Jump to content


Photo
- - - - -

Granicom uze Srbije, leto 2017.


  • Please log in to reply
150 replies to this topic

#1 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 05 June 2017 - 06:01 PM

Chamade je pokazao svoje karte, pa rekoh sto i ja ne bih pokazao svoje. Mislim da su obe rute jako lepe, i po brojkama relativno slicne (moja je ravnija), mada zbog krajeva kojima se krecu nude donekle razlicite sadrzaje.

Prva razlika je sto chamade krece prekosutra pa je i njegova mapa verovatno dobro ispecena, dok sam ja put planirao za drugu polovinu jula pa je i mapa jos uvek provizornog tipa tj podlozna promenama. To je i glavni razlog zasto je stavljam sada - da cujem neki savet, jer racunam da je forum pun ljudi koji zive na samoj ruti ili makar dovoljno blizu. Druga razlika je ta sto se ja koncentrisem na uzu Srbiju, jer je ne poznajem ni priblizno dobro koliko bi trebalo. Treca razlika je sto ja imam nameru da idem laganijim tempom, pa ocekujem da bi ovo sve potrajalo nekih sedamnaest dana. Na primer, na Staroj Planini bih ostao jedan dodatni dan da bih se popeo na Midzor. Peske, ne bajsom :) Imam sigurno jos dva-tri dana u rezervi, da se potrose ako neka lokacija to bude trazila.

https://ridewithgps....routes/21830084

Dakle, ako znate ili ste samo culi za nesto, negde, sto bi vredelo posetiti a koliko-toliko je usput, zaista bih voleo da cujem. Samo jedna napomena: Ova ruta nece ici dalje u unutrasnjost - Sumadiju, Juzni Kucaj, Nis itd - jer cu to sve proci na kracim turama, nesto od toga verovatno jos u ovom mesecu.
  • 1

#2 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Posted 05 June 2017 - 06:40 PM

Dakle, ako znate ili ste samo culi za nesto, negde, sto bi vredelo posetiti a koliko-toliko je usput, zaista bih voleo da cujem

Na 163-em kilometru imaš izmedju džade i Dunava lep i ravan plato koji je savršen za šator. Ako dobaciš prvog dana dotle tu će ti biti ok. 

 

Ljubičevac si već pronašao.. tu se plaća za šator nešto sitno ali imaš toplu vodu za tušitanje, struju za dopunu i finu mladu domaćicu  :) 

 

Od Pirota bih ti preporučio da promeniš rutu.. ka Dimitrovgradu, na 13-om km skreneš desno i teraš tim putem 23km do Zvonačke banje. Obaj kraj ćeš jako dugo pamtiti po prirodnim lepotama. Kanjon Jerme je jedinstven. U banji pored hotela koji je u ruševinama imaš renoviran bazen sa banjskom vodom malo se brćneš. nadješ smeštaj koji je jeftin ili šator-kako god.. i sutradan peglaš dalje do Babušnice i odatle dalje svojom rutom. Ovo ti je duže za oko 30km ali ćeš se nagledati lepote. 

 

Za dalje ne znam.. nisam ni ja vozio. Ali jednom hoću. Dobar ti je ovaj krug.. ima mašala da se vozi, ali je i ekstra.


  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#3 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 05 June 2017 - 07:18 PM

Nisam ni sumnjao da ces imati neki dobar savet. :)
Ta promena prema Dimitrovgradu je definitivno usvojena, kao sto sam ubelezio tu lokaciju za kampovanje na Dunavu. Nadam se da cu dobaciti do tamo, jer je taj prvi dan ravan i prost, osim tog (ne predugog) uspona posle prelaska granice.

Ljubicevac sam nasao u tvojoj temi o dunavskoj turi sa Makarijem i jos tada sam ga zapamtio jer sam znao da ce zatrebati.
  • 0

#4 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Posted 11 July 2017 - 06:14 PM

Na 648-om kilometru (2 km pre Zvonačke banje) imaš sa leve strane pastrmski ribnjak kraj kojeg je pored same Jerme odlična livada za šator. A mogu ti dam i br.telefona od dede Nikole koji ima kuću baš u Zvon.banji.. mada, nije baš najčistije jer odavno nema gostiju pa se kuća slabije i održava. 

 

Dalje.. od Lebana bih radije na Kuršumliju i Djavolju Varoš i dalje na Blace/Brzeće ili direktno na Brzeće. 

 

Sledeći predlog.. od Novog Pazara - Tutin - Pešterska visoravan - Karajukića bunari (jedna deonica je makadam ali kažu da je ok za vožnju) - Sjenica. 

 

Deo puta od Prijepolja do Mačkata mi se ne svidja jer je letnja sezona i ta deonica je preopterećena.. predlog:  od 1273-eg km (13km posle Sjenice) skrenuti desno preko Aljinovića i Drmanovića do Zlatarskog jezera. Odmah na kraju jezera (gldano ka Zlatiboru) desno Jasenovo - Gornja bela reka.. Gostiljski vodopad, Sirogojno, RRožabstvo.. odatle levo do Zlatibora i daljke magistralom 10-ak km do skretanja za Kremnu. Sa ovime si izbegao oko 80 km izuzetno prometnog puta.


  • 1
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#5 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 11 July 2017 - 08:36 PM

Zabelezicu livadu na 648. kilometru, a deda Nikolu pozdravi i da pozivi dugo - ne treba mu potpuni stranac u kuci.

 

Ovo oko Djavolje Varosi... razmisljao sam i pokusavao da to nekako smestim, i zakljucio da postoji samo jedan nacin: Namera mi je da od Lebana krenem na severozapad ka Caricinom Gradu, i onda se vratim do Bojnika pa na sever ka Prokuplju. E, tu  bi bilo moguce napraviti mali izlet i od Caricinog Grada nastaviti dalje ka Prolom Banji. Problem je sto na mapama ceo taj kraj izgleda kao bermudski trougao jer se svi putevi zavrsavaju na granici te oblasti, i zato se bojim da je vrlo lako moguce da cela Djavolja Varos propadne. Znas li da li je taj put Lebane - Prolom Banja iole prohodan? Pretpostavljam da je makadam u pitanju jer je makadam tamo gde je vozac Google Car-a rekao "paz' da necu da idem dalje", ali mozda i nije, mozda je i nesto gore... Svi mi govore da treba doci sa severa i svi tako i idu - od Kursumlije na jug pa onda u Prolom Banju, a ne obrnuto.

Dodatni razlog je sto sam ja odavno, iz nekog razloga, naciljao Vidojevicu (juzno od Prokuplja) preko koje zelim da predjem. Presao sam je celu koristeci Google Street View (jes' bilo mi dosadno a i zanimalo me), i svideo mi se i uspon a i spust u Prokuplje, a i gore bih mogao da prespavam. Gore je neka etno kuca gde mozda ima dobre klope, ima livade za sator, a na samom vrhu je opservatorija.

 

Ovo oko zlatiborskog kraja moze da bude problem, ali se nekako nadam da nece biti strasno. Ide mi se tim krajem jer je prelep. Ovu varijantu preko Jasenova i Gornje Bele Reke sam uzeo u obzir i dodacu je kao varijantu. Ali, do tamo ima ihaha da se vozi i ko zna da li cu i stici ili ne, tako da cu te neke kasnije delove ture ostaviti da se ostvare onako kako mi nadodje tokom puta.

 

U svakom slucaju, hvala mnogo na savetima.


  • 0

#6 Trotter

Trotter
  • Members
  • PipPipPip
  • 126 posts

Posted 12 July 2017 - 08:52 AM

Put Lebane Caricin grad DJavolja varos definitivno postoji. Nisam isao njime,al znam da je kolega Zare 81 tuda prosao MTBom, mislim 2011.god u kontra smeru I opisao ga u Baba sumom,deda drumom. Ono sto sigurno znam je da se tu prolazili kolima pre par godina I da je planirano da se presvuce asvaltom. E sad, I da nije nista odrzavano, mislim da nije toliko propalo da nemoze da se prodje biciklom. Put preko Bojnika do Proloma je u mnogo losijem stanju. Vodi preko Radan planine,kroz sumu I moze se proci dzipom ili traktorom,kolima ne. Na tebi je da odlucis na koju stranu ces se uputiti. Kada si vec presao na ovu stranu Radana, preporucio bih ti da ne ides do Prokuplja, nego iz Kursumlije skrenes prema Blazevu I Knezevu I izadjes na Brzece,Put je mnogo kraci. U pocetku,asvalt solidan, a posle skretanja za Lukovsku banju nov. To ti je obronak Kopaonika I vodi blago uzbrdo. Vodi racuna o vodi, jer nisam primetio puno mesta gde bi mogao da natocis bidone osim u ona dva sela. Ako te jos nesto zanima oko Proloma I tvoje rute prema BG, tu sam.


  • 1

#7 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Posted 12 July 2017 - 10:43 AM

Od Lebana ka Prolom banji, odnosno Djavoljoj varosi ima put, makadamski dobrim delom. Sto se tice bazena ispod ruiniranog hotela u Zvonackoj banji, on ove godine ne radi, problem sa dnom bazena. Ali Jerma je idealna da se rashladis. I kanjon Jerme, taj put i obavezna poseta manastiru Sv. Jovan, poznatijem kao Poganovski manastir, nesto je sto ce ti definitivno ostati u pamcenju. Kad budes oko Kursumlije, javi se, mozda se pridruzim na kratko ako bude vremena. Oko Lukovske banje kad ides, ako planiras ka Kopu, ides do sela Merćez, pa dalje preko Blaževa ka Brzeću... Sretan put!

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
  • 1

#8 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 12 July 2017 - 11:15 AM

Trotter i Atomislav, hvala na svim informacijama :)

@ Trotter:
Nadjoh temu o toj voznji koju je odvezao Zare81, bas ti hvala. On je isao od Prolom Banje preko Gornjeg Gajtana do Lebana a onda zavio skoro pa nazad ka Caricinom Gradu... Sad makar znam da tim putem moze da se prodje, ocigledno bez previse muka (mada je "previse" relativan pojam). Sa druge strane, put Bojnik - Prolom Banja, u koji sam se ja potajno uzdao, po tvojim recima ne zvuci bas preterano primamljivo, mada los put ume da ponekad bude i onaj najlepsi.

@ Atomislav:
Za kanjon Jerme i manastir Poganovo znam, to je jedna od deonica koje zeljno iscekujem. Kod Poganova je i restoran Oaza, u debeloj ladovini, koji deluje obecavajuce :)
A ovaj put od Lebana ka Djavoljoj Varosi o kome pricas, je li to isti ovaj put kojim je Zare81 isao 2001 - od Lebana na zapad pa severozapad preko Gornjeg Gajtana? Jer od Lebana postoji taj put koji ide na severozapad ka Caricinom Gradu, nakon kog se racva i oba pravca udare u Radan planinu i nema dalje. Postoji jos i taj severniji, od Bojnika pravo na zapad, ali i on se tu negde zavrsava (tj Google ne zna za dalje).
Ako budem u kraju tj ako resim da idem preko Kursumlije a ne Prokuplja, javljam se sigurno, mada i inace ocekujem da cu se javljati ovde relativno cesto.

Moracu o ovome jos da razmislim, nema sta. To je jedna od par deonica za koje nisam sasvim siguran sta cu i kuda cu, ali u pitanju su slatke muke pa se ne stresiram, posebno sto cu izgleda na raspolaganju imti vise vremena nego sto sam ocekivao.


  • 0

#9 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Posted 12 July 2017 - 11:57 AM

Put od Lebana ka Dj. Varosi ide ka Medvedji, prodjes nju, pored rudnika Lece uzbrdo do sela Gajtan. Odatle se put racva ka Varosi i ka Prolom banji. Kaze mi kolega da je ka banji deonica katastrofalna, a on je isao Defenderom. Od Gajtana ka Varosi je makadam, ali je put sirok i podnosljiv. Do Gajtana asfalt.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
  • 0

#10 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 13 July 2017 - 09:29 AM

Evo i poprilicno dobrih izvestaja, cak i sa slikama, o putu Lebane - Djavolja Varos. Neka se nadje. Ne zvuci i ne izgleda strasno a sa nenatovarenim MTB bi verovatno bilo i zabavno, a ovako zvuci kao dosta guranja po letnjoj prasincini.

 

https://forum.bjbike...djavolja-varos/


  • 0

#11 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Posted 13 July 2017 - 04:26 PM

JUa ne bih zaobišao Djavolju Varoš i Pešter jer je sve tu usput.. ali, to je moje mišljenje. Medjutim ako ima mnogo makadama onda se i ne isplati previše giljanja po prašinčini i kamenju. Neka manja deonica je ok, da lupim 10-ak km ali dosta više od toga je grrrrrr.


  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353

#12 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 13 July 2017 - 07:32 PM

Ma ne bih ni ja zaobisao Djavolju Varos, ako ni zbog ceg drugog a onda zato sto je pitanje kada bih ponovo bio u prilici da je vidim. Ovde je jedino pitanje koliko mi je sta vazno i koliko sam zbog cega spreman da zrtvujem ili idem okolo ili guram uzbrdo po makadamu. Recimo, znam vec da cu u siroj okolini Bosilegrada skoro sigurno gurati uzbrdo po makadamu, i to je ok jer mi je taj kraj sam po sebi zanimljiv. Djavolja Varos? Cuo sam da je priroda jako lepa i ta cinjenica me gura ka tome da se zadrzim u kraju, plus eto da "stikliram" Djavolju Varos kao poznatu lokaciju u Srbiji koju sam obisao. Ali, iskreno, same te stene mi ne deluju kao nesto sto je vredno previse akanja, ne deluje mi to dovoljno interesantno, osim sto svi kazu da jeste interesantno pa onda aj da pogledam...

Sta je tacno previse, i koliko mi sve to znaci, cu saznati kada budem u kraju.

 

A Pester je od starta na mapi, samo je bilo pitanje da li cu se na njega peti dva puta ili jednom tj da li cu ici i u Prijepolje ili ne.


  • 0

#13 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Posted 15 July 2017 - 05:33 PM

Ovo te ceka kad dodjes u Lukovsku banju. Ja sam danas odvozio od Kursumlije do banje i nazad.59883ad3ccaa20e6dde3d178e81b12e4.jpg

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
  • 0

#14 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 July 2017 - 10:30 AM

Atomislav, cisto sumnjam da bih skretao u Lukovsku banju, cak i ako bih isao tim putem za Kopaonik, a plan je da idem onim severnijim, kroz Blace i Brus.

 

Osim sto vidim tamo iza tebe, cini mi se, bazen, postoje li jos neki razlozi zbog kojih bi mozda trebalo da Kopu pridjem odatle a ne od strane Brusa? Kakav je tu put, i kakav je prilaz Brzecu sa juga? Nikada nisam bio u tom kraju, ukljucujuci Kopaonik.


  • 0

#15 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Posted 17 July 2017 - 12:40 PM

U samoj banji ima sada 3 hotela, nekoliko bazena, izvori vrele vode... Put od banje ka Brzecu je vrlo dobar. Podjes iz banje i uglavnom nizbrdo jedno 12km do sela Merćez. Tu se na T raskrsnici skretanjem levo ukljucis na put ka Blaževu i Brzeću, koji je odlican. Kad dodjes do Brzeca, dalje vec znas, guslanje uzbrdo do vrha Kopa. U banji mozes lepo da se osvezis, na terasi hotela mozes da se pocastis osvezenjima i sjajnim kolacima, a ispod samog hotela Jelak, nalazi se etno kafana Lukovske kolibe gde moze doooobro da se jede.
Evo ti jos neka slika da vidis, a proguglaj banju, ako hoces da saznas nesto vise. I u ove vruce dane koji su za nama, bar je put do banje vecinom u hladu i vodi pored reke. Nije opterecen saobracajem, pa je ugodjaj voznje bas dobar.ad67d10738ab39da11c507092fa00208.jpg1013066ff78499b33f6f2b3f2db511ce.jpg7088bbdb27d70e2fb806dd35d23d9efb.jpg1d77bc9a91fd02678ce35332e5ee19ba.jpgd4ebfa2cf50b28e6e7009d1ab3dfcfc3.jpg
  • 1

#16 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 July 2017 - 01:53 PM

Ok, to su lepe i dobre informacije - zabelezeno. Pod pretpostavkom da uopste uspem da stignem do tih krajeva, moracu prvo da odlucim sta cu sa Djavoljom Varosi, i od te odluke zavisi i sta cu i kuda cu dalje.

Kako sada stvari stoje, trebalo bi da krenem pocetkom sledece nedelje.
  • 0

#17 Milan_R

Milan_R
  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • LocationKrusevac

Posted 17 July 2017 - 03:12 PM

Moj savet je da ne ides preko Radana i Djavole varosi..Jeste priroda, divljina, ali brate lako mozes i da se zagubis u Bermudskom trouglu. Znaci, dobar ti je taj deo Lebane-Bojnik-Zitni potok-Prokuplje i dalje. Cak se nebih majao ni juznije od Vlasinkog jezera, nego bi prokrkao na Vl.Han, pa na Leskovac i dalje Lebane itd. Srecno!


  • 1

#18 Boris_volimCorbe

Boris_volimCorbe
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1399 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 July 2017 - 03:30 PM

Uh, nema sanse da ne odem juzno od Vlasine. Moze da se desi da bude prasnjavog guranja uz obronke Dukata, ali ima da guram i da se pojavim kod Prohora Pcinjskog. U stvari, ta juzna Srbija mi je glavni deo puta, sto bi Ameri rekli highlight, mada mnogo ocekujem i od Pestera i celog puta od Uvca do Tare, pa i niz Drinu.
Ma, ja nista ne bih izbacivao nego samo dodavao... Videcemo.

Hvala u svakom slucaju! :)
  • 0

#19 Atomislav

Atomislav
  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 546 posts
  • LocationNiš, Palilula

Posted 17 July 2017 - 05:08 PM

Ako planiras preko brda id Lebana i Medvedje do Djavolje varosi, moj ti je predlog da posle varosi krenes magistralom prema Prolom banji. U mestu Rudare skrenes desno i imas 10km do banje. Za razliku od Lukovske, put je za nijansu bolji, a ponuda sadrzaja je slicna. Pred sam ulaz u banju sa desne strane ima put kojim se lagano spustas i nakon par stotina metara nailazis na etno krcmu koja posluje u okviru banje. Ne mogu da izdvojim nista jer je sve vrhunsko. Jedino da apostrofiram nepasterizovano Prolom pivo, tesko se moze naci bolje! Dalje istim putem mozes doci do restorana Boziji raj koji ima svoj ribnjak pastrmke i lepu terasu sa malim zoo vrtom. Jos malo dalje je i cuvena crkva Lazarica, odakle su krenuli u Kosovski boj. Sljiva u dvoristu je jedinstvena, kazu da joj se stablo uvrnulo kad je vojska obilazila oko crkve, pa se ono okretalo za njima. Ima jos stosta, ali ako dodjes, videces. Odatle mozes da planiras spust do Rudara, pa preko Kursumlije i Merceza, dalje do Brusa i Kopa.

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
  • 0

#20 chamade

chamade
  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4412 posts
  • LocationBeograd

Posted 17 July 2017 - 05:08 PM

Uzmi sve sto ti zivot pruza..
  • 0
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs
https://picasaweb.go...208760685671353




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users