Jump to content


Fotografije
- - - - -

TURA BICIKLOM :ISTRA -SLOVENIJA


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
13 odgovora na ovu temu

#1 cdragan

cdragan
  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Locationfruska gora

Postavljeno 18 June 2022 - 09:26 AM

Zdravo drugari .Jun, mesec idealan za biciklisticke ture zbog duzine dana ,lepog vremena ,imamio je i mene na novu rutu :Istra i Slovenija.Posto iz Novog Sada nisam nasao kombi prevoz koji bi me prevezao do Pule kada ja hocu i mogu ,kontaktirao sam Djuku iz Beograda koji svaki dan vozi prema Puli  preko Zagreba,Rijeke ,Ucke i dole ka Puli,samo sto sam morao da dodjem do rumske naplatne rampe gde je nas 8 putnika koji su za cenu od 75 evra putovali na razlicite usputne distance.U Pulu sam stigao oko 7 sati ujutru i krenuo u moje putesestvije od Pule,Rovinja,Novigrada......Plovanije,Secovlja Portoroza..Kopra...do krajnjeg odredista u Sloveniji ,Trbovlja ,gde sam proveo malo vise vremena.Iz Trbovlja sam vozom koji direktno ide do Vinkovaca( neme kao pre veze do Srbije).Iz Vinkovaca sam preko Vukovara ,Iloka i Backe palanke krenuo kucu u Novi Sad ali cim sam presao granicu ,doziveo sam mali peh ....Cena vozne karte od Trbovlja do Vinkovaca je 38 evra plus 5 evra za bicikl koji je bio smesten u poseban deo za biciklove.Uglavnom ,lepa tura,kulturan narod,divna priroda i biciklisticke staze koje cemo mi nadam se jednog dana ,doseci.Za sada smo mnogo daleko iza njih...Cene su dosta velikekako u Istri tako i u Sloveniji ali vredi otici ....Pogledajte kratki film koji sam snimio i ko moze ...neka krene...Na carini me nisu pregledali ,niti pravili bilo kakve probleme,ljubazno i kulturno pozeleli sretan put i sve najbolje.Sta pozeleti vise...?

 

https://youtu.be/JPNIIFV-g 

 

 

 

 


  • 4

#2 cdragan

cdragan
  • Members
  • PipPipPip
  • 140 posts
  • Locationfruska gora

Postavljeno 18 June 2022 - 09:32 AM

Izgleda da You tube radi ovako  

 

 


  • 2

#3 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 18 June 2022 - 12:41 PM

Хахахахаха, наравно да сам рекао да возиш низ брдо!  n2:hahaha

Гледам и баш се мислим како морам да ти честитам на том успону од Копра на Чрни кал, кад одједном помену мене. :) Сваки пут када сам ту виђао бициклисте помислих како ми не би пало на памет. Успон је јако тежак и дугачак, повремено и доста стрм. Мада, ту је обично јако мало саобраћаја, па је некако мирније и безбедније (иако си видео да има лудака). Ја бих ипак радије кроз Трст, па на спектакуларну стазу Ђордано Котур до Козине (признајем да је много спектакуларнија у супротном смеру, низбрдо ;)).

 

Штета што ниси обишао Новиград и што је био затворен онај бициклистички аутопут између Изоле и Копра, најбоља ствар.

И што се ниси завлачио мало ближе обали, барем повремено. Мада, најгоре је што си снимао усправно. ;) И ја сам тешко препознавао локације.

 

 

 

 

Ја сам прошао бициклом (неке делове и више пута), а и колима и пешице, од Пуле до Умага и од Порторожа до Копра, Трста и Козине. Нека запажања:

- Пуно се губи везивањем за асфалт и главне путеве, па ко може да бира ја увек препоручујем МТБ (тачније, теренске гуме и амортизер), с тим да то диктира и расположиво време (моја вожња од Ровиња до Пуле је била више 50 км него 35)

- Држећи се главних путева, чак и оних најближих мору, а посебно северно од Ровиња, скоро да се ггуби било какав осећај мора, јер се оно види тек на неколико места (Лимски канал, Фунтана ако погледаш на време, Антенал, Дајла и онда можда још једном или двапут до Умага)

- Иначе, у Хрватској није као код нас трафика и фрижидери са пићем на сваки километар и најзабаченијег пута. А као што уз сваку чесму не иде и црква, тако ни уз цркву углавном не стоји чесма.

 

ПУЛА

- У Пули треба отићи до Веруделе и Камењака, а близу Арене почиње пешачка зона која иде око малог брда, а покрива пуно највећих знаменитости, уз тврђаву на врху и тунеле испод (кроз тунеле је раније могло бициклом, не знам сада); у тунелима је обично око 8 степени.

- Ка Ровињу препоручујем "обалски" пут, кроз Фажану и Перој. Повремено се види море, лепа су места, а мање је саобраћаја и вози се спорије. Па барем до Барбариге мада мислим да је сада асфалтирано до кампа Мон Перин. Са МТБ се лако може земљаним путевима скроз до Ровиња, много је лепше и пријатније, а успут можеш да се окупаш на сваком кораку и да уживаш у вожњи најлепшом стазом (пешачко-бициклистичка) уз само море.

 

РОВИЊ

- Најбициклистичкији град у ком сам ја био и град у ком се наизглед свако осећа као код куће. Треба га доживети. Фантастична обалска стаза кроз шуму јужно од града која повезује и све кампове.

- У Ровињу имаш... пут око старог града којим може да се вози бицикл, барем кад није гужва. Скроз до цркве. Ти си имао среће, али кад је гужва кроз оне уличице је немогуће и гурати бицикл.

- Успут, нема потребе на север ићи уз обалу, јер нема шта да се види. Осим ако је неко кренуо до Монсене или Валалте.

 

ЛИМСКИ КАНАЛ

- На јужној страни Лимског канала постоји одличан видиковац, али захтева или МТБ или пешачење (неки иду и колима). Приступа се кроз Ровињско село (~3,5 км) или од Валалте (~10 км).

- на почетку постоји и неки ресторан/кафић, близу је и пећина, могуће је купање, а и вожња бродићем (некад била 100 куна/15 евра)

- На северној страни је постојала велика... конструкција за уживање у погледу. На вр' пута, пред скретање за Врсар

 

ВРСАР

- Врсар заслужује обилазак, поготово стари град који са торњем представља вероватно највишу тачку целе западне Истре, а притом има и најразуђенију обалу (и најзанимљивију) До Врсара може да се стигне и предивном земљаном стазом кроз шуму.

 

ПОРЕЧ

- Већ од извора воде код Фунтане почињу асфалтиране стазе којима може да се стигне до центра Пореча вожњом уз саму обалу (и кроз кампове). Са те стране саобраћа и туристички возић (можда и најдужа линија у Истри) тако да сигурно може и било којим бициклом. И северно од Пореча углавном има стаза. МТБ може скроз до Антенала (онај пут на води, пред Новиград), друмски не баш.

 

НОВИГРАД

- Штета што ниси обишао Новиград, јако лепо и пријатно место, мене је баш изненадио. Превелика марина, али на северној страни опет предивне стазе и плаже, а у самом градићу гомила продавница, уређена пешачка зона и пуно плажица.

- Антенал је ушће реке Мирне која прави и долину изнад које се издижу Грожњан и Мотовун, два најпознатија и најпопуларнија брдска градића у Истри.

- Одатле стаза и има и нема, а видео си и сам асфалтирану бициклистичку стазу до Дајле.

- Касригадор је мени био јако лепо и занимљиво месташце и прилично... фенси.

 

УМАГ

- Мене није нешто одрушевио. Северни део, око тениских терена, био је фенси и очигледно популаран, јужно је деловало некако дивље, неуређено, а између је марина/лука која је нестварно велика за тако мало место.

 

СЛОВЕНИЈА

- На целу обалу је најбољи поглед са оближњих брда, а посебно на Изолу.

- У Словенији нема успутних киосака и трафика, продавнице је тешко наћи, а у њима хладне сокове скоро немогуће, барем у флашама преко 0,33.

- Не сећам се јавних чесама, осим једне у Порторожу. Можда сам заборавио.

- Порторож има симпатично, модерно уређено шеталиште и малтене булевар, са хотелима, ресторанима и кафићина у централном делу. Остатак не баш занимљив, али постоји бициклистичка стаза пркатично до Пирана.

- Пиран обавезно треба обићи, заиста предивно месташце, с тим да некако и нема плаже и баш и не дозива на купање. Из горњих делова се пружа предиван поглед.

- Порторож је фенси, Пиран туристички, Копар је лука и пословни центар, а Изола је некако за обичан свет. Да се опустиш и уживаш. Релативно дуга обала, мало разијена, мало запуштена, са и без садржаја, са пуно места за купање и много мање места за сунчање. :) Успут је и "прави" градић, па може и само да се прошета, има продавница, кафића и ресторана. Некако најпријатнија за боравак.

- Не могу да верујем да си био толики баксуз да бициклистички "аутопут" од Изоле до Копра буде затворен! То је најбоља ствар, поготово кад си већ исцрпљен.

- Копар је пре свега лука, али се види труд да привуче и туристе. Лепо је проћи кроз стари град, а за Београђане је довољно мали да свуда може да се стигне пешице. Ипак, има и најразвијенији систем бициклистичких стаза.

- Од Копра може да се иде узбрдо, на Чрни кал, па до Козине. Кад се мало изађе из Копра, ту скоро да нема саобраћаја, али је успон јако тежак.

- Ја бих препоручио да се иде путем са леве стране аутопута, кроз индустријску зону, где постоји бициклистичка стаза. На крају се иде десно, па преко аутопута и онда још мало узбрдо кроз Сподње Шкофије до улаза у Италију.

- Од Козине - зависи ко шта жели.

 

ИТАЛИЈА

- Спуст у Муђу (успут је велики тржни центар, са Декатлоном, ако затреба нешто за бицкл, а ту је и Соор супермаркет), па у Трст. Није пријатно, али ни страшно, што се тиче саобраћаја. У близини тржног центра Тори д Еуропа је почетак фантастичне бициклистичке стазе (Ђордано Котур) која се нешто касније претвара у пешачко-бициклистичку, лепу и широку. успон је довољно благ, поглед нестваран, а пролази се кроз старе тунеле и преко вијадуката (некадашња пруга). Води до Козине и то би био мој избор руте, уместо успона на Чрни кал, али је ово много дужа рута. И један део можда захтева МТБ. Трећа рута би била од Торија правац ка излазу из града. Буквално се иде само право. Прво широком улицом (Виа Камаро), али се на крају излази на Пут за Базовицу који је много ужи, а оптерећен. Ипак, и у Италији може да се вози бицикл без проблема. Много је теже горедолирање које следи, неких 7 км, до Козине.


  • 0

#4 vidak

vidak
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4541 posts
  • LocationNovi Beograd

Postavljeno 18 June 2022 - 01:17 PM

Nije Čeren kal ništa spec, vozio sam ga drumašem i bem li ga, meni nije bio problem.
Išli smo turu od Ljubljane do Kopra pa do Portoroža, spavanje u Portorožu i sutradan nazad iz Portoroža do Ljubljane.
Sve je bilo u organizaciji rekreativnog biciklističkog kluba firme Atlantic group.
Jbt samo iz njihove firme je bilo oko 70 ljudi na startu.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
  • 0

#5 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 18 June 2022 - 02:12 PM

Ako bude kako planiram, ja ću tokom leta prokrstariti Istru uzduž i popreko... :)
Prošle god, u povratku iz Italije, ostao sam tamo 6 dana i 2-3 puta vozio Umag-Poreč-onaj fjord, ali sad ću malo duže da ostanem, možda više od mesec dana.
  • 0

#6 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 30 July 2022 - 02:00 PM

Evo ga taj fjord :)

IMG-20220728-162139.jpg

***

IMG-20220728-175630.jpg
  • 0

#7 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 30 July 2022 - 02:46 PM

Лимски канал? :)

Мени је увек незгодан за вожњу. Доста стрм са обе стране. (лични утисак да је већи успон на северној страни) Уско, а буде пуно кампера и камп-кућица. Немаш где да се склањаш. Можда је лакше ако идеш брже. :) А није лоше бућнути се у каналу пре успона. Написах горе пар додатних коментара.

 

Да не ширим причу сада, питаћеш ако те нешто буде занимало. Иначе, Истра има гомилу стаза за вожњу ван асфалта и оне су увек занимљивије. Са путева се углавном не види море (барем на западној обали). Проучи стазе, јер има сигурно оних које су довољно утабане. Нпр, #171, од Врсара (код кампа Коверсада) до... скоро Лимског канала.

 

http://www.istria-bike.com/


  • 0

#8 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 30 July 2022 - 04:12 PM

Ja sam ovde pre svega radno, a kad uhvatim priliku, a to će biti 2-3 puta nedeljno, sednem na bajs i vozim. U početku, kao i prošle god, do narednog grada u koji planiram, da bih snimio situaciju što se tiče mesta za sviranje, kao i parkiranje (da kraće vučem stvari). :)

Kad upoznam sva mesta, voziću malo i po unutrašnjosti Istre, jer dosadno je stalno po istim putevima, a ako ostanem do kraja avgusta biće još najmanje deset vožnji.
  • 0

#9 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 19 August 2022 - 11:56 AM

↓ Dosadašnje krstarenje Istrom... ↓
Sutra do Trsta, pa onda slede uglavnom reprize, jer to bi bilo to, što se tiče ruta.
Možda samo još da se popnem na Učku, ako odlučim da uzmem jedan slobodan dan. :)



Ovo je bilo 7 vožnji (od 28. jula do 17. avgusta):
765 km i oko 11.000 m elevacije po RWGPS (realno oko 9000 m).

IMG-20220818-002819-390.jpg
  • 1

#10 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 August 2022 - 02:50 PM

Препоручио бих још Грачишће, Пломин, целу источну страну и Скитачу ако си љубитељ успона.

Брсеч - Мошћеничка драга је, по мени, најбољи обалски пут у Истри. Кратко траје, али је феноменално.

Рекао бих да си на друмашу, али баци поглед на Камењак, можда би ти била ок подлога, барем на главним "путевима". Од Пуле се стиже релативно једноставно.

Јужно од Ровиња би требало да је подлога довољно добра да стигнеш можда и до Барбариге.

 

 

 

Кога занима, за Учку постоје три основна пута:

1) Западна страна, из Истре. Најстрмија (посебно од наплатне рампе за тунел), најлуђа и најопаснија. Постоји чесма за воду код скретања за Велу Учку што је већ малтене на крају тог дела пута.

2) Источна 1, из Ичића. Некако подразумевана рута. Доста стрма и обесхрабрујућа. Имај у виду да се на источној страни смркава око 18:00. Прва чесма у Вепринцу, реалтивно брзо, друга тек код планинарског дома Поклон, на 922 м (креће се практично са 0).

3) Источна 2, преко Матуља. Мени лично најлакша. Бивио - Матуљи - Вепринац, па даље исто као 2. Истина, Бивио - Матуљи ми је увек било јако напорно, због успона и саобраћаја, али свеукупно ми је некако била најлакша рута.

 

У све три варијанте, мало изнад Поклона је одвајање за сам врх, Војак, до 1396 м (додатних ~7 км). Подлога је асфалтна, готово све време кроз шуму. У добром стању, али је јако уско, а двосмерно. (обично буде јако мало возила) Треба пазити у кривинама. На 1-2 тачке пружа се одличан поглед. На врху нема кафића, базена ни тушева, чак ни чесме. Само мала сувенирница у кули, са малим фрижидером за мале флаше газираних сокова. Поглед је нестваран. Идеално је ићи после буре/невремена, када се ваздух рашчисти.


  • 0

#11 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 19 August 2022 - 02:53 PM

Бтв, ако до Трста идеш кроз Муђу, вероватно планираш поред Монтедоро тржног центра (има/имао? велики Декатлон, ако ти затреба). Мало после њега стиже се на кружни ток где главни правац води у подугачак, мрачан тунел (500 м, Via Flavia di Aquilinia). Ја сам ишао лево, око брда (Via Flavia di Stramare) која се враћа на Аквилину одмах после тунела. Смучило ми се. :) Но, поента је да на крају, кад се спаја поново са Аквилином, постоји семафор. Ја сам чекао 10 минута и нисам видео зелено. Можда је "паметан" семафор који не детектује бициклисте, а кола нису наишла. Иначе, може и баш преко брда, Via di Noghere, са ~50 метара успона у 450 метара. После мог искуства, размислио бих о алтернативама с тим да ми тунел баш не делује као паметан избор.

 

Трст је, иначе, брдовит и можеш да се измориш ако желиш. И обично су гужве у саобраћају, а једна од најгорих је на путу до замка Мирамаре, јер је поред главне улице добрим делом... област за сунчање и купање (да не кажем плажа). Бициклом се није могло у комплекс замка; не знам да ли би пустили да га само гураш.

Врло је могуће да би ти и стаза Ђордано Котур била сасвим ок, али много је боља низбрдо (из Козине).

 

Напомена: за друмаша вероватно није битно, али мени су накнадно рекли да је вожња бицикла по тротоарима у Трсту/Италији забрањена. Знак о томе не постоји.


  • 0

#12 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 19 August 2022 - 04:36 PM

Da, gume 23mm.
I ne mogu da se udaljavam više od 50-60 km od mora, jer moram da se vratim do 18-18:30. :(
Jedino ako uzmem slobodan dan.

*

Hvala za informacije, ali idem onako na slepo, pa gde završim. :D
Usput odlučujem.
  • 0

#13 caneee

caneee
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1883 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 20 August 2022 - 08:56 AM

У Истри није могуће удаљити се 50 км од мора, јер си онда највише 40 км од супротне обале. :)

Повратак у исто место релативно рано јесте ограничење у плановима. Посебно ако и не легнеш довољно рано да на вожњу кренеш пре 7. Штета, али наћи ћеш сигурно одличне руте.


  • 0

#14 MI1966

MI1966
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1817 posts

Postavljeno 21 August 2022 - 11:12 AM

Bio sam juče do Trsta. Taman sam stigao u grad i krenuo je pljusak, jedno 30 minuta je pičio. Pogledao sam malo centar, možda navratim na svirku naredne godine.

Išao sam u odlasku preko Muggia, u povratku ne, žurio sam nazad u Umag (krenuo u 10:45).

*

Od sutra moram da ponavljam rute, nemam gde više da vozim, a da je asfalt i da se ne udaljavam više od 50-60 km. :(
Jedino kad opet budem u Rovinju da odem malo južnije od Pule, do Medulina. Ili, ako na kraju posetim i Pulu, da provozam malo i istočnom obalom.
  • 0




0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika