Jump to content


Fotografije

Covid-19 - Sport i trening nakon oporavka, posledice

covid-19corona oporavak posledice SARS-CoV-2

  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
27 odgovora na ovu temu

#21 Milan777

Milan777
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1113 posts

Postavljeno 01 January 2021 - 12:14 AM

Doktori sada mnogo više znaju o ovome nego na početku. Treba ići kod dr čim čovek oseti slabost,molim vas, za ovu bolest je bitan svaki sat ranije doći zbog moguće upale pluća i daljih komplikaja ako se zapusti.
  • 2

#22 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 830 posts

Postavljeno 01 January 2021 - 07:04 AM

Moja majka se u isto vrijeme razbolila kao i ja, posto je prosvjetni radnik njoj su radili pcr test (iz nekog razloga za medicinu, prosvjetu i policiju ima pcr a za nas drugog reda nema), bila pozitivna. 14 dana izolacije i antibiotika, poslije toga slikanje pluca, oba plucna krila "ima nesto", pulmolog propisuje doksiciklin i eno vec skoro mjesec pije i ne popravlja joj se stanje. Mislim ok je sve al ona kze da ima upalu pluca koja je ne prolazi jer je takav nalaz. Ona vjeruje u sistem i slusa sta joj se kaze, s njom ne vrijedi dalje pricati o tom. Medjutim svako ima identican nalaz i terapiju pa su ljudi otisli raditi ct privatno. Po privtnom ct-u pluca su im normalna a po drzavnom rendgenu zapaljenje oba krila, e sad ko kome vise vjeruje...

Poslano sa mog KING_KONG_3 koristeći Tapatalk
  • 0

#23 Serbian_SPIRIT

Serbian_SPIRIT
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1060 posts
  • LocationMeckenheim

Postavljeno 01 January 2021 - 07:24 AM

U medicini se skoro svi ograđuju to nije bitno.

Ono što ja zaključujem iz teksta je da se plaše komplikacija kao što je miokardotis(upala srčanog mišića), upale pluća i embolije (nastanka krvnog ugruška u samom krvnom sudu (skoro uvek su to vene) i njegovo dalje kretanje . Ono što nisam video je od labaratorije D-dimer (parametar koji pokazuje sklonost ka nastanku trombose). Razumem raditi troponin ali on se luči iz mišića srca po nastanku zaglušenja karotida i u suštini je pokazatelj srčane ishemije i/ili srčanog infarkta (mislim, malo je kasno).

Jedno pitanje Veljo, majka ti je dobila antibiotike (sem što oni moraju da se piju u tačno vreme, ne malo kasnije (bolje je preskočiti celo dozu od toga da bude uzeta 1 ili 2 sata kasnije)) da li je rađen biogram i antibiogram?

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
  • 0

And now something completely different
 

https://www.youtube....d8weJKBVCnAPfgx


#24 veljo1981

veljo1981
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 830 posts

Postavljeno 01 January 2021 - 10:40 AM

Nije radjeno nista sem slikanja pluca, i to doktora ne vidis nit cujes, on pogleda sliku i propise antibiotik, ne saslusa te kako se osjecas, meni to nije normalno

Ne znam da se uopste rade ti testovi kod nas, prije par godina sam ja za boreliozu primao mjesec dana 2x dnevno ceftriakson pa pio 2 mjeseca doksiciklin i jos nakon pauze 2 mjeseca azaran, to tako ovde ide. Kad bi i bili testovi ko bi to stigao vremenski i finansijski...

Licno ja se bojim samo embolija, imao sam ih nekoliko puta neke 3-4 godine zaredom, uvijek u pu pu pu ovo doba, vec 5-6 godina se ne javljaju. I bez ovog sranja po bolnicama su bile zajebane, sad bi moglo biti fatalno, brrrrr

Poslano sa mog KING_KONG_3 koristeći Tapatalk
  • 0

#25 flocus

flocus
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 709 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 April 2021 - 05:33 PM

Kod mene prvi simptomi 1. marta, par dana kasnije PCR potvrđuje kovid. Snimak pluća 8. marta kaže blaga upala pluća. Već 7 dana kasnije kažu da je znatno bolje, dobijam još jedan antibiotik "da me pokriju", iako nemam više simptoma. Kažu kontrola za 7 dana po potrebi. Odlazim i na tu kontrolu, potvrđuju da je sve OK i da sam završio. Trombociti malo povišeni, d-dimer blizu gornje granice ali ipak ne preko, sve ostalo odlično. 

 

Pitam za vežbanje, lekar opšte prakse kaže polako, dajte telu priliku da se odmori i oporavi. Pitam konkretno, da li je to nedelju, dve, mesec ili dva meseca? Odgovor je "slušajte svoje telo, krenite polako, ne preterujte..."

 

Nedelju dana nisam vozio uopšte, ali krajem marta prelepo vreme i provozam se ipak malo. Vozio sam relativno lagano, snaga u donjem delu Z2, tek ponekad na par sekundi pritisnem malko iznad (zbog uslova saobraćaja), isključivo po ravnom, ali puls brzo skače u zonu 3 i sporo se vraća. Generalno, za taj napor, puls je +10 u odnosu na ono što sam očekivao. Pri tome, granice zona snage sam spustio, računao sam mi je FTP pao oko 12% za četiri nedelje van sedla.

 

Sledećih par dana samo šetnje od 30-45 minuta i jedna "vožnja" na trenažeru od 30 minuta, sasvim lagano. Na toj jednoj vožnji je puls mnogo bolji, otprilike u skladu sa očekivanjima.

 

Dve nedelje nakon kraja terapije (tri nedelje po prestanku simptoma) uradim ponovo analize krvi, vidim da su i d-dimer i trombociti sasvim OK. Pošto je lekar rekao da slušam svoje telo, a telo se ne buni, odlučim da oprezno probam malo jaču vožnju. Odvezem nešto što je trebalo da oko bude 20 min Sweet spot (sa procenjenim sniženim FTP kao osnovom za računicu). Dobro se osećam, sve normalno, puls na donjoj granici očekivanog. Nakon par minuta lagane vožnje, ponovim još jednom i pred kraj tog drugog intervala vidim da će puls da ode previsoko i blago popuštam.

 

Posle toga još dve nedelje uglavnom vozim Z2 (i puls i snaga), i to uglavnom na trenažeru, tek ponešto napolju. Te dve-tri vožnje napolju sam išao malo jače na po par minuta, ali veći deo je Z2. Najjača je bila u nedelju, gde sam odvezao 20m taj sniženi FTP, ostatak vožnje bio Z2. To je 4 nedelje nakon prestanka terapije, pet nedelja nakon prestanka simptoma.

 

Danas odem da uradim sistematski, mesec dana nakon što sam završio poslednju terapiju. Još pre nego me pogledao, čim je čuo kovid, kardiolog je rekao: "tri meseca samo lagane fizičke aktivnosti". Prvo šetnje, pa vožnje. Ja kažem da već vozim lagano, da ne mogu mnogo da šetam (stara povreda), on kaže OK, ali samo po ravnom i polako. Pregledao me, EKG, ultrazvuk, ništa specijalno nema.

 

Pitao sam ga i za bezbedan puls za vožnju, opet ništa konkretno nije rekao. Pomenuo sam i konkretne brojke, kako/koliko sam trenirao pre kovida, jedino je rekao da je to previše i da smanjim, bez obzira na kovid (znači zauvek). Po njegovom, nikada ne bih trebao da treniram ni blizu LHTR, nezavisno od kovida.

 

S druge strane, čovek koji je doktor sportske medicine, skoro deset godina stariji od mene (ja 46, on 55), tuče vožnje na Zwiftu i ide na 95% MaxHR ili 110% LTHR. Da li on sebe namerno ubija ili nekako simulira puls?

 

I sad ja nemam pojma šta da radim. Idem da vozim lagano i dumam kako dalje. I pre kovida sam hteo da odem kod sportskog lekara, verovatno ću to da uradim ovih dana pa da čujem i drugu stranu i onda da lomim. Do tada biće još malo istraživanja  n2:read i gledaću da ne idem ni mnogo visoko ni mnogo dugo sa povišenim pulsom...

 

Kako vi koji ste to imali ranije, kada ste počeli ozbiljno da vozite u odnosu na prestanak simptoma?

 


  • 1

#26 Fiery

Fiery
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2272 posts

Postavljeno 20 April 2021 - 06:43 PM



Pitao sam ga i za bezbedan puls za vožnju, opet ništa konkretno nije rekao. Pomenuo sam i konkretne brojke, kako/koliko sam trenirao pre kovida, jedino je rekao da je to previše i da smanjim, bez obzira na kovid (znači zauvek). Po njegovom, nikada ne bih trebao da treniram ni blizu LHTR, nezavisno od kovida.

Meni deluje da mu je lakše da bude maksimalno konzervativan sa preporukama, nego da razmišlja da li je koga izložio riziku. Pošto bi se reklo da baš sportski pristupaš vožnji, valjda je dobro da se obratiš i sportskom lekaru za drugo mišljenje.
  • 0

#27 Lizard

Lizard
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 320 posts
  • LocationNis

Postavljeno 02 May 2021 - 02:11 PM

Pozdrav , 

17 novembra simptomi od dvadesetog zvanicno pozitivan.

Blaza klinicka slika bez komplikacija .

Prvih 14 dana samo krevet, , toalet i nekoliko koraka do prozora ispod kojeg su mi prijatelji donosili hranu i lekove.

Prvih trideset dana uglavnom u sobi Bez kontakata.

Kod mene je sve islo postepeno.Na bicikl sam seo posle dva meseca ali su to bile lagane voznjice po kraju.

Laksi sam prilicno,ispao iz forme u koju se vracam i predobro je.

Ciklopodi srecni vam praznici !!! n2:redbull


  • 0

#28 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4542 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 15 May 2023 - 11:24 PM

Evo nakon više od dve godine od preležanog kovida, rešio da ponovo počnem da treniram. Većina zna da sam u međuvremenu u par navrata pokušavao i neslavno se završilo tako što sam kolabirao, pao sa bajsa i završio u urgentnom.

Situacija je sledeća, sednem danas na trenažer, uplatim mesec dana trainerroad da probam kako će ići.
Uradim Ramp test i rezultati su poražavajući, izgubio sam nekih 70% FTP-a, znači trenutno sam na 30% nekadašnje kondicije.
Vraćam se i počinjem od nule, volju imam, nadam se samo da će me zdravlje držati da uspem u nameri, srce je dobro, pluća i kondicija prave dosta problema.

Cilj je da se nabaci kondicija da bar mogu koliko-toliko da pratim staro društvo na drumašu, makar poslednji u grupi u zavetrini.

Dobra stvar je što sam skinuo 20kg pa bi i povratak trebalo da bude brži, ali recimo da će mi trebati bar nekih 6 meseci da se malo povratim u formu.

Ako za 6 meseci ne budem mogao da ostvarim zacrtano, drumaš ili ide u oglase ili ostaje na trenažeru za povremeni trening.

Pogađate šta je sledeće u tom slučaju, naslediće ga elektro drumaš i stvar rešena!

Od biciklizma u svakom slučaju ne odustajem, samo ćemo videti u kom smeru će se stvari odvijati.





Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 6




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika