Jump to content


Fotografije
- - - - -

Megavalanche 2018


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
37 odgovora na ovu temu

#1 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 09:13 AM

Kako zapoceti temu i ostati ravnodusan na samu pomisao ovog dogadjaja.

San ili java ni sam ne znam vise, ali u glavi zvoni vec par meseci.

A pocelo je sasvim spontano i slucajno u razgovoru nas trojice, gledali smo klipove, smejali se padovima i potajno izrazili zelju da osetimo cari svega toga.

Licno nas ne zanima plasman i nas najveci uspeh je da dodjemo do cilja.

Znaci nas trojica entuzijasta polako smo poceli da kujemo plan sta i kako.

Na samom pocetku a gledajuci klipove vidimo da nam treba ozbiljna oprema za sve to, pogledasmo se i vidimo da nam trebaju full face kacige, protektori, svasta nesto pored toga a od nas trojice mozda ali samo mozda ja imam bicikl za sve to.

Znaci bukvalno nam treba dosta toga od opreme a pretpostavljam da je i uslov za samu voznju da posedujes nesto od toga.

Jedan drugar shvativsi da mu apsolutno sve treba a pocevsi od samog bicikla polako pocinje da se dvoumi oko samog poduhvata i da odustaje.

E sada tu nastaje problem jer jedan od nas je ovo previse ozbiljno shvatio i poceo da nam preti ako odustanemo da vise ne vozi sa nama  n2:mysmilie704  n2:mysmilie704  n2:mysmilie704  a kulminacija je dostigla sinoc i ja bih primoran da ovde pisem.

Pa da skratim pricu i pitam ovde ako neko ima iskustva ili savet kako proci povoljnije, gde spavati.U sustini zanima nas sve pa cak kako i stici do tamo  n2:party-021  n2:party-021  n2:party-021  n2:party-021

Naravno ako od Vas neko ima istu zelju da ide, rado je prhvacen i tu smo da se dogovaramo i vidimo kako ostvariti ovaj plan.

 

Evo ga i link samog desavanja i par slika da iole docaraju atmosferu.

 

http://bike-oisans.c...ns/megavalanche

 

 

Attached Thumbnails

  • mega 1.jpg
  • mega 2.jpg
  • mega.jpg

  • 5

#2 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 891 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 10:40 AM

Imate opciju skibusa koja otprilike u tom periodu pravi turu do Samonija. Mozda biste mogli njih iskoristiti da odete do tamo, pa da se za dalje snadjete u svojoj reziji. Do Hueza imate 250 km odatle, a smestaj ako biste rentirali auto mogli bi naci i u obliznjim mestima i tako izbeci visoke cene u samom skijalistu. Skibusom biste mozda mogli stici do Francuske po ceni reda 100 evra po coveku (nagadjam), sto je dosta jeftinije za 2 coveka nego da idete autom.
  • 2

#3 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 11:34 AM

Hvala na korisnim informacijama a svaka puno znaci.

U sustini je nas trojica i u nekoliko je bio plan ici sa autom ali malo je problem gabaritno zbog bicikli.

Ja imam neki fabricki nosac za pozadi i on je za 2 bicikla, ali cuo sam da vec u Sloveniji prave problem za taj zadnji nosac i da su 2 drugara naterali da ga skinu.

Moguce da je puno lakse otici sa busom do tamo nemam predstavu cena rente za auto i predstave cene smestaja van skijalista.

Sta mislite koja je da kazem donja razumna granica potrebnog bicikla, da li moze proci neki AM bike?

Posto kao sto navedoh plasman nam uopste nije bitan samo da dodjemo do cilja a da ne omrknemo pa da bude potera za nama  n2:party-021


  • 0

#4 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 January 2018 - 11:42 AM

Нећу ни покушати да проценим потребан буџет да се оде и учествује, а дефинитивно бих се радовао због вас да одете и уживате. Но, колико ви имате искуства са таквим стварима, ако већ немате ни опрему ни бицикле? Питам највише због тога што је то ипак трка. Kолико ја знам, постоје прво кратке, квалификационе трке. Не може било ко тек тако да дође и уђе у главну трку, а после улагања огромних пара, труда и времена, не бити у главној трци можда вам не би било толико узбудљиво. А што се трошкова тиче, чини ми се да је цела трка, у ствари, целонедељни догађај. Није да се дође једно јутро, одвози и сутрадан назад. А 7 дана сигурно није јефтино. У сваком случају, баш ме занима да чујем вашу рачуницу кад је склопите. Ја сам својевремено правио неке "планове" да обиђем Салбах МТБ парк, па су пакети за око недељу дана били преко 1000 евра (чак и 1500, ако се добро сећам). По особи.

 

У сваком случају, пуно среће и надам се да ћете успети!


  • 3

#5 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 January 2018 - 12:00 PM

Ја могу да потврдим да ми је словеначки полицајац/цариник из ината правио проблем за носач бицикла који је преккривао мало таблице и једно 2 цм излазио ван ширине аутомобила. А то је било пре... неколико година. Био је надрндан зато што сам га скоро прошао на прелазу (нисам имао појма да треба да се стане код некога ко безвезе стоји ван кућице), можда иначе не би закерао. Кад се мало смирио, деловало је и да је схватио да је претерао, али није важно. Тада је још било и доста толерисања, јер су Италијани масовно имали и даље носаче који заклњају све живо и штрче поприлично. Међутим, још пре једно 2 године су ми у Хрватској пријатељи рекли да су и Хрвати почели са ригорознијим контролама, а Италијани углавном прешли на нове носаче.

 

Елем, носачи за пета врата су потпуно дозвољени и нема проблема, али по ЕУ правилима не смеју уопште да заклањају таблице ни да штрче ван оквира аутомобила. Први проблем (ако га имаш) може да се реши "лајтбаром", односно таблом на коју се ставља доддатна таблица (да ли беше 1000 или 2000 дин за таблицу) и светла. Само што она захтева прикључак за камп-кућицу (да преузима мигавце, стоп светла, итд). Ако склепаш нешто ручно око повезивања, опет би могли да праве проблем. Други део се решава некад испумпавањем гума или скидањем барем једног точка. Зависи од носача.

 

Можете да пробате и возом до Словеније (увек проверити унапред за бицикле, можда ћете морати да их расклапате), па можда оданде има више опција, укључујући и изнајмљивање аутомобила. Наравно, сопственим аутом из Београда за вас четворицу било би сигурно јефтиније (неопходне су вам, наравно, зимске гуме и ланци), а зависно од аута, уколико понесете само најосновније, можете четири бицикла на кров (евентуално четири точка у гепек) и сместићете се. За носаче видите да ли неко има да вам позајми или их и купите. Има јефтинијих, а свако треба да узме само по један. И даље мислим да би било јефтиније него комбинација разних превоза. Да не причам о једноставности директне вожње. Наравно, пожељно је да сва четворица возите, да се смењујете, а ја бих размислио и о ноћењу негде успут.

 

Бтв, бициклизам је у Словенији врло развијен и популаран, па погледај да ли и оданде постоје неке организоване туре. Мислим да је бицикл "колесо".


  • 0

#6 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 12:28 PM

Hvala Cane.
Znam da je sve ovo u neku ruku previse optimisticki ali da vidimo.
Ja sam racunao cifru oko 1500eur po osobi ali sam opet ovde pitao da ne bude puno vise.
A sto se tice samog bike nosaca on je bas visoko i ne zaklanja tablice uopste.
Ja cu reci da smo apsolutni pocetnici u ovoj kategoriji i da osim velike zelje kao i adrenalina kada te masa ponese drugu zelju nemamo.
I da naravno postoji mogucnost da ne mozemo ucestvovati na zavrsnoj trci.
  • 0

#7 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 January 2018 - 01:25 PM

"Ja cu reci da smo apsolutni pocetnici u ovoj kategoriji i da osim velike zelje kao i adrenalina kada te masa ponese drugu zelju nemamo"

Често је тако и најбоље, а треба некад бити и млад.

 

Извињавам се ако нисам напоменуо, носач са бициклима не сме да заклања ни задња светла на колима.

Мислим да сте комфорно пројектовали буџет, а увек може да се деси да вас изађе и много мање (испод хиљаду евра). Ја сам поменуту пројекцију радио за 1-2 особе. За смештај бацих поглед на букинг.ком и рекло би се да је добар избор. Само што ће најбоље вероватно брзо да оде (ако већ није).

 

Претпостављам да сте већ нашли сајтове, али да поменем:

http://www.ucc-sport...-alpe-dhuez-en/

https://www.engage-s...he-france-2018/

(мислим да имају и Фејсбук Страну)

 

Чуди ме да они немају истакнуте неке пропозиције и минмалне услове.

 

А прочитај и овај текст једног од учесника. Каже да је најважније да после пада држиш бицикл, иначе ће да отклиза скроз. :)

https://www.redbull....de-megavalanche


  • 0

#8 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4541 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 22 January 2018 - 01:36 PM

Hvala Cane.
Znam da je sve ovo u neku ruku previse optimisticki ali da vidimo.
Ja sam racunao cifru oko 1500eur po osobi ali sam opet ovde pitao da ne bude puno vise.
A sto se tice samog bike nosaca on je bas visoko i ne zaklanja tablice uopste.
Ja cu reci da smo apsolutni pocetnici u ovoj kategoriji i da osim velike zelje kao i adrenalina kada te masa ponese drugu zelju nemamo.
I da naravno postoji mogucnost da ne mozemo ucestvovati na zavrsnoj trci.

za 1500€ po osobi mozete na himalaje, a za alpe vam treba mnoooogo manje para... evo uputsva:
1. www.booking.com ili tripadvisor.com i slicno i proveris cene smestaja
2. Michelinov sajt da proveris cene putarina, goriva i kilometraze (gorivo je najskuplje u Italiji, znaci tocite u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj) putarine su dosta skupa stavka.
3. Ako idete preko Italije, obavezno kupite hranu za ceo boravak u Lidlu u Italiji jer je hrana tamo dosta jeftinija nego u Francuskoj.
4. Kad ste vec potegli toliki put ne isplati se ostati manje od 7 dana, a najbolje je rentati apartmane i da vas ide cetvoro u jednim kolima. Ako vas se ne skupi cetvoro za bicikliranje, nadjite neke skijase pa podelite troskove. Jos ako i vi skijate onda ponesite i skije.

Najjeftinija varijanta je skibus, a tamo rentanje bajseva i opreme (ima sve da se renta od protektora do bicikala) samo treba proveriti kakvo je stanje zimi.

Ja sam bio leti i sve ski rent i ski school radnje su leti pretvoreni u bike rent i bike school radnje.
Tu mozes iznajmiti sve bicikle od elektro downhill bajseva do drumasa. Trebalo bi mozda ranije kontaktirati i rezervisati bicikl i opremu jer osecam da je ogromna potraznja u vreme samog eventa.

Cena rente elektro enduro bajsa sa full kashima amortima koji necemo vrv nikada posedovati je 40€ +10€ osiguranje u Livigno-u, verujem da je slicno i u Francuskoj.

U La Rossieru u Francuskoj, u Avgustu 2015. cena downhill Kone bila je oko 40€ sa svom opremom (kaciga, protektori itd.)

Eto ukratko, smestaj mozete naci sami ili u organizaciji skibusa zajedno i put i smestaj, tamo rentate bajseve ako nemate svoje adekvatne, ponesete ili iznajmite skije ako cete da skijate i eto zabave za male pare.

Da napomenem u Francuskim alpima leti sam potrosio oko 350€ za 7 dana, tada je smestaj mnooogo jeftin (200€ po apartmanu nas cetvoro po 50€, put nas je kostao 130€ po coveku, ostalo je bila hrana i pice itd.)
Letos u Bormiu 450€ apartman 7 dana za petoro, put odprilike isto, klopa isto kao i kad smo isli u Francusku.
Racunaj da je zimi cena apartmana duplo ili troduplo veca od letnjih cena.
Uglavnom nije to tako skupo koliko se na prvi pogled cini i ne treba se plasiti unapred, videcete da to mnooogo manje kosta nego sto mislite.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 6

#9 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1706 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 06:05 PM

Što se tiče nosača, u oglasim se javljaju judi koji rentiraju poprečne nosače za skoro svaki model aduta, tako da nosače uzmete od njih, a nosače bicikala pozajmite od ljudi sa foruma i lepo stavite sve na krov. Ja mogu da vam dam jedan ili 2 kom. Nisu neki al ih Bax vozio do Španije i nije imao zamerke


  • 2

#10 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 22 January 2018 - 08:33 PM

Hvala svima kako na informacijama tako i na svim vrstama ponude i pomoci.

 

@Vidak

Svakako nadamo se da prodjemo sto povoljnije u svemu tome ali racunica sa nekim troskovima puta, putarine, nesto opreme,kotizacije, zicara, osiguranja,hotelskog smestaja i hrane ja sam racunao okvirno blizu 1500 eur.U svemu tome mislim da sam navise troskova stavio na hotelski smestaj i hranu.Nemam bas predstavu koliki je trosak hrane ali u glavi mi je bila neka okvirna cena.Skoro je bio jedan kolega sa foruma u Francuskoj i videvsi te racune bilo mi je jasno sta moze da nas ocekujue u hotelima.

Naravno da ako bi nasli neki povoljniji smestaj i sopstvenu ishranu bilo bi odlicno a troskovi dosta manji.

Jedan od nasih iz grupe je bio pre 3 godine na Himalajima sa biciklom i cifra je veca od 1500 eur a mogu tacno doznati i koliko.

Svakako da nas ohrabruje tvoja racunica ali smo morali racunati i biti spremni na gornju granicu.

 

@Cane

Verovatno je svakako najbolja varijanta bike na krov i ostaje prostora u samom autu za stvari.

Drugar je predlagao da rasklopimo 3 bicikla i sve u auto, ali sve to je prosto nemoguce staviti sa nama i potrebnom opremom.

Samo mi potvrdi ako sam dobro razumeo da su potrebne zimske gume kada se prilazi samom mestu dogadjaja?

Sto se tice samog iskustva mislim da smo tehnicki poprilicno korektni  n2:Heristical  n2:Heristical  n2:Heristical

Salu na stranu jedan od nas je vozio MTB trke, a nas dvojica smo ucili od njega n2:party-021  n2:party-021  n2:party-021

Dosta smo na terenu i vozimo ozbiljnije staze tako da tehnicki deo i nije problem samo ja nikada nisam vozio niti voleo voziti na vreme....

 

@Pavaobg

Hvala na ponudi i imacu to u vidu.

Kada sam kupovao nosace razmisljao sam da li kupiti za krov ili gepek, i nekako sam tada racunao da su mi nekako efikasniji za moje potrebe varijanta gepek.

Imao sam neke univerzalne koji nisu mogli na ovaj auto pa sam morao kupiti fabricke gepek nosace.Da mogu da se skinu samo tockovi i da na nosace pakujemo samo ramove a tockove unutra bila bi super, ali na ove nosace ne moze jer se oslanjaju na tockove a hvata ih sapa i opet su samo za 2 bicikla.


  • 0

#11 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 22 January 2018 - 09:53 PM

Није необично да и у јулу на таквим планинама буде доста снега, зато сам поменуо зимске гуме, али провери, можда није неопходно. Најбоље ти је да контактираш организатора. За храну, ја бих дефинитивно носио можда још из Србије или Хрватске/Словеније све што може да траје. Сухомеснато, конзерве, супе у кесици, можда и шећер, уље, неке стандардне ствари које могу затребати. Од Словеније сте у Шенгену, нема граница и можете лепо да се натоварите храном. Ако имате среће да нађете апартман са правим шпоретом и рерном, може одлична клопа да се прави за мале паре. Рецимо, било каква теста. Тестенине бих купио првенствено у Италији. Нпр, Барила 0,5 кг стандардно кошта ~85 центи, а на акцијама је толико и 1 кг. Сличне цене буду и у Хрватској, бар у Кауфланду, можда и Словенији.

 

Лидл има јефтиних ствари које су и јако добре. Нпр, Пилос млеко, јогурт и воћни јогурт су мени одлични. Често имају и акције (причам о Хрватској) за качкаваље који су добри, а јефтини. Нажалост, што се салама и сличних нарезака тиче већина је лоша и одвратна, а добре су углавном само неке скупље шунке. По томе ми је Кауфланд стандардно био много бољи, нарочито четвртком увече када су велике акције (одличне цене за ринфуз, мада је фора да углавном само оно што је већ исечено добијеш по тој цени). Нареске свакако не бих куповао у Италији. Апсолутно су фантастични, али цене су језиве. Бтв, неке ствари су биле осетно јефтиније у словеначком Лидлу него хрватском. Но, Лидл се дичио истим ценама у целој Хрватској, а имају и сајт на ком можеш да видиш актуелне акције пре пута, па да испланираш. кауфланд је захтевао избор радње, колико се сећам.

 

Ја бих свакако (ако апартман има нормалан шпорет) купио и брашно на неком јефтинијем месту, плус доста сувог квасца који не тражи посебне услове, траје, не заузима место, лаган је и мали, итд. А онда можеш да направиш чуда. Хлеб, пица, пецива са месом. Палачинке, слане и слатке. У продавници бих узимао само млеко и јогурт. :) Ух, ко воли јогурт, већ у Хрватској се неће баш напити, јер је стандардна цена скоро 1,5 евро за литар, а избор обично слаб. У Италији је избор огроман, али је немогуће утврдити шта је заиста обичан, нормалан јогурт. :) Једном сам узео неко немачко кисело млеко (уз пицу из супермаркета) и било је фантастично, али наравно много скупље него код нас.

 

Од слаткиша, осим што можете да понесете и одавде, препоручујем ИперЦооп чоколаде са лешницима и нугатом (или је гандуја). Препознатљиве су по дугуљастом паковању, а једна (150 г) је била око 1,5 евро што је тамо џабе. А како су само добре! Такође, Заини чоколадне пралине, паковање од кило за око 8 евра, али њих нажалост више никад нисам нашао.

 

Ех да, у "фри шопу" на граничном прелазу Пасјак (од Ријеке ка Трсту, словеначка страна) једном нисам одолео Тоблеронама од 4,5 кила. :) Нажалост, био је у питању поклон (мада сам се и ја добро осладио!). Коштале су "само" 60 евра (јефтиније него да се купи та количина по 100 г).  Оне од 360 г биле су око 5 евра.

 

Само не заборави да многе радње (осим по тржнним центрима) у Италији (или барем у Трсту и околини) имају и даље оно двократно радно време. Затварају обично око 12:30-13:30, а отварају око 15:30. Увече се обично не ради ни приближно као у Београду, осим можда у главним градовима. Чак и тржни центри у Ријеци и Трсту затварају прилично рано за наше појмове.

 

Хрватска има Декатлон радње, можеш да видиш понуду на нету и можда да купиш нешто успут, али за већину ствари Италија ће бити и јефтинија и имати неупоредиво већи избор. Ја сам одличан Бтвин шорц (за који, истина, треба да скинем који килограм ;)) платио ПЕТ евра (плаво-лила боја, црни је био 30), кинеске наочаре за пливање мање од 2 евра, а мултитул (имбуси) ваљда 5 евра иако је редовна цена била око 10, само зато што је плаве боје. :) Чак и да вам није потребно баш ништа за ову вожњу/авантуру, свакако препоручујем да свратите у неки и проверите цене. Такође, словеначка Алпина редовно лети (јул) има велике попусте. Цене су и иначе приметно ниже него код нас, а попуст буде и 40-50 %. С тим да је, изненађујуће, обично јефтиније у Хрватској него у Словенији.

 

У Италији мислим да је званично забрањено возити бицикле по тротоарима, па обратите пажњу ако одлучите да се провозате успут негде. Ја нисам имао проблема, али ми је неколико људи то рекло. Можда сам имао среће или зато што је била недеља, али ето да знате.

 

Ајд' сад мало да паузирам, дописаћу ако се сетим још нечег. Ти питај ако те занима нешто конкретно.


  • 1

#12 asdarko

asdarko
  • Members
  • PipPipPip
  • 107 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 09:26 AM

Ja imam ovaj sa slike, ako zavrsava posao, poslacu vam na koriscenje.

 

Attached Thumbnails

  • menabo.png

  • 2

#13 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 07:24 PM

Није необично да и у јулу на таквим планинама буде доста снега, зато сам поменуо зимске гуме, али провери, можда није неопходно. Најбоље ти је да контактираш организатора. За храну, ја бих дефинитивно носио можда још из Србије или Хрватске/Словеније све што може да траје. Сухомеснато, конзерве, супе у кесици, можда и шећер, уље, неке стандардне ствари које могу затребати. Од Словеније сте у Шенгену, нема граница и можете лепо да се натоварите храном. Ако имате среће да нађете апартман са правим шпоретом и рерном, може одлична клопа да се прави за мале паре. Рецимо, било каква теста. Тестенине бих купио првенствено у Италији. Нпр, Барила 0,5 кг стандардно кошта ~85 центи, а на акцијама је толико и 1 кг. Сличне цене буду и у Хрватској, бар у Кауфланду, можда и Словенији.

 

Лидл има јефтиних ствари које су и јако добре. Нпр, Пилос млеко, јогурт и воћни јогурт су мени одлични. Често имају и акције (причам о Хрватској) за качкаваље који су добри, а јефтини. Нажалост, што се салама и сличних нарезака тиче већина је лоша и одвратна, а добре су углавном само неке скупље шунке. По томе ми је Кауфланд стандардно био много бољи, нарочито четвртком увече када су велике акције (одличне цене за ринфуз, мада је фора да углавном само оно што је већ исечено добијеш по тој цени). Нареске свакако не бих куповао у Италији. Апсолутно су фантастични, али цене су језиве. Бтв, неке ствари су биле осетно јефтиније у словеначком Лидлу него хрватском. Но, Лидл се дичио истим ценама у целој Хрватској, а имају и сајт на ком можеш да видиш актуелне акције пре пута, па да испланираш. кауфланд је захтевао избор радње, колико се сећам.

 

Ја бих свакако (ако апартман има нормалан шпорет) купио и брашно на неком јефтинијем месту, плус доста сувог квасца који не тражи посебне услове, траје, не заузима место, лаган је и мали, итд. А онда можеш да направиш чуда. Хлеб, пица, пецива са месом. Палачинке, слане и слатке. У продавници бих узимао само млеко и јогурт. :) Ух, ко воли јогурт, већ у Хрватској се неће баш напити, јер је стандардна цена скоро 1,5 евро за литар, а избор обично слаб. У Италији је избор огроман, али је немогуће утврдити шта је заиста обичан, нормалан јогурт. :) Једном сам узео неко немачко кисело млеко (уз пицу из супермаркета) и било је фантастично, али наравно много скупље него код нас.

 

Од слаткиша, осим што можете да понесете и одавде, препоручујем ИперЦооп чоколаде са лешницима и нугатом (или је гандуја). Препознатљиве су по дугуљастом паковању, а једна (150 г) је била око 1,5 евро што је тамо џабе. А како су само добре! Такође, Заини чоколадне пралине, паковање од кило за око 8 евра, али њих нажалост више никад нисам нашао.

 

Ех да, у "фри шопу" на граничном прелазу Пасјак (од Ријеке ка Трсту, словеначка страна) једном нисам одолео Тоблеронама од 4,5 кила. :) Нажалост, био је у питању поклон (мада сам се и ја добро осладио!). Коштале су "само" 60 евра (јефтиније него да се купи та количина по 100 г).  Оне од 360 г биле су око 5 евра.

 

Само не заборави да многе радње (осим по тржнним центрима) у Италији (или барем у Трсту и околини) имају и даље оно двократно радно време. Затварају обично око 12:30-13:30, а отварају око 15:30. Увече се обично не ради ни приближно као у Београду, осим можда у главним градовима. Чак и тржни центри у Ријеци и Трсту затварају прилично рано за наше појмове.

 

Хрватска има Декатлон радње, можеш да видиш понуду на нету и можда да купиш нешто успут, али за већину ствари Италија ће бити и јефтинија и имати неупоредиво већи избор. Ја сам одличан Бтвин шорц (за који, истина, треба да скинем који килограм ;)) платио ПЕТ евра (плаво-лила боја, црни је био 30), кинеске наочаре за пливање мање од 2 евра, а мултитул (имбуси) ваљда 5 евра иако је редовна цена била око 10, само зато што је плаве боје. :) Чак и да вам није потребно баш ништа за ову вожњу/авантуру, свакако препоручујем да свратите у неки и проверите цене. Такође, словеначка Алпина редовно лети (јул) има велике попусте. Цене су и иначе приметно ниже него код нас, а попуст буде и 40-50 %. С тим да је, изненађујуће, обично јефтиније у Хрватској него у Словенији.

 

У Италији мислим да је званично забрањено возити бицикле по тротоарима, па обратите пажњу ако одлучите да се провозате успут негде. Ја нисам имао проблема, али ми је неколико људи то рекло. Можда сам имао среће или зато што је била недеља, али ето да знате.

 

Ајд' сад мало да паузирам, дописаћу ако се сетим још нечег. Ти питај ако те занима нешто конкретно.

Svakako uzecu sve ovo kao dobru preporuku i savet.

Naravno da nam je bitna i ekonomska strana, sto bi rekli da prodjemo sto povoljnije.

Cane ako ovaj projekat uspe ima da ti se lepo oduzimo sa tim silnim slatkisima  n2:party-021  n2:party-021  n2:party-021

A ako mi verujes da toliko imam obaveza na poslu, da ne stizem ni da udjem na forum i pisem...

 

Ja imam ovaj sa slike, ako zavrsava posao, poslacu vam na koriscenje.

Hvala puno takodje.

Nadam se da je Wheeler u top stanju kao sto je i bio i da ga lepo vozis  :grin:


  • 0

#14 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 891 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 07:33 PM

Ne morate se ciganisati i nositi hranu odavde, u Fra se moze proci isto ako ne i povoljnije sa hranom nego ovde ako postoji neki supermarket u blizini. Na skijanju pre 3 godine smo trosili 5 evra po danu po coveku, a bar ja sam jeo mozda i obilnije nego ovde. Mislim da za smestaj, prevoz i hranu mozete proci sa manje od 1500 evra svi zajedno.
  • 1

#15 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 07:50 PM

Ja sam se nekako bazirao na racun iz Francuske od kolege sa foruma koji je bio oko ako ne gresim 60-tak eur.

A obuhvatio je 1 picu, 2 Coca Cole, nescafe i jos neku sitnicu.Onda sam pretpostavio da nas gore ocekuje nesto slicno ako ne i skuplje.

Niko od nas trojice nije bio u Francuskoj , ako da nam sve to dodje kao jedna nepoznanica i uvek sam za to da je bolje pitati.


  • 0

#16 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 23 January 2018 - 07:53 PM

Cane ako ovaj projekat uspe ima da ti se lepo oduzimo sa tim silnim slatkisima   n2:party-021  n2:party-021  n2:party-021

 

Пази, обећао си. :)

 

Ма само се ви лепо проведите, па да нам препричавате. А уз мало/много среће, бићу ја опет у Трсту у јулу. :)

Што се цена тиче, ја сам у Француској био само у Паризу где клопа није јефтина, али можда другде јесте. Мени је у Београду месечни буџет за клопу и козметику око 2,5 евра дневно :) (штеди се за летње уживање), али зависи и од личних афинитета. Неко воли да носи са собом шта му одговара и да не размишља да ли ће и шта да нађе тамо. Неко ће радије да плати тамо и 50 % више само да не мора да вуче са собом или да мисли на клопу. Некога би мрзело да вози до неког града и продавнице, некоме би било баш занимљиво (поготово ако не знаш да ли ћеш икада опет). Итд.


  • 2

#17 niipheus

niipheus
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 891 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 07:59 PM

Ako idete na opciju manjeg budzeta onda nisam podrazumevao jedenje po restoranima, vec kupovinu u marketima i spremanje hrane. Naravno da je po restoranima preskupo, ali to se ne uklapa u filozofiju jeftinog odlaska tamo.
  • 0

#18 vladagm

vladagm
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1410 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 08:31 PM

Пази, обећао си. :)

 

Ма само се ви лепо проведите, па да нам препричавате. А уз мало/много среће, бићу ја опет у Трсту у јулу. :)

Што се цена тиче, ја сам у Француској био само у Паризу где клопа није јефтина, али можда другде јесте. Мени је у Београду месечни буџет за клопу и козметику око 2,5 евра дневно :) (штеди се за летње уживање), али зависи и од личних афинитета. Неко воли да носи са собом шта му одговара и да не размишља да ли ће и шта да нађе тамо. Неко ће радије да плати тамо и 50 % више само да не мора да вуче са собом или да мисли на клопу. Некога би мрзело да вози до неког града и продавнице, некоме би било баш занимљиво (поготово ако не знаш да ли ћеш икада опет). Итд.

Cane obecanje je obecanje, a svakako ako odemo na neki nacin bih voleo da se na simbolican nacin revansiramo i drugima  n2:party-021

Stvarno ne volim da pricam ili pisem prazne price za bilo sta, ali ovo je stvarno velika zivotna zelja ne samo mene vec cele nase grupe a pretpostavljam i svih mtb vozaca.Samo se nadam da cemo se uklopiti i to uspeti.

 

 

 

Ako idete na opciju manjeg budzeta onda nisam podrazumevao jedenje po restoranima, vec kupovinu u marketima i spremanje hrane. Naravno da je po restoranima preskupo, ali to se ne uklapa u filozofiju jeftinog odlaska tamo.

Svakako nam odgovara varijanta ishrane u sopstvenoj reziji, ali znas kada ides negde prvi put i ne znas kakvi su uslovi.Na neki nacin sam to shvatio hotel kao hotel u okviru koga imas da prenocis i u njemu se hranis.Naravno ako postoji sansa nekog smestaja sa sopstvenom ishranom to je odlicno.


  • 0

#19 pavaobg

pavaobg
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1706 posts

Postavljeno 23 January 2018 - 08:37 PM

Restorani u Francuskoj su skupi a vrlo često sumnjivog kvaliteta hrane, naročito u turističkim zonama.

 

Ljudi batalite hotele, tražite apartmane u privatnim kućama. Izbor jr ogroman, a cene neuporedivo pristojnije od hotelskih. To vam pored uštede na samom smeštaju, omogućava da se hranite u sopstvenoj organizaciji, što je opet jeftinije od restorana i hotela.

 

Ne mora taj put da puno košta uz samo malo organizacije i istraživanja.


  • 0

#20 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4541 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 23 January 2018 - 08:47 PM

Restorani u Francuskoj su skupi a vrlo često sumnjivog kvaliteta hrane, naročito u turističkim zonama.

Ljudi batalite hotele, tražite apartmane u privatnim kućama. Izbor jr ogroman, a cene neuporedivo pristojnije od hotelskih. To vam pored uštede na samom smeštaju, omogućava da se hranite u sopstvenoj organizaciji, što je opet jeftinije od restorana i hotela.

Ne mora taj put da puno košta uz samo malo organizacije i istraživanja.

To ja pričam ali me niko ne sluša...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika