Nema više "Kraljevske Trke"

Ni treći pokušaj BSCG da se održi XX jubilarna međunardona trka Putevima kralja Nikole nije uspeo.
Subota, 24. maj 2014
Nema više "Kraljevske Trke"

Prenosimo vest Biciklističkog saveza Crne Gore o krajnjem ishodu svih napora i pokušaja da se uz sve poteškoće tradicionalna trka Putevima Kralja Nikole održi i ove godine.

- Ni treci pokusaj Biciklistickog saveza Crne Gore da se odrzi XX Jubilarna medjunarodna biciklisticka trka ,,PUTEVIMA KRALJA NIKOLE,, nije uspio. Centar bezbjednosti Podgorica je pismeno obavijestio  Predlagaca  da mu Zahtjev Organizatora, poslat elektronskim putem 01. maja 2014. godine, nije urucen, pa o istom nije ni odlucivao. Trka je bila zakazana za subotu, 24. maj 2014. godine, na Dan ,,Evropskih parkova ,, i bila posvecena turizmu i ekologiji. Medjutim, kako je po odredbama Zakona o bezbjednosti saobracaja Crne Gore, za odrzavanje drumske biciklisticke trke, obavezno odobrenje nadlezne Policije, ovakvom odlukom Centra bezbjednosti  Podgorica ,,Kraljevska trka,, je, slijedom cudnih okolnosti, i po treci put zabranjena.

Zeljeli smo da, na simbolican nacin, oznacimo kraj jedne lijepe i za Crnu Goru afirmativne tradicije koja je trajala punih 20 godine. U tom smislu odabrana je i trasa Trke od Podgorice do Tuzi u ukupnoj duzini od 10 kilometara i 900 metara. koju nije bilo tesko obezbijediti.

Ipak, da se ne zabrani pravo i na simboliku potrudio se aktuelni Predsjednik Biciklistickog saveza Crne Gore, Branko Hajdukovic, koji je sam- u biciklizmu poznatoj,,solo voznjom na hronometar- stazu od Podgorice do Tuzi izvezao za 2o minuta i 3 sekunde postigavsi prosjecnu brzinu od preko 25 km/h sto se, u rekreativnom biciklizmu, moze smatrati uspjehom.

I sa tom simbolikom,  poslije punih 20 godina trajanja, simbolicno, zavrsena je, u svijetu poznata, a u Crnoj Gori, u mnogo cemu blokirana ,,Kraljevska biciklisticka trka,,.

Trka je, ocito, nekom smetala.

U Biciklistickom savez Crne Gore ne znaju razlog. Nagadjaju: mozda je problem naziv Manifestacije, mozda Direktor koji nije mijenjan svih proteklih 20 godina.

 I za to ce buducih godina promijeniti Ime Trke i Direktora Trke.

Vjeruju d ace preovladati razum I da Policija Crne Gore nece zabraniti jedan Olimpijski sport kao I da  Crna Gora nece biti jedina evropska Drzava koja nema svoju Nacionalnu biciklisticku trku.

Takvu nadu gaje i brojni postovaoci ,,Kraljevske trke,, u  drugim drzavama.

Evo sta o tome, u svome pismu, na vijest o zabrani Trke, kaze Marko Procikevic, Generalni sekretar Balkanske biciklisticke federacije:

 Iskreno mi je zao sto se ovako velika i znacajna manifestacija za Crnu Goru, Balkan a i celu Evropu otkazuje.

Ova trka je prepoznata od cele Evrope kao tradicionalna, ali pre svega kvalitetna trka koja je okupljala celukupnu Evropsku biciklisticku elitu.

 Iskreno se nadam da ce se, u skorijoj buducnosti, naci resenje za organizovanje ove trke

Izvor: BSCG
KOMENTARI
  • karpkg

    (karpkg)

    16. jun 2014 16:08h

    Da nije problem u parama?

  • mustain

    Radovan B. (mustain)

    20. jul 2014 22:10h

    Pre neku godinu podjem ja na letovanje u Crnu Goru,biciklom. Prelazim granični prelaz izmedju Trebinja i Herceg Novog (12% uspon kod Graba ;-)) i posle crnogonskog carinika dolazim do kućice gdje izdaju "ekološke" vinjete. Poenta je da Crnogorska vlada odlučila da je Crna Gora ekološka država, cista i prirodna te da svaki automobil koji ulazi u državu treba da plati odredjeni danak, 10 evra godišnje, koji bi bio iskorišten za očuvanje ekologije u državi. U praksi , ja kažem službeniku u kućici da podigne rampu da mogu da prodjem. On odgovara da ne može d podigne ako nije plaćena vinjeta. Zar da platim vinjetu za biciklo koje ni na koji način ne narušava prirodu Crne Gore? Morao sam da se provlacim ispod rampe jer nema praktičnog rešenja ovog spora. Ekološka država prosto nije zamislila da neko može dostojanstveno da u je u nju bez motornog vozila. Otad je ,za mene, ekološka pod znacima navoda i nemam vise zelju da idem tamo.

  • karpkg

    (karpkg)

    20. jul 2014 23:29h

    Koliko je meni u znanju, od prošle godine je ta taksa ukinuta.
    Baš šteta, taman sam krenuo da skupljam vinjete u gornjem delu vetrobrana.

Da bi postaviti komentar morate biti prijavljeni na sistem