Jump to content


Fotografije

Powermetri (merači snage) i trening uz pomoć njih


 • Molimo uloguj se da bi odgovorio
127 odgovora na ovu temu

#1 skylab

skylab
 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 602 posts

Postavljeno 29 November 2017 - 04:28 PM

   Ovu temu otvaram u želji da predstavim uređaj koji omogućava precizno merenje snage koju biciklista generiše tokom vožnje. U prvom delu teme biće opisan sam uređaj, princip na kome radi, najvažnije vrste, marke i modeli koji trenutno postoje na tržištu, kao i kratka istorija ovih uređaja.

 

Svi smo se mi nekad zapitali kako profi biciklisti u drumskom biciklizmu mogu da idu i preko 40 km/h? Kako satima mogu da održavaju tu brzinu?

 

Najčešći odgovor na ova pitanja koji možemo čuti je: „pa oni idu tako brzo zato što su jaki.“

 

E sad postavlja se pitanje koliko mi to zapravo moramo biti jaki da bi makar približno brzo išli kao oni? Da bi dali odgovor na ovo pitanje moramo se prvo malo podsetiti fizike za osnovnu školu i definicije snage.

 

Snaga se definiše kao mera za „izvršeni rad u jedinici vremena“.

(formula:P=W/t, P-snaga u watima, W-rad u dzulima, t-vreme u sekundama)

 

Zvanična fizička jedinica za merenje snage je Vat, oznaka: W (watt), nazvana po škotskom inženjeru i pronalazaču Dzejmsu Vatu (eng. James Watt) https://sh.wikipedia...wiki/James_Watt

 

Definicija za vat je: 1W = 1J / 1s. (vat=dzul / sekundi)

Pored jedinice vat često se koristi i jedinica „konjska snaga“, KS. 1 KS = 735,498W

 

Za različite sisteme postoje različiti pojmovi i formule za snagu, pa tako na primer imamo pojmove: električna snaga, toplotna snaga, mehanička snaga itd..

Da ne dužim mnogo, ono što je za nas bicikliste bitno to je tkz, mehanička rotaciona snaga koji mi proizvodimo dok vrtimo pedale. Ova snaga se definiše kao proizvod obrtnog momenta sile i ugaone brzine P=r * w (P-snaga, r-moment sile, w-ugaona brzina)

 

Prosto rečeno mi dok vrtimo pedale delujemo na njih nekom silom i vrtimo ih određenom kadencom. Tako na primer snagu od 200W možemo postići ako pravimo obrtni momenat sile od 2nm (njutn-metra) i kadencu od 100 o/min i to će biti isto kao da pravimo obrtni momenat od 4nm uz kadencu od 50 o/min. Naravno fizički je isto ali fiziološki baš i nije, jer će ova druga računica brže da nas umori.

 

Treba napomenuti da se u sportskoj medicini koriste i neke druge terminologije i definicije snage poput: eksplozivna snaga, startna snaga, reaktivna snaga, akceleracijska snaga, optimalna snaga, apsolutna snaga, relativna snaga, funkcionalna snaga.

Za nas u biciklizmu su ova poslednja tri pojma bitna, ali o njima će biti kasnije reči u mom sledećem postu koji će biti posvećen treningu uz pomoć power metra.

 

Da se vratimo na naš power metar. Većina power metara koristi senzore tkz. merače napona (eng. strain gauge) koji se blago uvijaju kad sila deluje na njih. Ovo uvijanje proizvodi promenu električnog otpora senzora. Merenjem ovih vrednosti, a uz pomoć složene elektronike, kalkuliše se momenat sile koji u proizvodu sa ugaonom brzinom daje snagu. Opet pomoću složene elektronike ova merenja se procesiraju i putem neke od bežičnih tehnologija komunikacije (bluetooth, ant+) šalju na uređaj koji ih prihvata, obrađuje i snima te podatke. U našem slučaju ovaj uređaj je najčešće Garmin ili Polar ciklo kompjuter.

 

Power metri se razlikuju po tipu, odnosno mestu na kom mere snagu. Tako da postoje sistemi koji mere snagu na:

 • nabli zadnjeg točka
 • osovini pogona
 • lančanicima srednjeg pogona
 • kurblama
 • pedalama

Svaki od ovih sistema ima svoje prednosti i mane koje će biti opisane.

 

Sistem merenja u nabli zadnjeg točka

 

Mozda jedan od najpoznatijih sistema za ovo je PowerTap G3 (https://www.powertap...powertap-g3-hub ). On ujedno predstavlja jedan od najprostijih sistema za merenje snage. Mnogi inženjeri se slažu da je to jedno od najboljih mesta za precizno merenje snage. Praktično meri se krajnja snaga koju biciklista generiše na osovini zadnjeg točka. Ovo naravno znači da će izmerena snaga biti dosta manja u odnosu na naši pravu snagu, ako ne održavamo lanac čistim i podmazanim.

Najveća mana ovog sistema je što smo praktično vezani za taj jedan zadnji točak. U slučaju njegovog oštećenja potrebno je PowerTap uplesti u drugi točak što ipak traži vreme. Takođe još jedna od mana je ne mogućnost merenja snage svake noge pojedinačno.

Iz ličnog iskustva PowerTap se pokazao kao veoma pouzdan, konzistentan i tačan, čak i prilikom velikih promena temparature. Uz to može jeftino da se nabavi polovan.

 

Sistem merenja u osovini pogona

 

Slično kao i prethodni i ovaj sistem je tačan i ne zahteva nikakvo posebno održavanje. Ipak sama instalacija je komplikovanija s obzirom koliko različitih standarda za patrone danas ima.

Dodatna prednost ovog sistema je što omogućava potpuno nezavisno merenje snage svake noge posebno. Tipičan predstavnik ovog sistema je RotorInPower (http://inpower.rotorbike.com/ ). Postoji u dve verzije, jeftinija meri snagu samo na levoj nozi a skuplja na obe noge. Mana je enormno visoka cena.

Ličnog iskustva sa ovim sistemom nemam, ali moj najbolji drugar sa kojim često vozim ima na dva bicikla baš taj RotorINPower koji meri snagu na levoj nozi. Oba su crkla u garantnom roku i zamenjena su. Nakon toga jedan je još jednom crkao i opet je zamenjen isto u garantnom roku.

 

Sistem merenja na lančanicima srednjeg pogona

 

Ovo je jedan od češće zastupljenih sistema. Prednosti su visoka tačnost i konzistentnost. Najpoznatiji predstavnik ovog sistema je nemački SRM (http://www.srm.de/product/powermeters/ ), koji ujedno godinama važi i za najtačniji sistem koji postoji na tržištu. Mana SRM-a, je enormna cena i ne mogućnost zamene baterije u sopstvenoj režiji. Baterija traje otprilike od 7 do 8 godina i nakon toka uređaj mora da se šalje fabriku na zamenu baterije i rekalibraciju. Pored SRM-a postoji i drugi proizvođači poput Power2Max (https://www.power2max.de/europe/en/ ) i Quark-a (https://www.quarq.com/ ). Ja lično trenutno koristim Power2Max na FSA kurblama, a imam i Quark na Sram Red kurblama. Sa oba sistema sam zadovoljan. Nijedan problem nikad nisam imao. Na oba power metra se lako manja baterija. Još jedna od prednosti Power2Max i Quark-a je što mogu relativno jeftino da se nabave polovni.

Od mana bi naveo pre svega ne mogućnost potpuno nezavisnog merenja snage svake noge. Mada u specifikacijama piše da meri posebno snagu svake noge, u praksi to nije baš tako. Naime, na primer pokret povlačenja desne noge na gore on pripisuje levoj nozi i obrnuto. Praktično samo pritisak prema dole pripisuje nozi koja taj pritisak zaista i vrši. Na garmin kompjuteru postoji opcija prikazivanja balansa leva-desna noga i to se vrlo dobro vidi.

Ali sve u svemu najbolji odnos uloženo / dobijemo po mom mišljenju. Treba isto naglasiti da je najnovija generacija Power2Max-a, model NG, praktično isto tačna kao i SRM, ali po osetno manjoj ceni.

 

Sistem merenja u kurblama

 

Dva najpoznatija proizvođača ovog sistema su Stages (https://stagescycling.com/us/products/ ) i 4iiii precision meter (https://4iiii-innova...ns/power-meters ). Mogućnost merenja na obe noge ili samo u levoj što je dosta jeftinija opcija. Postoji veliki izbor praktično za sve najpoznatije marke i modele kurbli. Jedna od prednosti ovih sistema je što su dosta lagani i njihovom ugradnjom se masa bicikla povećava minimalno. Nemam ličnih iskustva sa ovim sistemima. Ono što sam primetio da mogu dosta jeftino da se nabave polovni u verziji merenja samo na jednoj nozi.

 

Sistem merenja u pedalama

 

Ovaj sistem je dosta raširen i najpoznatije pedale za merenje snage pravi Garmin, model Vector. Postoji opcija sa merenjem na obe noge ili samo na levoj. Pored Garmina, postoji još firmi koje prave slične sisteme kao na primer bePRO (https://cycling.favero.com/) i PowerTap, model P1 (https://www.powertap...ertap-p1-pedals )

Prednost pedala je lako prebacivanje na drugi bicikl. Od mana naveo bi slabiju tačnost u odnosu na gore pomenute sisteme i mogućnost oštećenja prilikom pada. Neke pedale, poput Garmin Vector-a, zahtevaju zatezanje moment ključem na silu od tačno 40nm da bi davale tačne podatke. Pošto imam i Garmin Vector pedale, iz ličnog iskustva znam da mora da se radi česta kalibracija, posebno prilikom promena temparature, da bi davale tačnu snagu. Kalibracija na Garmin pedalama se radi tako što obe noge moraju biti iskopčane i tek onda može da se uradi kalibracija preko Garmin ciklo kompjutera. U suštini prilično frustrirajući posao, posebno ako treba da se radi u toku neke žustre grupne vožnje. Power2max na primer radi auto kalibraciju svaki put kad se zaustavi okretanje.

 

I na kraju kratka istorija primene power metara.

 

Primena u biciklizmu počinje kasnih 80-tih godina prošlog veka (http://www.srm.de/company/history/) kad je Greg LeMond prvi koristio prototip power metra nemačke firme SRM. Power metar je komercijalno postao dostupan od 1989 godine.

 

Pojavom power metra prvi put u istoriji biciklizma je omogućeno potpuno objektivno merenje performansi biciklista. Naime treneri su po prvi put bili u mogućnosti da prate potpuno tačne performanse svojih takmičara kroz ceo trenažni proces, kao i u toku same trke. Čitava jedna oblast metodologije treninga u sportskom biciklizmu se kasnije razvila iz toga.

 

O primeni power metra u toku treninga ću pisati u mom sledećem postu.


 • 21

#2 Vanja_V

Vanja_V
 • Members
 • PipPipPipPip
 • 313 posts

Postavljeno 29 November 2017 - 06:23 PM

Svaka cast, lepo objasnjeno

Sent from my K013 using Tapatalk
 • 0

#3 IONE

IONE
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 979 posts
 • LocationBeograd

Postavljeno 29 November 2017 - 06:39 PM

Skylab, svaka cast i hvala na vremenu i trudu da obradis temu meraca snage.

 


 • 0
<p>Biciklisticki Youtube Kanal Kopirajte link(copy/paste)
https://youtube.com/@ionebike

#4 marvas

marvas
 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 464 posts
 • LocationBeograd/Surcin

Postavljeno 29 November 2017 - 07:15 PM

A kako powermetar "obradjuje" tezinu bicikliste? Ne znam, gresim li sto mislim da ja s 96kg lakse pravim vate od nekog s 70kg, tj da li ja zbog svoje mase imam jaci pritisak? Postoji li jedinica wat po kg?

Послато са E6633 уз помоћ Тапатока
 • 0

#5 pavaobg

pavaobg
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1706 posts

Postavljeno 29 November 2017 - 09:44 PM

Skylab, prvo hvala na detaljnom tekstu!!!

 

Powermetri polako dolaze i kod nas i lepo da je ova tema pokrenuta.

 

 

A kako powermetar "obradjuje" tezinu bicikliste? Ne znam, gresim li sto mislim da ja s 96kg lakse pravim vate od nekog s 70kg, tj da li ja zbog svoje mase imam jaci pritisak? Postoji li jedinica wat po kg?

Čitajući po netu o powermetrima primetio sam da se često vodi rasprava o tačnosti pojedinih uređaja i/ili korisnosti uređaja koji mere samo jednu nogu i uvek se svodi na isto. Jedna grupa očekuje apsolutno tačne podatke za realno velike pare koje se daju na uređaje, a druga, čije shvatanje je meni logičnije, smatra da je bitnija konzistentnost dobijenih informacija, a ne apsolutna tačnost. U prevodu, ako uređaj greši bitno je da greši uvek isto tako da promene vrednosti pokazuju realan napredak.

 

Najviše polemike se vodi o uređajima na kurblama koji mere samo jednu nogu. Skylab ih je lepo opisao pa da ne dužim, samo bih dodao i da su najjeftiniji.

Suština svih diskusija je da razlika između dve noge uvek postoji, ali da je za trening rekreativca nebitna, osim u slučaju ozbiljnih povreda kada razlika između nogu postane značajna.


 • 2

#6 skylab

skylab
 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 602 posts

Postavljeno 29 November 2017 - 09:51 PM

Power metar ne određuje težinu bicikliste, niti mu je to relavantan podatak za kalkulaciju snage. Power metar samo meri snagu koju biciklista isporučuje na način koji je opisan u tekstu. Biciklista od 60kg, ako je utreniran može da u nekom intervalu vremena, kontinuirano drži veću snagu nego biciklista od 100kg. Snaga kao što smo rekli se meri u vatima. Jedinica w/kg je mera za relativnu snagu. Na primer biciklista od 60 kg ima 300w ftp dok biciklista od 100 kg ima isto 300w ftp. Njihova apsolutna snaga je ista i iznosi 300w. Naime toliko mogu da drže na 1 sat. To dalje znači da biciklista od 60 kg ima čak 5 w/kg dok biciklista od 100kg ima svega 3w/kg. Prevedeno na običan rečnik ovaj od 60kg će ga oduvati na bilo kom brdu dok će na ravnom ta razlika biti manja. Da bi biciklista od 100kg mogao da parira ovom od 60kg on svoju snagu mora da poveća na čak 500w, što je teško dostižno i za najbolje profi vozače.
Pripremam drugi post u kome će ovaj i drugi primeri biti detaljno obrađeni.
 • 11

#7 grbic

grbic
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 6663 posts
 • LocationZanzibar

Postavljeno 29 November 2017 - 10:18 PM

Odlicna tema. Bas je bila potrebna. 


 • 1

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#8 Wolf1984

Wolf1984
 • Members
 • PipPipPip
 • 120 posts

Postavljeno 30 November 2017 - 08:35 AM

Power metar ne određuje težinu bicikliste, niti mu je to relavantan podatak za kalkulaciju snage. Power metar samo meri snagu koju biciklista isporučuje na način koji je opisan u tekstu. Biciklista od 60kg, ako je utreniran može da u nekom intervalu vremena, kontinuirano drži veću snagu nego biciklista od 100kg. Snaga kao što smo rekli se meri u vatima. Jedinica w/kg je mera za relativnu snagu. Na primer biciklista od 60 kg ima 300w ftp dok biciklista od 100 kg ima isto 300w ftp. Njihova apsolutna snaga je ista i iznosi 300w. Naime toliko mogu da drže na 1 sat. To dalje znači da biciklista od 60 kg ima čak 5 w/kg dok biciklista od 100kg ima svega 3w/kg. Prevedeno na običan rečnik ovaj od 60kg će ga oduvati na bilo kom brdu dok će na ravnom ta razlika biti manja. Da bi biciklista od 100kg mogao da parira ovom od 60kg on svoju snagu mora da poveća na čak 500w, što je teško dostižno i za najbolje profi vozače.
Pripremam drugi post u kome će ovaj i drugi primeri biti detaljno obrađeni.

Ovo je stvarno dobro objašnjeno! Svaka čast!


 • 0

#9 bakara

bakara
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2433 posts
 • LocationnBGd

Postavljeno 30 November 2017 - 10:09 AM

A kako powermetar "obradjuje" tezinu bicikliste? Ne znam, gresim li sto mislim da ja s 96kg lakse pravim vate od nekog s 70kg, tj da li ja zbog svoje mase imam jaci pritisak? Postoji li jedinica wat po kg?

Послато са E6633 уз помоћ Тапатока

Nemaš, taman je Skylab to lepo objasnio.
U suštini teži vozači imaju lošiji odnos telesne mase i snage zato su teži vozači sporiji.
To je kao sportski auto lagan a sa jakim motorom...

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 • 0

#10 Gadjan

Gadjan
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4653 posts
 • LocationBeograd

Postavljeno 30 November 2017 - 10:48 AM

Nije to baš ni tako jednostavno, na neki način se i može reći da "lakše pravi wate od lakog bicikliste" ukoliko pod teži  pretpostavimo da je viši krupniji sa snažnijim nogama a ne samo deblji. Recimo na čučnju sa opterećenjem čisto sumnjam da bi biciklista od 70kg mogao da parira njemu od 96kg. E sad na biciklu se koristi samo delić ukupne snage ali dugo vremena, znači bela mišićna vlakna su nebitna i nepoželjna, traži se dugotrajan i mukotrpan rad :D i vanzemaljski kardiovaskularni sistem prilagođen tome. Od mene konkretno nikad neće i ne može biti pravi biciklista jer nisam genetski podoban, niti to želim.


 • 0

#11 srdjoni

srdjoni
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2431 posts
 • LocationNovi Sad

Postavljeno 30 November 2017 - 12:19 PM

Od mene konkretno nikad neće i ne može biti pravi biciklista jer nisam genetski podoban, niti to želim.

Al da si počeo na vreme... :)

 

Šalim se. Ali ove informacije jesu dragocene. Makar da se preko zime pripremim, bez ulaženja u visoku matematiku o odnosu potrošenih wata i stepenu maksimalne kadence, tako da ne odustanem na Čikeru posle dva dana... :)

 

Uzmeš, jednostavno, onaj deo informacije koji može da ti koristi.


 • 0
Homesick for a place you've never been...

#12 bakara

bakara
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 2433 posts
 • LocationnBGd

Postavljeno 30 November 2017 - 01:05 PM

Nije to baš ni tako jednostavno, na neki način se i može reći da "lakše pravi wate od lakog bicikliste" ukoliko pod teži pretpostavimo da je viši krupniji sa snažnijim nogama a ne samo deblji. Recimo na čučnju sa opterećenjem čisto sumnjam da bi biciklista od 70kg mogao da parira njemu od 96kg.

Da, samo što se u biciklizmu ne radi dizanje opterećenja već je opterećenje sama telesna masa, samim tim lakši čovek iste snage pravi efikasniji rad tj proizvodi više kotrljajuce energije to se najviše vidi na brdu.
Teži vozač mora da pravi više wati da bi napravio jednake rezultate.


Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
 • 0

#13 Belgarath

Belgarath
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1505 posts
 • LocationVrsac

Postavljeno 30 November 2017 - 03:19 PM

Jednostavna formula, covek proizvodi xy wati. Jedan ima 100kg drugi 80kg, broj proizvedenih vati podeljeno sa kg i dobije se wat po kg. Ko ima vise wats po kg njegov tata je jaci :)
 • 0

#14 Belgarath

Belgarath
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1505 posts
 • LocationVrsac

Postavljeno 30 November 2017 - 03:20 PM

Znaci ako covek od 80kg pravi 4wata po kg to je 320wati. Za isti ucinak covek od 100kg mora da pravi 400wati.
 • 0

#15 grbic

grbic
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 6663 posts
 • LocationZanzibar

Postavljeno 30 November 2017 - 03:27 PM

A da mi vas power ljude povezemo na neki generator da nam pravite struju :D


 • 1

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#16 Belgarath

Belgarath
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1505 posts
 • LocationVrsac

Postavljeno 30 November 2017 - 03:34 PM

Moze tost?
https://youtu.be/S4O5voOCqAQ
 • 2

#17 jelchica

jelchica
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1030 posts
 • LocationBeograd

Postavljeno 30 November 2017 - 06:24 PM

n2:Dizzy  Svaka čast. Mada, zamišljam da je ovaj popio Zorku Šabac.

 

P.S. Koliko koštaju powermetri i je l' ih ima kod nas? Ajd da ne guglam, kad ste već u ofisu :)


 • 0
Today is always here.
Tomorrow, never.

#18 Belgarath

Belgarath
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1505 posts
 • LocationVrsac

Postavljeno 30 November 2017 - 07:46 PM

Sto se srbije tice samo sam garmin pronalazio, to je jedna od jeftinijih varijanti. 77.000 koji meri snaku jedne noge, onaj koji meri na obe noge 125. Jedna od skupljih varijanti je srm. Tu spada sam merac, uredjaj preko koga vidis podatke i posebna kurbla u koju se u acuje ufedjaj.
 • 0

#19 Belgarath

Belgarath
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPip
 • 1505 posts
 • LocationVrsac

Postavljeno 30 November 2017 - 07:47 PM

https://www.powermet...p.de/en/srm-pc8
 • 0

#20 vidak

vidak
 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
 • 4571 posts
 • LocationNovi Beograd

Postavljeno 01 December 2017 - 01:55 AM

https://www.powermet...p.de/en/srm-pc8

Taman sam hteo da kupim par komada, kad ono, ne salju za Srbiju...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 • 0
0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika