skoplja krenuo oko 9h. Do Kumanova u ovom smeru trebao sam se popeti uzbrdo od Aračinova, nekih 9km. Bilo lepo kad sam dolazio, nizbrdo jezdio.. a uzbrdo pi*dio  :D nije neki uspon ali beše vrućina a nigde ni H od hladovine. Sa tog brdapruža se pogled na Albanska sela i njihove džamije. 

 

DSC02933.JPG

 

I sa vrha brda poslednji pogled na Skoplje koje je zavijeno smogom. Neverovatno koliko je ovo primetno sa daljine od 10-ak km.

 

DSC02934.JPG

 

U Kumanovu policajac mi potvrdjuje moju rutu koja je vdila starim putem do sela Vojinovik. Tu se uključujem na autoput i do GP ima nekih 500 metara. 

 

DSC02936.JPG

 

Od granice nastavljam zaustavnom trakom na autoputu narednih 4,5km do prvog isključenja za Preševo i skrećem desno kroz selo Aligerce. Na ulazu u selo opet kiša te se sklanjam ispred vulkanizerske radnje. Izlazi gazda, mladji čovek i u razgovoru sa mnom otvori novu halu pored servisa, unutra čisto kao u apoteci, donese mi stolicu i reče: idem kući a ti sedi koliko god hoćeš unutra i uživaj. Nije prvi Albanac koji mi je u prethodna 2 dana izlazio u susret. Davali su mi vodu, ulje da podmažem lanac.. itd. Moj opšti utisak, ako izuzmemo politiku, je potpuno pozitivan. 

Nešto kasnije obzirom da se razvedrilo odlazim ka Vranju.

A u Vranju sasvim slučajno naletim na mog drugara i biciklistu Novicu. 

 

DSC02937.JPG

 

I opet kiša.. gledam prognozu za naredni dan jer sam trebao ići pored Vlasinskog jezera. Prognoza kaže "kiša ceo dan". I tad sam sebi rekao "kraj". Odlazim do autobuske stanice, sačekam prvi autobus, ubacim ceo bicikl sa svim bisagama u box.. jbt, koliki mu je bunker.. pola fiće je moglo stati unutra. Nisam se setio to da slikam. 

 

DSC02938.JPG

 

DSC02946.JPG

 

I dosta je bilo. Zbog silnih pljuskova i grmljavina ova tura je i dobila naziv "Balkanske munje i gromovi". Danima mi je u glavi odzvanjala nebeska lomljava :D 

 

Još poneki podatak, ako nekog zanima..

 

Bugarska

 

- Hrana u Bugarskoj je jeftina.. nešto poneo od kuće, ostatak kupovao po marketima, povremeno jeo njihov Kebab (5 komada oko 1,5E.. jedan je kao naša 2).. znači, oždereš se za sitne pare.

 

- Putevi uglavnom neuredni, obrasli i urasli u žbunje i korov.

 

- Gradovi prilično jadni naspram naših.

 

- Ljudi su ljubazni, rado izlaze u susret.

 

- Lukoil ima svuda free wifi.

 

Makedonija

 

U MKD je uvek super.. to je naš narod, sve je isto kao i u Srbiji

 

 

Link ka ruti   https://ridewithgps....trips/24620302 

 

Facebook   https://www.facebook...84555398&type=3


  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#19 Simeun

Simeun
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 197 posts

Postavljeno 19 August 2018 - 09:45 PM

Какво лудило од времена али опет колико ниси имао среће са кишом толико си имао среће са склоништима сваки пут кад је почела да пада.

Лепо си пропедалирао Булгаријом, како ти је свака наредна тура све даље у том правцу надам се  да у следећој излазиш на Црно море и Истанбул  n2:thumbsup  само да не буде више тих наелектрисаних шарпланинаца и гладних громова...или обрнуто  :?

Мада, све то је за старог друмског вука била лимунада у поређењу са овим писањем за које ти је требало месец дана само да почнеш и још 25 дана да завршиш тако да ти честитам на успешно исписаној репортажи  n2:drinks


  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika