Jump to content


Fotografije
* * * * * 1 glasovi

Jednodnevni izleti iz Beograda - ideje


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
57 odgovora na ovu temu

#41 bakara

bakara
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2432 posts
  • LocationnBGd

Postavljeno 19 August 2018 - 08:50 PM

Ja nešto ne pamtim te puteve lošim za vožnju drumasa čak šta više na stravi možeš videti da se redovno vozi tuda.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk
  • 0

#42 pdmiki

pdmiki
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 05 February 2019 - 12:24 PM

Pozdrav ljudi, nadam se da ne mašim temu :)

Može li mala pomoć oko organizovanje jede rute oko BG, nas par matoraca planiramo u proljece jednu vožanje oko Beograda, pa nas zanima jedna cijelodnevna ruta sa naravno voznjom i po gradu ;) .. ruta moze da bude i 100+ km, dolazimo preko Drine auto-putem, pa kontamo parkirati automobil u Surcinu ili Dobanovcima pa lagano na dva tocka cijeli dan, u pitanju su klasicni trail bicikli...hvala unaprijed... 


  • 0

#43 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 February 2019 - 06:23 PM

А имате ли вас пар матораца икакву идеју шта у ствари хоћете да обиђете и видите? :) Да ли сте били некад у Београду? Да ли вас занима тура око Београда, дакле мало ван града, више по предрађима, брдима, селима, чисто као вожња, кроз природу, или желите да видите Београд и његове занимљивости? Дакле, да ли више урбано или рурално? Да ли долазите у Београд другим послом, па успут само мало да се провозате или долазите највише зарад вожње? У зависности од ваших жеља, драстично ће да се разликују руте. Иначе, ако ћете да се држите више унутар самог града (дакле, без Авале, Космаја и сличних локација), тешко ћете потрошити цео дан. Тачније, ја немам баш идеју како би вам успело. :)

 

Сад размишљам... Мало Нови Београд, Земун (Гардош и Кеј, рецимо), Дорћол, центар (Скадарлија, Кнез, Калемегдан, можда где су неки музеји), па нпр обиђете Београд на води (а испод њега Србија), па Ада, онда нпр Кошутњак, евентуално до Авале и торња (на смену, неки чувају бицикле док се остали пењу на видиковац) и споменик Незнаном јунаку... Може да се убаци тура по београдским језерима (Паригуз је близу Авале, а можда се протегнете и до Трешње), па у повратку Топчидерски парк, Милошев конак, споменик кнезу Михаилу Обреновићу, можда налетите на неки роштиљ ако идете за Први мај, па онда правац Кућа цвећа (кад сте већ маторци), па Аутокоманда, Храм (Светог Саве), распевана фонтана ;), музеј Николи Тесли...

 

Овде је све прилично натрпано, а сигурно заборавих нешто важно, али то је поента - треба да имате неку идеју шта желите. Онда ћемо лакше смислити.


  • 1

#44 mirek200

mirek200
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 posts

Postavljeno 05 February 2019 - 08:21 PM

Bolje vec kada parkirate automobil u Surcinu, idite malo do Obedske bare i tamo malo rostiljajte i provozajte se camcem,(Ima sve na licu mesta sredili su,  vase je samo da ponesete namirnice) tamo cete se opustiti,(ima i staze po sumi) a ovo po gradu uf! Svaka cast, Vama skidam kapu. Ja zivim  30 km od BGd i nema sanse da idem u grad biciklom, samo autom. Kolega je zaboravio zoloski vrt mislim da je i on veoma lep.


  • 0

#45 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 05 February 2019 - 08:44 PM

У зоолошки врт не мере са бициклима, имају чак и посебан знак за то. А док за Авалски торањ има неког смисла ићи на смену, за зоолошки баш и нисам сигуран. Ја живим у Београду (срећом, на самом ободу) и дефинитивно ме мука хвата ако морам кроз град. Све гледам нешто около-наоколо. Мада, не само Београд него било који град, осим баш малих. Е сад, човек рече они би да виде и прођу, а у Обедској ако баш не идеш чамцем и не видиш много тога. И далеко је од свега, па док то виде стварно не остане пуно времена за друго.

 

У ствари, ја и не бих оставио ауто у Сурчину. ;) Можда је, чак, боље негде код Сава Центра, па ухвате мало и Саву, прођу около до краја Кеја, Гардош, па пресеку мало Нови Београд, Генексова кула (ако нису већ видели), бувљак :) и поред кола наставе ка Дорћолу, Калемегдану и центру. Па после опет близу кола на путу до Аде. Тако ако им нешто затреба из кола, дуго су релативно близу и није страшно.


  • 0

#46 pdmiki

pdmiki
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 07 February 2019 - 08:40 AM

Ljudi hvala na iscrpnim odgovorima, naravno bili smo u BG više puta (čitaj bar 8 ;) ), ali ideja je samo zbog vožnje biciklom doći, jedini povod.. To kako ste nabrojali najbolja opcija je u 2 dana- vikend, naći stan na dan/dva, pa prvi dan samo grad ovo sto je Cane nabrojao, a drugi dan Avala i Kosmaj, elem nismo bas toliki matorci za Kuću cveća, jedino sto nas veže za tu epohu je sto smo poslednja generacija pionira koja je polagala zakletvu ;), ali i to je bilo prije tačno 30 godina...

A i ova ruta sto je napisao Mirek Obetska bara  zvuči primamljivo posebno zbog rostilja ;),  taman nekih 100 km u dva pravca..

Pretpostavljam da je velika gužva u gradu, da nije sve povezano biciklističkim stazama,  ali zašto nekad i ne sići sa bica pa malo hodati.

Znam da puno tražim ali bio bih zahvalan ako bi neko imao možda ucrtane rute u google map, ili slicnoj aplikaciji.. u svakom slucaju čujemo se kada malo ugrije, a biće mi drago podijeliti iskustva kada završimo put.. pozdrav iz Prijedora, Republika Srpska..


  • 0

#47 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 February 2019 - 10:33 AM

А, ако сте већ били сналазите се сами. ;)

Ја сам гпс телефон купио тек крајем 2015, а све озбиљнијие руте по Србији (углавном око Београда) извезао сам пре тога, тако да трекове немам. Но, имам филмове (и то у реалном времену) из којих може да се види куда сам ишао. Можеш да потражиш на мом ЈуТјуб каналу. А и на Фејсбук страни (https://www.facebook.../bikearound2017) имам једну... белешку (Ноте) са листом свих вожњи из Србије (и засебне белешке за друге земље), са надам се индикативним насловом и сличицом за већину (предност ФБ Стране је у много већим тим сликама него на ЈТ).

 

До Обедске сам био ваљда двапут. Једном са доње, једном са горње стране. Нисам ишао на чамац. Са доње стране је занимљиво што мало ипак зађеш широком стазом у шуму (али скроз на самој ивици), а са горње постоји висока платформа са лепим погледом и тај чамац/бродић на ком нисам био (не знам ни да ли може са бициклима). Доња страна (илити јужна). У то време, имао сам само филмове у реалном времену. Овај сам премотао до пред сам улазак у шуму код Купинова. Можеш да премоташ назад да видиш почетак (мада, почетак је у претходном филму ;)). Горња страна (илити северна) је овде. (ово је кратак преглед, са линком на филм). Обе вожње су биле у друштву, па ће још боље да вам дочара сценарио.

 

Мени је највећи проеблем са Обедском то што не видиш суштински ништа и што мене сва та равница убија у појам. Боље да се злопатим на неким успонима него то све равно. Притом су то већ типични војвођански путеви - равни и прави к''о стреле и онда још ако ухватиш сезону кукуруза не видиш баш ништа преко, а ветар те шиба стално у лице/груди. Одлична ствар, с друге стране, јесте вожња насипима, али она уме да буде веома труцкава и дуготрајна (види филм #81, повратак).  И Тарзан плажа је јако занимљива и окружена фантастичним растишњем у фантастичном амбијенту. Е сад, да ли бих баш цео дан (и то од само два) потрошио да бих видео једну плажу, мало дрвећа и реку, уз ту убитачну равницу (а и путеви могу негде да буду убитачни)... Лично, не бих. А роштиља око првомајског викенда има где год хоћеш. Чак ми некако Обедска није за то.

 

Дакле, ја бих лично много пре изабрао јужне пределе, брдовите. Са више динамике (горе-доле, лево-десно), више села (по мени и много лепших) и предивним погледом. Ко жели да дода и мало историје, може да иде ка Авали преко Вождовца и оних... Лугова, па да обиђе родну кућу војводе Степе (њу сам промашио) и његов споменик, а онда сврати и до спомен-парка Јајинци. После тога је само добар спуст и један добар успон до "подножја" Авале, одакле сада закрпљен пут лагано води до врхана доле је вероватно и даље разровано). Постоји и пешачка стаза која је сада уређена целом дужином, али је веома стрма и уска, изузетно незгодна за бајк (нема ни места да се мимоиђењ са људима). Једино што успут постоји чесма/извор, али на врху Авале је много боља. Иначе, онај обилазак Јајинаца је био део моје Велике Источне Туре која је у филмовима започела мало после Авале, на скретању за Врчин, Заклопачу и Гроцку. Па ето, могла би и то да буде занимљива тура.

 

Ако вам Источна тура не одговара (има својих мана и предности, наравно, а највећа мана је углавном превише саобраћаја и лудаци за воланом), онда после Авале може да се продужи прво до језерцета Трешња. Још један стари филм, нема кратког прегледа, али је можда занимљиво што почиње баш од подножја Авале, па видиш цео пут. Иначе скрећем за језерце на 37:30. Трешња је видела и боље дане, али је успут на путу за Раљу, Сопот и Космај. Ово је опет стари филм, без кратког прегледа, али се наставља тачно од скретања за Трешњу из претходног филма, па се лако прати и види све. То је филм #73, а цела вожња до Космаја наставља се и у филмовима #74, #75 и #76. По мени, фантастична тура (још ако је уклопите са делом Источне туре и Јајинцима, иха!). Од Авале је пут горедолирање, али са пуно шуме и повремено лепим погледом на околину. Од Трешње је кратак успончић, па велики спуст у Раљу. Ја сам ту увек прелазио у брда, на споредни, али директан пут за Сопот који ми се одувек некако свиђао. Има и сад већ лепо уређен паркић у центру, пијачицу, продавнице, може да се грицне нешто, а ту је и неколико чесама. Даље сам, опет, настављао директним, тежим путем за Космај. Напоран успон, а после следи још гори - врло благ, али дугачак. Пре успона на сам Космај, наравно. Но, може се.  Нажалост, на планини нема много шта да се види. Лепушкаст манастир, али успон као да је на Авалу, тек понека клупа. На врху, нигде неког погледа на околину. Ја сам ишао скроз до неких антена горе и онда кроз растиње (кад се попнеш и на сто ;)) видиш мало равницу доле, али неако је... безвезе. Онда одеш до споменика (опет узбрдо) који се распадао приликом моје посете. Но, у повратку се опет иде и равницом и брдима, прелепа природа и поглед, пролази се кроз неколико села, а ја сам код Барајева одлучио да обиђем и локално језеро. Па назад Ибарском магистралом. Која уме да буде застрашујућа, али мени је лично далеко безбеднија од Обреновачког пута.

 

Кад поменух Обреновачки, ко воли може и са те стране. Пре Обреновца скретање на Мислођин, па рецимо кроз Дражевац и Вранић (да се не иде баш много доле, на Степојевац). Тамо пресечеш на Баћевац, па или опет Барајево или с доње стране, на Лисовић и Бабе до Сопота. Нисам ишао баш тим путем, али јесам се мувао око Парцана (мало северније) и онда на спуст од Баба ка Сопоту и тај цео крај ми је предиван. Или после Баћевца на југ, на Слатину и Дучину (па Рогачу), што би било буквално супротно од моје вожње до Космаја из филмова. Значи, следио би успон са западне стране, из Рогаче (мислим да би било мучно), па спуст северно, поред манастира, ка Сопоту и онда Раља, Трешња, Авала, итд.

 

Тешко ми је да оценим колико би времена било потребно за коју тачно руту, тим пре што не знам ни када ћете тачно ићи, односно када се смркава у то време. Али, по мени би нека таква рута/комбинација дефинитивно била далеко занимљивија од само Обедске баре и равнице. А можете да обиђете и ону чувену кућу у Рипњу која се прославила на Србовању.

 

Итд. Реци ако имаш питања, мада ће и из филмова већ бити прилично јасно.

Наравно, филмови нису нови, ситуација на терену може да буде другачија по питању инфраструктуре и нараочито стања путева.


  • 3

#48 bjanko

bjanko
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 175 posts

Postavljeno 08 February 2019 - 11:17 AM

Canee svaka cast na detaljnim objasnjenjima kao turisticki vodic tek sad vidim sta sve ima da se obidje
  • 0

#49 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 08 February 2019 - 08:26 PM

Драго ми је ако моје искуство може некоме да помогне.

Проблем са сувише детаљним/опширним порукама је у томе што већину мрзи да читају (разумљиво, нема љутње), па су коментари других мало вероватни. И онда заинтересовани не знају на чему су. Све некако звучи супер, али... Бар кад има неких гласова/оцена на поруку знаш да више људи подржава причу. Овако је незгодно. Али ето, ја се понекад баш занесем у писању. :)


  • 0

#50 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 February 2019 - 05:13 PM

Meni si pomogao i hvala. I još ćeš da pomogneš jer ima još tvog materijala koji sam stavio na listu za gledanje
Evo dole jedne današnje fotke iz Boljevca, mnogo mi se svidelo, a i prijala mi je promena i vožnja po ravnici.
A možda nije loše reći i gde ne treba ići. Recimo, glavnim putem kroz Umku i Barič do Obrenovca, tamo voze potpuni <samocenzura>.
Bolje ići okolnim putevima kroz sela (i brda ) nego glavnim putem. Doduše, ako idete u grupi, možda su manje šanse da će vas rizično preticati.e300275895fa87176098fd933b9e8be4.jpg
  • 0

#51 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 09 February 2019 - 06:19 PM

Ето прилике да започнеш нову тему - које путеве треба избегавати и због чега. Успоставиш неки систем оцењивања (1-5, 1-10), предефинишеш разлоге (лош пут, опасан пут, опасан саобраћај), да ли се упозорење односи само на одређене дане, можда само за почетнике, само за одређени тип бицикла, итд. Па још све поставиш на мапу и одржаваш информације актуелним. :)


  • 2

#52 pdmiki

pdmiki
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 12 February 2019 - 07:59 AM

Svaka čast na opisu Cane, ali brate i na rutama koje si odvezao gledao samna YT.. ipak moja ekipa i ja smo daleko od tvoje lige ;) ... Zadržaćemo se mi ipak na uži i malo širi BG...Malo sam "razmatrao" rutu na google mapama, šta mislite o sledećem: Surčin - Novi BG, pa reko Mosta na Adi ( malo po Adi vozikanja) - pa onda preko Banovog brada na Dedinje, pa preko Vračara, Centar,  malo Kalemegdan, pa niz Dunav do Pančevačkog mosta i onda preko, pa onda uz Dunav gore do mosta Mihajla Pupina, pa preko Zemuna nazad u Surčin. :)  to je nekih 90-100 km, samo zanima me šta vi mislite, da li je možda negdje zabranjen saobraćaj za bicikle, npr. preko mostova i sl... gužva je velika, ali važno nam je da nema zabrana..nije problem malo i "sjahati" pa pješaka...


  • 0

#53 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 12 February 2019 - 03:48 PM

Хаха, моја "лига", ја сам овде међу највећим пензионерима, пређем по 1000-2000 км годишње. Не заборави да нисам све набројано возио у истом дану. :) Елем, мени вожња око Сурчина није пријала, утисак је био да се вози брзо (кола) и без много правила. Мост на Ади званично није дозвољен за бициклисте по коловозу, али постоји издвојен пешачко-бициклистички део, бар на "јужној" страни, ка Ади. Са Нбг је прилаз из правца Бувљака (крај филма #21), па видите да одатле некако долазите по обиласку Нбг. Онда с моста силазите право према Ади. Тамо постоје означене стазе, а на унутрашњем прстену званично бицикли нису дозвољени (вожња). Наравно, редовно виђам како људи тамо возе. :( Иначе, на Мосту можете и пре силаска на чукаричку страну да станете и сиђете степеницама (лифтови нису ушли у цену од пола милијарде евра), па онда возите (по мало лошијем бетону и асфалту) поред веслачких клубова, а мало касније можете да свратите и у Ада Сафари.

 

Е, што се тиче Бановог брда, ту би се требало предомислити. СВЕ је закрчено аутомобилима, ивица главне улице разрована, тротоарима се не може од противзаконито паркираних аутомобила и камиона, итд. С друге стране, ако имате снаге, можете да се попнете само до Улице кнеза Вишеслава (ако се добро сећам, први ујединио српска племена), па скроз горе, до главног дела Кошутњака. Ако немате снаге, можете од Аде Паштровићевом улицом поред хиподрома, па само закачите део приступних саобраћајница Моста на Ади и стигнете до Топчидерског парка, одакле се уз Теодора Драјзера стиже до Дедиња (бар део код болнице Др Драгиша Мишовић).

 

Проблем је што би била велика штета бити тако близу, а пропустити Кошутњак. Из ког се свеједно спуштате у Топчидерски парк. Или поред Пионирског града одмах доле, поред "Деветке" (мора ван пута, стрмом стазом, јер је улица једносмерна одоздо) или право, до ски стазе (филм #72), па онда доле. Истина, и ту је један кратак део једносмеран (од гробља), али ретко наиђе неки ауто одоздо. А постоји и трећи пут и још стаза, па се може. Елем, ако вам је Кнеза Вишеслава сувише стрма (од Шумарског факултета), а и тротоари су уски, можете да идете са Аде, код неке продавнице гума или сервиса (раскрсница са Радничком) одмах горе, све до Карпошеве. Њом терате десно све до Љешке која је барем довољно широка, а има и мање саобраћаја од Пожешке (главна улица на Брду). И онда циљате Благоја Паровића која јесте да има доста аутобуса, али мени није никад била неки посебан проблем по питању саобраћаја. Повремено чак може да се зађе и на тротоар, кад господа са паркираним колима дозволе. Тако пролазите и поред најбољег и најлепшег базенског комплекса (отворени базени обично раде тек од јуна) и стижете до уласка у Кошутњак са јужне стране. А онда није далеко ни да свратите у Пионирски град.

 

Иначе, чесме постоје на Бувљаку, на Ади, на Бановом брду (на пијаци, близу Кнеза Вишеслава), па у Кошутњаку неколико, као и у Пионирском граду. Гледано са јужне стране, последња чесма је... Иванова? Код ресторана Голф. А можете да седнете и уживате у најлепшем погледу у Београду, на ски стази (која заиста јесте званична ски стаза). Па спуст у Топчидер. Где имате парк, Милошев конак, ресторан...

 

Једино што је успон уз Теодора Драјзера, по мени, катастрофа. Улица је релативно уска, увек је гужва, а тротоари... не баш. Наравно, постоји околни, згоднији пут (преко кружног тока). На раскрсници са Теодора Драјзера одете лево, узбрдо и кривудаво (може се уским тротоаром), горе све до кружног тока, па можда Ужичком стижете опет на врх Теодора Драјзера, само далеко мирније. Или се успењете уз Теодора Драјзера и пешице, ако је баш гужва, а нећете около. Има баш ништа да се види. ;) Одатле можете и мало десно, па лево, поред Пинк зграде, да видите више од Дедиња (Улица незнаног јунака), па се код Војне академије спустите (Генерала Павла Јуришића Штурма) на Булевар ослобођења и Аутокоманду. Друга опција је од Драгише Мишовића у Љутице Богдана (чак и ако одете до Дедиња и Бањице, можете да се вратите овамо) и онда поред Звездиног и Партизановог стадиона (који су занимљиви убило се) опет на Аутокоманду. А одатле, наравно, ка Храму (Светог Саве) и Славију. Тамо одрадите обавезних десет минута стајања за Вучићеву фонтану, па продужите на Врачар већ где сте замилили.

 

Можда сам мало замрсио, али срећом имате времена да размрсимо. :) Наравно, ако долазите за викенд, па убодете рецимо недељу, без неких протеста или утакмица, могу да вам се потрефе и полупразне улице.


  • 1

#54 pdmiki

pdmiki
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 13 February 2019 - 08:15 AM

Ovaj ću tvoj tekst isprintati i umjesto gsp-a koristiti ;).. E baš mi je drago što si spomenuo Košutnjak, Pionirski grad i Topčider, to treba obavezno obići (a mi bi preskočili) i još uvažavam sugestiju da dodjemo nedeljom kada je manja gužva (valjda neće biti derbi)...sve u svemu hvala na iscrpnom trudu za odgovor, a javiću se obavezno kada odvezemo "tour de Belgrade".. pozdrav za sve bicikliste i nadamo se brzom dolasku proljeća ;)


  • 0

#55 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1386 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 February 2019 - 09:29 AM

Imali ste sreće da naletite na Canetovu ponudu "Platiš nula dobiješ dva" - sve je napisao. :D

A sad malo ja...

Ako biste kretali sa zapada (Obedska bara ili gde već), onda definitivno vožnja duž leve obale Save i novobeogradskim kejom do čamaca kojima biste mogli da predjete na Adu. Jeste 100rsd u jednom smeru (ili 150, zaboravih), ali je lepo tako preći reku kada je lepo vreme.
Definitivno bih izbegao Banovo Brdo jer nije da je neka divota za vožnju, jedino ako imate neki specijalni razlog da tamo odete. Ako već mislite ka centru, ja bih uvek izabrao ono kuda sam išao desetinama puta - od ulaza na Adu Paštrovićevom ulicom pored hipodroma i restorana Careva Ćuprija pravo uzbrdo na Senjak. Jeste strmo i možda bi bilo malo guranja, ali čak i u tom slucaju maksimum 100-200 metara, a izbijate u lep kraj grada i na par stotina metara od Topčiderske Zvezde (kružni tok). Odatle Užičkom ulicom (tamo gde su živeli Tito, Sloba i ostali) do KBC Dragiša Mišović i onda širokom ulicom pored VMA do Banjice. Odatle bilo kroz šumu bilo biciklističkom stazom niz Bulevar Oslobodjenja do Autokomande, odakle opet lagana i kratka vožnja do Hrama, što znači da ste već u centru.
Lično ne bih išao preko pančevačkog mosta iz više razloga, nego bih pre išao Brankovim mostom preko Save pa uz Dunav do Zemuna i Gardoša.

 

Kuda god da krenete biće fino jer najvažnije je da je društvo dobro.

 

edit. Kada se popnete do KBC Dragiša Mišović, možete i pravo pored stadiona na Autokomandu, ali mislim da je vožnja do Banjice lagana i prijatna, a posebno vožnja niz Bulevar Oslobodjenja.


  • 1

#56 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 13 February 2019 - 10:29 AM

;)

Да, Баново брдо дефинитивно ништа занимљиво. Једино као начин да се стигне у Кошутњак који би заиста била штета заобићи, поготово ако се не прави тура до Космаја него ипак све ту близу. Али, и до Кошутњака има више путића. За Сењак и не мора Булевар војводе Путника (стварно и није нека узбрдица, а уз то је заиста парсто метара). Може около, Сање Живановић, па рецимо Темишварска, па у Андре Николића и на кружни ток. Кроз Незнаног јунака би требало проћи, мало да се разгледа, а и да се испроба бициклистичка трака (махом неупотребљива ;)). А бањичка шума је свакако занимљивија од Љутице Богдана. Беше и неки поточић, баш је било лепо. Ако до сада нису уништили градњом, јер нам је Бг власт одувек алергична на шуме. https://www.youtube....h?v=96sx-UoSD4Q Филм почиње са задње стране спортског центра на Бањици.

 

Сад ми паде на памет нешто опуштајуће и не много дугачко - од Аде да се иде Старим обреновачким до скретања за Железник. Онда кроз Железник, прилична лаганица, на Ибарску, па према Кошутњаку. Трајало би осетно дуже него са Аде на Кошутњак, али би било и опуштеније, а види се више.


  • 1

#57 pdmiki

pdmiki
  • Members
  • 5 posts

Postavljeno 14 February 2019 - 02:03 PM

Uvažavamo i Borisov prijedlog za se vratimo preko Brankovog mosta, pa uz Savu nazad, samo se bojim bice malo km, hehe perdjemo autom 350km da se vozamo bicikom po BG a ruta bude 50ak km;).. mada za razgledanje BG treba siguno destine dana.. a još jedano pitanje, kakvo je stanje preko Ostružničkog mosta pa dolje niz Obrenovački drum...


  • 0

#58 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 15 February 2019 - 02:23 PM

Баш ми је пало на памет да ће то да вам скрати руту, зато и поменух ону варијанту од Аде до Железника. Осим тога, ја нисам од Панчевца баш ишао лево, само Зрењанинским путем (до, односно ОД Зрењанина), па нисам хтео да коментаришем, али мислим да је југ свакако занимљивији ако је потребно продужити руту. Дакле, не мора само до Железника, може и скоро до Обреновца. Али. Пре свега, преко Остружничког званично не сме по коловозу, а по мени нипошто није ни здраво. Има пуно саобраћаја и то теретног, још су и радови на додатном мосту... Постоји и... Хм. Није баш пешачки део, више као мали простор између заштитне ограде коловоза и заштитне ограде самог моста. Има једно пола метра, а ограда моста је таман у висини кормана, да се лепше запиње. Док је са леве стране ограда коловоза на усправним гредицама-носачима које штрче. Ем да се лакше запне, ем да последице буду катастрофалне ако паднеш. Но, може се, уз доста пажње. Чак буде и занимљиво, јер подсећа на лет Лука Скајвокера на Звезди смрти, оно кроз... кланац. https://www.youtube....Wbbzpk&t=22m20s

 

Први проблем са овом идејом је... Ок, први проблем је тај кланац на мосту. :) Други проблем је што онда мораш да сиђеш баш као у филму, сачекаш да се рашчисти мотопут (не сме бициклима!), пређеш брзо на другу страну и одмах оно искључење десно да би дошао до Старог обреновачког. И онда лево ка Обреновцу. Трећи проблем је што је тај део колико-толико ок (мало саобраћаја, пут у... подношљивом стању) само до Умке, где се спаја са мотопутем и наставља као путељак. Возача има разних, пут негде оштећен. Треба бити опрезан, па је и јако стресно. Посебно бих рекао после Барича. Елем, то све имаш овде: https://www.youtube....GCQ4Ic&t=28m20s Иначе, то је први филм са вожње од Лабудовог брда (јужни улаз у Београд, на Ибарској) до Уба, преко Обреновца. Линк треба да почне баш пред Остружничким мостом. Потом наставља до Обреновца, а можеш да премоташ да видиш у супротном смеру и како би изгледала она рута кроз Железник до Ибарске (после је до Кошутњака лако).

 

Но, рута свакако може да буде јако лепа, мада је неки поглед тек на узвишењу после Умке, ка Баричу, где се мало види Сава (и са самог Остружничког моста, наравно, одличан поглед). Ипак, ако одлучите да продужите, свакако бих саветовао раније поменути Мислођин, Дражевац и Вранић за које је скретање баш пред сам Обреновац. Прво је добар успон за Мислођин, па предиван поглед одозго, онда спуст до Дражевца (пут углавном очајан). И онда дугачак углавном успон кроз Дражевац и Вранић до Ибарске, али је кроз Дражевац прилично пошумљено и предивно. Може и раније да се изађе на Иабрску, али нема разлога. А кроз Дражевац може и неким путићима, да се види још природе. Елем, скретање за Мислођин, Дражевац и Вранић имате све овде: https://www.youtube....h?v=vrQUZlFdozI (ово је кратак филм, да видите да ли би вас занимало, а имате линк у њему на цео филм, у реалном времену).

 

Онда се близу Мељака изађе на Ибарску. Њу већина не воли, али ту је мало незгодно само до скретања за Барајево и можда Сремчицу, после иде Рушањ и све низбрдо (а потом и широко). Осим тога (срећа да нисам опширан), постоји заиста велики избор рута којима можете да видите и уживате још, а (готово) избегнете најгора места. Рецимо, као што се види из претходног филма, можете пред крај Липовичке шуме да скренете лево и прођете кроз Сремчицу и Железник, обилазећи... У ствари, Ракина бара се и не види. :) https://www.youtube....h?v=-BQS7d0PdKc У Железнику на неколико места постоји чесма (ако поставе... славине до вашег доласка, не знам кад почиње сезона тога), а и пуно продавница, киоска и пијачица. Мени је добар део Железника јако леп. Угалвном, онда до Лабудовог брда и даље за Кошутњак. Бтв, на самом крају Сремчице, пред спуст у Железник, предиван поглед на околину, види се у филму.

 

Друга опција, можда и лепша, јесте да се продужи ипак још мало Ибарском, па тачно изнад Рушња скрене лево. Опет се на крају стиже до Железника (други део), али се пролази кроз Сремачку шуму. Предивно, мада уме да буде и труцкаво. Природа на све стране, готово нетакнута (не рачунајући депонију ;)). Мени једно од омиљених места... Па, више за шетњу, јер је мени од куће тај круг око 30 км, па ми није нешто за бицикл. Углавном, у Железник се улази код још једног лажног београдског језера (жабокречина ;)), али је куриозитет да се пролази испод железничког моста са оним луковима, предивно. И мени је свакако далеко лепша шума од саме Сремчице (где је пут делом разрован, а влада саобраћајно безвлашће, наравно, мада Сремчица има својих лепих страна). Сремачка шума и Железник су овде: https://www.youtube....h?v=xVuvA9e4HFs

 

А увек можете да свратите и до Авале, па и Гроцке. Не знам више да ли сам већ линковао. :) Пут је био очајан. https://www.youtube....h?v=pCFoOJy6TuY У сваком случају, лако је допунити километражу и обогатити руту предивним пределима, природом и погледом.

 

ВАЖНО: Имајте и даље у виду да је врло могући да су неки путеви асфалтирани, а неки пропали. И да неким викендом организују ауто-трке по Кошутњаку.


  • 1




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika