Mnogo mi je drago što postoji ova tema. Zbog neupućenosti i nedostatka vremena sam dočekao hladnoću nespreman, a želim da se kad-tad bacim na zimsku vožnju. Nisam vozio na temperaturama ispod desetak stepeni, tako da kontam da će ovde biti spremnih saveta i uputstava. Makar da sledeću zimu dočekam u niskom startu.

Voznja bicikla zimi

Postavljeno 13 December 2024 - 09:41 PM
https://picasaweb.go...208760685671353
Postavljeno 14 December 2024 - 12:49 PM
Јуче чујем причу о вожњи бицикла у Шведској по дебелим минусима чак и до -17 степени. Вожња додуше није спортско-рекреативна већ свакодневна до посла и назад на некој укупној дистанци од преко 10 километара. Добро, релација није немогућа, али -17 не могу ни да замислим како изгледа на бициклу. Да ствар буде занимљивија, у питању су женске особе, а услови вожње буду и ноћни. Кажу да им буде чак лакше по том великом минусу, него на малом плусу јер је у минусу мања влажност ваздуха.
Postavljeno 14 December 2024 - 04:46 PM
Ja sam odlično opremljen za svirke i do -5°C (i život u kombiju zimi), ali bicikl ne vozim ispod nule. Retko kad i ispod 4-5°C.
*
Za sviranje je problem što vrhovi prstiju moraju da budu goli i tu nema nikakve pomoći. A žice na gitari metalne...
Postavljeno 14 December 2024 - 04:47 PM
Cudno je kako se na sve naviknes, samo je stvar discipline, kazem i ja danas pada kisa ludacki, ja na biciklu tucem 6km do prodavnice i nazad iako imam prodavnicu na 100m od mene.
Ne vidim trenutno nikakvu prepreku da isto radim i na -15 medjutim Skandinavija je nebo i zemlja razlika u odnosu na nas po pitanju bici staza i saobracajne kulture...
Postavljeno 15 December 2024 - 07:29 AM
Pre neki dan sam vozio na jedno 4,5 stepeni dva i po sata. Popeo se na brdo u šumi i onda gore-dole offroad i na kraju jedan duži spust po asfaltu. Tu sam dohvatio jedno 50,60 na sat i toliko sam se ohladio da mi posle ništa nije pomoglo da se ugrejem. Nakon spusta po ravnom sve brže motam da ugrejem torzo ali ae zato šake i prsti na nogama sve brže hlade.
Od sada pa na dalje brdo napadam tek kad bude minimum 7,8 stepeni....
"Jedina prava greška je ona iz koje ne naučimo ništa". H. Ford
Postavljeno 15 December 2024 - 02:32 PM
Da, po hladnoći samo ravničarske vožnje...
Postavljeno 05 January 2025 - 10:10 AM
Први пут сам возио на температури испод нуле (-1), нешто мање од 20 км, па да поделим утиске. Хладно је.
Шалу на страну, нисам сигуран шта се може научити из само једне такве вожње, ал ајде. Обућа - мора зимска јер су ми се стопала охладила одмах, ни камашне не помажу нешто посебно, мада и нису неке, руку на срце. Рукавице сам први пут користио неки наводно топ модел бтвин који сам узео пре неколико година, дебело постављене и са виндстопер материјалом, али прсти се охладили исто тако брзо, не знам како би изгледало на двоструко или троструко дужој вожњи при тој температури. Наочаре су маглиле нон стоп буквално. На глави сам имао једноделну маску фантомку и преко ње термо поткапу и то се добро показало. Горе три слоја која су такође добро одрадила посао (бар на тој километражи) уз напомену да ветар није био превише јак. Доле зимски виндстопер без улошка означен за температуре до -5 и веш са улошком чему бих дао неку оцену ,,врло добар'', али не и одличан, мислим да би препоне требало да буду боље заштићене од хлађења, а како, то не знам. Ту се хватало иње највише током вожње. Пут је био онако, мало клизав, не превише и било је магле са неком видљивошћу коју не могу баш да проценим најбоље, ал ајде 70 метара отприлике. То би било то. Не знам каква би то требало да буде опрема за дуже вожње и по још нижим температурама, али бих волео да чујем шта други користе и на који начин.
Иначе, разговарао сам са особом која и ппод таквим условима вози понекад и стотке, па сам закључио да сем опреме, вероватно постоји и нека индивидуална предиспонираност за боље подношење хладноће.
Postavljeno 05 January 2025 - 11:41 AM
Retko vozim po minusu i to su, makar poslednjih godina, vožnje do posla i nazad (znači do 20km u jednom smeru). Ranije sam to radio češće, a ono što sam naučio su sledeće stvari (važe samo za mene, ne generalizujem):
1. Kada krećem treba da mi bude hladnjikavo, na granici neprijatnosti. Kada vozim, treba da mi vazduh prolazi ispod jakne i suši me, jer ću se sigurno znojiti.
2. Ako vozim po ravnici, tempo mora da bude dovoljno jak da me zagreje sama aktivnost. Jedino pitanje mogu da budu prsti na rukama i nogama, mada njih relativno lako zagrejem češćim pomeranjem. Napomena: U principu, imam dobru cirkulaciju i prsti mi se lako i brzo zagreju.
Ako vozim po brdima, ono pod 1. postaje u toj meri važnije tj mora da postoji promaja ispod jakne, da se što manje znojim.
3. Cvikeri se magle bez greške ako nosim maramu preko nosa i usta ili kapu koja pokriva celu glavu osim lica. Ovo poslednje sam nosio samo jednom, na zimskoj turi pre 8 godina, i neću više nikada osim ako bude baš kritično. Stvar je u tome što se vazduh iz usta i nosa skuplja ispod marame ili kape i deo njega izbija ispod naočara, što automatski znači maglenje cvikera (osim ako su skijaški tj zatvoreni odozdo). Znači, ako moram da budem pokriven preko usta i nosa, to mora da bude čvrsta maska otvorena odozdo tako da vazduh ne probija prema gore tj pored nosa.
4. Nisam nosio kamašne zbog hladnoće, ali sam nosio dva para čarapa i vozio sam po brdima, koja su stopala morala da osete (jer ne nosim karbonski đon, nego nešto bitno savitljivije).
Rukavice sam menjao od pravih zimskih kineskih od 200 dindži za deonice na kojima ne menjam brzine, do običnih toplih biciklističkih na deonicama na kojima brzine menjam dovoljno često.
5. Ritam, ritam, ritam. Jako je važno otkriti nivo napora koji ti odgovara i njega se držati. Ne samo zbog hladnoće po telu već i zbog ledenog vazduha koji ulazi u pluća.
Postavljeno 06 January 2025 - 07:17 AM
najbolji video na temu "zimska odeca na biciklu" na koji sam naleteo ikada.
Postavljeno 13 March 2025 - 10:19 PM
0 članova čita ovu temu
0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika