Jump to content

Fotografije

Pomoc

• Molimo uloguj se da bi odgovorio
10 odgovora na ovu temu

#1 peravsp

peravsp
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 04 July 2016 - 09:12 PM

Pozdrav svim forumasima.

Ovo mi je prvi post. Naime, imam problem. Pozajmio sam bajs od drugara. Kada sam krenuo da ga vozim nije hteo da menja brzine (ne znam iz kog razloga) pa sam vozio samo u jednoj. Nakon nizbrdice sa pokusao da promenim u vecu i u tom trenutku je lanac ispao i tocak se zaglavio. Lanac je tom prilikom pokidao 6-7 zica od bandasa. Interesuje me da li to moze da se popravi i koliko bi me kostalo. Pretpostavljam da se te zice sto su pokidane moraju zameniti novim. Svaki predlog je dobrodosao. Mozete i da me uputite u odredjeni servis. Unapred hvala.

Srdacno

• 0

#2 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 04 July 2016 - 09:26 PM

Moze da se popravi. Odakle si da te uputimo na neki servis?

• 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.

#3 peravsp

peravsp
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 04 July 2016 - 09:37 PM

Moze da se popravi. Odakle si da te uputimo na neki servis?

Beograd (Vidikovac)

• 0

#4 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 04 July 2016 - 09:42 PM

Sportofis, Radnicka 37

• 0

#5 peravsp

peravsp
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 05 July 2016 - 07:17 PM

Sportofis, Radnicka 37

Zahvaljujem

• 0

#6 mtbmtb

mtbmtb
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 04 August 2016 - 10:58 AM

Pozdrav svima!
da ne zapocinjem novu temu postavicu pitanje ovde:

pre par dana mi je pukla zbica,vozio 40-ak km bez ikakvih problema(samo mala osmica) do kuce,stavio novu..ako mi se opet isto slucajno desi a nisam u mogucnosti da stavim odmah novu(npr izvan naseljenog mesta-do vikendice a nemam zbice kod sebe) da ne bih rizikovao da vozim sa puknutom da li postoji neki nacin jednokratne zamene za tu jednu zbicu da li moze nesto da se nasteluje itd da bi voznja bila sigurnija?     I koliko se moze dugo voziti po vasem iskustvu bicikl sa jednom puknutom ili neispravnom zbicom(a vozi se bez smetnji,samo male osmice) po ravnom terenu,tezina nekih 80kg.
hvala. 

• 0

#7 mtbmtb

mtbmtb
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 04 August 2016 - 11:02 AM

zaboravih da napomenem---tockovi od 36 zbica...ova mi je pukla na prednjem tocku

• 0

#8 Allex

Allex
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1475 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 04 August 2016 - 11:25 AM

Ne bi trebalo da bude nikakav veci problem,nisu tockovi toliko osetljivi,posebno ti od 36 zbica ;) Naravno zavisi od stila voznje,ali trebalo bi svaki tocak ,posebno prednji koji nije pod tolikim opterecenjem kao zadnji ,da izdrzi... Sad mozes ti da nosis zbice sa sobom..postoji jedan trik,uzmes pampur jedan,izbusis šilom ili cime vec,naredjas tu par zbica i stavis u sticnu :) Ako ti se desi neka havarija daleko od kuce imas opciju da menjas na licu mesta...
  • 0

#9 BikeGremlin

BikeGremlin
  • Members
  • 8952 posts
  • LocationNovi Sad
  • Bajk:Scott Speedster

Postavljeno 04 August 2016 - 01:10 PM

Malo duže objašnjenje cele problematike:

Točak se drži na žbicama. Da bi sve bilo kako treba, potrebno je da felna i žbice budu ispravni i pravi. Potrebno je da žbice budu zategnute koliko treba - ni previše labave, ni pretegnute.

Retko kad se desi da žbica pukne iznenada, usled jednog snažnog udara. Puno češći slučaj je da žbica pukne usled zamora materijala. Najčešći scenario je da žbica ili malo istruli, ili da se jedna, čeće nekoliko žbica olabavi, pa onda susedne žbice nose puno više tereta, koji nije pravilno i ravnomerno raspoređen, već se usled labavog točka dešvaju i cimovi pri svakom okretu točka. Kada jedna žbica tada pukne usled zamora materijala, velika je verovatnoća da ima još dosta drugih koje su pred pucanjem. Onda čovek zameni jednu žbicu, centrira točak, ono pukne druga. I tako u krug.

Sa druge strane, ako je točak dobro upleten, centriran, sa dobrim žbicama koje su zategnute kako treba i to se kontroliše s vremena na vreme (rukom se zategnu žbice, po dve, pa se vidi ako ima neka labavija) i dotežu labave žbice. Onda točak može da traje decenijama i tad ako neka žbica i pukne od udarca, ima smisla zameniti samo puknutu. Takav točak, čak i ako se desi da jedna žbica pukne na putu, može da tera još 100 km bez većih problema (ako ima 36, ili još bolje 40 žbica), mada je svakako uputno zameniti puknutu žbicu prvom prilikom, da se ostale ne bi "mučile".

Svakako je dobar savet da se nosi rezervna žbica sa sobom na put. S tim što kod zadnjeg točka treba imati i alat za skidanje kasete, jer se žbice sa te strane teško menjaju dok je kaseta na točku.

• 0

#10 mtbmtb

mtbmtb
  • Members
  • 3 posts

Postavljeno 04 August 2016 - 07:48 PM

hvala vam puno na odgovoru!

• 0

#11 grbic

grbic
  • Members
  • 6665 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 04 August 2016 - 07:57 PM

T čeće nekoliko žbica olabavi, pa onda susedne žbice nose puno više tereta, koji nije pravilno i ravnomerno raspoređen, već se usled labavog točka dešvaju i cimovi pri svakom okretu točka. 

Bio skoro... 

13692746_658256160994136_554619720220360

• 1

1 članova čita ovu temu

0 članova, 1 gosta, 0 anonimnih korisnika