Jump to content


Fotografije

Zdravstveni problemi


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
4 odgovora na ovu temu

#1 gaga

gaga
  • Members
  • 1 posts

Postavljeno 31 August 2008 - 12:54 PM

Bojim se da nisam pogodio bas pravu stranicu ali se nadam da administrator moze to da promeni.
Moj problem je sledeci.Vec vise od 5 godina vozim bajs MTB.Ove godine sam prelazio i po 200 - 250 km nedeljno ,a preko leta mi je i prevozno sredstvo za posao.Kako sam vec prevalio 40-u , a bicikl mi je postao droga,voleo bi da mi neko pomogne .Vec nekoliko godina bolujem od hemeroida! Promenio sam ishranu,bavim se redovno sportom itd.neki kazu da bavljenje biciklizmom moze da bude problem,pa bi voleo da mi neko kaze da li je to tacno ili da me uputite na nekog ko moze da mi da prave informacije!
Hvala ,unapred!
  • 0

#2 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 31 August 2008 - 04:41 PM

Hemoroidi (šuljevi) su proširenja vena u području čmara i oni predstavljaju bolest vena analnog pleksusa (čmarnog spleta). Pogađaju najčešće osobe u uzrastu između 25 i 50 godina.

Među činiocima koji doprinose stvaranju ove bolesti na prvom mestu treba spomenuti promenu u samim zidovima vena (zbog prethodnih upala vena) ili urođenu slabost vena. Hemoroidi stoga imaju nasledni karakter, a često se javljaju uz druge bolesti vena, kao što su varikoziteti donjih udova i varikokela (proširenja vena testisa).Postoje okolnosti koje doprinose nastanku ove bolesti, a to su npr. hronična opstipacija (zatvor), sedeći način života, preterivanje u jelu i alkoholu, previše začinjena (ljuta) jela, ponavljane trudnoće, sportovi koji traumatizuju analnu regiju (biciklizam, motociklicizam, jahanje).

Sa kliničkog aspekta razlikuju se spoljni i unutrašnji hemoroidi. Spoljni se razvijaju na nivou hemoroidalnih vena smeštenih ispod analnog sfinkternog mišića koji omogućava zatvaranje čmara i oni su lako vidljivi. Unutrašnji hemoroidi proizilaze iz proširenja vena smeštenih iznad analnog sfinktera, oni se ne mogu videti, obzirom da su iznad sfinktera. I jedan i drugi tip hemoroida izgledaju poput mekih čvorića plavkaste boje, koji se prazne prilikom pritiskanja prstima. U najvećem broju klinički obrađenih slučajeva spoljašnji i unutrašnji hemoroidi postoje istovremeno. Ukoliko nisu prisutni istovremeno, češći su unutrašnji koji zbog kontinuiranog prolaska stolice, imaju sklonost izduživanju naniže, sve do izlaska kroz sfinkter.

avaricon Kako se prepoznaju hemoroidi
U najvećem broju slučajeva pacijenti se žale na neugodan osećaj težine i pečenja u predelu čmara, dok u drugim slučajevima postoji vrlo izražen svrab u tom području. Postoje slučajevi u kojima osoba zapaža da stolica izgleda kao da je premazana crvenom bojom, što označava da je prolazak stolice ili zbog mehaničkog ili zbog kvasećeg delovanja koje izaziva, uzrokovao prskanje pokojeg hemoroidalnog čvorića i krvavljenje.

Komplikacije
Krvavljenje je najčešća komplikacija hemoroida koja najčešće navodi pacijenta da ode na lekarski pregled. Postoje i druge, brojne komplikacije hemoroida.
Upala hemoroida je učestala komplikacija kada čvorići postaju napeti, nabrekli, crveni i veoma bolni. Često izazivaju lažnu potrebu za stolicom, a sama stolica (prilikom pražnjenja) pojačava bol. Upalni proces može prestati u toku sedam dana i javiti se ponovo nakon određenog vremenskog perioda, ali može i uznapredovati sve do nastanka apscesa punih gnoja i krvi i njihovog kasnijeg otvaranja u spoljnu sredinu sa stvaranjem analnih fistula i čireva.
Malokrvnost može nastati kao posledica čestih krvavljenja hemoroida, čak i kada su ona vrlo blaga. Vrlo često se uz hemoroide javljaju i analne regade (čmarna naprsnuća). Kod unutrašnjih hemoroida može doći do prolapsa (ispadanja) sluznice zbog sklonosti čvorića prema izduživanju naniže i izlasku izvan čmara. Strangulacija hemoroida nastaje usled grča analnog sfinktera koji se, iritiran lokalnim upalnim pojavama, snažno kontrahuje oko ispalih hemoroida usled čega oni postaju tvrdi, ljubičasti, izrazito bolni i povećani.


Lečenje



Medikamentni tretman:
Preporučuje se zdrava ishrana koja će omogućiti redovno pražnjenje creva kako bi se izbegao zastoj stolice. Potrebno je ograničiti unos alkohola, kafe i začinjenih jela i izbegavati predugo sedenje. Ukoliko dođe do zatvora, pražnjenje se može olakšati uzimanjem blagih, biljnih sredstava za čišćenje (Fortelax).
Veoma je važna redovna higijena analnog područja i korišćenje mlake vode i sapuna nakon svake stolice. Kod upaljenih hemoroida mogu pomoći masti i supozitorije (Anfitol) koji se mogu uzeti u apoteci bez recepta.

Hirurški tretman:
Kada uprkos medimkamenoj terapiji i pravilnim higijenskim merama dolazi do daljih pogoršanja i komplikacija, potrebno je pribeći hirurškom lečenju.

Kriohirurgija:
Hemoroidi se odstranjuju smrzavanjem pomoću rashladnog instrumenta gde se oni prvo nadimaju i zacrvene, a zatim oko šestog dana, pocrne, da bi se oko četrnaestog dana odvojili. Iako pacijenti često traže ovaj tip intervencije jer je bezbolan i ne zahteva ostanak u bolnici, njega je moguće primeniti samo kod određenih tipova hemoroida – ne prevelike, neupaljene i dobro vidljive. Posle ove intervencije česta je pojava brojnih retkih stolica koje mogu trajati čak i nekoliko dana.

Hemoroidektomija:
Ako medikamentno lečenje nije dalo povoljne rezultate, a smetnje (bolovi, pečenje, gubici krvi) su posebno intenzivne i teško podnošljive, pribegava se tradicionalnom hirurškom zahvatu odstranjenja hemoroida. Postoperativni tok je uopšteno vrlo bolan i neugodan, zahteva bolnički smeštaj i ostanak u bolnici nekoliko dana , ali je ovaj tip intervencije delotvoran u gotovo svim slučajevima.
Elem, kao što se vidi, biciklizam je jedan od činioca - uzročnika ove, da je nazovemo tako - bolesti. Shodno tome da si ti dosta vremena na biciklu - može se reći da bi kod tebe to moglo biti i jedan od glavnih uzročnika. Ono što bi eventualno pomoglo je DOBAR ( ali stvarno dobar i kvalitetan ) šorc i sedište koje je anatomski odrađeno tako da maksimalno ublaži efekat biciklizma. Dakle, probaj prvo da ove 2 stvari doteraš da budu maksimalno u tvoju korist, pa ćeš videti za dalje...
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#3 Ciklo

Ciklo
  • Administrators
  • 3830 posts
  • Location-= BGD =-
  • Bajk:Pinarello/Trek

Postavljeno 31 August 2008 - 05:07 PM

Ako dosta sedis, posao, kuci, biciklo, onda moze doci do upale.. Najbolje da odes do lekara da ti da lekove ili uputite te dalje kod specijaliste..
Mozda da poneku voznju zamenis laganim trcanjem, da vidis kako ce ti prijati, kazu trcanje je dobro....
  • 0

#4 durango

durango
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 464 posts
  • LocationDete sa Kriptona!!!!

Postavljeno 31 August 2008 - 06:03 PM

Pre par godina mi je jedan hirurg sa preko 30 godina iskustva ispricao da hemoroidi ne dolaze od voznje bicikla.Pre ces imati problema sa prostatom nego sa hemoroidima.Ni ja nisam u pocetku verovao,pa sam trazio misljenja i drugih strucnjaka.Svi su se u principu,slozili...
Treba naci uzrok.Mozda je bila u pitanju ishrana,mozda sama stolica na kojoj sedis na poslu...Ne verujem da je od bicikla....
  • 0
Passo di Gavia

#5 kul

kul
  • Members
  • PipPipPip
  • 86 posts
  • LocationBgd

Postavljeno 31 August 2008 - 07:24 PM

A da probas sa RECUMBENTOM...? Lek za sve tegobe :D
  • 0
......................................




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika