Jump to content


Fotografije

Bol u kolenu


  • Molimo uloguj se da bi odgovorio
148 odgovora na ovu temu

#1 misaxtr

misaxtr
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3059 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 02 August 2008 - 03:33 PM

Bilo je reči o kolenu i bolu, pa evo da se i o tome nešto vise progovori...
Dakle, koleno može biti iritirano konstantnim okretanjem pedala, pogotovu ukoliko pokušavate da forsirate a niste spremni za taj nivo, ili ukoliko bicikl nije podešen za vaše „gabarite“. Povrede kolena generalno mogu da se podvedu, što se biciklizma tiče, u tri kategorije:
1. Cycling – specifik
2. Bajk – specifik i
3. Bajker – specifik
Povrede kolena se obično javljaju kao posledica kombinacija sva tri faktora. Umešnost je prepoznati koji od ovih faktora ima i najveći uticaj na bol i povredu, kako bi se sam uzrok otklonio.

Prvi faktor – Nažalost – entuzijazam koji mnogi od nas imaju može da bude vrlo često i glavni faktor bola u kolenu. Nova sezona – novi ciljevi, promena vremena, promena bicikla...Posle lošeg vremena i završetka „hibernacije“ kada se skoči na bajk, zaboravlja se činjenica da je organizam, a zglobovi i kolena naročito nepripremljen za jake napore u naprezanja.
Izreka „No pain no gain“ ima smisla samo ukoliko se poštuju osnovna načela treniranja. Mnogo studija o trningu uvek ima napomenu da nedostatak i nepoštovanje pripreme pred vožnju može dovesti do povreda i ozleda. Drastično povećanje distance, brzine, intenziteta, težine terena, teži prenosi – bez postepenog aklimatiziovanja organizma, dovode do problema. Naprezanje za naprezanjem – i eto problema sa kolenom i ligamentima.
U nekim situacijama čak i prelaz sa zimskog bazičnog treninga na kraće i eksplozivnije vožnje na početku sezone može dovesti do problema. Ukoliko telo nije naviknuto na taj specifični tip treninga, to će za njega biti jedna vrsta „šoka“.
Bajk specifik – princip je i ovde sličan – ukoliko se oprema i neki od ključnih delova promene a to za posledicu ima i promenu položaja – vrlo lako problemi mogu da nastupe.
Ovde je ključna stvar dobro odrediti položaj na bajku, a ono što je za koleno veoma važno je da se pravilno odredi visina šticne-sedišta u odnosu na dužinu kurble. Ovo ne samo da određuje uglove i distancu, već direktno utiče na to kolika će sila biti potrebna da se obrne ceo krug. Duže kurble generalno zahtevaju i veću silu, što samim tim može pre dovesti do problema.
Ukoliko ste novi u biciklizmu, nedostatak iskustva, prvenstveno kod izbora veličine rama, može dovesti do konfuzije i teže lokacije samog problema. Iako ne postoji „zakon“ koji bi propisivao kako podesiti pravilno bajk, postoji dosta dobrih sajtova koji detaljno daju prikaze, računaju prema izmerenim vrednostima samog bicikliste i sl. Tu su naravno i iskusni ljudi koji rade u ovom sportu ( doduše, napolju je ovo mnogo očiglednije nego kod nas ovde ), ali i po samim servisima se može dobiti dobar savet i preporuka. I na Cikloberzi ima linkova i raznih saveta šta i kako...
Bajker specifik – ovaj faktor je individualnog karaktera. Dakle, svako od nas je drugačije građen, sa različitim proporcijama, pa samim tim i sa drugačijim položajem tela na samom bajku. Takođe, ne retko, mogu postojati i genetske predispozicije – u nekim slučajevima one mogu biti dobitna kombinacija, u drugim veliki hendikep ( recimo kvalitet hrskavice, jačina ligamenata i sl. ). Anatomske razlike, kao na primer i veoma mala razlika u dužini jedne noge može doprineti stvaranju problema sa kolenom baš na njoj. Možda i nesvesno, ali kod biciklista postoji noga koja je nešto kao i kod ruku – favorit u odnosu na onu drugu.
Takođe, svako od nas različito reaguje na višegodišnje naprezanje, povremene padove, povrede i sl. U dosta slučajeva, telo se prilagođava ovom stanju i prihvata ga kao svoj normalni stadijum ( čudo je šta čovek radi samom sebi i opet ostane u jednom komadu 8) ). Ali kumulativni efekat ovoga, takođe, ne retko dovodi do poremećaja balansa sila sa kojim koleno mora da se svakodnevno suočava. Ovo može dovesti do hroničnih stanja i zategnutih i više ne elastičnih mišića koji neće biti u stanju da prihvate jake sile.

Dakle, uzroci prvog slučaja – promene u treningu

• Višestruko povećanje distance i trajanja vožnji
• Naglo povećanje intenziteta treninga
• Vožnja mnogo više uzbrdice od uobičajenog
• Upotreba viših prenosa i niske kadence

Bajk specifik uzroci – promene u opremi ili pozicije na biciklu

• Visina sedišta i njegov položaj
• Dužina kurbli
• Položaj kopče na SPD patici ( drumaši, MTB – nebitno )

Bajker specifik uzroci – biomehanički uzroci

• Anatomske disproporcije
• Posledice starih povreda
• Nefleksibilnost i stegnutost mišića
• Slabost mišića

Dakle, ukoliko se ovakav bol pojavi, prvo pitanje koje treba da postavite sebi je: ŠTA SE PROMENILO ili ŠTA SAM PROMENIO? Možda to u prvi mah neće biti toliko očigledno, ali rukovodeći se ovim uzrocima bićete u stanju da izdiferencirate šta, gde, kad i kako dalje.
Pored svih ovih uzroka i solucija, šta još može da se uradi povodom bola u kolenu?
Dobra strana ovih tipova povrede je da velika većina može biti sanirana prostim intervencijama koje ne zahtevaju nikakve operativne zahvate. Ključ je pomoći samom telu da se rehabilituje.

Kakva god da je priroda bola u kolenu, od velike je važnosti „slušati“ svoje telo i pravilno reagovati. Povremeni bol dok ste na biciklu znači da ste izašli iz svog limita i mogućnosti tela da se oporavi. Generalno, sve promene koje treba raditi u ovom smislu su uglavnom minimalne i tzv. Fino ađustiranje će dovesti do poboljšanja.
Naravno, ukoliko smatrate da niste dovoljno kompetentni sami da razlučite, potražite i pomoć stručnog lica ( ortopeda, terapeuta i sl. ).
  • 0
Postavljena slika


MTB do groba a i posle...

#2 predragns

predragns
  • Members
  • 8 posts

Postavljeno 01 August 2013 - 08:22 PM

hey misho xtr-u!

zadnjih par voznji mi se javlja ostar bol na spoljnom delu desnog kolena. povezujem to sa polozajem spd kopce na sprintericama. generalno kada hodam, to desno stopalo izbacujem podosta napolje na desno dok sam na biciklu u spd-u dosta limitiran da nogu drzim ravno. najveci problem i ono sto me najvise buni je to sto kada sam spd kopcu namestio da prati taj moj "prirodni" polozaj, koleno je pocelo da me boli od samog pocetka voznje i do kraja iste je bol postao gotovo nesnosan... sada kada sam namestio kopcu vise na unutra bol se jabio kao i pre pred kraj voznje... imate li neki predlog sta da radim? moj neki plan je da stavim regularne pedale i probam da napravim duzu voznju u normalnim patikama i vidim da li ce se tada javiti problem, ali voleo bih da nekako to resim tako da mogu da vozim sa spd-om.

hvala u napred i unapred se izvinjavam ako je poruka konfuzna, kucam je sa telefona.
  • 0

#3 Kecalkoatl

Kecalkoatl
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 24 July 2014 - 04:06 PM

Meni se u poslednje vreme (od početka maja) javlja bol u desnom kolenu spolja i ispod čašice, posle vožnje. Javljao mi se bol i tokom vožnje, ali sam pre neki dan pomerila korman na gore i sad je u toku vožnje sve ok, ali kad se ohladi počne da boli dok hodam ili kad sedim pa skroz ispravim nogu. 

 

Inače to koleno ima istoriju bola. :) Boli od 12-13 godine i tad mi je jedan sportski lekar rekao da je to zbog naglog rasta tj da ligamenti, tetive i mišići nisu mogli da prate rast kostiju. Kasnije sam od neke 16-te do 18-te trenirala fudbal i tad nije bilo problema sa kolenom. Bol se ponovo javio kad sam imala 21 godinu dok sam šetala i kad je napolju jako hladno. Od tad posle svakog pešačkog maratona na Fruškoj gori, ja završim na fizikalnoj terapiji, jer posle 4-5 nizbrdica mene koleno ubija da ne mogu da hodam, pa štedeći koleno sredim skočni zglob.

 

U poslednjih par godina (sad imam 32) od aktivnosti praktikujem bicikl i planinarenje. Na planinarenju klasika nekoliko nizbrdica i počinju bolovi, na biciklu je sve do sad bilo ok. 

Ni sam genetskim materijalom nisam se nešto preterano usrećila, jer u familiji ima i operisanih meniskusa i bolova u zglobovima, ali njima se sve to dešavalo u kasnijoj starosnoj dobi.

Je l neko ima neku preporuku?


  • 0

#4 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14517 posts

Postavljeno 24 July 2014 - 04:58 PM

Imate odlican video o polozaju tela tokom voznje u kategoriji zanimljivi klipovi na strani 61 post #1202, na zalost na stranom je jeziku. Za koleno je najznacajniji pravilan polozaj sedista, gore ili dole, napred ili nazad. Takodje postavite stopala dok okrecete pedale kao kad biste hodali prsti malo sire od peta.


  • 0

#5 Kecalkoatl

Kecalkoatl
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 24 July 2014 - 07:09 PM

Hvala. Pogledaću. AKo je engleski nije problem. Drugar je meni podesio bajk i sve je bilo ok do pre mesec dana. 


  • 0

#6 jebivetar

jebivetar
  • Members
  • PipPipPip
  • 120 posts
  • Location011

Postavljeno 24 July 2014 - 08:12 PM

Ranije sam imao velikih problema sa kolenom sto fudbalskih padova u osnovnoj skoli, sto padova sa konja u srednoj, pa motorcikala i automobila u faks danima skoro sam postao invalid zbog tog cuvenog meniskusa

Bolovi su se javljali pri svakom silazenju niz stepenice, u voznji automobila duzoj od sat vremena, pocinje da boli toliko da imam osecaj da mi neko zabija silo u koleno

Od kako sam poceo sa biciklizmom uz lagano povecanje napora i ojacavanje noznih misica bolovi su lagano nestajali,

nisu skorz nestali,  kad ustajem sa stolice jos uvek ustajem na levu nogu posto desna hoce da zaboli, ponekad uz veliko brdo pedalam vise levom nogom ali sve je to bolje nego ranije

Ali sve to me nije sprecilo da se popnem na MIdzor, Medvednik, Avalu...... a bice ih jos


  • 0

#7 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14517 posts

Postavljeno 25 July 2014 - 12:39 AM

Telo se menja, u pocetku se razvija i raste a kako dodju godine onda pocne da se smanjuje i gubi gipkost, zato bez obzira ko vam je namestio polozaj jednom ili dva puta godisnje provera i/ili ponovno podesavanje. Kao i van bicikla tako i na njemu treba "slusati" telo sta nam "govori" nazalost za to su potrebne decenije i decenije iskustva pa se na kraju skoro uvek zavrsi ..."eh, da sam malo mladji a da mi je pamet ova..." ( u pozadini harmonika)


  • 0

#8 Kecalkoatl

Kecalkoatl
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 25 July 2014 - 06:48 AM

Na to šta mi telo govori se uglavnom uvek uslanjam. Što se bajka tiče konstatnto imam potrebu da se pomerim još nazad na bajku, a sedište ne može više nazad. To moram videti kako da rešim.

Od tog kukanja da sam mladji/a pomoći nema. Ima ono što je sad i ovde. :) Razumem šta hoćeš da kažeš. 


  • 0

#9 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 26 July 2014 - 07:22 PM

Ne smeš pomerati sedlo nazad ako je podešeno kako treba u odnosu na koleno jer je to kritično podešavanje za njih. Umesto toga, ako je dužina (reach) problem, trebalo bi to povećavati dužom lulom ili dužim ramom, nikako sedlom.


  • 0

#10 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14517 posts

Postavljeno 26 July 2014 - 10:53 PM

Da ne nagadjamo ovde, ne znamo da li vozi muski ili zenski ram, ne znamo odnos butne kosti i potkolenice, mozda joj vise odgovara pogon sa kracim polugama pedala itd... Treba shvatiti da pri duzim voznjama koleno stalno radi bez odmora, dva-tri sata konstantnog savijanja u tempu koji je veci od normalnog hodanja i ko zeli da provede duze vremena na biciklu osnovna stvar je pravilan polozaj. Gledao sam jedan dokumentarni film o proizvodnji ramova u kome je covek rekao da zene imaju duze butne kosti u odnosu na potkolenicu pa im vise odgovara ram gde je sediste pomereno unazad u odnosu na BB.


  • 0

#11 Gadjan

Gadjan
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4653 posts
  • LocationBeograd

Postavljeno 27 July 2014 - 10:56 AM

Naravno, samo kažem nije rešenje terati sedlo u nazad ako je podešeno kako treba napred-nazad, to prvo proveriti. To pravilo vertikale s kolena kroz osovinu pedale je kolko znam univerzalno. Ako zaista treba još nazad, tu je i ona opcija šticne sa offsetom


  • 0

#12 Fiery

Fiery
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2272 posts

Postavljeno 27 July 2014 - 01:47 PM

Pravilo vertikale s kolena kroz osovinu pedale je univerzalno ali i fleksibilno. To je samo početna tačka, na osnovu koje se zatim radi fino podešavanje prema potrebama vozača. Meni to što se vozač gura nazad na sedlu koje je već pomereno potpuno nazad zvuči kao previše strma cev sedla (recimo ako je premali ram) ili previše nisko sedlo. Bol ispod čašice takođe zvuči kao sedlo koje je previše nisko. Ovo je pod uslovom da vozač vrti neku normalnu kadencu, bar 80+ obrtaja po minutu, pošto niska kadenca povećava pritisak na kolena.


  • 0

#13 combat88

combat88
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 224 posts

Postavljeno 27 July 2014 - 06:59 PM

a sa godinama polako dolazi i artritis. 


  • 0

MCWkdP0.gif


#14 Kecalkoatl

Kecalkoatl
  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Postavljeno 30 July 2014 - 04:14 PM

Pogledala video. Čim nadjem visak proveriću kako mi stoji koleno. Bol je prestao posle vikenda kad sam odmarala. Sad je trudim da sedim prema nazad, mada imam utisak da stalno klizim prema napred. Malo smo ispomerali sedište pa ću videti šta će sledeće da me boli. :) 

Par puta sam merila kadencu i uglavnom je izmedju 80 i 90 u minuti.

Onaj korman što je podignut vraćen je, jer su poćeli da mi trnu prsti leve šake i da me bole ledja sa leve gornje strane. Ima tu verovatno i matorosti.

Hvala svima na pomoći.


  • 0

#15 Dusan011

Dusan011
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14517 posts

Postavljeno 30 July 2014 - 04:49 PM

Podigne se vrh sedista malo na gore pa onda neces vise kliziti sa sedista napred.

spusten vrh...

http://cdn1.coresite...03/IMG_5991.jpg

podignut vrh...

http://cdn1.coresite...03/IMG_5988.jpg


  • 0

#16 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 19 January 2015 - 12:55 PM

Da li je neko koristio podrsku za koleno, kao sto su magnetne, kompresione itd...? Ako jeste molim da podeli iskustvo. Procitao sam svasta nesto na netu, ali necije iskustvo bi bilo pozeljno. Trebalo bi da nabavim kompresionu pa me zanima da li postoji neka specificna koja ne stvara problem prilikom pedaliranja?


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#17 vivicav

vivicav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • LocationПанчево

Postavljeno 19 January 2015 - 02:03 PM

Ја сам користио стезник. То је вероватно та компресиона подршка. Мој проблем је јако слаб бол у десном колену, тачно изнад шољице колена. За стезник сам се одлучио јер сам приметио да током вожње, када ме заболи,  благо притиснем прстима то место, тада нестане тај осећај који се може описати и као бол. Пробао сам са стезником који врши јачи притисак и није ми одговарао. На крају, користим неки кинески који врло мало стеже, кошта 100 динара за пар.  Користим га само за десно колено, не у свакој вожњи. само кад осетим ту тегобу, навучем га и наставим...


  • 1

#18 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 19 January 2015 - 02:29 PM

Problem je slican, samo sto razmisljam o nekoj ozbiljnijoj kompresivnoj podrsci poput ove http://apotekaonline...eznik-za-koleno koja moze da se stegne i popusti. Naravno niza cena uvek igra skoro presudnu ulogu :)
  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.


#19 Makarije

Makarije
  • Members
  • PipPipPipPip
  • 256 posts
  • LocationNovi Sad (obronci Detelinare)

Postavljeno 19 January 2015 - 03:31 PM

Pre 3 sezone sam imao problem sa oba kolena (osecao strahovit bol prilikom naglih promena pravaca - basket).Naravno, kao i svaki macho,na svaki bol i otok sam odmahivao rukom.Mazao,hladio,masirao...glupirao sam se sve do momenta kada vise nisam mogao da potrcim.Bicikl sam mogao samo rekreativno,bez jaceg pritiska na pedale

Odlaskom kod ortopeda ustanovljeno je da mojim nemarom,odnosno forsiranjem doslo do uvrtanja casice...od tada basket samo iz fotelje

Na moje pitanje da li mogu koristiti steznik prilikom voznje bicikla ortoped me je samo pogledao i pitao da li sam lud.Objasnio mi je da prilikom kompresije podizem prag nelagodnosti i bola ali da to nikako ne znaci da ce me kolena manje boleti,vec suprotno,da stvaram kontraefekat...


  • 0

#20 grbic

grbic
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6663 posts
  • LocationZanzibar

Postavljeno 30 January 2015 - 10:51 AM

 I eto ga dijagnoza koja zvuci kao polno prenisiva bolest Gonartrosos l. dex ( Gonartroza), mada ima elemenata sexa kad zaboli pa pocnes sa nabrajanjem :) Kazu standard za nekog preko 40 godina a da se pri tom aktivno bavio sportom, pa se sad jos rekreira... Mos` misliti... Standard

Znaci desno koleno mi je potroseno kao srednji pogon, ali ima leka a da nije zamena heheheh... Eto sreca, sreca radost. Fizikalna terapija, jacanje kvadricepsa, lista itd... Pa TENS (one struje koje umiruju nerve), magneti, bandazer obavezan... Bilo kako bilo treba jos poneku analizu da uradim pa ce se definisati konkretna terapija koja ce ukljuciti verovatno i neki lek... Na moje pitanje o voznji bicikla sam dobio odgovor "Mislim da je bolje da budete strpljivi jedno vreme"... Kako nas cenjeni umetnik u svojoj pesmi kaze "Pogledoh ga sasekoh ko macem" al`sta je doca kriv...  Kriva luda glava sto ide preko mogucnosti i uvek misli da moze i moze... Propade mi plan za sutrasnju kriticnu masu... 


  • 0

A u glavi ništa, samo žica drži uši da ne otpadnu.





0 članova čita ovu temu

0 članova, 0 gosta, 0 anonimnih korisnika